Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików do 15-20 tyś zł. Co po Munich m1t, Lumin D3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Super, dzięki. Takie wpisy lubię i szanuję ludzi, którzy używają: moim zdaniem, dla mnie, w moim odczuciu. Każdy może się podzielić swoją opinią a nie prawdą objawioną. Wielkie pozdrowienia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, Jacek1967 napisał:

A brałeś pod uwagę G2.1 albo niższy G1.1? Chyba, z pamięci piszę…

Nie, z prostego powodu.

Choć kupilem Ariesa S1 jako jeden z pierwszych na forum, to zdazylem go porownac do kilku roznych transportow. I bedac zadowolonym wybralem go dlatego ze to jest nowe urzadzenie. I ze tak sie wyraze, wlasnie sie zaczela opieka producenta nad tym produktem. I bedzie trwala dluzej niz dla G1.1 i G2.1.

Nie wspomne o tym ze tanszy S1 jest napakowany topową technologią starszego rodzeństwa. 

To byl jedyny sluszny wybor.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Wszedzie pisalem chyba o tym. Auralic Aries S1 jest zdecydowanie lepszy. Jest rowniejszy w calym pasmie, podczas gdy m1t faworyzuje srednice. Aries ma gore detaliczna i rowna czego brakuje m1t. Czy to dziala izolacja galwaniczna czy zegary, Aries jest lepszy. Minus ze Auralic dziala tylko na "aplach".

I dobrze że tylko na iOS. Nie dla plebsu 😂 a tam serio to kolumny kończą się robić, może za dwa tygodnie wezmę na testy i porównam wlanie s1 vs m1t bo kilka osób tutaj się tak właśnie przesiadło. 

38 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Jak juz porownywac S1  to raczej z   Z1+ .który kosztuje podobnie

Dla mnie firma Silent Angel nie jest juz wiarygodna. Kłamstwa przez nich popełniane skutecznie mnie odepchnely od tej marki, ale start mieli dobry. Tak wiec jak porownywac ich urzadzenia skoro opieka nad produktem trwa tak krotko?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

Dla mnie firma Silent Angel nie jest juz wiarygodna. Kłamstwa przez nich popełniane skutecznie mnie odepchnely od tej marki, ale start mieli dobry. Tak wiec jak porownywac ich urzadzenia skoro opieka nad produktem trwa tak krotko?

Mojemu m1t nic nie dolega alę zauważyłem że fani usb mają jakieś problemy ja usb omijam i dziwię się że tak wiele osób z niego korzystaa      

.Przypomnę tylko że m1t jest 5kzl tańszym urządzeniem od s1 i nawet jeżeli faktycznie jest słabszy to broni się cena.czekam na porównanie z1+vs s1

Edytowane przez Ronaldo9
17 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Nie, z prostego powodu.

Choć kupilem Ariesa S1 jako jeden z pierwszych na forum, to zdazylem go porownac do kilku roznych transportow. I bedac zadowolonym wybralem go dlatego ze to jest nowe urzadzenie. I ze tak sie wyraze, wlasnie sie zaczela opieka producenta nad tym produktem. I bedzie trwala dluzej niz dla G1.1 i G2.1.

Nie wspomne o tym ze tanszy S1 jest napakowany topową technologią starszego rodzeństwa. 

To byl jedyny sluszny wybor.

Napisz mi proszę jeszcze, czy używasz do S1 dodatkowego zasilacza od Auralica? Czy to ma sens? Rozpływał się nad nim red Pacuła, ale wiadomo jak powstają recenzje w czasopismach fachiwych.... 🙂

2 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Mojemu m1t nic nie dolega alę zauważyłem że fani usb mają jakieś problemy ja usb omijam i dziwię się że tak wiele osób z niego korzystaa      

.Przypomnę tylko że m1t jest 5kzl tańszym urządzeniem od s1 i nawet jeżeli faktycznie jest słabszy to broni się cena.czekam na porównanie z1+vs s1

Mojemu m1t tez dlugo nic nie dolegalo. Az sie spierdzielil port usb i nie czytal pena. Poza tym wkurw mialem jak wylaczyli tidala natywnego ktory gral lepiej niz connect. Rozmaeialem o tym z salonem Premium Sound i tez potwierdzili lepsze granie natywnego tidala. A maili z viceprezesem SA wymienilem okolo 10. I ciagle klamal ze za tydzien bedzie tidal natywny. Przez rok.

A potem wylaczyli amazona. 

Dlatego dalem spokoj. 

49 minut temu, Jacek1967 napisał:

Napisz mi proszę jeszcze, czy używasz do S1 dodatkowego zasilacza od Auralica? Czy to ma sens? Rozpływał się nad nim red Pacuła, ale wiadomo jak powstają recenzje w czasopismach fachiwych.... 🙂

Mialem na testach przez 10 dni i potem jeszcze znajomy wpadl na kilka godzin. Znajomy mial zasilacz chyba nie do konca ulozony bo gralo troche lepiej niz bez zasilacza. 

Ale jak dostalem polroczny zasilacz ze sklepu, ktory mial juz nakręcone tych godzin, to bylo juz zdecydowanie lepiej. Teraz sobie powoli odkladam na zasilacz...

Na OLX używany Aries G1 z wymienionym zasilaniem (robiony podobno w niemickiej "modyfikatorni"). Fotki wyglądają nie najgorzej. Cena (wystawiona) coś ok 5800. Jest sens tym się zarażać? Budowa jest na starszej platformie, ale czy przy normalnym korzystaniu z Qobuza max 24/192 ma to jakieś znaczenie? Pewnie jest do wyrwania za jakieś 5 z okładem.

Co o tym starszym sprzęcie myślicie?

A czy ktoś miał w ręku oba streamery i porównywał ?  

Aries S1 
HOLO Audio RED

?

5 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Michałowi lepiej gra na USB mi gra lepiej na AES/EBU gładko czysto. ..mimo że mamy identycznego DACa i streamer..... 😉
Na USB mam szorstkość mimo kabli naprawdę nie tanich i tego samego modelu - najwyższy model Ricable.. (mam zarówno AES/EBU i USB ten sam model kabla)  

Edytowane przez Marek333

Tyle ze ja mam wycackany przez siebie kabel diy usb ze srebra, odrebna linie zasilajaca i zrobiona akustyke. 

To razem robi chyba jakas tam roznice.

Coax brzmial slabo a aes/ebu nie sluchalem. To nieczesto spotykane polaczenie i nie mialem jak tego sprawdzic...

Miałem na myśli Michał porównanie nie  u mnie i u  Ciebie ale w Twoim salonie  obu połączeń więc jeśli miałoby lepiej grać USB to zarówno u mnie jak i u Ciebie grałoby lepiej niż coax czy AES/EBU. Nic tu pomieszczenia nie mają do rzeczy przy porównywaniu dwóch kabli w tym samym pomieszczeniu. Na AES/EBU mam czyściutko bez szorstkości w moim pomieszczeniu... 😉   na kablu miedzianym.

Ale to nie ważne 😉 

Edytowane przez Marek333
25 minut temu, Marek333 napisał:

Miałem na myśli Michał porównanie nie  u mnie i u  Ciebie ale w Twoim salonie  obu połączeń więc jeśli miałoby lepiej grać USB to zarówno u mnie jak i u Ciebie grałoby lepiej niż coax czy AES/EBU. Nic tu pomieszczenia nie mają do rzeczy przy porównywaniu dwóch kabli w tym samym pomieszczeniu. Na AES/EBU mam czyściutko bez szorstkości w moim pomieszczeniu... 😉   na kablu miedzianym.

Czysciutko bez ostrosci...? hmm tak wlasnie jest, ale to nie wszystko. Jeszcze jest cos takiego jak glebia, szerokosc sceny, separacja instrumentow, barwa, zrodla pozorne  itp. Ja sie nie upieram przy USB, ale do wlasciwej oceny potrzeba zarowno wlasciwych warunkow akustycznych jak i osluchania. Brak tobie jeszcze osluchania poniewaz idziesz na skróty. Do osluchania trzeba przerzucic troche sprzetu, potestowac rozne rozwiazania, a nie korzystac wylacznie z cudzych opinii. Ile transportow sprawdzales? Ile wzmacniaczy, ile DACów? Na razie korzystasz ze sprawdzonych przeze mnie rozwiazan. Mowilem Tobie, sprawdź sam jakies rozwiazania, potestuj, nabierz troche wiedzy, nie idz na skroty, bo nawet nie bedziesz wiedział co i jak oceniać.

Poza tym pomieszczenie ma ogromne znaczenie w ocenie, bo w takim gdzie akustyka jest zrobiona slyszysz duzo wiecej niz w zwyklym salonie czy pokoju. Gdybys taki salon mial czy choc slyszal jak muzyka moze grac, wiedzialbys co ci umyka. 

Ale to nie moja sprawa. 

Ja do Red 'a dziś wrzuciłem Volumio i szczerze podoba mi się . Połączenie HQPLAYER zainstalowany obraz na Red I Stream z roona na Red z obrazem HQP wcale nie jest lepszy. Tak.mi się zdaje przynajmniej. Z ciekawości dziś zamówiłem Malinę 5 i z niej wypuszczę Sygnał do Red który będzie służył jako DDC . Po I2S do Laiv Harmony. I tu pytanie, czy jest sens miedzy Malinę, a Red wkładać izolator usb?
Od razu zaznaczę ze Malina będzie zasilana liniowo i Ethernet też po Fiber otrzyma.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, venom200 napisał:

Ja do Red 'a dziś wrzuciłem Volumio i szczerze podoba mi się . Połączenie HQPLAYER zainstalowany obraz na Red I Stream z roona na Red z obrazem HQP wcale nie jest lepszy. Tak.mi się zdaje przynajmniej. Z ciekawości dziś zamówiłem Malinę 5 i z niej wypuszczę Sygnał do Red który będzie służył jako DDC . Po I2S do Laiv Harmony. I tu pytanie, czy jest sens miedzy Malinę, a Red wkładać izolator usb?
Od razu zaznaczę ze Malina będzie zasilana liniowo i Ethernet też po Fiber otrzyma.

W holo audio red w środku już masz jedną malinę, nie bardzo rozumiem co ma dać podpinanie kolejnej 😉

7 godzin temu, venom200 napisał:

Tak Topping P50

To jest ledwie 1A.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W holo audio red w środku już masz jedną malinę, nie bardzo rozumiem co ma dać podpinanie kolejnej
Bo gdy pracuje jako DDC malina jest omijana, dlatego . Pytaniem jest czy warto między transportem a DDC wstawiać Izolator USB.

To jest ledwie 1A.
Faktycznie może być mało zobaczymy, żaden dysk nie będzie podpinany, więc zobaczę

Faktycznie może być mało zobaczymy, żaden dysk nie będzie podpinany, więc zobaczę

Moim zdaniem zmierzasz w stronę przekombinowania.
Możesz rozpisać jak miałby wyglądać streaming w tym układzie z 2 malinami i co na której zainstalowane?

Sent from hell using Tapatalk

Godzinę temu, venom200 napisał:

Bo gdy pracuje jako DDC malina jest omijana, dlatego . Pytaniem jest czy warto między transportem a DDC wstawiać Izolator USB.

Nie mam teraz czasu na analizę holo, ale raczej na pewno malina jest tam izolowana a sygnał i2s regenerowany

15 godzin temu, Marek333 napisał:

Ale to nie ważne 😉 

Chcesz porownywac Porsche 911 Turbo i GT3 RS na … lesnym dukcie?

Muszę przewietrzyć mój system…

Moim zdaniem zmierzasz w stronę przekombinowania.
Możesz rozpisać jak miałby wyglądać streaming w tym układzie z 2 malinami i co na której zainstalowane?

Sent from hell using Tapatalk

Ale w trybie ddc maila raczej jest omijana i jestem pewien w 99%

21 godzin temu, Marek333 napisał:

A czy ktoś miał w ręku oba streamery i porównywał ?  

Aries S1 
HOLO Audio RED

?

Michałowi lepiej gra na USB mi gra lepiej na AES/EBU gładko czysto. ..mimo że mamy identycznego DACa i streamer..... 😉
Na USB mam szorstkość mimo kabli naprawdę nie tanich i tego samego modelu - najwyższy model Ricable.. (mam zarówno AES/EBU i USB ten sam model kabla)  

Cześć,

warto wyłączyć w opcjach S1 zasilanie USB. Jak DAC nie wymaga zasilania USB  to zmiana będzie znacząca  - na plus.

Pozdrawiam jaan_2

19 minut temu, jaan_2 napisał:

Cześć,

warto wyłączyć w opcjach S1 zasilanie USB. Jak DAC nie wymaga zasilania USB  to zmiana będzie znacząca  - na plus.

Pozdrawiam jaan_2

Chcialem tez to sprawdzic ale Pontus 2 potrzebuje niestety tego zasilania... 

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Chcialem tez to sprawdzic ale Pontus 2 potrzebuje niestety tego zasilania... 

Podobno niektóre DAC-i potrzebują zasilania przez kabel USB tylko w trakcie nawiązywania połączenia ze streamer-em. Później można wyłączyć zasilanie USB w S1 i słuchać muzyki. Warto sprawdzić.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jaan_2 napisał:

Podobno niektóre DAC-i potrzebują zasilania przez kabel USB tylko w trakcie nawiązywania połączenia ze streamer-em. Później można wyłączyć zasilanie USB w S1 i słuchać muzyki. Warto sprawdzić.

Sprawdzam ..zaraz dam znać tu czy przejdzie, chociaż wątpię.

/edit

nie przechodzi taka opcja. wyłącza się transmisja przez USB po wyłączeniu zasilania USB w Ariesie
Natomiast dzięki tej sugestii inna opcja ciekawa działa - ponieważ u mnie działa lepiej przez DIGITAL (niż USB) output czyli u mnie przez AES/EBU, da się wyłączyć przy tym zasilanie USB i wg mnie dźwięk jest rzeczywiście lepszy ! Mała różnica na plus  ale jest wyczuwalna na granicy percepcji . Super porada dzięki ! @jaan_2

Edytowane przez Marek333
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Na razie korzystasz ze sprawdzonych przeze mnie rozwiazan. Mowilem Tobie, sprawdź sam jakies rozwiazania,

Michał, sprawdzam ale czemu nie iść ścieżką człowieka bardziej doświadczonego. Po co przerzucać mam sprzęty sprawdzone przez Ciebie  skoro wierzę że masz bardzo dobre ucho i wyczucie. Na marginesie ten tydzień stał u mnie pod znakiem poprawianie zasilania 😉 

Tydzień upgradów prądowych u mnie 🙂 

1 Bezpiecznik nowy do HEGLA -wymiana na   HiFi-Tuning Supreme³ Copper Fuse 5x20 mm / foto

2 Wydzielenie  linii zasilającej    audio tak aby tylko na tej fazie i  lini było audio 

3 Nowe nadprądowe selektywne na skrzynce osiedlowej -wymagało wizyty ze Stoenu w celu zaplombowania, po wymianie przez elektryka na nowe lepsze  / foto  .. 

4 Nowy nadprądowy Gigawatt 16A do tablicy rozdzielczej / foto

Czy odczuwam zmianę? Może trochę a może to złudzenie 😉 ale dla czystego spokojnego sumienia że zrobione to co można, więc  wykonane prace jak niżej 😉 .   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20250201_122432.thumb.jpeg.72703b10bea4d30f39dc7b0ffa388203.jpeg

20250201_142346.thumb.jpeg.9df2349a53ac345e5d0646cc7c3793e7.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
43 minuty temu, Marek333 napisał:

Michał, sprawdzam ale czemu nie iść ścieżką człowieka bardziej doświadczonego. Po co przerzucać mam sprzęty sprawdzone przez Ciebie  skoro wierzę że masz bardzo dobre ucho i wyczucie.

Tylko to co sprawdza się u Michała @Mikelas76 niekoniecznie musi u Ciebie, patrz akustyka i inne zmienne.

Pomijam już to, że raczej świadomy audiofil stroi system pod swoje upodobania, bo ma się podobać nam, a nie kolegom.

43 minuty temu, Marek333 napisał:

Czy odczuwam zmianę? Może trochę a może to złudzenie 😉 ale dla czystego spokojnego sumienia że zrobione to co można, więc  wykonane prace jak niżej 😉 .   

Ale jak zaczniesz odczuwać, to nie będziesz wiedział który element tej całej układanki mą większy wpływ na to co słyszysz.

To tak jak byś przyniósł cały nowy system i próbował oceniać, czy na brzmienie ma większy wpływ źródło, czy wzmacniacz.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Opublikowano (edytowane)

Masz rację.  Nie, no, ślepo nie patrzę sam badam, odsłuchuję sprawdzam ale bardziej doświadczonymi osobami miło się posiłkować co też czasami czynię.
Pozdrawiam

Edytowane przez Marek333
  • Pokaż nowe odpowiedzi