Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór wzmacniacza i kolumn na biurko do cichego słuchania muzyki (5-7 tys)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem poprosić o pomoc w doborze sprzętu do moich potrzeb.

Poniżej opis sytuacyjny - starałem się być możliwie dokładny, ale moja wiedza na temat doboru audio jest raczej internetowa i praktyczna - dlatego jeśli widzicie w założeniach kardynalne błędy to proszę o sprostowanie.

Miejsce, przeznaczenie, budżet:

• pokój ~12 m^2, podłużny i nieforemny, ze skosami. Załączam rys i zdjęcia: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
    Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • słucham muzyki przy biurku dostawionym do ściany
  • biurko będzie miało 240 cm szerokości / 80 cm głębokości (to na zdjęciach jest stare, nowe będzie w L-kę)
  • sprzęt będzie służył za "głośniki komputerowe"
  • dużo CICHO puszczonej muzyki (poziom niezbyt głośnej rozmowy) + ~trochę spotkań. Gry, filmy, inne: nie. 
  • czasem głośniej puszczona muzyka, ale dalej do siedzenia przy biurku
  • źródłem dźwięku jest Macbook Pro M1pro + Apple Music
  • nie mam zacięcia audiofilskiego - dźwięk ma mi się podobać, czy tak go sobie artysta wyobrażał czy nie jest dla mnie absolutnie drugorzędne
  • słucham rocka, hard-rocka i metalu (Iron Maiden, Metallica, Deep Purple, Pink Floyd, Black Sabbath - te klimaty: cięższa muzyka, ale melodyczna, bez trash-metalowych "wrzasków")
  • budżet ~5 tys +-2 tys (do ew. rozszerzenia później)

Co mam obecnie:

• Klipsch Pro Media 2.1
  • połączenie Bluetooth kodekiem SBC lub alternatywnie jack do komputera - szczerze to nie widzę różnicy w jakości
    Z Klipschów byłem bardzo zadowolony na początku (trudno nie być zmieniając z Creative'a T40), ale im dłużej ich słucham tym bardziej mnie irytują. Dźwięk jest męczący przy dłuższym słuchaniu, chłodny, a dodatkowo w utworach, gdzie dużo się dzieje w średnicy to wszystko zaczyna się zlewać w bezkształtną papkę. Lubię dźwięk w V-kę, ale nie podoba mi się zimne, techniczne brzmienie. Grało to trochę lepiej kiedy stały na biurku, ale ze względu na miejsce musiałem je powiesić. Teraz tego ograniczenia nie będzie, aczkolwiek zwróćcie uwagę na monitory komputerowe, które mogą "zasłaniać".
  • wielki problem z powiadomieniami, bo kiedy akurat nie słucham muzyki to Klipsch się po kilku minutach wyłącza, więc kiedy przychodzi powiadomienie to milczy

Co chciałbym osiągnąć:

• dobrej jakości, niemęczący dźwięk
  • ciepłe, melodyjne brzmienie
  • aby dźwięk nie zlewał się w papkę, kiedy w utworze dużo się dzieje
  • mięsisty bas bez dudnienia
  • wzmacniacz ma radzić sobie z dźwiękiem 24-bit/192kHz (wiem, że w moim budżecie zapewne nie usłyszę różnicy, ale chcę mieć już podstawę pod następne głośniki)

Mój pomysł na to:

• chciałbym zmieścić się w budżecie ~5000 PLN. Mogę go rozciągnąć o tysiąc-dwa, jeśli będzie to znacznym upgradem. Ew. subwoofera nie liczę w tym budżecie.
  • połączenie PC->AMP: USB/SPDIF, np. Douk Audio U2 (ok. 300 PLN)
  • wzmacniacz: w kolejności: Marantz PM7000n, Marantz Stereo 70s, Wiim AMP, Marantz PM6007
  • kolumny:
    ---tutaj leżę i potrzebuję pomocy---
    Nie widzę jak w tym pokoju miałyby zadziałać podłogówki, które chciałbym najbardziej. Z podstawkowych wytypowałem:
    - Monitor Audio Silver 50 / Bronze 100
    - Elac Debut Reference B6
    - Dali Oberon 3
    - Elac Uni-Fi 2.0 UB52
    - Wharfedale Diamond 12.2
    - B&W 606 S2 / 607 S2 plus subwoofer
    przy czym to są typy na podstawie "czytałem w necie", a nie wynik odsłuchów. O ile ampa chcę nowego, tak z głośnikami nie mam problemu z sięgnięciem po używkę, jeśli to będzie zupełnie inna jakość.
  • subwoofer: jako opcja do późniejszego dokupienia. Lubię dużo basu, podoba mi się jak zestroili moje słuchawki Sony WF/WH-1000XM5, a nie sądzę żeby podstawki były w stanie przy cichym graniu zapewnić satysfakcjonującą mnie ilość basu

Limitacje i ograniczenia:

• biurka można przesunąć trochę w prawo
  • pokoju i miejsca nie zmienię, ale dodanie firany, maty antyodbiciowej, dywanu etc. wchodzi w grę
  • sprzęt grający chcę od Marantza, alternatywa w postaci Wiim wynika z rewelacyjnej aplikacji z equalizerem
  • wzmacniacz ma mieć AirPlay (do wykorzystania w przyszłości, w przypadku PM6007 byłby to jakiś dongle, co mnie nie przekonuje)
  • jako że ma to być sprzęt do komputera to nie może się automatycznie wyłączać po X minutach bez dźwięku (tracę wtedy dźwięki powiadomień) <- to dla mnie absolutny must-have
  • w przypadku głośników chciałbym się poruszać po ogólnie znanych markach - jest spora szansa, że w przeciągu 2-3 lat będę zmieniał gabinet i chciałbym żeby na OLXie ktoś tego szukał 😉
  • amp ma mieć wyjście na subwoofer
  • kiedy nic nie gra, ale system jest włączony ma być cicho: żadnego buczenia itp.

Będę wdzięczny za pomysły, rozwiązania i krytykę. Wiem, że w powyższej liście wrzuciłem kilka "upierdliwości" (Marantz) albo planów na przyszłość (AirPlay). 
Potrzebuję przede wszystkim pokierowania odnośnie głośników.

Jeśli to co próbuję osiągnąć jest nierealne (zły budżet / zły pokój / złe podejście / to po prostu nie będzie brzmiało bo XYZ...) to oczywiście napiszcie co myślicie.

Ukryta Zawartość

Niezaleznie od tego, jakie elementy (glosniki 2.1 i wzmacniacz) kupisz, krytycznym elementem jest ten ekstremalnie maly odstep sluchacza od glosnikow (siedzisz niemalze miedzy nimi). Jesli bylo by mozliwe w jakis sposob zwiekszyc ta odleglosc (np zwiekszyc glebokosc biurka), to masz zupelnie inny odbior. A do tego wypchac regal za plecami nierownomiernie powpychanymi ksiazkami -> dziala jak dyluzor, i to za friko!

Podaje ponizej tylko pomysl o co mi chodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zawies glosniki na scianie na wysokosci uszu

Rozwaz tez uzycie darmowego ale dobrego programu Equalizer APO (pod Windows), ktorym mozesz dopasowac brzmienie do wlasnego smaku. Wtedy nie potrzebujesz urzadzen z zabudowanym DSP/Equlizer

Ja mam miejsce na postawienie podlogowek bezposrednio za biurkiem (nie te wielkie po bokach) i odbior jest znakomity

IMG_1385.thumb.jpg.b2bb4e3246fb5527e91dae1b67d6760c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, xajas napisał:

esli bylo by mozliwe w jakis sposob zwiekszyc ta odleglosc (np zwiekszyc glebokosc biurka), to masz zupelnie inny odbior.

Z tym jest problem. O ile rozstawienie głośników szerzej (w osi X) nie jest problemem tak odsunięcie się (w osi Y) już jest. Takie rozszerzenie zresztą chyba dodatkowo by pogorszyło sprawę...

Kombinowałem tak jak rysujesz, ale pokój jest dramatycznie nieustawny, a niestety nad ustawieniem audio priorytet ma ustawienie stanowiska do pracy (laptop + 2 duże monitory, co też nie ułatwia, bo głośniki musiałyby pójść nad monitory tak jak jest obecnie). Idąc w tym kierunku mogę dodać dodatkowe kilka(naście) cm.

Ale z tego jest jeden wniosek - dobrze, żeby głośniki były płytsze niż głębsze.

Edytowane przez pp_1

Myślałeś może nad systemem aktywnym,? Może spójrz w wolnej chwili na KEF LS50 Wireless II, do tego można w przyszłości podpiąć jakiś podstawowy subwoofer z REL'a Tzero MKIII. Bardzo ciekawy set do biura.

53 minuty temu, pp_1 napisał:

kolumny:
---tutaj leżę i potrzebuję pomocy---
Nie widzę jak w tym pokoju miałyby zadziałać podłogówki, które chciałbym najbardziej. Z podstawkowych wytypowałem:
- Monitor Audio Silver 50 / Bronze 100
- Elac Debut Reference B6
- Dali Oberon 3
- Elac Uni-Fi 2.0 UB52
- Wharfedale Diamond 12.2
- B&W 606 S2 / 607 S2 plus subwoofer

Z tych kolun sporo dołu na pewno zaprezentują Dali Oberon 3. Oprócz nich myślę że Silver 50 równieć powinny Cię zaciekawić, troszkę bardziej szczegołowe granie ale jak na takiego malucha sporo dołu.

54 minuty temu, pp_1 napisał:

wzmacniacz: w kolejności: Marantz PM7000n, Marantz Stereo 70s, Wiim AMP, Marantz PM6007

Marantz PM7000n to bardzo udany model, który aktualnie sprzedaje się po bardzo niskiej cenie. Do tego dostaje cały czas aktualizację, a ostatnio do Tidal Connect.

Twoje monitory do komputera sa bardzo niskie, wiec nie jest problemem zawieszenie wiekszych zestawow na scianie powyzej monitorow. Postaw je na probe na wyzszych podstawkach, to sie zdziwisz jak dobrze to dziala.

11 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Myślałeś może nad systemem aktywnym,? Może spójrz w wolnej chwili na KEF LS50 Wireless II, do tego można w przyszłości podpiąć jakiś podstawowy subwoofer z REL'a Tzero MKIII. Bardzo ciekawy set do biura.

tak, ale wolę zbudować to na osobnych elementach. 

Z tych kolun sporo dołu na pewno zaprezentują Dali Oberon 3. Oprócz nich myślę że Silver 50 równieć powinny Cię zaciekawić, troszkę bardziej szczegołowe granie ale jak na takiego malucha sporo dołu.

o sam bas się nie boję, bo znając swoje upodobania i tak zapewne skończę z jakimś małym subwooferem pod biurkiem. Stąd też typowałem właśnie na I miejscu Monitor Audio Silver 50.

Marantz PM7000n to bardzo udany model, który aktualnie sprzedaje się po bardzo niskiej cenie.

No to rewelacja, bałem się że mi go ktoś odradzi 😉 

Godzinę temu, pp_1 napisał:

połączenie PC->AMP: USB/SPDIF, np. Douk Audio U2 (ok. 300 PLN)

A czy to jest właściwy wybór? Miałem wrażenie, że optyczne połączenia nie są lubiane, ale nie widzę innej możliwości zapewnienia transportu cyfrowego do wzmacniacza. Coaxem mamy po drodze konwersję na analog, a wzmacniaczy z bezpośrednim USB-DAC jak na lekarstwo.
Zakładając połączenie do PM7000n, nie będzie problemu z 24-bit/192kHz?

Edytowane przez pp_1
literówka
1 godzinę temu, pp_1 napisał:

Stąd też typowałem właśnie na I miejscu Monitor Audio Silver 50.

Odpuściłbym Monitor Audio skoro szukasz ciepłego brzmienia. To granie z V-ką, dla niektórych dość ostrą górą. 

Prędzej szedłbym właśnie w Dali Oberon 3, KEFy Q3 Meta, Polki R200 🙂 Marantz PM7000N będzie tu rozsądną parą skoro zależy Ci na tej firmie 😉 W przyszłości warto rozważyć REL T-Zero przykładowo 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proponuję do Marantza Elac Debut:

Ukryta Zawartość

Bo jest pewien paradoks - im lepsze, tym gorzej przy tak bliskim słuchaniu.

Te monitory mają w miarę zrównoważone brzmienie i BR na froncie, co może

mieć pewne znaczenie przy ustawianiu, ale nie musi ... A szukać można też monitorów

posiadających bi-wiring, co pozwala kształtować równowagę tonalną.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

im lepsze, tym gorzej przy tak bliskim słuchaniu.

Te monitory mają w miarę zrównoważone brzmienie i BR na froncie

Z tym pierwszym stwierdzeniem to nie chciałbym żeby to była prawda... Elac DBR62 też ma bass reflex z przodu, może to jest jakiś trop.

Z powtarzających się sugestii to regularnie wymieniany jest Dali Oberon 3.

A jak zmieniłaby się sytuacja, gdyby od razu założyć że to będzie system 2.1 a nie stereo? Tak na chłopski rozum to wtedy mamy mniejsze głośniki i zdecydowanie mniejszy problem z bliskością ściany.

4 godziny temu, pp_1 napisał:

No to rewelacja, bałem się że mi go ktoś odradzi 😉 

Do Silver 50 będzie pasować idelanie, ponieważ to cieplejsza elektronika.

4 godziny temu, pp_1 napisał:

o sam bas się nie boję, bo znając swoje upodobania i tak zapewne skończę z jakimś małym subwooferem pod biurkiem. Stąd też typowałem właśnie na I miejscu Monitor Audio Silver 50.

Jeśli po cichu chcesz odczuwać jakiś sensowny bas to sądzę, że subwoofer jest najlepszym rozwiązaniem. Pamiętaj o ofercie REL'a z serii T oraz o SVS w konstrukcjach zamkniętych.

Tak naprawdę, to powinieneś wtedy pomyśleć o głośnikach "in wall" - przykład:

Ukryta Zawartość

Dlaczego ?, bo spróbuj znaleźć monitory, które nie będą zagracać biurka.

Nawet maluchy mają często większą głębokość, niż wysokość, a jeszcze jak BR

jest z tyłu, to nie zmieścisz na biurku nawet klawiatury 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jak zmieniłaby się sytuacja, gdyby od razu założyć że to będzie system 2.1 a nie stereo? Tak na chłopski rozum to wtedy mamy mniejsze głośniki i zdecydowanie mniejszy problem z bliskością ściany.

Czego innego bym nie rozwazal

Kolumny Magnat Signature Edelstein i Wiim Amp Pro

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jeżeli chcesz system domowy z rynku nie pro to moim zdaniem albo aktywne kefy albo modele pasywne i do tego Marantz PM 7000n który jest obecnie w promocjach za 3k

Ale przy takim twoim użytkowaniu to mocno zastanowiłbym się nad aktywnymi monitorami bliskiego pola coś z Adam audio. 

Jest spora szansa że będzie ci to grało po prostu lepiej

• 3 miesiące później...

Aktualizuję wątek po 3 miesiącach.

Finalny setup z którym skończyłem to:

• Marantz PM-7000N
  • KEF LS-50 Meta
  • REL T-zero mk.3
  • konwerter Douk Audio U2

Uzyskałem taki dźwięk, o jaki mi chodziło.

Z ciekawszych obserwacji po drodze:

• największe zaskoczenie: Klipsche były tak dobre, że niezależnie od tego co testowałem służyły jako referencja,
    w pewnym momencie nawet zacząłem wątpić czy zmiana ma sens
  • LS-50 Meta gra rewelacyjnie z Marantzem. Natomiast testowałem też Wiim Amp... i tutaj było dosyć słabo. Marantz brzmi z tymi kolumnami melodyjnie, Wiim nie
  • LS-50 Meta musi być na wysokości uszu, bo wystarczy żeby były 15-20 cm za nisko i dźwięk się znacznie pogarsza. Co ciekawe, takiego efektu nie ma przemieszczając się na boki
  • RELa podłączyłem do sub-out Marantza i mało co go nie zwróciłem; dopiero po przeczytaniu instrukcji i połączeniu go hi-level zaczęło to grać jak powinno. Ciekawe, bo sub-out na ampie nie obcina dołu podstawowym kolumnom, więc teoretycznie na takim samym crossoverze powinno to grać tak samo. Nie gra.
  • Wiim ma opcję automatycznego kalibrowania pokoju z którą wiązałem duże nadzieje. Funkcja zarówno przy biurku jak i w "normalnych" warunkach kompletnie mnie zawiodła, ustawiając equalizer ręcznie w ciągu 30 sekund uzyskuję zdecydowanie bardziej pasujący mi dźwięk
  • Dali Oberon 3 grały absolutnie fatalnie

Efekt końcowy jaki uzyskałem jest dosyć zbliżony do tego, jak gra Klipsch, ale dźwięk jest cieplejszy oraz bardziej melodyjny. Muzyka może grać cały dzień do pracy i nie jest męcząca. Nie wiem czy to jest warte 10x różnicy w cenie, ale z efektu jestem po prostu zadowolony.

Dziękuję za pomoc.

Miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, pp_1 napisał:

Aktualizuję wątek po 3 miesiącach.

Finalny setup z którym skończyłem to:

• Marantz PM-7000N
  • KEF LS-50 Meta
  • REL T-zero mk.3
  • konwerter Douk Audio U2

Uzyskałem taki dźwięk, o jaki mi chodziło.

Z ciekawszych obserwacji po drodze:

• największe zaskoczenie: Klipsche były tak dobre, że niezależnie od tego co testowałem służyły jako referencja,
    w pewnym momencie nawet zacząłem wątpić czy zmiana ma sens
  • LS-50 Meta gra rewelacyjnie z Marantzem. Natomiast testowałem też Wiim Amp... i tutaj było dosyć słabo. Marantz brzmi z tymi kolumnami melodyjnie, Wiim nie
  • LS-50 Meta musi być na wysokości uszu, bo wystarczy żeby były 15-20 cm za nisko i dźwięk się znacznie pogarsza. Co ciekawe, takiego efektu nie ma przemieszczając się na boki
  • RELa podłączyłem do sub-out Marantza i mało co go nie zwróciłem; dopiero po przeczytaniu instrukcji i połączeniu go hi-level zaczęło to grać jak powinno. Ciekawe, bo sub-out na ampie nie obcina dołu podstawowym kolumnom, więc teoretycznie na takim samym crossoverze powinno to grać tak samo. Nie gra.
  • Wiim ma opcję automatycznego kalibrowania pokoju z którą wiązałem duże nadzieje. Funkcja zarówno przy biurku jak i w "normalnych" warunkach kompletnie mnie zawiodła, ustawiając equalizer ręcznie w ciągu 30 sekund uzyskuję zdecydowanie bardziej pasujący mi dźwięk
  • Dali Oberon 3 grały absolutnie fatalnie

Efekt końcowy jaki uzyskałem jest dosyć zbliżony do tego, jak gra Klipsch, ale dźwięk jest cieplejszy oraz bardziej melodyjny. Muzyka może grać cały dzień do pracy i nie jest męcząca. Nie wiem czy to jest warte 10x różnicy w cenie, ale z efektu jestem po prostu zadowolony.

Dziękuję za pomoc.

No i to się nazywa podsumowanie. 

Brawo!