Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, tym napisał:

Mam natomiast pytanie techniczne do posiadaczy wariantu z jednym zasilaczem -- czy u Was też gdy wyłączy się jedną końcówkę, to druga zaczyna wydawać dziwny szum (trochę mi to przypomina USG z dopplerem 😉 ).

Tak!
Jak masz jeden zasilacz to tak jest.
No ale -kto używa jednej koncówki???

W dniu 31.03.2025 o 23:55, Piopio napisał:

3. Seria 15th DENAFRIPSA - rewolucja na rynku DAC - jednym ruchem wykończyli całą konkurencję 😉 

Jakos nie widac bankrutujących firm....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jakos nie widac bankrutujących firm....

To dopiero początek 😉 Poza tym dotyczy tylko DAC. Nie będą się sprzedawać z czasem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

To dopiero początek 😉 Poza tym dotyczy tylko DAC. Nie będą się sprzedawać z czasem. 

No dobrze🙂

czyli ceny konkurencji spadną?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

59 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak!
Jak masz jeden zasilacz to tak jest.
No ale -kto używa jednej koncówki???

OK, czyli ten typ tak ma 😉 Problem w tym, że nierówno się włączają/wyłączają przy ustawieniu w trybie auto, więc za każdym razem jest przez chwilę taki dziwny efekt. Ale to nie koniec świata, słucham dalej...

9 minut temu, tym napisał:

OK, czyli ten typ tak ma 😉 Problem w tym, że nierówno się włączają/wyłączają przy ustawieniu w trybie auto, więc za każdym razem jest przez chwilę taki dziwny efekt. Ale to nie koniec świata, słucham dalej...

Tak,ten "efekt" nierównego właczania jest opisany na supporcie fosi.
MI to nie przeszkadza,nie słyszę tez w ogóle "braku synchronizacji" z tym związanej.

Mozna tez użyć dwóch zasilaczy,wtedy nie będzie tego dziwnego "dopplera".
Ja akurat kupiłem z jednym mocniejszym,i w ogóle mi to nie przeszkadza

Tryb auto działa znakomicie.
W sumie to nie wiem,kiedy sam wyłączyłem....

12 minut temu, tym napisał:

że nierówno się włączają/wyłączają przy ustawieniu w trybie auto,

A to u mnie podczas właczania z uśpienia tak nie ma.
Obie włączają się mniej więcej tak samo.

Efetk występuje tylko wtedy,kiedy manualnie jedna wyłaczam.

No ale masz ten filter,który jest dołaczany,jak się kupuje z jednym zasilaczem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytat

Regarding the synchronization of the switching frequency, since multiple V3 Monos may be powered on at different times, and given that they operate on DC current along with a frequency of 450KHz, it is impossible to achieve perfect zero-phase synchronization directly upon powering up. However, in AUTO mode, it is possible to synchronize the startup of two V3 Monos when a signal is detected, to align the frequencies of multiple TPA3255 chips as closely as possible. Nevertheless, there will always be a slight margin of error.

Ukryta Zawartość

Cytat

Jeśli chodzi o synchronizację częstotliwości przełączania, ponieważ wiele V3 Mono może być włączonych w różnym czasie i biorąc pod uwagę, że działają one na prądzie stałym wraz z częstotliwością 450 KHz, niemożliwe jest osiągnięcie doskonałej synchronizacji fazy zerowej bezpośrednio po włączeniu zasilania. Jednakże w trybie AUTO możliwa jest synchronizacja uruchamiania dwóch V3 Monos po wykryciu sygnału, aby jak najdokładniej wyrównać częstotliwości wielu układów TPA3255. Niemniej jednak zawsze będzie niewielki margines błędu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie problemy powoduje to „nierownoczesne“ wlanczanie tych monos?

Przeciez
- jesli wlanczacie je „odrecznie“, bez triggera, to tez nie sa wlanczane synchronicznie
- jesli sa wlanczane „asynchronicznie“, to impuls pierwszego ladowania jest mniejszym obciazeniem dla zasilacza (jesli sa zasilane z jednego wspolnego)

Czy to ostatnie odgrywa role, nie wiem, ale jak u mnie wlacze wszystkie koncowki (ale troche inne) rownoczesnie przez listwe, to wywala bezpieczniki

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No ale masz ten filter,który jest dołaczany,jak się kupuje z jednym zasilaczem?

Oczywiście, inaczej się nie da podłączyć 🙂

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A to u mnie podczas właczania z uśpienia tak nie ma.
Obie włączają się mniej więcej tak samo.

Faktycznie, włączanie jest generalnie OK, natomiast z wyłączaniem jest problem, bo potrafi się np. jedna wyłączyć i zaraz potem włączyć -- muszę posprawdzać okablowanie (źródłem jest ADI-2 DAC, więc przy braku sygnału na 100% żadne śmieci nie idą).

2 godziny temu, xajas napisał:

Jakie problemy powoduje to „nierownoczesne“ wlanczanie tych monos?

Przeciez
- jesli wlanczacie je „odrecznie“, bez triggera, to tez nie sa wlanczane synchronicznie
- jesli sa wlanczane „asynchronicznie“, to impuls pierwszego ladowania jest mniejszym obciazeniem dla zasilacza (jesli sa zasilane z jednego wspolnego)

Problem jest taki, że u mnie to działa w systemie "biurkowym", który chodzi praktycznie cały dzień -- nie jest tak, że włączam tylko na słuchanie muzyki. Czasem np. przez jakiś czas nie ma sygnału i wtedy wyłącza się najpierw jedna, po paru sekundach druga, a w tym czasie do jednego głośnika idzie ten dziwny modulowany szum. Oczywiście mogę po prostu włączać/wyłączać ręcznie, ale skoro jest tryb AUTO, to miałem nadzieję, że da się z niego wygodnie korzystać... Podobno w konfiguracji z oddzielnymi zasilaczami problemu szumu nie występuje, więc najwyżej odeślę i zamówię taki wariant.

Na razie mam mieszane uczucia, z jednej strony gra to fajnie, a z drugiej spodziewałem się, że to będzie bardziej dopracowane od strony ergonomii... Po wielu latach z Rotelami odzwyczaiłem się od takich atrakcji jak pykanie w głośnik przy włączaniu 😉 No i ta temperatura...

No mnie strasznie wkurza ten bajzel za sprzętem spowodowany zasilaniem zewnętrznym. Osobny zasilacz od daca, osobne dwa od monosów, przewody od wyzwalaczy trigger, rca, usb, głośnikowe. Pół półki to plątanina przewodów. A było tak pięknie,  miałem amplituner stereo z którego wychodził jeden kabelek zasilania i dwa do głośników. Ale nie zachciało się lepszego dźwięku i trza żyć w bałaganie. 😁

Tak to już jest w życiu melomana. Człowiek zrobi sobie prosty fajny system to audionerwoza da znać, kupi się coś fajnego i znowu walka z okablowaniem. Pewnie większość z nas to przerabiała. Ja też miałem fajnie WiiM ultra pod Sabaja przez USB i było dobrze. Zachciało się A klasowej końcówki i przedwzmacniacza i znowu kable 😔 Dobrze że dźwięk to wynagradza. 

Godzinę temu, hary1357 napisał:

Zachciało się A klasowej końcówki i przedwzmacniacza

Klon MF A1 i CARY SLP-90 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Klon MF A1 i CARY SLP-90 ?

MF A1 tak ale pre to brzhifi jc2. Żonie średnio pasował wygląd i myślałem że sprzedam ale nie ma mowy. To wręcz zadziwiające za jak mało można mieć takie granie. 

Czasem np. przez jakiś czas nie ma sygnału i wtedy wyłącza się najpierw jedna, po paru sekundach druga, a w tym czasie do jednego głośnika idzie ten dziwny modulowany szum.

No u mnie tego nie ma.
Jak sie jedna wyłaczy z braku sygnału,jest cisza.
Ten szum jest tylko jak jedna ręcznie wyłączę.

I tez chodzą prawie non-stop.

😉 No i ta temperatura...

to znaczy?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

No u mnie tego nie ma.
Jak sie jedna wyłaczy z braku sygnału,jest cisza.
Ten szum jest tylko jak jedna ręcznie wyłączę.

A widzisz, to u mnie ewidentnie różnie się zachowują. Pytanie, czy nie trafiła mi się felerna sztuka, opinie o ich kontroli jakości są takie sobie...

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

to znaczy?

Ciekaw jestem, jaką to ma żywotność przy takim grzaniu... Nawet przy bardzo cichym słuchaniu jest gorąco, nie wyobrażam sobie dłuższej eksploatacji bez wentylatorów. Nawiązania do klasy A zawsze mile widziane, ale czemu akurat w najmniej pożądanym aspekcie? 😉

6 godzin temu, tym napisał:

A widzisz, to u mnie ewidentnie różnie się zachowują. Pytanie, czy nie trafiła mi się felerna sztuka, opinie o ich kontroli jakości są takie sobie...

Ciekaw jestem, jaką to ma żywotność przy takim grzaniu... Nawet przy bardzo cichym słuchaniu jest gorąco, nie wyobrażam sobie dłuższej eksploatacji bez wentylatorów. Nawiązania do klasy A zawsze mile widziane, ale czemu akurat w najmniej pożądanym aspekcie? 😉

dlatego ja mam staczek z wentylatorami.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, hary1357 napisał:

Zmierzył ktoś do jakich temperatur się nagrzewają?

u mnie bez wentylatora ok 50-60
Podobno tpa 3255 wytrzymuje do 72

Ale mają zabezpieczenie termiczne.
Jednak lepiej wentylator mnieć.
IMG_20240803_144034.jpg-800x600.thumb.jpg.3e3a166a5780a447c6c245797272a329.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, sautor napisał:

Ta temperatura zmierzona w takim ustawieniu jedno na drugim z całą pewnością jest zawyżona. 

jak sie postawi obok i mierzy pod spodem podobnie.
Samo Fosi wypuściło wentylatory,więc...

Jestem wielkim fanem tej końcówki, która wygrała u mnie z wieloma markowymi i drogimi wzmacniaczami, w innych wątkach pisałem jakimi 🙂 natomiast jakość wykonania i opisane wyżej problemy rzeczywiście nie są zachwycające. U mnie jest też tak że jedna z wtyczek zasilających nie całkiem kontaktuje, co jakiś czas trzeba ją ręcznie trącić...

Natomiast cały ten wzmacniacz to jedna "wszystkomająca" płytka, można więc sobie dość łatwo wyobrazić jakąś całkowitą przeróbkę, przełożenie pary płytek do większej obudowy wyposażonej w porządny liniowy zasilacz, to powinno być stosunkowo łatwe do osiągnięcia, bo porządne tradycyjne zasilacze są przecież regułą w o wiele mocniejszych, tradycyjnych wzmacniaczach. A może dałoby się zaadaptować moduły zasilające Hypexa?

59 minut temu, MacP napisał:

można więc sobie dość łatwo wyobrazić jakąś całkowitą przeróbkę, przełożenie pary płytek do większej obudowy wyposażonej w porządny liniowy

Z zasilaczem liniowym te maleństwa mogły by stracić to ,,còś". Punktowy, zwarty bas i inne aspekty dźwięku.

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Z zasilaczem liniowym te maleństwa mogły by stracić to ,,còś".

Dlatego wspomniałem też o modułach zasilających np. hypex. Coś by się dobrało z ich sporej oferty 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wracając do tematu wątku, zastanawiam się nad tymi maleństwami. Jak realizowana jest regulacja dźwięku? Potrzebują przedwzmacniacz?

3 minuty temu, aiki napisał:

Tak wracając do tematu wątku, zastanawiam się nad tymi maleństwami. Jak realizowana jest regulacja dźwięku? Potrzebują przedwzmacniacz?

Tak, albo regulacje głośności w DAC.

5 minut temu, jurek1 napisał:

Tak, albo regulacje głośności w DAC.

Dzięki. Polecacie jakiś konkretny przedwzmacniacz lub dac do tych maleństw? Z czym to u Was jest spięte?

24 minuty temu, aiki napisał:

Dzięki. Polecacie jakiś konkretny przedwzmacniacz lub dac do tych maleństw? Z czym to u Was jest spięte?

u mnie z rme dac 2 fs,który pełni role pre/dac

Jest bosko:)

41 minut temu, aiki napisał:

Tak,bo to końcówki.
Pre,a przynajmniej potencjometra regulującego głośność

2 godziny temu, aiki napisał:

u mnie z ich daciem zd3 i tez daje rade jak za ta kase 🙂

1 minutę temu, ryback napisał:

u mnie z ich daciem zd3 i tez daje rade jak za ta kase 🙂

Właśnie
Ja też jestem zadowolony na maxa.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Właśnie
Ja też jestem zadowolony na maxa.

testowales jakies pre ampy do niego? bylo slychac spora roznice?

20 minut temu, ryback napisał:

testowales jakies pre ampy do niego? bylo slychac spora roznice?

tylko te co miałem:
denon Pra-1200,kenwood basic c1... słabe)
Pewnie można podbarwić wpływem pre,ale to nie dal mnie.

Ja jestem generalnie zwolennikiem końcówki i żródła,z przeżroczystym pre.
I takie właśnie rme jest. Fosi V Mono jako końcówki.

Ale bardzo dobrze to gra z moim Kenwoodem też koncówka,tylko AB:P

• Pokaż nowe odpowiedzi