Skocz do zawartości
IGNORED

EVERSOLO DMP-A6 czy WIIM Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich 

Mam pytanie czy warto dokładać do  EVERSOLO DMP-A6 czy kupić WIIM Ultra , różnica w cenie jest bardzo duża a może jednak  jest warto dołożyć

w internećie jest bardzo dużo opisu jednego i drugiego ,a ja mam taki  zamęt w głowie zem się całkowicie pogubił

ciekaw jestem jak wy to widzićie.

https://www.audiostereo.pl/topic/168539-eversolo-dmp-a6-czy-wiim-ultra/
23 minuty temu, Abajek napisał:

Witam wszystkich 

Mam pytanie czy warto dokładać do  EVERSOLO DMP-A6 czy kupić WIIM Ultra , różnica w cenie jest bardzo duża a może jednak  jest warto dołożyć

w internećie jest bardzo dużo opisu jednego i drugiego ,a ja mam taki  zamęt w głowie zem się całkowicie pogubił

Jak nic musisz przeryć dwa tematy, które są na forum. Oczywiście chłopaki czasami sobie dokuczają lecz między kłótniami jest sporo merytoryki. Jestem na tym samym etapie co Ty, obecnie jako strimera używam Wiim Mini i myślałem, że jak cyfra po optyku sobie idzie z Wiima do DACa to nic nie można stracić dźwiękowo... a jednak! Ja raczej się skłaniam do Eversolo - przekonuje mnie na pewno możliwość montażu dysku M2, możliwość zbalansowanego toru, na pewno sporym plusem jest fajny wyświetlacz. Istnieje również opcja upgrade opcji zasilania Eversolo.

Jeśli operujesz angielskim to jest tego sporo na jutubie.  

MUSIC NON STOP

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Abajek napisał:

Witam wszystkich 

Wnoszę, że nie jesteś posiadaczem wzmacniacza i kolumn za "tryliardy" dolarów - nie warto, "zysk" bedzie niewielki, kto wie czy nawet dla większości uytkowników wręcz niezauważalny.

Warto też żebyś napisał z czym to ma pracować.

Edytowane przez Nil
literówka

Ja mam od kilku dni Wiim Ultra i już może z 10h nim pograłem z Tidala w jakości High i Max. Niestety na poważnie biorę pod uwagę zwrot i wymianę na Eversolo A6. Dźwięk z niego rzeczywiście jest b. dobry ale od razu po włączeniu Zombie Cranberries słyszę znacznie mniejszą ostrość dźwięku i dźwięk jest mniej dokładny w porównaniu do DVD Denona 3910 które posiadam (kiedyś kosztował ponad 6k zł ale kupiłem używany za 900zł 10 lat temu). W obu przypadkach łącze analogowo. Zauważyłe również że dżwięk jest czasem bardziej rozlazły w niektórych kawałkach. To są główne różnice w moim przypadku (a nie analizuję szczegółowo dźwięku) dlatego tym bardziej go wymienię. Reszty dźwięku nie analizowałem bo ostrość bardzo się narzuciła w moim przypadku. Planuję sprzedaż DVD i skopiowanie płyt CD na SSD dlatego nie akceptuję degradacji ostrości dźwięku.

Poza tym w mojej opinii troche słabo wypadło "November Rain" The Guns Roses. Dźwięk męczył i wokal słaby nawet moja żona skomentowała że słaba głębia, ale nie wiem czy wymiana na ES dużo by pomogła w tym przypadku.

Mam MA Silver 500 dopiero 15h pograły i te kolumny przy tym Wiimie na pewno nie są w pełni wykorzystane.

Połączone z Yamahą DSP Z9. (kable budżetowe)

Jeżęli masz 2 kolumny które cennikowo kosztują powyżej 10k zł to warto dopłacić.  Napisz jaki masz sprzet bo to najważniejsza informacja.

Edytowane przez Raptor99
42 minuty temu, przemek696 napisał:

myślałem, że jak cyfra po optyku sobie idzie z Wiima do DACa to nic nie można stracić dźwiękowo... a jednak!

Fajnie, że masz tę świadomość. Temat na forumową gównoburzę, ale brawa za dobry słuch. 

4 minuty temu, Abajek napisał:

Ja mam denon pma-900hne  a kolumny Heco Aurora 700 pośiadam jeszcz odtwarzacz sieciowy denon dnp-800ne ale chciałbym jeszcze coś lepszego

Jak masz możliwość to wypożycz na testy odsłuchowe.

Teraz, Wito76 napisał:

Fajnie, że masz tę świadomość. Temat na forumową gównoburzę, ale brawa za dobry słuch. 

Mówimy o Wiim Mini, to naprawdę gra słabiutko, żeby to jakoś grało muszę mieć włączony EQ - czego nie lubię. 

MUSIC NON STOP

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Abajek napisał:

Ja mam denon pma-900hne  a kolumny Heco Aurora 700 pośiadam jeszcz odtwarzacz sieciowy denon dnp-800ne ale chciałbym jeszcze coś lepszego

Jezeli masz Denona DNP 800NE i odpowiada Ci jego funkcjonalność, to nie patrz ani na Wiima Ultra ani na Eversolo DMP-A6. 🙂

Edytowane przez Nil

Witam. Od ok miesiąca mam wiim ultra. Używam jako streamer, podłączony do toppinga e70 Velvet przez USB. Szybki, zero zawieszania, świetna aplikacja, dźwięk rewelacja. W tych pieniądzach nie znajdziesz nic lepszego. 

2 godziny temu, Raptor99 napisał:

Ja mam od kilku dni Wiim Ultra i już może z 10h nim pograłem z Tidala w jakości High i Max. Niestety na poważnie biorę pod uwagę zwrot i wymianę na Eversolo A6. Dźwięk z niego rzeczywiście jest b. dobry ale od razu po włączeniu Zombie Cranberries słyszę znacznie mniejszą ostrość dźwięku i dźwięk jest mniej dokładny w porównaniu do DVD Denona 3910 które posiadam (kiedyś kosztował ponad 6k zł ale kupiłem używany za 900zł 10 lat temu). W obu przypadkach łącze analogowo. Zauważyłe również że dżwięk jest czasem bardziej rozlazły w niektórych kawałkach. To są główne różnice w moim przypadku (a nie analizuję szczegółowo dźwięku) dlatego tym bardziej go wymienię. Reszty dźwięku nie analizowałem bo ostrość bardzo się narzuciła w moim przypadku. Planuję sprzedaż DVD i skopiowanie płyt CD na SSD dlatego nie akceptuję degradacji ostrości dźwięku.

Poza tym w mojej opinii troche słabo wypadło "November Rain" The Guns Roses. Dźwięk męczył i wokal słaby nawet moja żona skomentowała że słaba głębia, ale nie wiem czy wymiana na ES dużo by pomogła w tym przypadku.

Mam MA Silver 500 dopiero 15h pograły i te kolumny przy tym Wiimie na pewno nie są w pełni wykorzystane.

Połączone z Yamahą DSP Z9. (kable budżetowe)

Jeżęli masz 2 kolumny które cennikowo kosztują powyżej 10k zł to warto dopłacić.  Napisz jaki masz sprzet bo to najważniejsza informacja.

W tej cenie to nie ma co oczekiwać cudów. Gdzieś muszą być jakieś cięcia. Ludzie określają go jako kilera wszystkiego. Pod względem funkcji na pewno, ale przecież to nie wszystko. 

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Najbardziej mi się rzuciła na uszy taka miskowatość basu. Było go sporo przez co trochę zalewał resztę pasma. 

?👈

Wszyscy docenią Eversolo DMP-A6 za wygląd szczególnie za duży wyswietlacz ale chyba nie o to chodzi, bo wyświetlacz jest niepotrzebny sterować można telefonem.Ciekaw jestem co by było gdyby nie było wyświetlacza czy tak samo byłby chwalony 

17 minut temu, Abajek napisał:

Wszyscy docenią Eversolo DMP-A6 za wygląd szczególnie za duży wyswietlacz ale chyba nie o to chodzi, bo wyświetlacz jest niepotrzebny sterować można telefonem.Ciekaw jestem co by było gdyby nie było wyświetlacza czy tak samo byłby chwalony 

A dla mnie wyświetlacz to podstawa. Tylko taki na którym coś widać z większej odległości. 

?👈

No np widoczny wyświetlacz czy przemyślany pilot, ale nie wiem jak z nim w Eversolo. Nie wiem też jak ten Tidal Connect, czy nie rwie, bo zauważyłem że to problem. 

?👈

Jak masz poprawnie skonfigurowany net, to Tidal i reszta śmigają aż miło.

Jedynie co dla mnie jest przeszkodą, ale to norma w tego typu aplikacjach, że wpisując w  tidalu np artystę, nie ma podpowiedzi. Trzeba dokładnie co do literki klepać. Dlatego wolę z telefonu z aplikacji Tidal szukać. 

A i tak że dwa tygodnie dźwięk szalał tonalnie zanim się wygrzało urządzenie. Już byłem skłonny do oddania. 

Edytowane przez hudykot

Cześć 🙂 Najlepiej byłoby odsłuchać oba, wypożyczyć. Porównać je w swoich warunkach i wtedy będzie najłatwiej Ci zadecydować. No, chyba że korzystasz z Apple Music, wtedy od razu szedłbym po EverSolo 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

16 godzin temu, Nil napisał:

Jezeli masz Denona DNP 800NE i odpowiada Ci jego funkcjonalność, to nie patrz ani na Wiima Ultra ani na Eversolo DMP-A6.

DMP-A6 zdecydowanie korzystniejszy pod każdym względem od DNP-800NE. Np. Pliki potrafią się na Denonie zaciąć na początku i trzeba poczekać aż ruszy dalej albo włączyć jeszcze raz, wkurza mnie to, ale ponieważ po odczekaniu wszystko dalej działa dobrze to jakoś można to wytrzymać, na A6 takiej sytuacji jeszcze nie miałem. Oczywiście Denon ma więcej budzących irytację przypadłości, ale cóż jest jak jest, pewnie duży w tym udział systemu obsługi Heos.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 godzin temu, rafal735r napisał:

W tej cenie to nie ma co oczekiwać cudów. Gdzieś muszą być jakieś cięcia. Ludzie określają go jako kilera wszystkiego. Pod względem funkcji na pewno, ale przecież to nie wszystko. 

Najbardziej mi się rzuciła na uszy taka miskowatość basu. Było go sporo przez co trochę zalewał resztę pasma. 

Ja mam efekt koca na kolumnach na Wiim Mini. Kiedyś słuchałem plików mniej więcej tak: PC (ominięty mikser windy)→USB→DAC Audiolab 8200CDQ i było naprawdę super. Odkąd używam Tidal (max jakość) i Wiima jest słabo (po optyku). Szukałem w ustawieniach raczej jest wszystko OK. Może ktoś mi doradzi gdzie mam jeszcze szukać polepszenia dźwięku na Wiimie?

Przepraszam za offtop.

MUSIC NON STOP

34 minuty temu, przemek696 napisał:

Ja mam efekt koca na kolumnach na Wiim Mini. Kiedyś słuchałem plików mniej więcej tak: PC (ominięty mikser windy)→USB→DAC Audiolab 8200CDQ i było naprawdę super. Odkąd używam Tidal (max jakość) i Wiima jest słabo (po optyku). Szukałem w ustawieniach raczej jest wszystko OK. Może ktoś mi doradzi gdzie mam jeszcze szukać polepszenia dźwięku na Wiimie?

Przepraszam za offtop.

Po optyku nigdy nie zagra to dobrze.

Posiadam Denona DNP-800 i na Twoim miejscu za kasę jaką chciałeś kupić DMP-A6 poszukałbym lepszego Dac-a niż ten który jest w Twoich Denkach bo DNP-800 jako transport spisuje się wyśmienicie. Tak jak napisał @Lech36 Heos-owi daleko do ideału ale co aktualizacja jest lepiej. Z drugiej strony DNP-800 zyskał ostatnio TIDAL Connect. 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

44 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

bo DNP-800 jako transport spisuje się wyśmienicie.

Tylko tak go używam, jako transport. Myślisz że to przycinanie sporadyczne na początku odtwarzania po przełączeniu na czytnik plików z USB to wina DAC-a? Dlaczego nie robi tego ES-A6, tania Hama DIT2010 i Oppo BDP105? Robi to też u znajomych Soundbar pracujący pod Heosem, więc stąd mój prosty wniosek że to efekt pochodzący z systemu Heos, ale nie mam pewności. DAC nie ma z tym nic wspólnego. Możliwe że to jakaś wada mojego egzemplarza. Nie reklamowałem bo wiem że jeżeli to jest jakaś usterka techniczna to serwis tego nie wykryje ze względy na występowanie jej tylko sporadycznie, odeślą ze stwierdzeniem że sprawdzili i wszystko gra.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko tak go używam, jako transport. Myślisz że to przycinanie sporadyczne na początku odtwarzania po przełączeniu na czytnik plików z USB to wina DAC-a? Dlaczego nie robi tego ES-A6, tania Hama DIT2010 i Oppo BDP105? Robi to też u znajomych Soundbar pracujący pod Heosem, więc stąd mój prosty wniosek że to efekt pochodzący z systemu Heos, ale nie mam pewności. DAC nie ma z tym nic wspólnego. Możliwe że to jakaś wada mojego egzemplarza. Nie reklamowałem bo wiem że jeżeli to jest jakaś usterka techniczna to serwis tego nie wykryje ze względy na występowanie jej tylko sporadycznie, odeślą ze stwierdzeniem że sprawdzili i wszystko gra.

Praktycznie nie korzystam z plików na Denku ale sprawdzę i dam Ci znać czy mam podobne objawy u siebie 💪

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

@Abajek

Hej, 

Mam oba stream'ery. Nawet po kilku miesiącach ciężko określić, który lepiej "gra" patrząc na deskryptory jakości audio. 

Mam wrażenie, że wiim jest bardziej szczegółowy kreśląc więcej detali w muzycznej przestrzeni.

Gdybym miał doradzać to wskazywałbym kryterium ceny oraz funkcjonalności. Takie niuanse jak wyjście na suba, XLRy, większy ekran czy pre phono to tylko przykłady. 

Jest jeszcze istotna kwestia dla tych co mają wzmaki lampowe na przykład, a mianowicie wkład urządzenia w pętle masy.  U mnie wiim ze względu na II klasę ochronności (bez bolca PE) mniej partycypuje w dostarczaniu zakłóceń do systemu poprzez pętle mas co widać.

Na gifie zdjęty mikrofonem przyłożonym do tweetera moich Heresy spektogram. Widać, że Eversolo w tym samym układzie co Wiim Ultra wpływa bardziej na to co widać czyli jakiś wysokoczęstotliwościowy szum. Słychac tylko z uchem przy tweeterze podczas odtwarzania "ciszy".

Oczywiście to u mnie, gdzie wzmacniaczem jest lampowy SET bez USZ, więc w środowisku podatnym na pętle mas i zakłócenia sieciowe.

Ze względu na powyższe w głównym systemie od jakiegoś czasu pogrywa Wiim 😉 

Pozdrawiam. M

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, przemek696 napisał:

Przepraszam za offtop.

Do czego masz podlączonego tego Wiima. Jaki wzmacniacz, jakie kolumny czy słuchawki?

6 godzin temu, przemek696 napisał:

Może ktoś mi doradzi gdzie mam jeszcze szukać polepszenia dźwięku na Wiimie?

Z WiiM mini więcej nie wyciągniesz. Wąskim gardłem jest optyk.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, Nil napisał:

Do czego masz podlączonego tego Wiima. Jaki wzmacniacz, jakie kolumny czy słuchawki?

Wiim Mini→optyk do Audiolab 8200CDQ→Audiolab 8200→Castle Knight II

MUSIC NON STOP

• Pokaż nowe odpowiedzi