Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kino domowe + Stary telewizor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie. Jaki kabel RCA do SPDIF potrzebuję do podpięcia, by dźwięk był chociaż lepszy niż na jacku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6450.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Duurus95
https://www.audiostereo.pl/topic/168596-stare-kino-domowe-stary-telewizor/
  • Moderatorzy

SPDIF to cyfrowe wyjście, a RCA to analogowe. Musiałbyś zastosować zastosować konwerter, ale to moim zdaniem niewiele pomoże. 

Jeśli chcesz wyprowadzić z TV analogowy sygnał, to proponuję przejściówkę  SCART <-> RCA.

Poza tym sprawdź sobie biegunowość podłączenia głośników, bo wygląda, ze masz pomieszane.

Godzinę temu, Marcinus napisał:

SPDIF to cyfrowe wyjście, a RCA to analogowe. Musiałbyś zastosować zastosować konwerter, ale to moim zdaniem niewiele pomoże. 

Jeśli chcesz wyprowadzić z TV analogowy sygnał, to proponuję przejściówkę  SCART <-> RCA.

Poza tym sprawdź sobie biegunowość podłączenia głośników, bo wygląda, ze masz pomieszane.

Co to znaczy biegunowość? Chodzi Ci o te białe kable? 🤔

a kabel SCART rca jakiś spoko w rozsądnej cenie polecasz?

2 godziny temu, Duurus95 napisał:

Co to znaczy biegunowość? Chodzi Ci o te białe kable? 🤔

Tak. Te z niebieskim paskiem mają być podłączone pod dolne zaciski, a na zdjęciu widać, że przedostatni głosnik (surround) jest podłączony nieprawidłowo. Być może pozostałe także są źle ale na zdjęciu tego nie widać. Jeśli pomylona jest biegunowość w pozostałych kanałach to faktycznie będzie to źle grało. 

Od razu zaznaczam, nie spodziewaj się po tym sprzęcie dobrej jakości. Szczególnie podłączając analogowo (a niestety inaczej się nie da). To sprzęt zaprojektowany bardziej pod kątem odtwarzania z wbudowanego dvd. Z wejścia analogowego (chinch) będzie jakoś grać i nic ponad to. Niestety ale tak jest. Skoro oczekujesz lepszej jakości to raczej sprzęt do wymiany.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Duurus95 napisał:

Mam pytanie. Jaki kabel RCA do SPDIF potrzebuję do podpięcia, by dźwięk był chociaż lepszy niż na jacku?

Ty tam nic nie zrobisz...

https://allegro.pl/oferta/kabel-scart-eurozlacze-3x-rca-cinch-dwukierunkowy-do-magnetowidu-vhs-1-5m-12682225965

tylko takie coś potrzebujesz, i żółty kabel nie potrzebny bo to obraz jest

Tak, tylko i tak poprawa będzie raczej nieduża.

W takich sprzętach sygnał z wejścia analogowego konwertowany jest na cyfrę (w bardzo niskiej jakości) po czym podawany na procesor DSP. Tam wykonywana jest cała obróbka taka jak equalizacja, regulacja głosnosci itp i później po tych wszystkich zabiegach cyfrowe audio konwertowane jest na analog i leci na wzmacniacz (często w klasie D) albo od razu w cyfrowej postaci na scalony wzmacniacz z wejściem i2s.

To własnie podwójna konwersja A/D -> D/A sprawia, że z wejść analogowych tych sprzętów nie da się słuchać. Zwykły wzmacniacz stereo plus niewielkie kolumny albo głosniki komputerowe z analogowym wejściem zazwyczaj grają lepiej, bo tam nie ma obróbki poprzez DSP.

Skoro autor tematu dostrzega, że mogłoby grać lepiej tzn że jest gotowy na lepszy dzwięk 😉 a pobić jakościowo takie "kino domowe" nietrudno. Myslę że byle starszy wzmacniacz za 200-300zł nie zostawi suchej nitki na takim Panasonicu 😁

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A może jednak:

Ukryta Zawartość

Jest wyjście cyfrowe z TV i potrzeba tylko kable RCA - RCA do kina i do połączenia z TV.

Zasilić można z dowolnej ładowarki.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Jest wyjście cyfrowe z TV i potrzeba tylko kable RCA - RCA do kina i do połączenia z TV.

Pytanie co będzie zrodłem dla telewizora? Moim zdaniem takie kombinacje to trochę przerost formy zwazywszy na klasę sprzętu. Jesli zrodłem dla telewizora jest jakis dekoder telewizji cyfrowej to moze lepiej z niego wyjsc analogowo (o ile takie wyjscie posiada).

Nie zmieni to jednak faktu, ze to dalej przyslowiowe rzezbienie. 

Jak autor napisze co jest zródłem sygnału dla telewizora, to moze pojawi się inna mozliwość podłączenia niz kupowanie daca.

W tym przypadku najwęzszym gardłem jest sam Panasonic i podwójna konwersja sygnału audio o ktorej wspomniałem wcześniej. 

Niestety nie znam się zbytnio na starych urządzeniach kina domowego. Ja to taki typ, który ma zestaw sonosa i jestem zadowolony. Dopytuje się dla mojej znajomej, która będzie używała do oglądania Netflixa i słuchania Spotify. Stawiam, że brak telewizji. 🙂

Nie oczekuję również, że dźwięk dobitnie będzie o wiele lepszy, tylko chciałem się doradzić fachowców, jak lepiej podpiąć, by nie zwracać parę razy na darmo kable do sklepu 🙂

Edytowane przez Duurus95
7 minut temu, Duurus95 napisał:

Niestety nie znam się zbytnio na starych urządzeniach kina domowego. Ja to taki typ, który ma zestaw sonosa i jestem zadowolony. Dopytuje się dla mojej znajomej, która będzie używała do oglądania Netflixa i słuchania Spotify. Stawiam, że brak telewizji. 🙂

Nie oczekuję również, że dźwięk będzie o wiele lepszy, tylko chciałem się doradzić fachowców, jak lepiej podpiąć, by nie zwracać parę razy na darmo kable do sklepu 🙂

Tutaj nic lepszego nie podepniesz jak zwykłe analogowe stereo RCA. Może co najwyżej zainwestować w lepszej jakości kable np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie wiem czy jest wogole sens ponieważ widać, że ten sprzęt jest marnej jakości bez urazy. Zauważyłem, że nawet nie ma wyjścia RCA w TV w takim razie musisz kupić przejściówkę z scarta tak jak wyżej kolega tutaj napisał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
37 minut temu, Milo napisał:

Tutaj nic lepszego nie podepniesz jak zwykłe analogowe stereo RCA. Może co najwyżej zainwestować w lepszej jakości kable np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie wiem czy jest wogole sens

Oczywiście, że nie ma sensu 🙂

Kup przejsciówkę ze scarta na chinch i podłącz. Jesli jakość nadal będzie niewystarczająca to niestety nic tu więcej się nie wymyśli. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Sprzęt ma juz swoje lata, a nawetbw czasach swojej swietności był to mocno budżetowy zestaw.

Być moze omijając wyjście słuchawkowe jakość poprawi się na tyle, ze będzie to jakoś grać (nie wiem jakie wymagania ma kolezanka).

No i sprawdz podłączenie głosnikow, bo niewykluczone ze i tutaj jest namieszane. 

Ukryta Zawartość

Ty tam nic nie zrobisz...

Ukryta Zawartość

tylko takie coś potrzebujesz, i żółty kabel nie potrzebny bo to obraz jest
Ale po co takie kombinacje, jak tam jest scart, w obu urządzeniach. Powinno podać sygnał 5.1 jeśli taki będzie w telewizorze.

Ukryta Zawartość

30 minut temu, RAF77 napisał:

Powinno podać sygnał 5.1 jeśli taki będzie w telewizorze.

Nie ma takiej możliwości. Standard nie przewiduje dzwięku 5.1 na złączu scart.

Nie te czasy 😉

Problem w tym, że nadal nie wiadomo co ma być źródłem dzwięku/obrazu. Autor pisał coś o Netflix /Spotify a przecież w tak starym telewizorze tego nie będzie. Musi być jakaś przystawka o której nic nie wiadomo.

• Moderatorzy

Żeby nie wiem co podłączyć jako źródło pod tv, to on nie ma żadnych kodeków więc wypuści stereo i taki trzeba ustawić na źródle.

Więc jak pisali koledzy sprawdzić poprawność podłączenia głośników +-+, --- i zastosować przejściówkę scart->stereo.

Nic więcej się nie da .

Jakbyś wiedział co będzie źródłem i czy ma możliwość podłączania głośnika BT to chyba wolałbym podłączyć pod to boomoxa mono.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Godzinę temu, stench napisał:

Żeby nie wiem co podłączyć jako źródło pod tv, to on nie ma żadnych kodeków więc wypuści stereo i taki trzeba ustawić na źródle.

Tym bardziej, że to "kino domowe" nie ma wejść multi-channel. 

Jak na razie to wstrzymałbym się z dalszym doradzaniem do chwili jak autor poda więcej szczegółw. Inaczej nie ma sensu się rozpisywać i gdybać.

Nie ma takiej możliwości. Standard nie przewiduje dzwięku 5.1 na złączu scart.
Nie te czasy
Problem w tym, że nadal nie wiadomo co ma być źródłem dzwięku/obrazu. Autor pisał coś o Netflix /Spotify a przecież w tak starym telewizorze tego nie będzie. Musi być jakaś przystawka o której nic nie wiadomo.
Chyba coś mi się pomyliło. Miałem telewizor i DVD połączone takim kablem scart ale dźwięk wychodził 5.1 z dvd, kablami RCA, do wieży z głośnikami 5.1

Czyli dźwięk nie przechodził tym kablem, tylko sam obraz.
8 minut temu, RAF77 napisał:

Chyba coś mi się pomyliło.

Każdemu moze się pomylić dlatego poprawiłem 😉