Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

proszę o pomoc w wyborze słuchawek firmy Beyerdynamic DT770, DT80 czy DT990, jaką wybrać impedancję, posiadam wzmacniacz stereo Kenwood KA-770D, według katalogu wyjście słuchawkowe ma 120ohm, muzyka jaką słucham to Pink Floyd, Marillion, Metallica, Pantera, dużo metalu i rocka progresywnego.

pozdrawiam

Ja wybrałem 770 32 omy. Dlaczego właśnie te? Sluchawki wykorzystuję podczas nagrywania wideo i często podłączam je do smartfona. Zamknięta konstrukcja lepiej izuloje zewnętrzny hałas podczas nagrań wideo a przewód o długości 1.2m nie plącze się pod nogami (wersję o wyższej impedancji mają 3m przewod). Współpraca ze smartfonem bardzo dobra. Gdybym używał ich tylko w domu i tylko ze wzmacniaczem zapewne wybrałbym inny model z dłuższym przewodem oraz posłuchał różnych konstrukcji. Najlepiej wszystkie trzy wersje na spokojnie posłuchać w domu a nie 5 minut każdą w sklepie.

Ja bym wybrał 250 pod taką impedancję wyjściową 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najlepsze z nich wszystkich jest model: TYGR 300 R.

Przejrzyj internet, jedyne bez anomalii do korygowania. Mogę to potwierdzić po własnych porównaniach.

Mniej osób o nich mówi, bo niby na półce dla graczy i czasem jako combo z mikrofonem. Ale samodzielnie też są w ofercie.

6 godzin temu, nniwi1973 napisał:

Pink Floyd, Marillion, Metallica, Pantera, dużo metalu i rocka progresywnego.

Dobre słuchawki tak samo realnie przekazują środek, niskie i wysokie pasmo. TYGR 300 R nie tworzy własnego świata, tylko oddaje to, co w nagraniach. Równo, rozdzielczo, z dobrą przejrzystością. Reszta kaleczy pasmo i po 10 minutach ma się ochotę poszukać jakiejś gałki do kręcenia. Rock nie oznacza, że ma dudnić i świszczeć. Beyerdynamic (w serii DT...) chyba lubi Altusy...

6 godzin temu, Wuelem napisał:

Rock nie oznacza, że ma dudnić i świszczeć. Beyerdynamic (w serii DT...) chyba lubi Altusy...

A niby jak się zaczyna "Echoes"?

12 godzin temu, nniwi1973 napisał:

muzyka jaką słucham to Pink Floyd, Marillion, Metallica, Pantera, dużo metalu i rocka progresywnego.

Nazwa, jak zwykle myląca.

Ja to nazywam go- depresywny

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Do takiej muzyki z lat 80-tych głośniki czy słuchawki nie mogą być z mocno podbitą jakąś częścią pasma. Te nagrania są dość szczupłe dźwiękowo i potrzeba dać trochę głośniej, aby nabrały ciała i dynamiki. Wówczas w nadwyżce od startu (strojenia przez producenta...) wysokie zaczną uwierać, a podbity średni bas przesłaniać wszystko inne w środku. I mamy pulpeta nie muzykę, gdzie wszystko jest zbite ze wszystkim.

A na wykresy nie ma co patrzyć - taki Amiron Home Beyerdynamica (za 2 - 3 x więcej niż omawiane) ma bardzo podobnie biegnący wykres, a to miś do kwadratu. Powolny, nieruchliwy, przeżuwający muzykę. Przeciwieństwem progresji jest regresja i z tymi każda muzyka będzie z gatunku rock regresywny. Ewentualnie neo-regresja, jeśli słuchać będziemy płyty z 2024 roku...

Jak posłuchasz to się dowiesz 😉 Niech służą. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, nniwi1973 napisał:

nie wiem czy dobrze zrobiłem ale wybrałem Beyerdynamic DT770 PRO X Limited Edition,

pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Dobrze zrobiłeś. Tylko pamiętaj, ze one musza trochę pograć aby pokazać pazurek.

• 4 tygodnie później...

Beyerdynamic DT770 PRO X Limited Edition polecam bardzo, po niecałym miesiącu mogę tylko powiedzieć że nie żałuje ani trochę, w międzyczasie wymieniłem też kolumny, ale nie mogę przestać słuchać muzyki w słuchawkach, wrażenia są niesamowite, Pink Floyd, Marillion, Metallica, Pantera, Linkin Park i inne brzmią niesamowicie, dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze.

Dobrze, że się sprawdziły 🙂 Miłego słuchania!