Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja I/V

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Właśnie zamówiłem nową wersję PCB do konwertera.

Ma miejsce na stabilizatory LT3042/LT3093 w wersji "udającej " 3-pinowe stabilizatory serii 78 / 79.

Po sprawdzeniu wrzucę gerbry jeśli będzie ktoś zainteresowany .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będziesz miał 1 płytki na sprzedaż , chętnie bym potestował ?

Ukryta Zawartość

Moje płytki analogu Grzegorza też już przyjechały ale nie mam porządnego daca na TDA1541A . Sprawdzałem brzmienie OPA1655 w typowej aplikacji aktywnej konwersji I/U . Taki sobie ale średnica raczej ciepła , dość detaliczny , przestrzenny , duży bas . Trochę mi brakuje bezpośredniości OPA627 .

...there is no spoon...

W dniu 9.04.2025 o 19:46, Scott L.F. napisał:

Po sprawdzeniu wrzucę gerbry jeśli będzie ktoś zainteresowany .

Myślę , że będą chętni. Kilka osób odezwało się do mnie. Ponieważ wolne chwilę poświęcam na badanie nowych dla mnie rozwiązań, wolę odesłać chętnych do sprawdzonych projektów. 

A propos nowych...

Właśnie opracowałem I/V dla PCM1794. Czekam na DAC`a na nim aby zweryfikować nadzieje... Wyjścia są symetryczne i asymetryczne. 

Ten PCM1794 to jakaś dobra kość?

Wg. TI to ich obecny flagowiec, ale jak zwykle zdania sa podzielone. Zresztą, jak już wielokrotnie było napisane/powiedziane, kość DAC to ledwie kilka procent dobrego brzmienia, kluczowa jest aplikacja zarówno po stronie cyfrowej jak i analogowej.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

@Grzegorz7, 3 pytania praktyczne do układu: 

1)

W dniu 26.12.2024 o 23:20, Grzegorz7 napisał:

Istnieje pewne optimum najlepszego doboru rezystancji rezystora konwersji wyrażony jako współczynnik odstępu sygnału od szumu. Najpierw ze wzrostem rezystancji parametry poprawiają się a następnie pogarszają. Można poeksperymentować ale uwaga na zasilanie (wskazane wyższe). Jednocześnie ze zmianami rezystancji należy proporcjonalnie korygować pojemność (wyższa rezystancja - niższa pojemność).

Czy istnieje tutaj jakaś konkretna zależność pomiędzy Uz, Rk i C1? Układ zasilam 15V, rezystor konwersji 2k, pojemność 2,2n. Czy można uznać, że jest w miarę optymalnie? Pisząc o "parametrach" miałeś na myśli zniekształcenia czy jeszcze coś, co można wyłapać "bezpomiarowo", na słuch?

2) Jaką rolę pełni R2 na wyjściu układu?

3) 

Cytat

Dla purystów zalecam wyeliminować kondensator separujący z wyjścia.

Oczywiście napięcie zasilania następnych stopni wzmacniacza musi być izolowane od konwertera.

No to tutaj może "błysnę" niewiedzą, ale trudno - czy w przypadku, kiedy następnym stopniem jest obwód sterujący wzmacniacza lampowego, gdzie sygnał wchodzi poprzez grid stoper na siatkę triody, to można pokusić się o wspomniane wyeliminowanie kondensatora z wyjścia konwertera? Teoretycznie będę odizolowany od konwertera, więc jego składowa stała nie powinna wpływać na napięcie siatki triody.

Edytowane przez pjasio253
5 godzin temu, pjasio253 napisał:

kiedy następnym stopniem jest obwód sterujący wzmacniacza lampowego, gdzie sygnał wchodzi poprzez grid stoper na siatkę triody

No chyba nie- Grzegorz w pierwszym wpisie  załączył schemat ( ostatni) i tam wyraźnie napisał :

DO KATODY LAMPY .

Jeszcze tego nie próbowałem. Bez pomocy sie nie obędzie 😉

Od końca:

Na katodę bo to naturalne przedłużenie kaskady; wyjście kostki dac-źreódło FET-wyjście z drenu-wejście na katodę (siatka uziemiona)-wyjście z anody na dowolny i "dowolnej" wartości rezystor konwersji...

W idealnym przypadku na anodowym rezystorze konwersji będzie ten sam prąd co "wychodzi" z kostki dac. Teoretyczne... bo w praktyce "umniejszony" o prąd siatki i upływy między elektrodami... Nie sprawdzę tego bo lampą się już od dawna nie zajmuję.

Natomiast oczywiście można sterować lampą klasycznie od siatki. Wówczas można pominąć kondensatory separujące albowiem 1541 ma prądy wpływające od zera do max około 4mA. Spadek napięcia na np. Rk=2k wyniesie szczytowo od 0V do -8V (lampa będzie przytykana, trzeba to mieś z tyłu głowy). Ale to są rozważania na sucho. Trzeba schematu i przemyśleć bilans prądów we wzmacniaczu lampowym. Oczywiście obowiązuje cały czas izolowanie zasilania lamp od zasilania konwertera I/V.

Spojrzę co to jest R2 i wracam...

Dawno nie było schematu...

Ukryta Zawartość

R2 jest tylko aby: 

- Eliminować wpływ prądu upływu C2 na następny stopień. W przypadku foliowych raczej problem upływu nie wystąpi.

- Ustabilizować stały potencjał za C2 (równy +zasilania a będący masą dla następnego stopnia). To w następnym stopniu są elementy mające go polaryzować. Takie włączenie bez C2, R2 może zmienić stałoprądowe warunki polaryzacji w następnym stopniu. Trzeba uwzględniać różne okoliczności...

Są inne kostki dac (PCM1794) w których prąd wyjściowy z kostki nie zmienia się od 0-4mA ale np. - 2 do -10mA (jest wypływający). Wówczas C2 i R2 są konieczne. Ale o PCM1794 będzie następnym razem. 

W ogóle filozoficzne jest jak wygląda napięciowy sygnał audio, po konwersji. Jak ten sygnał steruje inne stopnie wzmacniacza i na końcu przetworniki dynamiczne. Zadam takie pytanie, które uważnemu czytelnikowi spędzi sen z powiek; Gdzie jest zero sygnału? Nie rozwijam bo za chwilę pogrążymy się...

Rk i C1 to filtr mający minimalizować śmieci z sygnału. -3dB powinien mieć powyżej pasma użytecznego. Nie jest stromy wiec wyraźnie powyżej 20kHz. Zresztą do filtracji jeszcze kiedyś wrócimy...

Z samą wartością Rk trzeba poeksperymentować. Najpierw z jej zwiększaniem rośnie sygnał ale potem wskutek jego wartości pojawia się wpływ na "separator" jakim jest FET. Występują modulacje pojemności złącz napięciem,... W efekcie nie można ciągnąć w nieskończoność konwersji. Prąd przecież jest ten sam (nie ma upływu nigdzie w FET; tyle ile wpłynie do źródła, tyle wypłynie z drenu). Zaczynają dominować inne szkodliwe zjawiska. Objawiają sie one pod postacią zniekształceń harmonicznych, intermodulacyjnych, dynamicznych,... 

W praktyce te 2k jest jeszcze OK. To aż 8V napięcia międzyszczytowo dla 1541. Co z tym napięciem potem zrobić? 😉

Ukryta Zawartość

Mam przyjemnosc dzieki uprzejmosci Grzegorza sluchac I/V jego projektu (1541) i wykonania od zeszlego tygodnia, zupelnie nie mam juz ochoty uruchamiac wersji Rk + 6n2p na i2sover - jest charakter, jest to miesko - okazuje sie ze lampy tutaj moim zdaniem do niczego nie byly potrzebne, wystarczyla tylko dobra realizacja i/v - niestety poki co koncert z Koln nadal wole sluchac na ak4493s jednak bardzo duzo plyt (rock, muzyka filmowa) brzmi tak, ze ciezko sie oderwac.

@Grzegorz7 wielkie dziekuje ze chcialo Ci sie nad tym pochylic, chapeau bas!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

poki co koncert z Koln nadal wole sluchac na ak4493s

Możesz podać więcej szczegółów o tym DAC?

To jakieś gotowe urządzenie? Czy DIY ?

S.M.S.L SU-1 rzeczywiście może się podobać.

Czy ktoś ma schemat konwersji I/V dla SU-1? Oczywiście mogę go odtworzyć ale jeżeli ktoś już ma...

I jeszcze spytam o kartę katalogową dla AK4493...

21 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

I jeszcze spytam o kartę katalogową dla AK4493

A kiedy konwerter pod AD1865? :-) 
AK4493 - podobno chłodne metaliczne granie - tak mówią na wrogich forach.
Może się przydać do podpatrywania - podobne do AK4493 wykonanie pod AK4499 - pcb dac4399.lay6 w Sprint Layout i kilka schematów z sieci.

Ukryta Zawartość

pcb1.jpg

pcb2.jpg

AK4493s_surcuit_L.jpg

dac АК4393-1.png

dac АК4393-3.png

Ukryta Zawartość

Do poczytania - źródło: 

Ukryta Zawartość

ah-d6-scheme-output-stage.png

ah-d6-scheme.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem co się stało. Zrobiłem wpis i go nie ma?

A napisałem, że odwzorowałem schemat z PCB. Dodatkowo dzisiaj rano dostałem komplet materiałów od producenta kostki dac.

Co do tych schematów to stwierdzam, że producenci DAC`y nie wnoszą nic nowego do aplikacji niż to co jest w karcie katalogowej kostki dac...

A DAC`a na 4493 słucham i gra przyzwoicie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.04.2025 o 19:46, Scott L.F. napisał:

Właśnie zamówiłem nową wersję PCB do konwertera.

Płytki dotarły .

Na dniach  polutuję i sprawdzę czy wszystko OK.

Jeżeli będzie wszystko dobrze- wrzucę gerbery .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi