Skocz do zawartości
IGNORED

Miusical Fiedelity M5 - jakie kolumny do tego wzmacniacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Ach! Zapomniałem jeszcze o promocjach ograniczonych czasowo w minutach wprowadzanych w dziwnych porach dnia i nocy! To jest mistrzostwo świata 😄

To jest albo wyliczone dokładnie tak, żeby automat wyszukiwarki cenowej chwycił i zapisał na stronie albo skrypt na stronie sklepu tak zaprojektowany, że jak wejdziesz to przed oczami masz super cenę ale zegar odlicza czas do końca promocji. 

Inną sprawa, że te "promocje" to często realna cena produktu - za to cena wywoławcza to sztuczne nabijanie "ekskluzywności" towaru.

Jest też podbijanie cennika nie spowodowane realnymi kosztami i wkładem materiałowo-technologicznym tylko jakimś parametrem zwykle gówno znaczącym ze specyfikacji. 

Ehhh... Można by tak długo. 

Klient nie ma lekko w tym hobby 😒

W dniu 14.12.2024 o 01:25, il Dottore napisał:

Kiedy to szmaciarstwo z podawaniem ceny... jednej kolumny się skończy???

Nigdy. 

Dlatego że u nas każdemu salonowi zależy na tym aby być wyżej w wyszukiwarce Ceneo. Więc nigdy.

Mam do Was jeszcze pytanie które byście wybrali do muzyki rozrywkowej: quadral Platinium 9, audiovector qr 7, monitor audio gold 300 5 G, kef R 7 meta czy focal aria 948 do pomieszczenia 45 m. Nie chciał bym teraz porównywać cen że jedne droższe czy inna półka itd

1.

7 minut temu, Artur Jułga napisał:

monitor audio gold 300 5 G

2.

7 minut temu, Artur Jułga napisał:

quadral Platinium 9,

24 minuty temu, Artur Jułga napisał:

Mam do Was jeszcze pytanie które byście wybrali do muzyki rozrywkowej:

Nie ma czegoś takiego jak głośniki do muzyki rozrywkowej, jazzu albo klasycznej. Dobre głośniki "grają" każdy styl muzyczny. 

do pomieszczenia 45 m

No nagłośnienia pomieszczenia o określonej kubaturze kupuje się 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do słuchania muzyki uwzględniasz odległość WŁASNYCH USZU od głośników. Pomieszczenie może mieć sto tysięcy metrów kwadratowych ale jeśli będziesz fotel miał 2-3 metry od głośników, wystarczą małe monitorki w rodzaju LS50. Chcesz kupić mądrze, przestań zwracać uwagę na kryteria, które są bez znaczenia lub mają marginalne znaczenie 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak głośniki do muzyki rozrywkowej, jazzu albo klasycznej. Dobre głośniki "grają" każdy styl muzyczny. 

No nagłośnienia pomieszczenia o określonej kubaturze kupuje się 

Ukryta Zawartość

Do słuchania muzyki uwzględniasz odległość WŁASNYCH USZU od głośników. Pomieszczenie może mieć sto tysięcy metrów kwadratowych ale jeśli będziesz fotel miał 2-3 metry od głośników, wystarczą małe monitorki w rodzaju LS50. Chcesz kupić mądrze, przestań zwracać uwagę na kryteria, które są bez znaczenia lub mają marginalne znaczenie 

Odległość to 4 m a za mną ściana 

Ukryta Zawartość

Mam do Was jeszcze pytanie które byście wybrali do muzyki rozrywkowej: quadral Platinium 9, audiovector qr 7, monitor audio gold 300 5 G, kef R 7 meta czy focal aria 948 do pomieszczenia 45 m. Nie chciał bym teraz porównywać cen że jedne droższe czy inna półka itd

Pylon Diamond 30 MkII

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

17 godzin temu, Artur Jułga napisał:

Różne brzmienia, więc będą całkiem różne opinie 😉 Osobiście wybrałbym KEFy, potem MA. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Też brał bym KEF... Nawet za to, że są niebieskie a nie jak wszystkie inne 🙂

Edytowane przez Gargan

Pytanie co rozumiesz jako rozrywkowa. 

Moim zdaniem quadral gra bardziej Vka w porównaniu do monitor audio czy to znaczy rozrywkowo? Kef jest spokojniejszy. Czy to źle.

Natomiast z paczek które wybrałeś aria jest rozrywkowa ale na tle pozostałych to jednak konstrukcja grająca słabiej. Pod kątem ogólnym. Rozrywkowo tak:)

Audiovector i kef to dwa skrajnie różne brzmienia. Gold jest po środku. 

Warto skorzystać z promocji jaka jest na te kolumny. Podobnie jak na Fyne. 

Czyli najlepsze jakościowo ogółem monitor audio? Rozrywkowo może źle ująłem chodzi o radiowe utwory współczesne lub starsze. Czasem jakieś wolne spokojne utwory na wieczor 

Ogolnie które z nich mają najbardziej dociążony bas ? 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pytanie co rozumiesz jako rozrywkowa. 

Moim zdaniem quadral gra bardziej Vka w porównaniu do monitor audio czy to znaczy rozrywkowo? Kef jest spokojniejszy. Czy to źle.

Natomiast z paczek które wybrałeś aria jest rozrywkowa ale na tle pozostałych to jednak konstrukcja grająca słabiej. Pod kątem ogólnym. Rozrywkowo tak:)

Audiovector i kef to dwa skrajnie różne brzmienia. Gold jest po środku. 

Warto skorzystać z promocji jaka jest na te kolumny. Podobnie jak na Fyne. 

Może inaczej które z tych kolumn mają najlepszy dociążony bas? Nie chodzi mi oczywiście tylko bas i bas ale to jest prawie 50 m a w przedziale ok 20 tys jakość to każda z nich ma raczej bynajmniej tak mysle

3 minuty temu, Gargan napisał:

Dynaudio 

Super😁

No nie wiem czy dynaudio mają taki dociazony bas.

Moim zdaniem quadral będzie miał najlepiej kontrolowany momentami aż za szybki. Przez co może się wydawać płytszy ale taki nie jest. Podobnie jest na przykład w serii Silver monitor audio. 

Gold ma nieco miększy bas więc jest głębiej odczuwalny.

Kef ma fajny bas. Podobny do MA gold. 

Obszerny będzie w aria. 

To nie są źle wybory a dość skrajne. Więc jedna kolumna może podejść kiedy druga nie.

Amphion niepozorny a także gra wielkim dźwiękiem także pod kątem basu nawet 3ls. A7ls to już na prawdę. 

W dniu 15.12.2024 o 19:38, quatross napisał:

Do stricte rozrywkowej quadral 

U mnie w sylwestra studenci szukali subwoofera, choć mam mniejszy model Quadral Platinum+ Seven. Nine schodzą jeszcze niżej.

Dla mnie to kolumny uniwersalne. Słucham na nich klasyki, rocka, bluesa, jazzu, elektroniki czy symfoniki. Im lepszy wzmacniacz tym więcej potrafią pokazać.   

Niestety, testowany u mnie dwukrotnie (ale może ten sam egzemplarz) MF M5SI okazał się wzmacniaczem kastrującym bas. Pod tym względem był zdecydowanie najgorszy ze wszystkich jakich słuchałem. 

Przy obecnej cenie Quadral Platinum+ Nine poszedłbym w ten model i poszukał dobrego wzmacniacza do nich za zaoszczędzone z budżetu 10k plus ewentualnie to co się odzyska z ewentualnej sprzedaży M5SI... chociaż te założone 20k wystarczy w tej chwili i na kolumny i na dobry wzmacniacz do nich.

Edytowane przez Chmarski
W dniu 15.12.2024 o 18:26, piotrek7 napisał:

Dobre głośniki "grają" każdy styl muzyczny. 

Bardzo słuszna uwaga, tylko ile kosztują? 🙂 

Więc mowa o kompromisach. Do łupu-cupu i metalu/rocka - dobry bas, do plumkania - wybitna średnica. I tak dalej...

Jestem w stanie to pojąć. Wielu użytkowników nawet podświadomie dobiera system do swoich upodobań muzycznych. Paradoksalnie - najgorzej mają fani łojenia i elektroniki bo kolumny z dobrym basem najdroższe. 🙂 Do plumkania to i moje stare Concertino się nadają. BTW - wczoraj je odkurzałem. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 15.12.2024 o 18:02, Artur Jułga napisał:

To jest zbyt ogólnie napisane, w zasadzie to każde, zależy od tego czego sie oczekuje.

3 godziny temu, Artur Jułga napisał:

Może inaczej które z tych kolumn mają najlepszy dociążony bas? Nie chodzi mi oczywiście tylko bas i bas ale to jest prawie 50 m a w przedziale ok 20 tys jakość to każda z nich ma raczej bynajmniej tak mysle

Gold 300, QR7, Aria No4/948, w takiej kolejności. Alternatywnie Klipsch RF7 III ale tu oprócz dobrego dociążenia dostaniesz całe pasmo mocno nasycone z bardzo wysoką skutecznością.

Ja uważam że jeśli kolumny są wpasowane w gust odbiorcy to każdy rodzaj muzyki na tym zagra dobrze i właśnie paradoksalnie nie musi to kosztować dużo. 

Dlatego ja bardzo często pytałem klientów nie jakiej muzyki słuchają a jaki dźwięk lubią. 

To jest znacznie znacznie trudniejsze pytanie i niestety wiąże się z dłuższą obsługa. 

Prawdę mówiąc to ciężko mi sobie wyobrazić sytuację w której słucham muzyki rockowej no brzmi to fenomenalnie ale włączam pop no i nie podoba mi się. 

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Bardzo słuszna uwaga, tylko ile kosztują? 🙂 

6745,00 zł za sztukę. Tyle kosztują SCM19. Oczywiście należy do tego doliczyć 9990,00 za C1 sub mk2 bo te elementy należy traktować jako system

Można inny czy trzeba tego koniecznie za dyszkę? 

Dla każdego wezwaniem jest co innego jeżeli chodzi o gatunek muzyczny. 

Nie wiem o jak głębokim rodzaju tutaj metalu mówimy ja tak generalnie wchodzę w klimaty Metallica, Korn, system of a Down. I to raczej taki maks bym powiedział. 

Powyżej to już nieważne jaki dobry by był system to i tak uważam że ta muzyka po prostu mi nie leży więc nie jest dla mnie wyzwaniem. 

Natomiast MJ tak wiem możecie mieć różne o nim zdanie ale są kawałki których na dobrych systemach naprawdę brzmi to kapitalnie tam jest tyle smaczków melodyjnych. 

Podobnie Queen w rocku

Mam monitory ATC i dla mnie naturalnym wyborem był sub tej samej marki. Zwłaszcza, że był on projektowanych pod kątem zgrywania się z głośnikami serii Entry i możliwie jak najlepszego dostrojenia do nich. 

A co do gatunków muzycznych. Metal to "nic" jeśli chodzi o obciążenie systemu. Przy muzyce barokowej lub symfonicznej Metallica to jak piosenki przedszkolaków. I właśnie tu dobry Subwoofer pokazuje swoje oblicze 

Kurcze zastanawiam się w jaki sposób on był dostrajany do grania z tymi monitorami skoro to subwoofer aktywny. 

Wiesz Nie zrozum mnie źle ja absolutnie nie podważam twojego zdania tylko jestem po prostu ciekaw. 

Albo inaczej czy tak samo można rozumować w każdym innym przypadku producenta monitorów i subwoofera?

Nie wiem po prostu głośno myślę.

• Pokaż nowe odpowiedzi