Skocz do zawartości
IGNORED

Co jest nie tak z tym zestawem? As501 + Heco Aurora 700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam problem z zestawem:

Yamaha AS501 + Heco Aurora 700 + Wiim Ultra.

Problem polega na nie kontrolowanym zbyt mocnym lub totalnym braku niskich tonów. Gdy włączony jest rock, metal czy chociaż by pink floyd to gra mega płasko , gitara basowa co najwyżej dudni, kontrabas w jazzie to samo , dzwięk jak z przysłowiowego jamnika. Jeżeli włącze jakiś amerykański rap to nawet z bassem na zero niskie częstotliwości zalewają cały pokój zagłuszając wszystko doprowadzając do drgań wszystkie meble, niby miekki mocny bass ale zaczyna on wpadać w taki nie przyjemny rezonanans i słychać to jakby na eq 30hz było ustawione na +10. 

Pomieszczenie odsłuchów 20m2. Firany, sporo mebli. 

Ten zestaw doprowadza mnie już do szału, skąd te zachwyty nad yamaha i heco,  jedno chyba z gorszych połączeń jakie spotkałem. Na palcach jednej ręki mogę policzyć utwory na których poprawnie w miarę zagra ten zestaw. 

Czyli jest świetnie, bo mocno różnicuje nagrania i wielu może Ci tylko zazdrościć 😉 

A poważnie mówiąc, to mogą być podstawowe problemy z akustyką.

Jeśli pokój jest kwadratowy, albo kolumny stoją w rogach czy na długiej ścianie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie chciało mi się tego robić ale wygrzebałem swoje stare Sony 530ES i jestem po prostu w szoku. Tyle czasu myślałem Heco jakieś dziwne, akustyka do dupy, kombinacje alepejskie a okazuje się ,że to po prostu Yamaha nie potrafi kontrolować niskich tonów kompletnie. Model Yamahy może nie flagowy ale za te pieniądze można by już czegoś oczekiwać...

Bo prawdziwa Yamaha zaczyna się podobno dopiero od A S 701.

A co do Heco A 700 - kolega z forum zostawił sobie z nich jedynie skrzynki ... 😉 

Reszta bebechów została całkowicie wymieniona, więc bywa różnie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Głośnik Heco Aurora 700

Minimalna impedancja: 3,1 oma przy 480 Hz

Impedancja nominalna (tolerancja ± 20%): 3 omy

3 Ohm może być trochę zbyt wiele dla tej małej Yamaha 🤔

3 minuty temu, audioburak napisał:

Bo prawdziwa Yamaha zaczyna się podobno dopiero od A S 701.

A co do Heco A 700 - kolega z forum zostawił sobie z nich jedynie skrzynki ... 😉 

Przy Sony kompletnie zniknął efekt dudnienia. Co do 701 to przecież bardzo zbliżona konstrukcja tylko z mocniejszym transformatorem ?

2 minuty temu, Gargan napisał:

Głośnik Heco Aurora 700

Minimalna impedancja: 3,1 oma przy 480 Hz

Impedancja nominalna (tolerancja ± 20%): 3 omy

3 Ohm może być trochę zbyt wiele dla tej małej Yamaha 🤔

Sony 530ES papierowo słabszy jest a lepiej to wszystko kontroluje ? Przesiadka na 701 cokolwiek zmienii?

1 minutę temu, Gargan napisał:

@mozart20 Czemu uważasz, że Sony jest słabszy?

Porównuje katalogowe dane techniczne.

Także moje spostrzeżenia, że Yamaha ma strasznie puste twarde tony albo dużo niskich na pograniczu 30hz. Jakby jakąś dziura w tym wszystkim była.. Czy czasem wzmacniacz nie posiada jakiejś wady ?

Godzinę temu, mozart20 napisał:

skąd te zachwyty nad yamaha

No właśnie. Skąd??? 

O ile głośniki nie są tragiczne to wzmacniacz i źródło pokazują swoją klasę. 

14 minut temu, mozart20 napisał:

Przesiadka na 701 cokolwiek zmienii?

Zmieni. Stan środków na koncie. 

Tanie, budżetowe Yamahy mają to do siebie, że są tanie i do d..... Grają radośnie niczym boombox. Podbity bas, wysokie tony mające tyle subtelnosci co dźwięk kija od szczotki walacego w kaloryfer. Dobre Yamahy zaczynają się od 1000 wzwyż 

7 minut temu, mozart20 napisał:

Dane katalogowe nie mówią nic o jakości dźwięku. 

24 minuty temu, mozart20 napisał:

Przesiadka na 701 cokolwiek zmienii?

wątpliwe, czemu akurat yamaha jak masz już chyba lepsze sony

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Warto sprawdzić, bo jednak już 4 tranzystory w kanale i poprawia to

na pewno bas i dynamikę, ale wpływu na opinię wielu osób nie zmieni  😉 

Aurory też łatwym obciążeniem nie są ...

8 minut temu, piotrek7 napisał:

No właśnie. Skąd??? 

O ile głośniki nie są tragiczne to wzmacniacz i źródło pokazują swoją klasę. 

Zmieni. Stan środków na koncie. 

Tanie, budżetowe Yamahy mają to do siebie, że są tanie i do d..... Grają radośnie niczym boombox. Podbity bas, wysokie tony mające tyle subtelnosci co dźwięk kija od szczotki walacego w kaloryfer. Dobre Yamahy zaczynają się od 1000 wzwyż 

Dane katalogowe nie mówią nic o jakości dźwięku. 

Problem w tym ,że Yamaha nie gra nawet imprezowo do piwa. To płaskie niskie tony, gitara basowa dudni a jak są jakieś efekty niższych tonów to brzmi to jak przester taniego subwoofera kina domowego. Sony wydaje naturalne ciepłe niskie tony nie dudniące i rezonujące.  Nie wprowadza szafek w drgania bassu którego nie słychać. Ma swoje lata i w pierwszej kolejności przydał by mu się remont który do najtańszych należeć nie będzie licząc ceny kondensatorów. 

17 minut temu, mozart20 napisał:

Problem w tym ,że Yamaha

Gra adekwatnie do swej jakości. Zapomnij o tej marce. A w każdym razie o tańszych modelach 

35 minut temu, mozart20 napisał:

Także moje spostrzeżenia, że Yamaha ma strasznie puste twarde tony albo dużo niskich na pograniczu 30hz. Jakby jakąś dziura w tym wszystkim była.. Czy czasem wzmacniacz nie posiada jakiejś wady ?

Wybacz kolego, ale szybki rzut oka do środka obudowy i widać, że ta Yamaha nie ma startu do Sony'acza 🙂

Nie patrz na moc katalogową, tylko jak to jest zbudowane. 

Znasz markę NAIM? Ich najmocniejsza Integra Supernait ma w katalogu 70W. Rozjedzie większość Yamaha i Sony razem wziętych. Powiem więcej Sugden A21AL jak sama nazwa mówi ma ok. 20W mocy. Nie sądzę, żeby Ci przy nim kiedykolwiek zabrakło poweru - szczególnie na kolumnach o wysokiej efektywności 🙂

Znam te kolumny z mniejszy h pomieszczeń nawet. Potrafią zaskoczyć. 

Moim zdaniem całkiem sporo wniosła by zmiana wzmacniacza. 

Na wyprzedażach był ostatnio pierwsza edycja cxa81 od Cambridge, fajnie zagrają też z lepsza Yamaha as 701, bardzo dobra cena była na Cyrus 8.2 dać, Synthesis ma fajne ceny w NTA. Xindak 6950. 

Kurcze jest wybór. 

2 godziny temu, mozart20 napisał:

jedno chyba z gorszych połączeń

zwłaszcza jamacha

Godzinę temu, mozart20 napisał:

za te pieniądze

Co?

Edytowane przez quatross
7 minut temu, Piniu2906 napisał:

Kto Ci polecił ten wzmacniacz? Ewidentnie źle dobrany do kolumn. 2ga sprawa haj end to nie jest;)

Nie jest ale w internecie wiele poleceń. Nawet popularne audio sklepy to często zestawiały razem. 

To jak jest z tą 701, jedni mówią, że zmiany w odsłuchu są pomiędzy placebo a subtelnymi zmianami a inni że to już zupełnie inne granie.  

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Znam te kolumny z mniejszy h pomieszczeń nawet. Potrafią zaskoczyć. 

Moim zdaniem całkiem sporo wniosła by zmiana wzmacniacza. 

Na wyprzedażach był ostatnio pierwsza edycja cxa81 od Cambridge, fajnie zagrają też z lepsza Yamaha as 701, bardzo dobra cena była na Cyrus 8.2 dać, Synthesis ma fajne ceny w NTA. Xindak 6950. 

Kurcze jest wybór. 

Dobrze Piotr pisze do tych auror świetnie pasuje Cambridge cxa81,ja je miałem dwa lata z cxa 80, i to było najlepsze połączenie z heco, polecam sprawdzić.

Jakby ktoś chciał zajrzeć do środka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.png.42e75314301cba00d128f03b16b636eb.png

Pierwsze to 530 ES, a drugi to A S701 i gra inaczej, niż A S501.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3 godziny temu, mozart20 napisał:

Witam, posiadam problem z zestawem:

Yamaha AS501 + Heco Aurora 700 + Wiim Ultra.

Problem polega na nie kontrolowanym zbyt mocnym lub totalnym braku niskich tonów. Gdy włączony jest rock, metal czy chociaż by pink floyd to gra mega płasko , gitara basowa co najwyżej dudni, kontrabas w jazzie to samo , dzwięk jak z przysłowiowego jamnika. Jeżeli włącze jakiś amerykański rap to nawet z bassem na zero niskie częstotliwości zalewają cały pokój zagłuszając wszystko doprowadzając do drgań wszystkie meble, niby miekki mocny bass ale zaczyna on wpadać w taki nie przyjemny rezonanans i słychać to jakby na eq 30hz było ustawione na +10. 

Pomieszczenie odsłuchów 20m2. Firany, sporo mebli. 

Ten zestaw doprowadza mnie już do szału, skąd te zachwyty nad yamaha i heco,  jedno chyba z gorszych połączeń jakie spotkałem. Na palcach jednej ręki mogę policzyć utwory na których poprawnie w miarę zagra ten zestaw. 

Ustawienie kolumn i ich wymiana.

Nie wiem skąd zachwytu bo kolumny są imo kiepskie. Już tyle razy to pisałem że szkoda klawiatury. :P

.

12 minut temu, J4Z napisał:

Ustawienie kolumn i ich wymiana.

Nie wiem skąd zachwytu bo kolumny są imo kiepskie. Już tyle razy to pisałem że szkoda klawiatury. 😛

Nie są to hi endy ale bez przesady. To nawet z muzyki do piwa i hamburgera tłucze nie kontrolowanym bassem albo dudni jakby go w ogóle nie było.  Przysłowiowe Altusy mi na silowni lepiej grają nie wliczając czystości brzmienia. Coś w tym wszystkim musi być nie halo z 501 albo heco 

7 minut temu, mozart20 napisał:

Coś w tym wszystkim musi być nie halo z 501 albo heco 

Heco i/lub akustyka - 100%

Edytowane przez J4Z

.

11 minut temu, mozart20 napisał:

Nie są to hi endy ale bez przesady. To nawet z muzyki do piwa i hamburgera tłucze nie kontrolowanym bassem albo dudni jakby go w ogóle nie było.  Przysłowiowe Altusy mi na silowni lepiej grają nie wliczając czystości brzmienia. Coś w tym wszystkim musi być nie halo z 501 albo heco 

A mi się po prostu wydaje, że to jest tak zwane zjawisko, w którym posiadacz ma wygórowane oczekiwania co do systemu, który posiada. Heco, ma sporo basu, a Yamaha A-S501 to niski model. Do tego dochodzi definicja jakości obu elementów. Samo w sobie Heco ma dobry współczynnik jakość cena, ale ma swój konkretny charakter brzmienia, który chyba nie do końca autorowi się podoba. Zawsze można postawić na Pylon Audio Diamond 28 mkII + jakiś Roksan K3 lub Atoll IN200 i będzie zupełnie inaczej albo ATC SCM40 z Naim XS3, na pewno będzie poprawa (oczywiście są to przykładowe sety).

Do rzeczy, zapraszam do salonu, by posłuchać systemu z kilku różnych pułapów cenowych, na podstawie tego można stwierdzić jakie brzmienie się podoba i ile trzeba wydać, by być szczęśliwym.

No ale on mówi, że raz jest basu za dużo a raz nie ma go wcale. Tak zrozumiałem. Przecież to flagowy przykład problemów z akustyką. Do tego seria Aurora sama w sobie jest dobrze przebasowiona, z grubą, nierozdzielczą średnicą i ciemną górą. 

Edytowane przez J4Z

.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem (choć właściwe już można napisać, że byłem) słynnych "cudownych i uniwersalnych" Heco Aurora 700. Wszystko można o nich powiedzieć ale nie to, że są uniwersalne. Wydaje mi się, że autor szuka właśnie kolumn uniwersalnych i tu jest problem. Ja też nie byłem w stanie pewnych gatunków muzycznych słuchać na heco, bo brzmiały jak z wspomnianego jamnika. Nie jest to kwestią akustyki, bo u mnie ona od początku przygody z heco nie jest dobra, a po zmianach w kolumnach jest przepaść w kwestii uniwersalności ich brzmienia. Tylko tu trzeba jasno nadmienić, że z moich heco zostały oryginalne już tylko pudła 😉. Moja rada zmień kolumny 🙂

Cześć 🙂 Wrzuć zdjęcie i jakiś plan, gdzie pokazujesz, jak masz je ustawione 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z pustego to i audiofil nie naleje. Coś mi się zdaje, że autor za wiele oczekuje od zestawu, albo to albo akustyka pomieszczenia 

3 godziny temu, audioburak napisał:

Przyjdzie pora i na skrzynki 😉. Pozdrawia kolega z forum 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi