Skocz do zawartości
IGNORED

Audiovector M3 Signature jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Mirage14 napisał:

Arcam rdac polecony przez Ciebie już jedzie, po negocjacjach za 600 zł 😊

Teraz pytanie o przewód RCA Wiim-DAC musi być jakiś cudowny?

Przepraszam pomyliłem się chodziło mi  o kabel coaxialny, bo takim będę łączył wiim z rdac?

9 godzin temu, Mirage14 napisał:

Na stronie Tomanka są takowe zasilacze dedykowane do Arkam rDAC czy taki wystarczy?

Do wywalenia kasy w błoto zdecydowanie wystarczy. Jeśli kupować zasilacz liniowy, to drogi. Tanie to pic na wodę. Od takich tanich o wiele lepsze są dobre impulsowe. Choćby polskie Tatarek  

12 minut temu, Mirage14 napisał:

Przepraszam pomyliłem się chodziło mi  o kabel coaxialny, bo takim będę łączył wiim z rdac?

Rozumiem w takim razie polecam kabel zarekomendowany w sąsiednim wątku o przewodach z AliExpress. Koniecznie metrowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Konfigurowanie masz już zakończone? Brzmienie z rDaciem nadal ostre? Jak wrażenia?

38 minut temu, Tal napisał:

Konfigurowanie masz już zakończone? Brzmienie z rDaciem nadal ostre? Jak wrażenia?

Właśnie jestem po wpięciu do systemu ARCAM rDAC 

Podłączyłem  wiim do dac za pomocą przewodu optycznego i w ten sposób mam podpięte 2 źródła przewodami RCA do wzmacniacza na którym selektorem zmieniam urządzenia:

1. Wiim Ultra-> Wzmacniacz 

2.  Wiim Ultra-> rDAC-> Wzmacniacz 

Przełączałem w trakcie odsłuchu różnej muzyki i nie słyszę  żadnej różnicy.

Pozostało mi jedno do sprawdzenia, rDac jest na oryginalnym zasilaczu, myślę czy czasem nie zakupić na próbę akumulator 6v 5 Ah i zobaczyć czy będzie jakaś różnica 

56 minut temu, Tal napisał:

To bardzo dziwne, że nie słychać żadnej różnicy.

Już zatrudniłem cała rodzinę przełączałem w te i "nazad" i nic 

4 minuty temu, Mirage14 napisał:

Już zatrudniłem cała rodzinę przełączałem w te i "nazad" i nic 

Czy ogólnie brzmienie choć odrobinę się uspokoiło i nabrało jakiejkolwiek barwy czy ciepła, bo skoro masz zupełnie nowy wzmacniacz to teoretycznie potrzebny jest czas, aby się ułożył i wygrzał, czy nastąpiły więc jakiekolwiek zmiany względem pierwszych dni i wrażeń?

Godzinę temu, Tal napisał:

To bardzo dziwne, że nie słychać żadnej różnicy.

To normalne. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Chyba M3  nie dogadują się nie tylko ze wzmacniaczami ... 😉 

"A miało być tak pięknie" ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Tal napisał:

Czy ogólnie brzmienie choć odrobinę się uspokoiło i nabrało jakiejkolwiek barwy czy ciepła, bo skoro masz zupełnie nowy wzmacniacz to teoretycznie potrzebny jest czas, aby się ułożył i wygrzał, czy nastąpiły więc jakiekolwiek zmiany względem pierwszych dni i wrażeń?

8 godzin temu, Mirage14 napisał:

myślę czy czasem nie zakupić na próbę akumulator 6v 5 Ah i zobaczyć czy będzie jakaś różnica 

Na granicy percepcji 

Podumuje moje wrażenia z 2 tygodni odsłuchu i podmiany kabelków: rca, głośnikowych (4 rodzaje)- za miliony monet (pożyczone;) i dołączenia rDaca 

Test na Spotyfy I Tidal z tym że Tidal grał jakby trochę jaśniej 

Bez większych zmian w brzmieniu jak by kolumny grały to co mają w DNA ale jak włączam muzyke typu :

-Jazz (Jazz Variants)

- Yosi Horikava (Bubbles)Kulki rozjechały mi się po całym pokoju 

-Gitarowe solo (Landmark,Drifting)

-Perkusja(Drum Solo)

-Elektro pop(Yello z nowszych wydań) 

Żeńskie wokale(Alanis Morissette, Diana Krall,Sarah McLachlan)- przepięknie!

Męskie wokale(George Michael,Seal)

Praktycznie wszystkie listy stworzone  dla Audiovector lub do testów Adiofil ożywiają te kolumny,  jakby były do tego stworzone, wtedy otwiera się scena z nie nachalną szczegółowością  u góry, z pięknym głębokim dobrze kontrolowanym  basem😊 i realistycznie grającymi gitarami zwłaszcza basowymi. 

W jazzie podczas wydobywania sie basu slychac dodatkowo dźwięk uderzania bijaka w  membranę babna, nie byłem nigdy na koncercie jazzowym ale wydaje się to być bardzo realistyczne.

Hmm wszysko pieknie jednak w muzyce pop lub rockowej kiedy jest więcej zamieszania urok zaczyna powoli przygasać, robi się płasko, meskie granie raz  zachwyca a przy innych utworach robi się sucho.

Reasumując myślę że z czasem zacząłem się przyzwyczajać do dzwięku tego zestawu, lubię go za emocje jakich mi dostarcza w niektórych gatunkach muzycznych,(ktore z przyjemnoscia odkrywam: ) a inne  stare odkrywam na nowo🙂

Może i do tego wszyskiego wzmacniacz się wygrzał🤔

Przy tym zestawie przekonałem się, im wyżej sie idzie z jakoscia komponentow tym jest mniejsza  uniwersalność tego sprzętu, nie zagra dobrze do każdej muzyki, albo jest ekscytacja albo rozczarowanie!

14 minut temu, Mirage14 napisał:

im wyżej sie idzie z jakoscia komponentow tym jest mniejsza  uniwersalność tego sprzętu, nie zagra dobrze do każdej muzyki,

Z całym szacunkiem ale piszesz bzdury. Masz bardzo dobre głośniki, niezły wzmacniacz i bardzo słabe źródła dźwięku , które mają fundamentalne znaczenie dla finalnej jakości brzmienia. Nie wiem, jak destrukcyjny jest wpływ akustyki. Im wyższa jakość zestawu tym więcej trzeba dołożyć dbałości w celu dogrania wszystkich jego elementów.

Sam nie mam zestawu z segmentu hi-end ale jest to bardzo, bardzo dobre hi-fi. I jest to w stanie odtworzyć z równym realizmem i emocjami muzykę barokową, folk jak I trash metal. 

Chcesz się pobawić?

Ukryta Zawartość

Zainstaluj sobie wersję testową na komputerze . Tu masz przynajmniej możliwość zmiany ustawień dźwięku i realnego przetestowania co się zmienia w odbiorze zamiast zawracać sobie głowę pierdołami. Co prawda przetwornik będzie ograniczeniem ale to w tej chwili jest mało istotne 

Ukryta Zawartość

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Chcesz się pobawić?

Ukryta Zawartość

Zainstaluj sobie wersję testową na komputerze . Tu masz przynajmniej możliwość zmiany ustawień dźwięku i realnego przetestowania co się zmienia w odbiorze zamiast zawracać sobie głowę pierdołami. Co prawda przetwornik będzie ograniczeniem ale to w tej chwili jest mało istotne 

Dzieki, to dobrze jak ktoś mnie ustawia na dobre tory jak błądzę.

Do jutra mam czas żeby zdecydować czy zwracam WIIMa.

Sugerujesz żebym pozbył się WiiM tylko co w zamian? na te chwilę brak środków ale w przyszłości  Cambridge audio CXN 100 lub któreś eversolo?

Odnośnie audirwany czy do rDac mogę się podłączyć przez USB laptopem? czy nie będzie straty na jakości?

Czy połączenie laptopa z rDac będzie lepsze od WIIM?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Mirage14 napisał:

Cambridge audio CXN 100 lub któreś eversolo?

Nie

3 minuty temu, Mirage14 napisał:

Odnośnie audirwany czy do rDac mogę się podłączyć przez USB laptopem? czy nie będzie straty na jakości?

A jak będzie przyrost? Sprawdź to sam się przekonasz. Pisałem to wcześniej i powtórzę. Trzymając się tych niższych przedziałów cenowych, lepsze źródło można zbudować w oparciu o mini pc. 

4 minuty temu, Mirage14 napisał:

Do jutra mam czas żeby zdecydować czy zwracam WIIMa.

Ja bym zwrócił. W ostateczności kupisz go ponownie . W czym problem? Zwróć go a potem trochę ochłoń bo naprawdę motasz się chcąc wszystko ogarnąć za jednym zamachem w kilka dni. Jedyne co tym zyskasz, to kosztowne błędy 

Zacznij od Audirvany. Trial jak napisałem jest całkowicie darmowy 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie

A jak będzie przyrost? Sprawdź to sam się przekonasz. Pisałem to wcześniej i powtórzę. Trzymając się tych niższych przedziałów cenowych, lepsze źródło można zbudować w oparciu o mini pc. 

Ja bym zwrócił. W ostateczności kupisz go ponownie . W czym problem? Zwróć go a potem trochę ochłoń bo naprawdę motasz się chcąc wszystko ogarnąć za jednym zamachem w kilka dni. Jedyne co tym zyskasz, to kosztowne błędy 

Zacznij od Audirvany. Trial jak napisałem jest całkowicie darmowy 

A czy do tego potrzebny jakiś cudowny kabel usb?

20 minut temu, Mirage14 napisał:

A czy do tego potrzebny jakiś cudowny kabel usb?

Polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Mirage14 gdybyś chciał odsprzedać rDaca to chętnie go odkupię od Ciebie ponieważ w moim obecnym DACu nie mam żadnych wejść oprócz jednego wejścia coaxialnego, a chciałbym wypuścić sygnał z TV - toslink (YouTube, Netflix) do DACa i tak sobie wymyśliłem, że kupię okazyjnie rDaca.

2 godziny temu, Tal napisał:

@Mirage14 gdybyś chciał odsprzedać rDaca to chętnie go odkupię od Ciebie ponieważ w moim obecnym DACu nie mam żadnych wejść oprócz jednego wejścia coaxialnego, a chciałbym wypuścić sygnał z TV - toslink (YouTube, Netflix) do DACa i tak sobie wymyśliłem, że kupię okazyjnie rDaca.

Jak się zdecyduję dam znać 

Jeśli nie słyszysz różnicy pomiędzy brzmieniem rdac a wiim to nie ma sensu wymieniać na żaden inny odtwarzacz sieciowy. 

Tutaj różnice powinieneś wychwycić dlatego że starszy rdac grał spokojnie z delikatniejszą górą natomiast wiim ma jej więcej i jest bardziej analityczny. 

Jeśli nie słyszysz to jesteś w gronie osób szczęśliwych. W takim przypadku potraktuj ten element systemu pod kątem funkcjonalności i wygody a zmian szukaj gdzie indziej

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli nie słyszysz różnicy pomiędzy brzmieniem rdac a wiim to nie ma sensu wymieniać na żaden inny odtwarzacz sieciowy. 

Tutaj różnice powinieneś wychwycić dlatego że starszy rdac grał spokojnie z delikatniejszą górą natomiast wiim ma jej więcej i jest bardziej analityczny. 

Jeśli nie słyszysz to jesteś w gronie osób szczęśliwych. W takim przypadku potraktuj ten element systemu pod kątem funkcjonalności i wygody a zmian szukaj gdzie indziej

A może to kable RCA i głośnikowe skutecznie ujarzmiły górę, dlatego różnica jest na granicy percepcji?

14 minut temu, Mirage14 napisał:

A może to kable RCA i głośnikowe skutecznie ujarzmiły górę, dlatego różnica jest na granicy percepcji?

Powiedział bym całkiem możliwe. Ale trochę się boje. Wiesz jak tu ludzie reagują na kwestie kabli. To jak zapalnik. 

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Powiedział bym całkiem możliwe. Ale trochę się boje. Wiesz jak tu ludzie reagują na kwestie kabli. To jak zapalnik. 

Podmienię  na stare kabelki i porobię testy 

2 godziny temu, Mirage14 napisał:

Najlepsza opcja 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Mirage14 napisał:

Tak zrób. Salony też chętnie wypożyczają kable bo z tym nie ma problemu 

Ja zachęcam. 🙂

10 godzin temu, Mirage14 napisał:

Zabawa kablami jak najbardziej ma sens ale w dopracowanych systemach. Należy ją traktować jako kropkę nad "i" a nie jako metodę na rozwiązanie problemów. 

Witam. ostatnio podczas osłuchu przerywał mi głośnik średnio tonowy, rozebrałem kolumny i na płytce zwrotnicy znalazłem zimny lut, w zasadzie po sprawie trochę przyjemnej robótki z lutownicą przy piwku w wolne świąteczne dni, 🙂 ale przyszło mi na myśl żeby wymienić kondensatory na nowsze może trochę lepsze?

Są tam zastosowane  kondensatory Bennic MT 6,8 i 2,2 µF 100v  z tego co mi wiadomo to nie są wysokich lotów 

Dowiadywałem się na stronie BlackDotAudio i zaproponowali mi  wynanę na Janzen Audio Z Standard 400v o tej samej pojemności .

Nie obiecali mi że zmieni to charakter moich AV ale powinno to wprowadzić słyszalną zmianę, ten eksperyment kosztował by mnie za całość jakieś 90 zł i kilka h przyjemnej pracy.

Może ktoś ma wiedzę w tym temacie i podpowie czy taka operacja przyniesie jakiś efekt? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi