Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jurek1 napisał:

Od dziś i u mnie goszczą dwa maluchy mono.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odwrotnie się wkleja, nie wiem czemu.

Z czym grają?

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, jurek1 napisał:

Słucham już ponad godzinę, i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, jak z takiej piersiówki można wydobyć tak duży dźwięk. Wszystkie zakresy pasma na swoim miejscu, odpowiednie tempo, bas szybki, zwarty. 

Klasa D sporo namieszała w świecie audio.

No własnie.

a nie grzeją Ci się?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 minut temu, Qaz12 napisał:

A jaki preamp?

Preamp z  Cayin IDAC-6 MK2, jest lampowy i na wzmacniaczach operacyjnych, do wyboru.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a nie grzeją Ci się?

Są ciepłe, ale nie przesadnie, do kasy A im. daleko 🙂

3 minuty temu, jurek1 napisał:

Są ciepłe, ale nie przesadnie, do kasy A im. daleko

I temperaturowo i sonicznie! 🙂 

Ale jak tak dalej pójdzie, to  jeszcze 2-3 lata rozwoju i także A-klasa zachwieje się na swoim tronie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, il Dottore napisał:

I temperaturowo i sonicznie! 🙂 

Ale jak tak dalej pójdzie, to  jeszcze 2-3 lata rozwoju i także A-klasa zachwieje się na swoim tronie.

Moim zdaniem już się chwieje 😉 Przez wiele lat byłem wyznawcą kasy A, szczególnie SE. Już dawno eksperymentowałem z klasą D, wtedy jeszcze z tpa3116d2. Brzmiało to obiecująco, ale jeszcze nie było to to.

Przy TPA3255 nie mam już żadnych wątpliwości.

Moim zdaniem już się chwieje 😉 Przez wiele lat byłem wyznawcą kasy A, szczególnie SE. Już dawno eksperymentowałem z klasą D, wtedy jeszcze z tpa3116d2. Brzmiało to obiecująco, ale jeszcze nie było to to.

Szczególnie przy bardziej wymagających kolumnach Klasa D jest niezastąpiona.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Szczególnie przy bardziej wymagających kolumnach Klasa D jest niezastąpiona.

A zwłaszcza przy bardziej wymagających słuchaczach.
Ja-na przykład.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

😂😁

33 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A zwłaszcza przy bardziej wymagających słuchaczach.

Wymagający słuchacz to ma dzielonego Passa albo Sugdena. 🙂 

29 minut temu, il Dottore napisał:

Wymagający słuchacz to ma dzielonego Passa albo Sugdena. 🙂 

Sam nie masz dzielonego Sudgena.
🙂
A ja mam dzielone Fosi/RME
i identyfikuje się jako osoba wytrawna słuchająca z wytrawnym i zahaczającym o doznania hiendowe sprzętem.
Mało tego-jestem osobą audiopozytywną i zorientowana wielorako pod względem percepcji gatunków muzycznych.

Proszę mnie nie misgenderyzować i nie wykluczać audiofilsko/melomańsko.
A zwłaszcza nie wolno mnie wykluczać ze względu na klasę posiadanego wzmacniacza,ponieważ identyfikuję się także (dzisiaj wieczorem) jako osoba,która posiada wzmacniacz klasy D grający tak jak wzmacniacz klasy A.

To niedopuszczalne.

😂

Edytowane przez Pseudodrummer

44 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Sam nie masz dzielonego Sudgena.

Pewnie, że nie mam. Nie moja liga! 😄 

Gdybym dostał choćby integrę Masterclass to już bym robił pod siebie ze szczęścia! 😄 Choć, mówiąc szczerze, miałem IA-4 w domu i oczywiście wszystko miał lepsze od A21, ale tej magii miał mniej. Masterclass idzie bardziej w kierunku detalu i żelaznej kontroli, co nie każdemu musi pasować. Ale kultura dźwięku, definicja, dopieszczenie - łojezu! Absolutnie poza zasięgiem wszystkiego, co w życiu słyszałem. A słyszałem systemy po 100 tys € i wincyj. 

Nie mówię, że się wyleczyłem z IA-4 ale spokojnie mogę bez niego żyć. Jednak gdy trafię gdzieś używkę, to nie ręczę za siebie!
🙂 

Edytowane przez il Dottore

43 minuty temu, il Dottore napisał:

Gdybym dostał choćby integrę Masterclass to już bym robił pod siebie ze szczęścia!

aj tam!
Pociesze cię!
Jeszcze pare lat i "bedziesz robił pod siebie" i bez 

45 minut temu, il Dottore napisał:

integrę Masterclas

46 minut temu, il Dottore napisał:

ale spokojnie mogę bez niego żyć

A pewnie.
Z wiekiem nie słyszymy lepiej.

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jeszcze pare lat i "bedziesz robił pod siebie" i bez 

Ach, żeby tylko dożyć tej szczęśliwej chwili! 🙂 Bo nie każdy ma takiego farta.

Teraz, il Dottore napisał:

Ach, żeby tylko dożyć tej szczęśliwej chwili! 🙂 Bo nie każdy ma takiego farta.

To jest nas dwóch!!!
🙂

9 godzin temu, jurek1 napisał:

Dziwię się, że nie słyszysz różnicy AB a szczególnie A, w stosunku do klasy D. Chyba, że masz tak dźwięk wygładzony przez dak Delta-Sigma, że to faktycznie nie ma znaczenia. Przy dakach R2R, w szczególności tych starszych (bo nowe również mają jakas dziwna tendencję do wygładzania) dla mnie już pomiędzy klasa AB a D jest przepaść. Np taki Abbas na TDA1541 i lampach tak czaruje średnica, że przy takiej klasie D w ogóle nie byłoby tego słychać, żadnego planktonu, chropowatości na średnicy, tylko wygładzony dźwięk.

Edytowane przez Delirium77
19 minut temu, Delirium77 napisał:

Dziwię się, że nie słyszysz różnicy AB a szczególnie A, w stosunku do klasy D. Chyba, że masz tak dźwięk wygładzony przez dak Delta-Sigma, że to faktycznie nie ma znaczenia. Przy dakach R2R, w szczególności tych starszych (bo nowe również mają jakas dziwna tendencję do wygładzania) dla mnie już pomiędzy klasa AB a D jest przepaść. Np taki Abbas na TDA1541 i lampach tak czaruje średnica, że przy takiej klasie D w ogóle nie byłoby tego słychać, żadnego planktonu, chropowatości na średnicy, tylko wygładzony dźwięk.

Wystarczajaco długo siedzę w temacie żeby różnic nie słyszeć. Sam robiłem wzmacniacze w klasie A. Technika idzie do przodu i obecna klasa D jest w pełni akceptowalna w odbiorze.

TDA 1541 przerabiałem kilkanaście. Jak wszystkie przetworniki, maja swoje zalety, ale też wady.

dla każdego coś innego 😉

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjj... miód Pan lejesz na moje serce! Oczywiście! Tylko wielobitowce! I to zintegrowane w chipie a nie żadne tam nowomodne dyskretne drabinki! 😄 I słyszysz Pan wówczas PRAWDĘ o dźwięku. Właśnie ta prawdziwość, namacalność, cielesność i obecność jest istotą R2R.  Żadna tam, Panie, delta/sigma tego nie ma. I mieć nie będzie.

A co do konfliktu A vs D... ja to pięknie godzę. 😄 Źródło oczywiście wielobitowe na PCM56P (ulubiony chip Hiroyasu Kondo! 🙂 ) buforowane podwójną triodą Bendixa z 1964. Od 70Hz w górę całe 25W Pure Class A zaś poniżej potęga 800W (2,5kW w szczycie!) w Klasie D. I to kurka gra! I to jak! 😍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

7 minut temu, ryback napisał:

a ktos testowal ich daca zd3, teraz dobra promka, a to chyba najtansza opcja przedwmacniacza do maluchow mono

Ja testowałem. Żadna rewelacja. Podmiana OPA nic nie dała. Zwróciłem.

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjj... miód Pan lejesz na moje serce! Oczywiście! Tylko wielobitowce! I to zintegrowane w chipie a nie żadne tam nowomodne dyskretne drabinki! 😄 I słyszysz Pan wówczas PRAWDĘ o dźwięku. Właśnie ta prawdziwość, namacalność, cielesność i obecność jest istotą R2R.  Żadna tam, Panie, delta/sigma tego nie ma. I mieć nie będzie.

A co do konfliktu A vs D... ja to pięknie godzę. 😄 Źródło oczywiście wielobitowe na PCM56P (ulubiony chip Hiroyasu Kondo! 🙂 ) buforowane podwójną triodą Bendixa z 1964. Od 70Hz w górę całe 25W Pure Class A zaś poniżej potęga 800W (2,5kW w szczycie!) w Klasie D. I to kurka gra! I to jak! 😍

Ukryta Zawartość

Testowałem pcm56 i jakos mnie nie uwiódł. Zakładam, że w tym daku sedno leży w sekcji analogowej. Zgoda, jeśli średnica jest w klasie A a dół w klasie D to może to brzmieć. Ja póki co nie znalazłem klasy D która fajnie brzmi w średnicy. No chyba że ktoś mnie naprowadzi i powie kup taki wzmacniacz za 10 tys w klasie D i zagra z takim przekazem jak klasa A. Na razie czytam gra super ale te super to przepaść do przekazu AB i A.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
21 minut temu, Delirium77 napisał:

Ja testowałem. Żadna rewelacja. Podmiana OPA nic nie dała. Zwróciłem.

Testowałem pcm56 i jakos mnie nie uwiódł. Zakładam, że w tym daku sedno leży w sekcji analogowej. Zgoda, jeśli średnica jest w klasie A a dół w klasie D to może to brzmieć. Ja póki co nie znalazłem klasy D która fajnie brzmi w średnicy.

ale az taka tragedia czy poprostu ci nie spasowal???

44 minuty temu, Delirium77 napisał:

Na razie czytam gra super ale te super to przepaść do przekazu AB i A.

a skąd takie wnioski? Poròwnywałeś osobiście?

Bo ja tak, i o żadnej przepaści nie ma mowy. Są różnicę w brzmieniu, ale to raczej kwestia gustu, a nie przepaści, czy czegoś w stylu zjadł, pozamiatał itd...

a skąd takie wnioski? Poròwnywałeś osobiście?

Bo ja tak, i o żadnej przepaści nie ma mowy. Są różnicę w brzmieniu, ale to raczej kwestia gustu, a nie przepaści, czy czegoś w stylu zjadł, pozamiatał itd...

Uuu no tego się spodziewałem. Tak porównywałem OSOBIŚCIE w postaci mojej osoby. No i co da ta odpowiedź?

Dla mnie różnica jest mega duża. Jakie masz źródło, to może sporo wyjaśni?

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Pewnie obiektywnie jest mała 😉 Ale nie da się ukryć, że jest. W słabszym systemie nie będzie jej nawet słychać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Delirium77 napisał:

Uuu no tego się spodziewałem. Tak porównywałem OSOBIŚCIE w postaci mojej osoby. No i co da ta odpowiedź?

Digione Signature, Roon, wcześniej przetwornik Wadia, teraz Cayin IDAC-6 MK2. Kolumny Dynaudio.

Było wiele wzmacniaczy AB, lampowych A i Pass Aleph A SE. Kolumny też bywały różne.

Ale ja uwielbiam r2r i to te starsze, oparte na chipach. Różnica jest duża. Nie go, że jest jakiś tam wyrównanie do średniej, jest to coś w środku. Czego nie ma w DS i tych wzmacniaczach D. To jest mojej odczucie. Sprzeczajcie się teraz jak tam chcecie. Pewnie sporo osób powie że nie, bo mając DS nic nie słychać Ok. Dla mnie jest przeskok w średnicy między AB a D. I nic tego póki co nie zmieni.

Digione Signature, Roon, wcześniej przetwornik Wadia, teraz Cayin IDAC-6 MK2. Kolumny Dynaudio.

Było wiele wzmacniaczy AB, lampowych A i Pass Aleph A SE. Kolumny też bywały różne.

Gratulacje, że tak łatwo „poszło”. Ja namawiam do dyskusji. Bo ja jestem po przeciwnej stronie. Akurat Roon to żaden wyznacznik. Mam obecnie takie rozwiązanie z zegarem 10Mhz przy którym Roon to conajmniej średniak. Może Diretta potrafiła by coś namieszać, ale nie jestem pewien.

3 minuty temu, Delirium77 napisał:

Ale ja uwielbiam r2r i to te starsze, oparte na chipach. Różnica jest duża. Nie go, że jest jakiś tam wyrównanie do średniej, jest to coś w środku. Czego nie ma w DS i tych wzmacniaczach D. To jest mojej odczucie. Sprzeczajcie się teraz jak tam chcecie. Pewnie sporo osób powie że nie, bo mając DS nic nie słychać Ok. Dla mnie jest przeskok w średnicy między AB a D. I nic tego póki co nie zmieni.

Gratulacje, że tak łatwo „poszło”. Ja namawiam do dyskusji. Bo ja jestem po przeciwnej stronie.

Ja nie jestem po żadnej stronie. Nie twierdzę że to najlepsze wzmacniacze na świecie, bo to nie była by prawda.

Nie sposób jednak nie zauważyć że postęp w klasie D jest bardzo duży na przestrzeni lat, i da się tego już normalnie słuchać. 

Nie na miejscu jest też porównywanie topowych konstrukcji w klasie A z małymi pudełeczkami za 1K zł.

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ja póki co nie znalazłem klasy D która fajnie brzmi w średnicy.

Ja się przyznam, że nawet nie szukam. 🙂 

Natomiast z ciekawością śledzę rozwój tej interesującej technologii, bo już dzisiaj wyroby Fosi, Sabaja czy innych tanich Chińczyków muszą mocno spędzać sen z powiek producentom o ugruntowanej  pozycji. 

Rewolucja czai się tuż za progiem! 😄 

Jeśli korzystacie z dakow ds to tak jest. I tutaj nie mam nic do napisania. Fajnie, że jest taka klasa. Natomiast jeśli ktoś ma r2r czy nowy, czy stary, to ja bym jednak uważał. Klasa D zrobi „sieczkę” dosłownie z tego co jest różnicą pomiędzy r2r a DS. Jednym słowem wypełnienie w średnicy, które słychać w klasie A i AB, przestaje istnieć. Więc wg mnie trzeba mieć to na względzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi