Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie brzmienia popularny kosci DAC w praktyce. Sabre, AKM, Wolfson, Burr Brown

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd odkryłem predefiniowaną krzywą 'Loudness' w Eversolo to już nie szukam innych DAC'ów 😉

To oczywiście żart:) Jakoś zaczynam przyzwyczajać do brzmienia Eversolo. Wiim czeka zapakowany na 'lepsze' czasy. Więc tak naprawdę jeszcze go nie słyszałem. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niedługo nie będzie pytania na forum "jaki masz DAC" tylko "jaką masz krzywą korekcji"? 🤣

Taaaa... Na mnie psioczą, że nic mi nie pasuje, a im to wszystko gra jak trzeba. Zaczynam drążyć i się okazuje, że tam DSP rozgrzane do czerwoności tak jadą na korekcji 🤪

Ja tymczasem idę w coraz bardziej gołe sprzęty. Jak tak dalej pójdzie to nawet kolumny bez zwrotnic sobie sprawię 😄

Stare Epos na przykład 🤔

Edytowane przez Gargan

Wtedy gdy SINAD przekroczy 130dB,albo nie będzie prądu i trzeba będzie słuchać instrmentów muzycznych,orkiestry:) 

Ale pewnie wtedy wszyscy przerzuca się na budowanie jak najlepszych komór bezechowych:) 

Czyli wszystko idzie w parametry. No tak. W sumie racja. Od pandemii i wyboru audio, większego wyboru, przez neta parametry bardzo zyskały na uwadze. Stąd też taki wysyp nowych tanich produktów z chin.

W dniu 10.12.2024 o 06:53, Piotr Sonido napisał:

Brzmienie v o jakim mówisz to raczej domena niektórych wzmacniaczy ale są odtwarzacze czy przetworniki które właśnie prezentują tego typu naleciałości. 

Są to przeważnie chińskie produkty które w testach wypadają najwyżej. 

Topping, SMSL czy właśnie wiim

Dziwne, bo ja mam zupełnie inne spostrzeżenia. Akurat te które dobrze mierzą, o których piszesz, są bardzo liniowe. To Arcamy i inne bardzo drogie często grają V.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Eversolo sprzedane. Wskoczył na jego miejsce Wiim Ultra. Charakter brzmienia podobny do Eversolo. Myślę, że więcej góry, niekoniecznie lepszej, nie znam się:) Ale nie skreślałbym go tylko dlatego, że jest tani. Pewnie w średnicy, w tych głebiach i w tych szerokich scenach jest inny. Ja nie umiem tego rozróżniać:) Nie będę się wypowiadał:) Słuchając Fiio Bta30 Pro, Eversolo DMP-A6 i Wim Ultra można znaleźć jakieś cechy wspólne. Słucham na zmianę teraz Dac z Wiim Ultra i Topping E70V. W basie czuć różnice, jest go odrobine wiecej i jest bardziej miekki. Jeśli moge tak powiedzieć, ze jest mniej agresywnie ale przyjemnie. Góra jest lepiej niż Eversolo i Wiim Ultra. Słychać więcej. Dzwoneczków z Michael Jackson-Human Nature jest zdecydowanie więcej 😉. Czekam jeszcze na porównanie z CXN v2. Ale to już w nowym roku niestety. W międzyczasie używam też Sonos:Connect S15. Tutaj już delikatny 'kocyk'. Inny charakter. Wslucham się jeszcze. Do cichego plumkania ok. 

Edytowane przez bodziocool
W dniu 7.12.2024 o 21:06, Gargan napisał:

U każdego tak na początku wygląda...

A potem bierzesz kredyt na McIntosha 😏

Ja akurat pozbyłem się tego badziewia Mcintosha w Wigilię 2023 i każdego dnia ciesze się z tej decyzji.

Ja akurat pozbyłem się tego badziewia Mcintosha w Wigilię 2023 i każdego dnia ciesze się z tej decyzji.

Widzę, że nie tylko u mnie edytor na forum źle działa 😀

Nie podeszła Ci amerykańska legenda? 😄

2 godziny temu, bodziocool napisał:

Słychać więcej. Dzwoneczków z Michael Jackson-Human Nature jest zdecydowanie więcej

W to raczej wierzysz niż tak jest...:-D Chyba że któryś podbija górę mocno.

Wrzuć sobie George Michaela płytę " Symphonica ",  czy usłyszysz różnicę w "s" na koncowkach słów, jest tego tam trochę.  ;-D

Dzięki,spróbuję. O dzwoneczkach nawet bym nie wiedział ale obejrzałem odcinek o Azur 851 na kanale Reduktor Szumu😉

W dniu 15.12.2024 o 19:01, qbakos napisał:

Dziwne, bo ja mam zupełnie inne spostrzeżenia. Akurat te które dobrze mierzą, o których piszesz, są bardzo liniowe. To Arcamy i inne bardzo drogie często grają V.

Arcam rdac grał dla ciebie Vka a topping nie? 

Oczywiście szanuje to zdanie. Z reguły natomiast klienci odbierają je bliżej mojego.

W dniu 15.12.2024 o 21:04, Gargan napisał:

Widzę, że nie tylko u mnie edytor na forum źle działa 😀

Nie podeszła Ci amerykańska legenda? 😄

Nie. Chciał po prostu wyraźnie zaznaczyć decyzję :):)

W dniu 16.12.2024 o 01:01, bodziocool napisał:

Dzięki,spróbuję. O dzwoneczkach nawet bym nie wiedział ale obejrzałem odcinek o Azur 851 na kanale Reduktor Szumu😉

No i po co sobie dzień psuć na własne życzenie.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Arcam rdac grał dla ciebie Vka a topping nie? 

Topping, SMSL, Loxje grały mi bardzo neutralnie, żadne pasmo nie górowało nad innym. Arcam miał wyeksponowany bas, może to nie była V, ale raczej takie ciemniejsze granie. Tyle, że wtedy miałem inny sprzęt, więc też nie chcę wydawać osądów. Musiałbym wrócić do tego brzmienia teraz...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, qbakos napisał:

Topping, SMSL, Loxje grały mi bardzo neutralnie, żadne pasmo nie górowało nad innym. Arcam miał wyeksponowany bas, może to nie była V, ale raczej takie ciemniejsze granie. Tyle, że wtedy miałem inny sprzęt, więc też nie chcę wydawać osądów. Musiałbym wrócić do tego brzmienia teraz...

Ni ciemniejsze granie to nie vka właśnie 🙂

No ok jeśli odbierasz neutralnie to granie to dobrze pokrywa się to z wykresami Chińczyków. 

Ludzki słuch raczej odbiera tony wysokie głośniej. Ale może masz inaczej. Absolutnie nie znaczy że źle. Wybierz dla siebie.

W dniu 7.12.2024 o 19:35, Gargan napisał:

@bodziocool Moja propozycja na testy typowego ESS Sabre:

Pro-Ject Pre Box S2 Digital.

Owszem, kostki DAC mają swoje charakterystyczne cechy brzmieniowe. Może chodzi o firmware, może o filtry cyfrowe. Coś jest na rzeczy. Nie znaczy to jednak, że zawsze odgadniesz co jest w środku 😀

P.s. Lepsze zasilanie najmniej zmienia brzmienie DAC. Nie daj się naciągnąć na dodatkowy zasilacz kosztujący więcej od samego DAC 😁

Ukryta Zawartość

Topping E70V sprzedany. Przyznam, że przyjemnego basiku to miał dość sporo, ale brakowało mu jednocześnie odrobine takiego twardszego.Jakiś chyba taki za delikatny i za spokojny dla mnie:) Czy zwykła E70 jest odrobinkę ostrzejsza?Twardsza? Nie wiem jak to opisac.

Jakie mniej więcej granie reprezentuje ten Pro-Ject Pre Box S2 Digital? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodziocool

Stereotypowo ESS - dynamika, twardy bas, sporo góry. Nie pogłaszaj do końca skali. Albo to wada mojego egzemplarza, albo za słaby zasilacz mu dałem, ale przy głośności max jeden kanał grał ciszej. Fajne odtwarzał gęste formaty. Ma bardzo dużo filtrów cyfrowych. Zmieniają brzmienie. Pilot przydatny.

W dniu 11.12.2024 o 07:21, Piotr Sonido napisał:

Czyli wszystko idzie w parametry.

A czym innym mają się charakteryzować urządzenia techniczne? 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

10 godzin temu, bodziocool napisał:

Topping E70V sprzedany. Przyznam, że przyjemnego basiku to miał dość sporo, ale brakowało mu jednocześnie odrobine takiego twardszego.Jakiś chyba taki za delikatny i za spokojny dla mnie:) Czy zwykła E70 jest odrobinkę ostrzejsza?Twardsza? Nie wiem jak to opisac.

Jakie mniej więcej granie reprezentuje ten Pro-Ject Pre Box S2 Digital? 

Ja tego projecta nie oceniam jako grającego bardzo jasno twardo czy technicznie wręcz przeciwnie nie ma to może urządzenie wielkiego ciepła w sobie ale gra bardzo liniowo. Całkiem przyjemnie. 

2 godziny temu, Misio38 napisał:

A czym innym mają się charakteryzować urządzenia techniczne? 

Przeczytaj może całego posta dobrze 🙂

Tak sobie zawsze wybiórczo decydujesz co tu losowo zacytowa dzisiaj do tego odnosisz. Chce ci się tak? Po co?

@bodziocool bardziej warto DAC Box RS na lampach, ale to będzie 3x tyle i nie ESS Sabre tylko stare Burr-Brown (bez gaśnicy nie używaj 😁).

PreBox S2 Digital kupiłem kiedyś za 1600 więc po tylu latach 1100 to jest kradzież 😀

• 3 tygodnie później...

Dobra może się przyda. Wzmacniacz pioneer kość Burr Brown PCM9211

argon solo kość Sabre ESS 9018

Różnice: akurat słucham ulubionego radia tay fm i:

Różnice według mojego ucha, to dźwięk puszczony coaxialem jest równiejszy czystszy, nie ostry, bez sybilantów. Raczej jakbym słuchał płyty cd, a nie radia.

Dźwięk z argona, bardziej dociążony, ale średnica jakby pod kocem. Efekt jakbym we wzmacniaczu w korektorze podkręcił bass.

Co kto woli..

Nie wiem, która kość jest nowsza, ale zdecydowanie bardziej Mi odpowiada, ta we wzmacniaczu pioneer. A muzykę puszczam z telefonu, myślę że na kiepskim żródle, lepiej wyłapać różnice.

Na sylwestra podłączyłem wzmacniacz pod tv i byłem ździwiony jak to, fajnie gra.

Edytowane przez MusicManiacX
W dniu 7.12.2024 o 19:35, Gargan napisał:

@bodziocool Moja propozycja na testy typowego ESS Sabre:

Pro-Ject Pre Box S2 Digital.

Owszem, kostki DAC mają swoje charakterystyczne cechy brzmieniowe. Może chodzi o firmware, może o filtry cyfrowe. Coś jest na rzeczy. Nie znaczy to jednak, że zawsze odgadniesz co jest w środku 😀

P.s. Lepsze zasilanie najmniej zmienia brzmienie DAC. Nie daj się naciągnąć na dodatkowy zasilacz kosztujący więcej od samego DAC 😁

Ukryta Zawartość

Słuchałem ostatnio przez tydzień u siebie w domu aurelica vege s1 z dedykowanym zasilaczem. Zasilacz za 4500 PLN nie wnosił kompletnie nic do grania.  Sprzęt nie był mój. Miałem czas i Słuchałem w moim władnym systemie. Myślę, że podszedłem do tematu obiektywnie.  Powtórzę- vega solo lub z zasilaczem grała tak samo.  

Ukryta Zawartość

W dniu 21.12.2024 o 10:59, bodziocool napisał:

Czy warto go wypróbować za okolo 1100 zł?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem także warto. 

Nie miałem tego modelu ale miałem streamer od nich i dac osobno. Fajnie to grało. Gdyby nie nie co stary soft pewnie bym dalej tego używał. Aczkolwiek później trafił się też ifib:):)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi