Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wkładki MM na MC w Technics SL-1500CEG-K

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Pytanie ogólne w temacie: 

Wymiana wkładki MM na MC w Technics SL-1500CEG-K

Wiem, że trzeba dodać też przedwzmacniacz zewnętrzny. Ten Technics obsługuje taką opcję.

1. Czy można (raczej tak, ale gdzieś przeczytałem, że nie zawsze gramofon się nadaje na taką zmianę, bo kabelki słabe, itp)?

2. Czy jest sens to robić w tym sprzęcie?

3. Wymiana wkładki i dodanie przedwzmacniacza, coś jeszcze oprócz kalibracji?

4. Tu już temat rzeka: jaka wkładka MC z jakim preampem (oczywiście w kontekście posiadania Wymiana wkładki MM na MC w Technics SL-1500CEG-K)?

Dziękuję za potencjalne rady i pozdrawiam.

Edytowane przez Danich ZupaFactory

I drugiej, czyli tego, co chcesz osiągnąć zmianą - czego Ci brakuje 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, Marcinus napisał:

Nie określiłeś jednej dość istotnej kwestii - budżetu.

Powiedzmy do 5 000 PLN na wkładkę i preamp. Więcej wydaje mi się bezsensowne do wydawania.

1 godzinę temu, burz napisał:

I trzeciej - jaką masz teraz wkładkę...

Ortofon 2M Red

• Moderatorzy
19 minut temu, Danich ZupaFactory napisał:

Powiedzmy do 5 000 PLN na wkładkę i preamp. Więcej wydaje mi się bezsensowne do wydawania.

Ortofon 2M Red

Czy dźwięk Ortofona sie Tobie podoba?

Co do brakowania to trudno powiedzieć dopóki się nie usłyszy lepszego sprzętu. 🙂 Wiadomo, winyl brzmi mi lepiej niż Tidal czy cd, ale moje pytanie dotyczy: czy da się/jest sens na tym sprzęcie jako bazie , po drugie czy rzeczywiście różnica w odbiorze (wiadomo, scena, brzmienie, selektywność, itp.) będzie przy takiej zmianie wyraźna)?

• Moderatorzy

W dziale Ogłoszenia nasz forumowy kolega sprzedaje w rozsądnej cenie przedwzmacniacz  Rega. Do tego możesz obecnie wynegocjować dobrą cenę na ortofon Quintet Bronze lub Black i jeszcze powinno Ci zostać na porządny headshell .

Progres będzie znaczny.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Czy dźwięk Ortofona sie Tobie podoba?

No właśnie niespecjalnie. Problem w tym, że nie mam w sumie porównania. Po prostu do tej pory nie myślałem o zmianie/poprawie, dlatego pytam na forum o opinie. Mam paru kumpli winylowców, i wiem, że  warto dowiedzieć się o szczegóły ich sprzętu, i się wybrać na odsłuchy.

• Moderatorzy

Natomiast jeśli chodzi o to czy warto, to myślę, że w tym sprzęcie będzie to już max.

1 minutę temu, Danich ZupaFactory napisał:

i się wybrać na odsłuchy.

Jeśli masz taką możliwość, to skorzystaj, to bardzo dobre doświadczenie.

3 minuty temu, Marcinus napisał:

W dziale Ogłoszenia nasz forumowy kolega sprzedaje w rozsądnej cenie przedwzmacniacz  Rega. Do tego możesz obecnie wynegocjować dobrą cenę na ortofon Quintet Bronze lub Black i jeszcze powinno Ci zostać na porządny headshell .

Progres będzie znaczny.

Dzięki za odpowiedź. O tego typu opinie mi chodziło (np. nie myślałem o zmianie headshella).

Edytowane przez Danich ZupaFactory
  • Moderatorzy
1 minutę temu, Danich ZupaFactory napisał:

nie myślałem o zmianie headshella

To było tak na marginesie, bo ja tych kształtów Technicsowych nie lubię 🙂 

• Moderatorzy

Możesz jeszcze spróbować wersję oszczędnościową ( i w razie jak się nie spodoba, to z niewielką stratą odsprzedasz) taką wkładkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzedawca/wykonawca sprawdzony.

Ukryta Zawartość

Jeszcze dodam, że z tą Regą MC bardzo ładnie zgrywa się Hana SL (teraz w świetnej cenie np. w G21). Razem wyjdzie cię ok. 3000 zł, reszta zostaje na płyty 😉

Edytowane przez burz

Hana SL to zdecydowanie opcja do sprawdzenia 🙂 Podobnie Rega Ania lub Ania Pro. Pre wybierzesz potem, ale bardzo wstępnie Rega Fono MC, Audiokultura Iskra 1 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy
6 minut temu, Q21 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to zdecydowanie opcja do sprawdzenia 🙂 Podobnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pre wybierzesz potem, ale bardzo wstępnie Rega Fono MC, Audiokultura Iskra 1 😉 

W budżecie jakim dysponuje kolega, to już lepiej model ML (przynajmniej impedancja jakaś przyzwoita jak na wkładkę niskopoziomową), choć ja i tak uważam, że Hana to flaki z olejem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Masochista  😀

Podobno masochizmem jest picie kawy i herbaty bez cukru. Gorzkie, cierpkie i mordę wykrzywia. Ale jak mózg przestawi się na właściwe tory i odzwyczai się od trucizny, jaką jest cukier, uświadamiasz sobie , że czysty, nieskażony  smak jest o wiele atrakcyjniejszy i dostarcza znacznie więcej pozytywnych doznań. Tak samo jest z dźwiękiem. Czysty jest piękny 

• Moderatorzy
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Tak samo jest z dźwiękiem. Czysty jest piękny 

Z napojami się zgodzę, ale z AT-OC, to już mniej 🙂

Choć jak ktoś ma "ciemną resztę systemu, to może być dobrze. Ja jednak preferuję bardziej równe barwowo granie. A czasami nawet delikatnie przesunięte w drugą stronę, ale jak to powiadają, o gustach się nie dyskutuje.

55 minut temu, Marcinus napisał:

Choć jak ktoś ma "ciemną resztę systemu, to może być dobrze.

ATC , Bryston i Technics  😇 Czy jest ciemno? Nie. Jest naturalnie a przez to bardzo dobrze 

Eksperci od doradzania. Nikt nawet się nie zająknął o podatności, masie ramienia i generalnie dopasowaniu.

AT-OC9 z nowej serii X jest jasna (5 wkładek do wyboru o różnym brzmieniu), Ortofon barwny (razem 8 popularnych wkładek 2M i Quinet, też różnie brzmiących) no i do kompletu zawsze i wszędzie polecana Hana.

To nawet nie jest śmieszne.

• Moderatorzy

Nikt się nie zająknął z prostej przyczyny, masa tego ramienia jest dość uniwersalna i wszystkie wymienione w wątku wkładki, jest w stanie obsłużyć. Zarówno pod względem wyważenia ramienia, jak i pod względem wypadkowej rezonansu.

Nikt SPU, czy sto trójki tu nie proponował 🙂 

Śmiem zauważyć, że każde ramię obsłuży każdą wkładkę. Słowo klucz: synergia - dopasowanie. Przy zabawie na chybił trafił, będzie albo nie. A gdzie jeszcze impedancja wkładki i pre, pojemność (tak, tak - przy MC też może mieć znaczenie) kabli, poziom sygnału na wyjściu? Masa zmiennych. Żeby eksperymentować, trzeba mieć ustalenia początkowe i jakiś wstępny wybór. To wyeliminuje wtopę na dzień dobry.

Ostatnio też rozważałem zmianę wkładki i miałem możliwość odsłuchu AT-OC9XSL na wysokim Pro-Ject'cie, podłączonym bezpośrednio do Yamahy 2100.

Kapcie mi normalnie spadły. Tak naturalnego, dokładnego, mocnego grania dawno nie słyszałem.

• Moderatorzy
8 godzin temu, miki450 napisał:

Śmiem zauważyć, że każde ramię obsłuży każdą wkładkę. Słowo klucz: synergia - dopasowanie. Przy zabawie na chybił trafił, będzie albo nie. A gdzie jeszcze impedancja wkładki i pre, pojemność (tak, tak - przy MC też może mieć znaczenie) kabli, poziom sygnału na wyjściu? Masa zmiennych. Żeby eksperymentować, trzeba mieć ustalenia początkowe i jakiś wstępny wybór. To wyeliminuje wtopę na dzień dobry.

No aż tak dobrze nie jest, aby każdę ramię obsłużyło każdą wkładkę.

Natomiast jeśli chodzi o pre, to również, to polecane jest zgodne z tymi wkładkami pod względem ładowania. Pojemność przy wkładkach MC ma znikome znaczenie a praktycznie żadne.

Poza tym nie wyważamy otwartych drzwi, takie konfiguracje były już eksperymentowane dawno temu. Ramię może nie jest jest jakieś hi endowe, ale bardzo popularne i dość wdzięczne.

W dniu 12.12.2024 o 21:33, Marcinus napisał:

czy sto trójki tu nie proponował

U mnie zarówno w SL 100c i SL 1210m5g wisi  DL 103 na Audio-Technica AT-LT13a i uważam , że jest bardzo  dobre zestawienie za rozsądną cenę, tylko pre dobrać  u mnie obydwa pre na 470 ohm.

Edytowane przez Renia239
  • Moderatorzy
8 godzin temu, Renia239 napisał:

U mnie zarówno w SL 100c i SL 1210m5g wisi  DL 103 na Audio-Technica AT-LT13a i uważam , że jest bardzo  dobre zestawienie za rozsądną cenę, tylko pre dobrać  u mnie obydwa pre na 470 ohm.

Na temat sto trójek  mam własne przemyślenia i niekoniecznie są one zgodne z obiegowymi legendami 🙂 

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Na temat sto trójek  mam własne przemyślenia i niekoniecznie są one zgodne z obiegowymi legendami 🙂 

To podziel się z nami to może być bardzo ciekawe .

• Moderatorzy

Przez lata przykręcałem 103 do ciężkich headshelli i wieszałem na cięższych ramionkach, bo tak głosiła legenda. Jednak rodzina sto trójek, które mają podaną podatność 5 cu /100 Hz, nie jest taka twarda jak to by mogło się wydawać i jak jest głoszone. Tej podatności podawanej wg Japończyków, nie da się wzorem przekonwertować na podatność dla 10Hz. Wg moich pomiarów, to te wkładki mają podatność ok 12-14 cu przy 10 Hz, czyli nie są tak twarde jakby mogło się wydawać. Denon w czasach swojej świetności, produkował sporo gramofonów, ramion, hedashelli i wkładek. Dlatego zacząłem kiedyś trochę grzebać w sieci, aby sprawdzić z czym te 103 łączyli. Okazało się, że headshelle przewidziane do 103, mają niecałe 10g, a i ramiączka na których to wieszał producent, były niewiele cięższe (me). Zacząłem sam troszkę eksperymentować, zakupiłem takie koszyki i probowałem na różnych ramionkach. Okazało się, że może i troszkę tej masy efektywnej 103 potrzebuje, ale jeśli już to takiej wynikającej z długości ramienia, a nie dociążenia headshellem lub w jakiś inny podobny sposób.

W każdym razie u mnie sto trójki najlepiej grają na najlżejszym ramieniu jakie posiadam 14g ME (SME3012R) i z Denona koszykiem, które ma chyba 9,7 g. czyli średnio-lekki zestaw. Na ramieniu Technicsa SL-M1 też mi grało, ale jednak do Technola bym nie polecał tych wkładek.

Natomiast, jeśli chodzi o masę efektywną ramion, to nie da się jej ustalić precyzyjnie, ponieważ zmienia się w zależności od odległości ustawienia ciężarków względem punktów mocowania łożysk. I jeszcze kilku czynników.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Przez lata przykręcałem 103 do ciężkich headshelli i wieszałem na cięższych ramionkach, bo tak głosiła legenda.

To prawda, że niejednokrotnie spotkałem się z opiniami, że na średnich i lekkich 103 słabo grają, ja pierwszy set miałem na AT MG 10 teraz drugi już wstawiłem na 13a przyjrzę się  bliżej tematowi na razie różnica wydaje mi in "+"  ciężko powiedzieć jak jest naprawdę bo nigdy nie miałem okazji słuchać 103 na mitycznych 30 g jak na razie jestem zadowolony ze 103 i nie planuje zmian wkładek wszystko mi się w niej podoba. Próbuje ściągnąć  "SE-10Σ", 20g 🙂 stosowaną przeciwwagę już zakupiłem. To u Ciebie na bogato 14g + 9,7g +8.5g = 32,2 g 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Renia239
  • Pokaż nowe odpowiedzi