Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się zmieniać kolumny na Quad L-ite?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Czy jest sens kupić kolumny Quad L-ite satellite, czyli bez głośnika centralnego i subwoofera? Potrzebuje kolumn do małego pokoju około 10m2. Wcześniej w tym pokoju były m. in. Radmor ls10 i tannoy Mercury M2. Czy te Quady mają w ogóle szansę być lepsze od tych które miałem poprzednio? Czy gdyby je ustawić blisko ściany to i tak mogłoby brakować basu? Wiem, że to małe kolumny ale myslalem, że może w tak małym pomieszczeniu i z takimi przetwornikami (tweeter bodajże ten sam co w 11L, a woofer podobny ale mniejszy) dadzą radę. Dzięki z góry za pomoc

Miałem kiedyś 11L, przyjemnie grające, może w pewnych aspektach były nieco lepsze od Tannoy, ale całościowo to podobna klasa, nie wyraźny skok w górę, więc się nie opłaca raczej, chyba że masz za 200-300zł i chcesz ładne, małe kolumienki, z ograniczonym basem... Wtedy tak, w innym przypadku do 500zł masz z 50 par innych kolumn, które je przebiją basem i zagrają nie gorzej. Nie pamiętam aż tak dokładnie już 11L bo to było z 10 lat temu, poza tym że to były piękne skrzynki z dobrej jakości, łagodnymi wysokimi tonami, ale gdyby to było coś specjalnego, znacznie ponad klasę cenową jaką kosztowały- to by mi utkwiły w pamięci na pewno :)

15 minut temu, don111 napisał:

Miałem kiedyś 11L, przyjemnie grające, może w pewnych aspektach były nieco lepsze od Tannoy, ale całościowo to podobna klasa, nie wyraźny skok w górę, więc się nie opłaca raczej, chyba że masz za 200-300zł i chcesz ładne, małe kolumienki, z ograniczonym basem... Wtedy tak, w innym przypadku do 500zł masz z 50 par innych kolumn, które je przebiją basem i zagrają nie gorzej. Nie pamiętam aż tak dokładnie już 11L bo to było z 10 lat temu, poza tym że to były piękne skrzynki z dobrej jakości, łagodnymi wysokimi tonami, ale gdyby to było coś specjalnego, znacznie ponad klasę cenową jaką kosztowały- to by mi utkwiły w pamięci na pewno 🙂

Dzięki za opinie. Poleciłbyś jakieś małe kolumny, które możnaby nabyć za max 1000 złotyc używane lub jakieś nowe do powiedzmy 1500zł, które byłyby najlepszym wyborem. Jeszcze odnośnie tych 11L to na którymś forum ktoś pisał, że jak robił testy to te kolumny wypadły lepiej niż np. usher s-520, które są trochę droższe, dlatego też między innymi zainteresowały mnie quady. 

W takim metrażu mam subwoofer i jakoś nie utrudnia życia ... słuchania też 😉 

A jeśli szukasz basu w maluchach to pewnie łatwiej ustawić takie z BR

na froncie i dlatego jakieś Elac Reference z 5 albo 6 powinny wystarczyć.

Budżetu też nie nadwyrężysz ... Przejrzystość powinna być lepsza, niż w M2.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@kombajnn jeśli chcesz coś naprawdę fajnego za niedużą kasę to szukaj KEF Cresta 2

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 minut temu, Tal napisał:

@kombajnn jeśli chcesz coś naprawdę fajnego za niedużą kasę to szukaj KEF Cresta 2

Będzie wyczuwalny skok jakości brzmienia po tannoyach i radmorach? Szukałabym czegoś lepszego od tych kolumn, które miałem, nawet w lekko większym budżecie około 1000-1500

13 godzin temu, kombajnn napisał:

Poleciłbyś jakieś małe kolumny, które możnaby nabyć za max 1000 złotyc używane lub jakieś nowe do powiedzmy 1500zł

Ja bym zaproponował coś z gotowych zestawów głośnikowych do PC. Np. coś z marki Edifier. Zagra to lepiej i taniej

..albo Bose companion 3 i nie będziesz niezadowolony

17 minut temu, kombajnn napisał:

Będzie wyczuwalny skok jakości brzmienia po tannoyach i radmorach? Szukałabym czegoś lepszego od tych kolumn, które miałem, nawet w lekko większym budżecie około 1000-1500

Oczywiście, że będzie, w szczególności do radmora.

KEF to jest KEF.

29 minut temu, kombajnn napisał:

Moim zdaniem zaproponowane Kefy brzmią lepiej od spopularyzowanych Tannoy Mercury i również od Radmorów, jednak po dłuższym namyśle to może być tylko "krok w bok". Mając, więc na uwadze Twój budżet proponuję Ci rozejrzeć się za nowymi Mission LX-3 MkII. Swego czasu na kanale Darko Audio autor rekomendował Mission LX-2 MkII jako najlepszy wybór budżetowych monitorów, także uważam, że model większy tj. LX-3 MkII mogłyby się Tobie spodobać i mógłby to być wyraźny skok jakości.

Napisz z jakim wzmacniaczem miałyby grać nowe monitory oraz co jest u Ciebie źródłem muzyki?

15 minut temu, Piniu2906 napisał:

Ja bym zaproponował coś z gotowych zestawów głośnikowych do PC. Np. coś z marki Edifier. Zagra to lepiej i taniej

..albo Bose companion 3 i nie będziesz niezadowolony

Daj spokój... jesteśmy na forum komputerowym, że polecasz takie rozwiązania?

Jestem przekonany, że wspomniane Kefy lub Mission z takim NAD 316BEE zdeklasowałyby te Edifiery itp.

Edytowane przez Tal

10 minut temu, Tal napisał:

Daj spokój... jesteśmy na forum komputerowym, że polecasz takie rozwiązania?

Jestem przekonany, że wspomniane Kefy lub Mission z takim NAD 316BEE zdeklasowałyby te Edifiery itp

Możliwe.. ale mówimy tu o cenie w okolicach 1kzł

11 minut temu, Tal napisał:

Moim zdaniem zaproponowane Kefy brzmią lepiej od spopularyzowanych Tannoy Mercury i również od Radmorów, jednak po dłuższym namyśle to może być tylko "krok w bok". Mając, więc na uwadze Twój budżet proponuję Ci rozejrzeć się za nowymi Mission LX-3 MkII. Swego czasu na kanale Darko Audio autor rekomendował Mission LX-2 MkII jako najlepszy wybór budżetowych monitorów, także uważam, że mogłyby się Tobie spodobać i mógłby to być wyraźny skok jakości.

Napisz z jakim wzmacniaczem miałyby grać nowe monitory oraz co jest u Ciebie źródłem muzyki?

Jeżeli trafiłyby się nowe w tym budżecie to chętnie bym sprawdził. Z używanych w tym budżecie byłoby coś jeszcze lepszego czy raczej postawić na nowe?

Każdy ma swój gust i dla każdego "lepsze" oznacza coś innego. Jeden woli subtelniejsze, napowietrzone wysokie tony a drugi ostre, precyzyjne, tak samo może być różna moc i rodzaj basu, średnich, liczy się tez ogólne zbalansowanie i całokształt. Więc zależy które aspekty są najważniejsze, dlatego jest taki problem z wyborem. Na pewno lepszym wyborem są starsze kolumny, które kosztują powiedzmy 10-60% ceny ówczesnych nowych lub by obecnie tyle gdzieś kosztowały, w zależności od stanu i wieku. Więc to fajna perspektywa kupić za 1k coś co kosztowałoby nowe 5-10k obecnie ;)

16 minut temu, kombajnn napisał:

Jeżeli trafiłyby się nowe w tym budżecie to chętnie bym sprawdził. Z używanych w tym budżecie byłoby coś jeszcze lepszego czy raczej postawić na nowe?

Prawdopodobnie zakup nowych Mission LX-3 MkII będzie utrudniony i po prostu możesz ich nie dostać, dlatego proponuję Tobie pozostać przy nowych produktach i powołując się ponownie na kanał Darko Audio zachęcam Cię do sprawdzenia monitorów, które dostępne są w sprzedaży, a do tego obecnie w bardzo atrakcyjnej promocyjnej cenie. Poniżej materiał na którym Darko promuje budżetowy system za 1000€ i między innymi Dali Spektor 2, które Ci polecam sprawdzić.

Wrzucam Ci fajną promocję na te monitory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry mój błąd ponieważ te monitory w podlinkowanym sklepie już są niedostępne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Dali Spektor 2 trzeba stawiać tuż przy ścianie, lub powiesić na ścianie. Na stojakach z daleka od ściany nie mają wcale basu.

W takim rozmiarze postawiłbym na Cyrus One Linear.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewątpliwie monitory z rynku wtórnego będą lepszej klasy i w zakładanym budżecie z czystym sumieniem mogę polecić Dynaudio Audience 42/40/52/50. Z tym zastrzeżeniem, że ta seria Dynaudio jest dość wymagająca wobec wzmacniacza, który dobrze, aby miał trochę watów. @kombajnn jaki masz obecnie wzmacniacz?

Nie ma nic gorszego od kupowania kolumn Dynaudio do budżetowego zestawu audio. 

Nie, nie chodzi o wysoką jakość Dynaudio.

Warto zerknąć na segment monitorów studyjnych. Wbrew pozorom takie Yamaha hs50 przeznaczone na rynek pro świetnie się sprawdzą jako zamiennik pasywnych w domu. Miałem Yamaha hs80m wprawdzie które są droższe ale byłem z nich bardzo ale to bardzo zadowolony. Hs50m można dostać za 1kzl i odchodzi wtedy problem doboru wzmacniacza.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Dojdzie za to problem regulacji głośności i podłączania źródeł.

Zależy. Ja miałem je podłączone do RME adi dac 2 i regulowałem głośność bezpośrednio na DAC. Tyle tylko, że za każdym razem trzeba przy aktywnych je osobno na każdej kolumnie włączać z tyłu co było upierdliwe

12 minut temu, Piniu2906 napisał:

Zależy. Ja miałem je podłączone do RME adi dac 2 i regulowałem głośność bezpośrednio na DAC. Tyle tylko, że za każdym razem trzeba przy aktywnych je osobno na każdej kolumnie włączać z tyłu co było upierdliwe

I np, gramofonu nie podłączysz.

Używki warte rozważenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Tal napisał:

Używki warte rozważenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawie, ciekawie... 

Odsłuchiwałeś je @Tal czy mają tak dobrą prasę? Tzn. czy mają tak dobrą opinię. Przyznam, że segment kolumn pasywnych jest dla mnie obcy, ale widzę sporo opcji co do wyboru charakteru dźwięku najbardziej odpowiedniego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Tal napisał:

Niewątpliwie monitory z rynku wtórnego będą lepszej klasy i w zakładanym budżecie z czystym sumieniem mogę polecić Dynaudio Audience 42/40/52/50. Z tym zastrzeżeniem, że ta seria Dynaudio jest dość wymagająca wobec wzmacniacza, który dobrze, aby miał trochę watów. @kombajnn jaki masz obecnie wzmacniacz?

Też się zastanawiałem nad Dynaudio 42. Wzmacniacz myślę, że też w niedalekiej przyszłości zmienię, a jak na razie mam do dyspozycji Yamaha ax 700 i sanyo ja 220. Źródło to najczęściej CD i ewentualnie pc przez DAC

1 godzinę temu, don111 napisał:

Każdy ma swój gust i dla każdego "lepsze" oznacza coś innego. Jeden woli subtelniejsze, napowietrzone wysokie tony a drugi ostre, precyzyjne, tak samo może być różna moc i rodzaj basu, średnich, liczy się tez ogólne zbalansowanie i całokształt. Więc zależy które aspekty są najważniejsze, dlatego jest taki problem z wyborem. Na pewno lepszym wyborem są starsze kolumny, które kosztują powiedzmy 10-60% ceny ówczesnych nowych lub by obecnie tyle gdzieś kosztowały, w zależności od stanu i wieku. Więc to fajna perspektywa kupić za 1k coś co kosztowałoby nowe 5-10k obecnie 😉

Faktycznie nie napisałem jakiego właściwie brzmienia poszukuje. Myślę, że najbardziej pasowałyby mi kolumny, które grają dość ciepło, bez szorstkiej góry oraz są dość mocno detaliczne (jeżeli oczywiście da się coś w tym stylu znaleźć)

14 minut temu, kombajnn napisał:

Też się zastanawiałem nad Dynaudio 42. Wzmacniacz myślę, że też w niedalekiej przyszłości zmienię, a jak na razie mam do dyspozycji Yamaha ax 700 i sanyo ja 220. Źródło to najczęściej CD i ewentualnie pc przez DAC

Dynaudio Audience 42 bardzo miło wspominam i jeśli trafisz na zadbane w idealnym stanie, czyli nie powciskane kopułki głośników wysokotonowych co w przypadku kolumn Dynaudio jest istną plagą to śmiało możesz brać. Na początek ta Yamaha styknie, jednak by wydobyć z tych monitorów lepsze brzmienie pomyśl w przyszłości o czymś adekwatnym jak np. Hegel H70/H80. Te monitorki będą w sam raz na Twój metraż, staraj się tylko zapewnić im w miarę optymalne warunki, a odwdzięczą się bardzo dobrym brzmieniem jak na ten przedział cenowy.

Ukryta Zawartość

Może polecane przez @Tal Mission dają szansę na spełnienie większości oczekiwań.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Może polecane przez @Tal Mission dają szansę na spełnienie większości oczekiwań.

Wreszcie ktoś poleca normalne kolumny dla normalnych ludzi, a nie Dynaudio... 😏

Ukryta Zawartość