Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście cyfrowe z CD: lepsze optyczne czy coaxial?

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie, potrafią swoje brzmienie wycenić do opadu szczęki.
Kupowałem w tym roku, sorry już ubiegłym, rezystory Tantalum i Niobium czy kondensator Nonpolar od Audio Note to za 2-3 elementy zapłacić 3 stówy żaden problem u nich.
Nie wspomnę już o jakichś ich grających klockach i cenach.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Faktycznie, potrafią swoje brzmienie wycenić do opadu szczęki.
Kupowałem w tym roku, sorry już ubiegłym, rezystory Tantalum i Niobium czy kondensator Nonpolar od Audio Note to za 2-3 elementy zapłacić 2 stówy żaden problem u nich.

Jak ma grać to musi kosztować. A tanie mięso psy jedzą. 😄 

To tak, jak w pamiętnikach Paska. Pojechał na wojnę do Danii pod panem Czarnieckim i wydziwiał, że ludzie tam jedzą kaszankę. Podsumował to tak: "u nas i psi by tego nie zjadły". 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No paczpan, a ja na sylwestrze zajadałem się kaszanką ze stołu wiejskiego, bo akurat był tam takowy. I popijałem czymś z beczki z kranikiem.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Dziwne te psy... Moja suka mało mi ręki razem z kaszanką nie odgryzła. Wszystko to zeżre - byle dużo 😄

Ja tam lubię kaszankę. Oczywiście nie każdą. Musi być dobra.

Jak jestem w PL to kupuję w budce od lokalnego producenta kaszankę gryczaną i to jest miodzio. 🙂

3 godziny temu, Gargan napisał:

Dziwne te psy... Moja suka mało mi ręki razem z kaszanką nie odgryzła.

Widać dawniej psy w PL miały lepiej. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, Wito76 napisał:

No paczpan, a ja na sylwestrze zajadałem się kaszanką ze stołu wiejskiego, bo akurat był tam takowy. I popijałem czymś z beczki z kranikiem.

To audiofile jadają plebejskie przysmaki?
No no,co to siem wyprawia,panie tutaj...
🙂🙂🙂
ja też lubię....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Sprawdź oba i wybierz sobie.

Dzięki Bogu,że nie mam takich problemów na kilka stron.
Przyszedł CD,podłączyłem kablem,trwało to 15 sekund,i działa już ze dwa miesiące.
Zamiast pisać brednie przesłuchałem wiele płyt.
I kupuje sobie nowe.

Będę słuchał dalej.

Wszystkiego Najlepszego w 2025 roku!!!
I litości-niech to nie będą "kable"

Jestem tutaj nowy na tym forum (co nie oznacza że młody), ale dość szybko zorientowałem się kto tutaj stara się udzielać merytorycznie, a kto w większosci pisze aby nabijać sobie licznik nic nie wnosząc pozytywnego do dyskusji. 

Zadałem tylko jedno proste pytanie poparte tym co usłyszałem od pracownika salonu audio. Odpowiedzi już padło wystarczająco dużo, ale nie rozumiem dlaczego uważasz że ja jestem autorem "kilku stron bredni".

Rzeczywiscie, najlepiej jak bedziesz kupował sprzęt, nikogo o nic nie pytał jako już bardzo doświadczony audiofil, podłączał, słuchał go sobie i cieszył się swoją muzyką nie marnując swojego cennego czasu na to forum. I tego własnie życzę Ci w 2025 roku. Więcej czasu na słuchanie muzyki. A ja sobie życzę tylko życzliwych i merytorycznych pytań oraz odpowiedzi na tym forum.

Pozdrawiam wszystkich czytających na zakończenie tego tematu, jako autor który go utworzył 🙂.

@D850 Strasznie drażliwy się zrobiłeś w tym roku. 

Twoje pytanie (problem) wynika z typowej przypadłości nowych w tym hobby - słuchania sprzedawców. Chyba oczywiste, że lepiej Ci wepchnąć kabel coax za miliony, niż powiedzieć, że praktycznie nie ma różnicy a światłowód do komputera za 15 złotych rozwiązuje sprawę.

Jeśli chcesz zagłębić się w sprawę to polecam angielską wersję Wikipedia, gdzie protokół S/PDiF jest dokładnie opisany z tabelami i odniesieniami. Kiedy się z tym zapoznasz zrozumiesz, że ani Coaxial ani Toslink nie są najlepsze - tylko wystarczające i do bardziej wymagających zastosowań nie używa się ani jednego ani drugiego. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zadałem to pytanie bo chciałem poznać Wasze zdanie, bo przecież do tego chyba służy to forum.

A ponieważ mój sprzęt lepiej gra po wyjsciu analogowym, to nie korzystam ani z taniego optyka ani z drogiego coaxiala.

Edytowane przez D850
44 minuty temu, D850 napisał:

ale nie rozumiem dlaczego uważasz że ja jestem autorem "kilku stron bredni".

Żle zrozumiałes.
Nie mówiłem,że piszesz brednia,powiedziałem,że JA wole posłuchać muzyki zamiast pisać brednie.
Ot co.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Proponuję wypożyczyć lub kupić na rynku wtórnym np Qed P 75 , Qed DS 75 , Qed SR 75 i porównać z zwykłym ,,antenowym" 

Nowe modele mają ceny z kosmosu 😞

@D850 No i poznałeś nasze zdanie - każdy ma inne, bo ma inne preferencje i inny sprzęt. 

U mnie np. większość czasu słucham muzyki z komputera, więc używam połączenia optycznego, żeby nie było pętli masy. Nawet jeśli używam streamera Arcam (tfu! Daj im Boże zdrowie za takie gnioty jak wypuszczają) to raczej w roli zewnętrznego DAC a tu nie mam wyboru, bo ten streamer nie ma gniazda USB - pozostaje Toslink (czyli optyczny). 

Pojęcie najlepszy/najgorszy zależy od konkretnej sytuacji. Bez przesłuchania twojego konkretnego przypadku ciężko cokolwiek powiedzieć. 

Zobacz sobie w tabelce na Wiki, że obydwa te połączenia są tak naprawdę 20-bitowe. Może to jest powód czemu np. ja odbieram S/PDiF optyczny za przyjemniejszy od USB (32bit). Ilość bitów interfejsu wymusza określone operacje na danych przesyłanych połączeniem. Widocznie wolę taki sposób a nie inny. Osobiste preferencje i nic innego - jak w całym audio voodoo 😀 

1 godzinę temu, Gargan napisał:

obydwa te połączenia są tak naprawdę 20-bitowe

Raczej nie bardzo.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, Gargan napisał:

Chyba oczywiste, że lepiej Ci wepchnąć kabel coax za miliony, niż powiedzieć, że praktycznie nie ma różnicy a światłowód do komputera za 15 złotych rozwiązuje sprawę.

1/ Coax nie musi kosztować miliona monet

2/ Toslink degraduje dźwięk. W systemach, w których można to zauważyć. Jeśli Toslink nie degraduje dźwięku to coś nie tak jest z systemem. Wówczas trzeba:

a/ zainwestować w przyzwoite elementy,

b/ stwierdzić, że istotnie Toslink degraduje brzmienie systemu, a dopiero potem

c/ zastanawiać się, jak i czym je połączyć.

Według mnie to USB degraduje dźwięk, ale to jest tylko moja opinia - tak samo jak to o Toslink jest tylko twoją opinią 😀👍 

8 minut temu, il Dottore napisał:

Toslink degraduje dźwięk. W systemach, w których można to zauważyć. Jeśli Toslink nie degraduje dźwięku to coś nie tak jest z systemem.

Bzdury uparcie piszesz.

11 minut temu, Gargan napisał:

Według mnie to USB degraduje dźwięk

Też bzdura. Gdyby tak było, ten protokół nie nadawałby się do bezstratnego przesyłu danych audio.

22 minuty temu, ProjectPi napisał:

Też bzdura.

Tu się zgodzę. Tylko, że są stołki i taborety.

Problem polega na tym, że w niewielu przetwornikach wejście USB jest naprawdę dobrej jakości. I połączenie po coaxialu z użyciem jakiegoś dobrze zaprojektowanego DDC vs. słaby moduł USB w DAC brzmi wówczas lepiej. Tak jest w mojej Havanie. U mnie DDC/coax vs USB to jest PRZEPAŚĆ. Jednak nie wolno na moim przykładzie wysnuwać wniosku o rzekomej niższości bezpośredniego połączenia via USB do DAC. Bowiem jeśli moduł USB w przetworniku D/A jest OK to nie powinno być żadnej różnicy w porównaniu z DDC/coax. Przecież to w gruncie rzeczy będzie to samo.

Edytowane przez il Dottore

6 minut temu, il Dottore napisał:

Tu się zgodzę. Tylko, że są stołki i taborety.

Problem polega na tym, że w niewielu przetwornikach wejście USB jest naprawdę dobrej jakości. I połączenie po coaxialu z użyciem jakiegoś dobrze zaprojektowanego DDC vs. słaby moduł USB w DAC brzmi wówczas lepiej. Jednak nie wolno na moim przykładzie wysnuwać wniosku o rzekomej niższości bezpośredniego połączenia via USB do DAC. Bowiem jeśli moduł USB w przetworniku D/A jest OK to nie powinno być żadnej różnicy w porównaniu z DDC/coax. Przecież to w gruncie rzeczy będzie to samo.

Recepta jest prosta - kupować porządne DACe, które nie różnicują jakości wejść. Zamiast audiofilskich bubli urządzenia, które są bardzo dobrze zaprojektowane.

Teraz, ProjectPi napisał:

Zamiast audiofilskich bubli urządzenia, które są bardzo dobrze zaprojektowane.

Sęk w tym, że jakość projektu nie zawsze przekłada się na jakość dźwięku. 🙂 

Dlatego właśnie Audiovoodo rządzi. 🙂 

Widzę koledzy festiwal wyssanych z palca audio-mitów urządzili sobie.

15 minut temu, il Dottore napisał:

Bowiem jeśli moduł USB w przetworniku D/A jest OK to nie powinno być żadnej różnicy w porównaniu z DDC/coax. Przecież to w gruncie rzeczy będzie to samo.

Absolutnie nie, to jest kompletnie co innego.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Widzę koledzy festiwal wyssanych z palca audio-mitów urządzili sobie.

Wbrew pozorom to jest ciekawy temat i wart dyskusji. I nie tylko na AS jest wałkowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Gargan napisał:

no właśnie bardzo.

24-bit jest "opcjonalne".

No nie bardzo. Przestrzeń na pojedynczy sampel jest stała i wynosi 24 bity. Jest dodatkowo znacznik, który informuje, czy całość jest wykorzystana, czy jedynie 20 bitów, co mogloby posłużyć do transmisji sampli 16 bit, ale i tak się z tego w praktyce nie korzysta, deklarując wykorzystanie 24 bitow i dopełniając zerami. 

9 minut temu, il Dottore napisał:

Sęk w tym, że jakość projektu nie zawsze przekłada się na jakość dźwięku. 🙂 

Mniej więcej się przekłada. Nie przekłada się na preferencje słuchaczy odnośnie tego jaki ten dźwięk ma być.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Mniej więcej się przekłada.

"Prawie" czyni wielką różnicę. Dlaczego ludzie wolą słuchać lamp, które dużo gorzej wypadają w pomiarach od solid state?

Dlatego ludzie wolą proste przetworniki R2R od kosmicznych delta-sigma?

Psychoakustyka to jest niesamowita dziedzina wiedzy i wiele jest tu jeszcze do odkrycia.

Wystarczy gówniany cyfrowy filtr i/lub algorytm "poprawiacza" i cała para pójdzie w gwizdek - vide Cambridge Audio CXN v2-2 😀

16 minut temu, szymon1977 napisał:

to jest kompletnie co innego

A czym jest moduł USB w DAC jak nie właśnie DDC? Przecież tłumaczy sygnał USB na I2S.

5 minut temu, il Dottore napisał:

"Prawie" czyni wielką różnicę. Dlaczego ludzie wolą słuchać lamp, które dużo gorzej wypadają w pomiarach od solid state?

Psychoakustyka to jest niesamowita dziedzina wiedzy i wiele jest tu jeszcze do odkrycia.

"Ludzie" to tu jakiś odmienny gatunek?

Nie słucham lamp, słucham zarówno R2R jak i DS, i lubię i to i to.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

"Ludzie" to tu jakiś odmienny gatunek?

W ramach jednego gatunku są różne preferencje.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

słucham zarówno R2R jak i DS, i lubię i to i to.

Ja ΔΣ nie lubię od samego początku ich wprowadzenia. Tylko nie wiedziałem, dlaczego. Dopiero oczy mi się otworzyły gdy przeszedłem z CD na pliki i zagłębiłem się w temat DAC.

Co rozumiesz przez prostotę r2r? Ich zasada działania jest może prostsza do wyobrażenia sobie niż tych d-s, ale już ich wyprodukowanie to odwrotnie. A uzyskanie dobrych parametrów z r2r przy długim słowie to jest dopiero wyzwanie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi