Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki podział częstotliwości do kolumn DIY

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, DaReK 55555 napisał:

Bo właśnie tak jest. I zależy mi żeby to w miarę dobrze grało.

więc musisz zmienić głośniki:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   - oczywiście ten ma swoją obudowę zamkniętą

3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

No więc tak. Dziś podmieniłem tego b&c na beymę sm112 i powiem szczerze że jest znaczna różnica. Średnie tony wydają się bardziej wyrównane i nie są tak krzykliwe jak w b&c, zwłaszcza w okolicach przejścia ze średnich tonów na wysokie- jest dużo bardziej łagodnie. To oczywiście tylko takie moje spostrzeżenia po przesłuchaniu kilkunastu piosenek z CD. Próbowałem wcześniej podzielić tego b&c z driverem przy 2 kHz ale nie gra to tak jak powinno, już sm112 lepiej się tu spisuje. Oczywiście wiem że na słuch to se można... no ale chyba ten b&c się tu w ogóle nie nadaje. Napewno będę kombinował żeby zrobić jakieś pomiary itd bo bez tego to tak jak koledzy wyżej mówią napewno dobrze nie będzie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.12.2024 o 19:37, DaReK 55555 napisał:

Próbowałem wcześniej podzielić tego b&c z driverem przy 2 kHz ale nie gra to tak jak powinno,

Jakiej wielkości to głośnik?

Łooo, to paaanie. Z powodu samej szerokości promieniowania tak wielkie głośniki trzeba ciąć zdecydowanie niżej niż 2kHz. 8,66" głośnik (wystarczy przeanalizować pomiary głośników jakiegoś producenta, np. SEAS, a dokładnie char. kątowe) już wymaga cięcia poniżej 2kHz (max powiedzmy do rejonów 1700Hz co poniektórych modeli). ... 8,66". A gdzie tam 12". Oczywiście przy założeniu raczej dosyć ostrych filtrów (np. 24dB/okt), bo przy łagodniejszych, to trzeba jeszcze więcej rezerwy robić.

Edytowane przez Kyle
17 godzin temu, Kyle napisał:

Łooo, to paaanie. Z powodu samej szerokości promieniowania tak wielkie głośniki trzeba ciąć zdecydowanie niżej niż 2kHz. 8,66" głośnik (wystarczy przeanalizować pomiary głośników jakiegoś producenta, np. SEAS, a dokładnie char. kątowe) już wymaga cięcia poniżej 2kHz (max powiedzmy do rejonów 1700Hz co poniektórych modeli). ... 8,66". A gdzie tam 12". Oczywiście przy założeniu raczej dosyć ostrych filtrów (np. 24dB/okt), bo przy łagodniejszych, to trzeba jeszcze więcej rezerwy robić.

Nie do końca rozumiem dlaczego 12" jest za duże. W sumie to pierwsza taka opinia z którą się spotykam. Do tej pory to przeważnie większość opinii sugeruje że przy niskotonowych 2x15" to minimum. Może jestem w błędzie albo zostałem wprowadzony w błąd.

Masz już w       #6       podane optymalne częstotliwości podziału, a uwaga dotyczyła

"pomysła" z cięciem na 2 kHz, które się nie nadaje do tak dużego woofera i tyle.

Beyma obejmuje dużo niższe pasmo i nie ma potrzeby grać 2 kHz dużym wooferem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

43 minuty temu, DaReK 55555 napisał:

Do tej pory to przeważnie większość opinii sugeruje że przy niskotonowych 2x15" to minimum.

2kHz to już nie są "niskie tony".

Cały ten temat to jedna wielka farsa, bo chcesz budować kolumny, nie mając bladego pojęcia co i jak to zrobić, nawet na poziomie teoretycznym.

Godzinę temu, DaReK 55555 napisał:

Nie do końca rozumiem dlaczego 12" jest za duże. W sumie to pierwsza taka opinia z którą się spotykam. Do tej pory to przeważnie większość opinii sugeruje że przy niskotonowych 2x15" to minimum

Tu masz charakterystykę pierwszego lepszego głośnika 15cali. Mikrofon na wprost (on axis). Off axis jak postuluje Kyle wyszedłby; ło matko...

Ukryta Zawartość

Ale wyszło dydaktycznie; jakiś rezonans stworzył powyżej 1000Hz dołek a potem górkę co notabene wyjdzie na charakterystyce impedancji.

Jak widzisz trzeba to ciąć dużo niżej. Ja tnę ponizej 200Hz. AE Dipole 15 (wzorzec) nie odważyłbym się puścić wyżej jak do 500Hz choć pasmo mają podane do bodaj 5000Hz...

12 cali w Infinity Kappach są cięte przy 800Hz. Tak wysoko to jest odważny krok...

Ukryta Zawartość

Nie do końca rozumiem dlaczego 12" jest za duże. W sumie to pierwsza taka opinia z którą się spotykam. Do tej pory to przeważnie większość opinii sugeruje że przy niskotonowych 2x15" to minimum. Może jestem w błędzie albo zostałem wprowadzony w błąd.

Nie rozumiem co tu jest nie do zrozumienia.

Przede wszystkim nie piszemy o tym ze 12“ jest za duze, tylko ze w twojej koncepcji za wysoko ciete (a to nie jest to samo). A dlaczego za wysoko ciete, to tez juz przerabialismy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi