Skocz do zawartości
IGNORED

Hyde park - rozmowy o wszystkim i o niczym

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Seyv,

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, toptwenty napisał:

Niejaki Ziemkiewicz też się skarżył na okrucieństwo brytyjskiej policji. 

Wtedy znalazł jakoś zrozumienie wśród nastajaszczych patryjotów.

Ziemkiewicz był atakowany głownie przez ciemnoskórych Brytyjczyków, w tym oskarżanych o rasizm. Głównym celem zalecenia "44" jest ochrona praw tej grupy ludnościowej. Bez wątpienia ma ono wydźwięk rasistowski. 

A tutaj taka ciekawostka:

Cytat

Ponad milion Holendrów żyje w ubóstwie. Ich dochody nie przekraczają 1090 euro miesięcznie

Cytat

Jak ocenia CBS próg niskich dochodów w Niderlandach to dla osoby samotnej 1090 euro netto miesięcznie, natomiast dla pary z dwójką dzieci to 2080 euro.

Jednocześnie jak podaje firma doradcza Deloitte ponad jedna trzecia wszystkich gospodarstw domowych ma trudności z bieżącym opłacaniem rachunków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ukryta Zawartość

Kiedy kobieta wyszła z tłumu w szwedzkim mieście Växjö w 1985 roku i wbiła torebkę w czaszkę machającego sztandarem członka Partii Nordyckiej Rzeszy, Hans Runesson chwycił aparat i wykonał zdjęcie. Zdjęcie szybko stało się sławne na całym świecie. Do dziś jego zdjęcie jest uważane za ikoniczny obraz protestu.

Danuta Danielsson, kobieta z torebką, kilka lat wcześniej przeprowadziła się do Szwecji, by poślubić Szweda. Dorastała w rodzinie polsko-żydowskiej. Jej matka przeżyła obóz koncentracyjny podczas II wojny światowej. 

Alingsås w Szwecji.

Ukryta Zawartość

Cytat

Influencerzy, scam i UOKiK. Gwiazdy internetu pod lupą

Cytat

„Po stosowaniu na sobie nie zauważyłam żadnych negatywnych skutków, ale oczywiście to mnie nie usprawiedliwia” – napisała na Instagramie Wersow. „Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że jest to szkodliwe” – to słowa kolejnej influencerki Oli Nowak. Z kolei Julia Kostera tłumaczyła, że chciała już wcześniej przeprosić, ale agencja naciskała, by przemilczała sprawę. Co łączy te trzy oświadczenia? Nieetyczne reklamy określane mianem "scamu".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakim głupim trzeba być, żeby wierzyć dziuni z netu i kupować eksperymenty, czy to dot. medykamentów, czy ogólnie wszystkiego?

Za każdym razem kiedy czytam w prasie teksty typu "internauci  bezlitośni" "internet wrze" to się zastanawiam czy to o tych samych głupich mowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"W szkole w Radzyminie znaleziono pocisk z drugiej wojny światowej. Ewakuowano ponad 400 osób. Na miejscu jest kilka zastępów straży pożarnej oraz załóg policji. Jak przekazał rzecznik powiatowej komendy, funkcjonariusze wstępnie rozpoznali, że jest to granat moździerzowy. - Po części wiemy już, że przyniósł go tam 16-latek, uczeń tej szkoły - dodał policjant.

Ukryta Zawartość

Na materiale filmowym widać, że po obstawieniu szkoły przez służby z jednego z kominów wydobywają się opary z kotła gazowego. Świadczy to o tym, że służby nie odcięły dopływu gazu ziemnego i elektryczności w obiekcie zagrożonym wybuchem.

Jest to Liceum Ogólnokształcącego im. Cypriana Kamila Norwida w Radzyminie, w którym 24.09.2021 roku doszło do "buntu" przeciwko wizycie Morawieckiego i Czarnka. Polegał on na tym jedna z uczennic wahała się przez chwilę czy poda rękę ministrowi, a druga pisakiem namalowała na swojej maseczce maleńką błyskawicę. Nic nie wiadomo, any uczniowie mieli zamiar wyrzucić przez okno fortepian. Z tego wielkiego... "buntu" opublikowano nagranie w sieci, w którym jedna z uczennic "nazwała swoją placówkę "szkołą lewaków".

Ukryta Zawartość

Radykalizacja postępuje. To nie jest już "szkoła lewaków", a anarchistów lub terrorystów. Ciekaw jestem czy uczniowie ogłoszą to w sieci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LANDSCAPE_840

I wiele wyjaśniło się:

"Mikołajki w radzymińskim liceum wymknęły się spod kontroli. Jeden z uczniów miał przynieść do szkoły pocisk z okresu drugiej wojny światowej. Ewakuowano ponad 400 osób, a podejrzewanym o stworzenie zagrożenia 16-latkiem zajęła się policja. Był w stroju... świętego Mikołaja.

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie przybył kolejny męczennik PiS-owskiego reżimu i celebryta. Z zasobów finansowych jego rodziców powinna ubyć kwota równa kosztom tej akcji powiększona, o grzywną, nawiązkę i odszkodowania dla szkoły i innych osób. To skłoniłoby wielu rodziców do większego zainteresowania tym, co robią ich dzieci. Ich dzieciom wybiłoby z głowy określone typy zachowań. Tu jednak wyrok może być symboliczny. Sądy mogą znaleźć szereg okoliczności łagodzących. Młody wiek, frustracja wizytą reżimowych władz w szkole, niewinny żart, problemy wieku dojrzewania i inne takie. Poprą i psychologowie, organizacje poza rządowe, niezależne media, Lewica, RPO i UE. Do wybuchu przecież nie doszło, nie było ofiar i zabytkowa szkoła też nie ucierpiała. 

Ukryta Zawartość

Cytat

Analfabeci. Prawie połowa Polaków nie rozumie ulotek leków ani mapki pogody

Cytat

Choć powszechny obowiązek szkolny powinien sprawić, że czytać i pisać potrafią dziś już wszyscy, po każdych kolejnych badaniach czytelnictwa eksperci biją na alarm. Nie dość, że czytamy coraz mniej, to jeszcze coraz mniej z czytanych książek rozumiemy. Powody wydają się dość oczywiste: rozwój technologii, tabloidyzacja przekazów i brak pozytywnego snobizmu związanego z czytelnictwem.

Cytat

– Prowadzę zajęcia ze studentami pierwszego roku. Wielu z tych, którzy przychodzą na zajęcia nie potrafi dodawać ułamków. To nie jest żart. Nie potrafią też wypowiadać złożonych zdań. Są kompletnie nieprzygotowani do samodzielnego studiowania. To nie jest większość, ale ta grupa jest bardzo widoczna – mówi dr Mikołaj Jasiński z Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW.

Ukryta Zawartość

Co prawda art. stary, ale jakże aktualny. Czarna rozpacz.

Ukryta Zawartość

Paweł Smoleński:

Znajoma, profesorka UW, podrzuciła mi list następującej treści, który przekazała jej znajoma, naukowczyni z Polskiej Akademii Nauk. „Szanowni Państwo, Ministerstwo Spraw Zagranicznych zwróciło się do resortów i podległych im instytucji z prośbą o każdorazowe informowanie i występowanie o rekomendację w przypadku kontaktu ze stroną izraelską (spotkania i telekonferencje) oraz z przedstawicielami Ambasady Izraela w Warszawie. Mając na uwadze powyższe, uprzejmie ponawiam prośbę o przesyłanie informacji o planowanych kontaktach ze stroną izraelską na mój adres mailowy (w tym miejscu adres pracownicy Ministerstwa Edukacji i Nauki)".

Przekazany mi mail opatrzyła pytaniem: „Co można robić?".

Poruszony korespondencją postanowiłem odpowiedzieć znajomej profesorce.

„Moja Droga. Można, a nawet trzeba, karnie zrealizować żądanie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP, wsparte stanowiskiem Ministerstwa Edukacji i Nauki. Powinnaś Ty i Twoje koleżanki oraz koledzy każdorazowo informować o kontakcie za stroną izraelską. To naprawdę tylko z pozoru wygląda jak polecenie doniesienia na siebie samego. Polskie ministerstwa mają święte prawo wiedzieć, na jakich spotkaniach oraz telekonferencjach »ze stroną izraelską« bywają polscy naukowcy i czym się tam zajmują. Zauważ także, jak takim samodonosem ulżysz naszym policjom, jawnym i tajnym, w obecnym czasie urobionym po łokcie obroną Rzeczpospolitej przed nawałą islamskich dzieciaków i bab na naszej wschodniej granicy.

Odciążenie policji i informowanie MSZ za pośrednictwem innych urzędów centralnych niech będzie polską zemstą na »stronie izraelskiej« za odebranie polskiej bezpiece systemu szpiegowskiego Pegasus. Jakby Żydki Pegasusa nie zabrali, nasza policja mogłaby śledzić Ciebie i kolegów-naukowców bez kłopotu i nie byłoby problemu. Skoro zabrali, niech mają za swoje. No i wiadomo, że każda ambasada, a żydowska z pewnością, to gniazdo żmij i szpiegów.

Zważ również, że żądanie MSZ informuje polski świat naukowy, jak bardzo troszczy się o jajogłowych nasze państwo. Rekomendacje ministerialne, z jakim Żydem jakiś nasz profesor może rozmawiać lub nie, są nie do przecenienia. Bez takiej rekomendacji polscy naukowcy mogą np. trafić na Żydów złych, na jakichś syjonistów (ostrzegał przed nimi już Mieczysław Moczar) lub niesyjonistów, na świeckich lub religijnych, na lewaków lub prawaków (zresztą kto widział mieć u siebie taki bardak? chyba tylko Żydzi). Mogliby profesorowie np. rozmawiać z Żydami, którzy bezczelnie uważają, że szmalcownik nie jest symbolem naszego bohaterstwa, oraz nie chcą się przyznać, że pożar w jedwabińskiej stodole wywołali sami Żydzi przez celowe zaprószenie ognia i kontakty ze światowym bolszewizmem. Polski MSZ wie bowiem, w przeciwieństwie do polskiego świata nauki, jacy Żydzi mogą nam się przydać, a jacy będą tylko bruździć i żydzić. Dlatego rób, co urzędasy nakazują po dobroci, i nie wyłaź przed szereg z głupimi pytaniami, gdyż ministerialna pobłażliwość może wnet się skończyć".

Zbliża się koniec roku, a wraz z nim czas różnorakich rankingów i konkursów. Zgłaszam tedy polecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych o obowiązku „każdorazowego informowania i występowania o rekomendację w przypadku kontaktu ze stroną izraelską (spotkania i telekonferencje) oraz z przedstawicielami Ambasady Izraela w Warszawie" do plebiscytu, który wyłoni największy urzędniczy idiotyzm ostatnich 12 miesięcy. Konkurencja tu całkiem spora, wyścig będzie emocjonujący, a ja i tak trzymam kciuki za tuzów intelektu z naszego MSZ! Niech się Bozia, żydowska i katolicka, nad wami zmiłuje i da zasłużoną wygraną.

Przy okazji, kierowany obywatelskim obowiązkiem, zalecam MSZ, by zarekomendował niektórym politykom niezapraszanie do Warszawy miłośników faszyzmu (wszak partia Marie Le Pen była zakładana również przez kilku dziarskich kombatantów Waffen-SS) oraz poststalinowskiego samodzierżawia. Ja wiem, że demencja nie boli, ale z racji na pamięć 6 mln obywateli RP zamordowanych przez faszystów właśnie oraz szacunek dla zabitych w Katyniu i ofiar syberyjskich zsyłek też warto czasami się od takich zaproszeń powstrzymać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, toptwenty napisał:

Paweł Smoleński:

Znajoma, profesorka UW, podrzuciła mi list następującej treści, który przekazała jej znajoma, naukowczyni z Polskiej Akademii Nauk. „Szanowni Państwo, Ministerstwo Spraw Zagranicznych zwróciło się do resortów i podległych im instytucji z prośbą o każdorazowe informowanie i występowanie o rekomendację w przypadku kontaktu ze stroną izraelską (spotkania i telekonferencje) oraz z przedstawicielami Ambasady Izraela w Warszawie. Mając na uwadze powyższe, uprzejmie ponawiam prośbę o przesyłanie informacji o planowanych kontaktach ze stroną izraelską na mój adres mailowy (w tym miejscu adres pracownicy Ministerstwa Edukacji i Nauki)".

Tak doświadczony dziennikarz doskonale wie o co chodzi, a publikuje propagandowego fejka. Tobie się nie dziwię.

Wyjaśniał tę sytuację Witold Jurasz w onet.pl - chodzi o dyplomatyczną zasadę wzajemności - element prawa międzynarodowego publicznego.

Ale Żydzi, których w Polsce podobno w ogóle nie ma i środowiska ich wspierające, znalazły kolejny powód, aby atakować lub przynajmniej ośmieszać Polskę.

"W mediach społecznościowych pojawił się e-mail wysłany z Ministerstwa Edukacji i Nauki do podległych mu jednostek organizacyjnych i departamentów. Departament Współpracy Międzynarodowej MEiN informuje w nim, że Ministerstwo Spraw Zagranicznych zwróciło się do innych resortów o informacje w sprawie kontaktów z ambasadą Izraela. Zawarta jest również prośba, by ministerstwa występowały o rekomendację MSZ przed takimi spotkaniami. E-mail wywołał liczne komentarze, jednak MSZ działa zgodnie z zasadami przyjętymi w dyplomacji.

• Fakt pojawienia się takiej korespondencji z MSZ wywołał szereg komentarzy w mediach społecznościowych, w tym również komentarzy negatywnych, wedle których takie działanie miałoby dowodzić złej woli ministerstwa
  • W istocie MSZ działa zgodnie z powszechne obowiązującymi i stosowanymi wszędzie na świecie regułami dyplomacji
  • Działania MSZ, według informacji Onetu, mają być m.in. reakcją na faktyczne wyrzucenie przez Izrael ambasadora RP w Tel-Awiwie Marka Magierowskiego i na obraźliwe wypowiedzi pod adresem Polski ze strony szefa izraelskiej dyplomacji(...)

Poproszony o komentarz wiceminister spraw zagranicznych Paweł Jabłoński poinformował, że prośba MSZ wynikała z faktu, iż Izrael formalnie nie notyfikował MSZ o objęciu stanowiska chargé d’affaires Izraela w Polsce przez panią Tal Ben Ari, która przez jakiś czas przebywała w Izraelu na konsultacjach. Informacje wiceministra Jabłońskiego potwierdziły inne źródła w MSZ. Co istotne, postępowanie polskiej strony jest zgodne nie tylko z regułami, ale również obyczajami dyplomatycznymi, które stosowane są wszędzie na świecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

"Nowe badania wykazały, że eksperymentalna szczepionka z powodzeniem wyeliminowała starzejące się komórki z ciał myszy, pomagając przedłużyć życie gryzoni i odwrócić niektóre oznaki chorób związanych z wiekiem. Naukowcy twierdzą, że badania te są dużym krokiem na drodze do stworzenia podobnej szczepionki dla ludzi.

Ukryta Zawartość

Na razie cieszą się(?) myszy, ale wkrótce mogą cieszyć się i ludzie, tylko nie wiem czy wszyscy. Mnie natomiast najbardziej ciekawi, jaka byłaby reakcja antyszczepionkowców, gdyby była to faktycznie skuteczna szczepionka.

Ukryta Zawartość

Nareszcie - TVN nie zaprasza już polityków PiS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat

Jakby Żydki Pegasusa nie zabrali, nasza policja mogłaby śledzić Ciebie i kolegów-naukowców bez kłopotu i nie byłoby problemu

Brednie każde użycie Pegasusa było licencjonowane przez Izrael za duże pieniądze i  od byle kogo telefonu nie opłacało się szpiegować, po za tym do podsłuchiwania GSM jest tyle innych metod że szkoda pieniędzy na Pegasusa.

Dlatego szpiegowali adwokata, prokurator i polityka. Tyle na razie wiadomo, ale jestem pewny że ciąg dalszy nastąpi i dowiemy się jeszcze wielu ciekawych rzeczy.

Jestem Europejczykiem.

9 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Dlatego szpiegowali adwokata, prokurator i polityka.

Trzy najważniejsze osoby w państwie! 😎

9 godzin temu, Jaro_747 napisał:

jestem pewny że ciąg dalszy nastąpi i dowiemy się jeszcze wielu ciekawych rzeczy

Nie mam takiej pewności. Natomiast spodziewam się, że jeżeli opozycja przejmie władzę, to dowiemy się tylko tyle, ile opozycja będąc władzą otrzyma z zewnątrz i uzna za stosowne dla swoich korzyści, że w jej interesie leży pokazanie tego i owego.

Poza tym jestem przekonany, że na Pegasusie trzymają łapę służby specjalne państwa żydowskiego. I to to państwo, z tych informacji, ma lub będzie miało największe korzyści.

13 minut temu, Zyzol napisał:

Trzy najważniejsze osoby w państwie! 😎

No i co takiego mądrego czy dowcipnego powiedziałeś?

Jak rozumiem teraz działasz jako przedłużenie propagandowego ramienia reżimu i usiłujesz wszystko obrócić w żart.

Wicie, rozumicie, nasza waadza może sobie podsłuchiwać kogo chce, bo to przecież dla dobra ludu pracującego miast i wsi.

A ten moczarowski antysemityzm naprawdę jest wzruszający.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

2 minuty temu, Jaro_747 napisał:

No i co takiego mądrego czy dowcipnego powiedziałeś?

To, co chciałem. Wydano duże pieniądze na trzy najważniejsze osoby 🤑 w państwie? Nie zrozumiałeś - czytaj na spokojnie.

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Jak rozumiem teraz działasz jako przedłużenie propagandowego ramienia reżimu i usiłujesz wszystko obrócić w żart.

Powstrzymaj swoje pieniactwo, bo następnym razem na tego rodzaju opluwanie nie będę tak wyrozumiały.

5 minut temu, Jaro_747 napisał:

Wicie, rozumicie, nasza waadza może sobie podsłuchiwać kogo chce, bo to przecież dla dobra ludu pracującego miast i wsi.

Szczególnie dla dobra tego ostatniego.

6 minut temu, Zyzol napisał:

Powstrzymaj swoje pieniactwo, bo następnym razem na tego rodzaju opluwanie nie będę tak wyrozumiały.

Ty mi Zyzol grozisz? Coś ci się facet w głowie poprzestawiało, całkiem jak dziadziusiowi Kaczyńskiemu. Pieniactwo? Opluwanie?

Od kiedy przeszkadza ci wspieranie pisowskiego reżimu skoro robisz to regularnie i konsekwentnie???

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

13 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Dlatego szpiegowali adwokata, prokurator i polityka. Tyle na razie wiadomo, ale jestem pewny że ciąg dalszy nastąpi i dowiemy się jeszcze wielu ciekawych rzeczy.

Nie istotne kogo, duzo wazniejsze  jest dlaczego?

----------------

3 godziny temu, Jaro_747 napisał:

wspieranie pisowskiego reżimu

3 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Pieniactwo? Opluwanie?

26 minut temu, Zyzol napisał:

Jesteś w bojówkach, czy w bokserkach?

Ukryta Zawartość

W bojówkach Polskich Wojsk Kosmicznych.

post-9051-0-49764900-1505169892_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

16 minut temu, Jaro_747 napisał:

W bojówkach Polskich Wojsk Kosmicznych.

Ukryta Zawartość

Raczej z parady równości. 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Zyzol napisał:

Nieświadomy normatywnie jesteś? Też wierzę ci na słowo. 😁

Jeżeli nie przeszkadza ci nieświadoma nienormatywność Prezesa to wygląd regulaminowego stroju Polskich Wojsk Kosmicznych nie powinien cię razić.

Jestem Europejczykiem.

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Jeżeli nie przeszkadza ci nieświadoma nienormatywność Prezesa to wygląd regulaminowego stroju Polskich Wojsk Kosmicznych nie powinien cię razić.

Nienormatywność mi nie przeszkadza, o ile nie jest nadużywana.

Prezes już tak, podobnie, jak i przewodniczący.

przerażający
okropny
straszliwy
koszmarny
zły
ohydny
beznadziejny
fatalny
kiepski
paskudny
potworny
słaby
dobry
odrażający
brzydki
wstrętny
groźny
niegrzeczny
podły
niedobry
obleśny
okrutny
wielki
obrzydliwy
niemiły
wredny

PIS- ktoś da więcej? Tylko bez waszych ulubionych wulgaryzmów

z angielska:

dreadful terrible abysmal awful gruesome harrowing horrible monstrous savage scary shattering spooky terrific black creepy dreadedeery foudroyant frightening horrid

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

2 godziny temu, absinth3 napisał:

wredny

Masz rację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.