Skocz do zawartości
IGNORED

Stłumienie sygnału RCA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mam taki mały problem, który powoduje, że na potencjometrze wzmacniacza poruszam się w wąskim zakresie głośności. Na godzinie 9 niestety mam już za głośno do odsłuchów wieczorno-nocnych. Chciałbym stłumić go, tak nawet dwukrotnie. Nie chcę modyfikować wzmocnienia opampa na wejściu wzmacniacza (pozostawię pozostałe wejścia tak, jak jest a przerobię tylko jedno), tylko jakimś tłumikiem rezystorowym na jego wejściu obniżyłbym poziom sygnału. Wzmacniacz zasilam z DAC R2R Musician Pegasus i sygnał RCA jest niemal tak samo głośny jak XLR. Jakiej wartości rezystory dać na wejściu, aby to uzyskać (dzielnik napięcia)? We wzmacniaczu w obwodach wejściowych wymieniłem rezystory na niskoszumowe Vishay Dale. Na forach widziałem porady związane z podłączaniem subów pod wyjścia głośnikowe albo w car audio. A jak mogłoby to wyglądać w przypadku dac R2R?

https://www.audiostereo.pl/topic/168771-st%C5%82umienie-sygna%C5%82u-rca/

Istnieją rozwiązania "bezinwazyjne" 😉 choćby te z sąsiedniego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydają się też lepsze, niż stosowane rozwiązania dla subwooferów.

Z drugiej strony jakbyś zapodał wejście do przeróbki to łatwiej byłoby

komuś, kto zna elektronikę coś w temacie podpowiedzieć.

Ale każde ustrojstwo zewnętrzne będzie ingerować w barwę i chyba nie

po to sprawiłeś sobie R2R, żeby mu teraz dewastować brzmienie 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, treborm napisał:

Cześć, 

Mam taki mały problem, który powoduje, że na potencjometrze wzmacniacza poruszam się w wąskim zakresie głośności. Na godzinie 9 niestety mam już za głośno do odsłuchów wieczorno-nocnych. Chciałbym stłumić go, tak nawet dwukrotnie. Nie chcę modyfikować wzmocnienia opampa na wejściu wzmacniacza (pozostawię pozostałe wejścia tak, jak jest a przerobię tylko jedno), tylko jakimś tłumikiem rezystorowym na jego wejściu obniżyłbym poziom sygnału. Wzmacniacz zasilam z DAC R2R Musician Pegasus i sygnał RCA jest niemal tak samo głośny jak XLR. Jakiej wartości rezystory dać na wejściu, aby to uzyskać (dzielnik napięcia)? We wzmacniaczu w obwodach wejściowych wymieniłem rezystory na niskoszumowe Vishay Dale. Na forach widziałem porady związane z podłączaniem subów pod wyjścia głośnikowe albo w car audio. A jak mogłoby to wyglądać w przypadku dac R2R?

stłumienie o połowę

obraz.png.b0ad55a85d7ddc76f265481f6828106c.png

Przy elementach SMD do wyrzeźbienia we wtyczce RCA ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zgadza się. Dajmy tam 2 x 22 kΩ lub nawet 2 x47 kΩ. 

Zależy, co jest na wyjściu, bo dla WO 2 kΩ to nie będzie jakiś problem.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

zacząłbym od rezów 1k

a jeśli miałbym zmieniać to 500om/500om albo nawet 100om/100om

im większe rezystory tym większy ich szum.

ale skoro wiecie lepiej... 🙂

11 godzin temu, treborm napisał:

Mam taki mały problem, który powoduje, że na potencjometrze wzmacniacza poruszam się w wąskim zakresie głośności. Na godzinie 9 niestety mam już za głośno do odsłuchów wieczorno-nocnych. Chciałbym stłumić go, tak nawet dwukrotnie.

Prawdopodobnie masz potencjometr o charakterystyce liniowej zamiast logarytmicznej. Sprawdz i jesli sie potwierdzi to albo wymien potencjometr abo zmien jego charakterystyke dodajac rezystor od slizgacza do masy, mniej wiecej tej samej wartosci co rezystancja potencjometru.

Jeli potencjometr jest logarytmiczny to być moze dobrałes złe rezystory i mocno podniosłes wzmocnienie układu, wtedy nalezło by je obnizyć, nawet jesli nie pomyliłeś wartosci rezystorów.

Degradowanie sygnału dzielnikami napiecia na wejsciu wzmacniacza to kiepski pomysł. 

Edytowane przez sts

Dziękuję Wam za porady. Taki tłumi byłby podpięty pod Cambridge Audio CXA81. Największą moją obawą jest temat wpływu takiego dzielnika na jakość a nie tylko na głośność dźwięku. Teraz mam niezłą holografię, na której mi najbardziej zależy i nie chciałbym jej stracić. Jak ze wszystkim - muszę to przetestować. Kupię parę rezystorów i sprawdzę ich wpływ. Mam też inną możliwość - redukcja głośności w streamerze AXN10, ale nie używam jej bo założyłem z góry, że to mi będzie wpływało na dźwięk. Spróbuję sobie to potestować. 

Właśnie zakupiłem parę rezystorów Vishay Dale. Dodam, że obserwuję negatywny wpływ jednoczesnego podłączenia pod DAC wzmacniacza CXA oraz wzmacniacza słuchawkowego Burson. Nie mogę mieć ich podłączonych na raz (jeden po RCA drugi po XLR). Sygnał spada nie tylko pod względem głośności ale również jakości dźwięku.

Edytowane przez treborm
12 godzin temu, treborm napisał:

We wzmacniaczu w obwodach wejściowych wymieniłem rezystory na niskoszumowe Vishay Dale.

Aha, Cambridge Audio CXA81, to z tym potencjometrem to nie sprawdzaj, błednie załozyłem ze takie upgrade to z nudów w jakims "noname" zapodałeś. 

Spokojnie sts 😉 Ja tego CXA81 dość mocno przerobiłem dodając mu opampy dyskretne. Jeden z moich wątków w DIY był o tym. No jak słyszę różne kable głośnikowe (miałem ich 7 różnych), czy też zmianę kabla DC w takim zasilaczu jak IFI iPower Elite to myślę, że i wpływ tłumika też usłyszę - jeśli on oczywiście będzie. Tak czy siak, potencjometru nie miałem zamiaru wymieniać. Dodam, że bardzo rzadko, ale jednak mam wrażenie, że jeden z kanałów jakby w pewnym położeniu minimalnie ciszej grał. Możliwe, że jest to związane z nie do końca jednakową charakterystyką potencjometru lub po prostu z jego zużyciem (wzmak ma 2 lata). To też jest jeden z powodów chęci zmniejszenia głośności na wejściu, abym miał szerszy zakres regulacji niż obecnie.

2 godziny temu, expert napisał:

zacząłbym od rezów 1k

Trolujesz. Z szumem. Expert, pisz zdania z wielkiej litery. Kropki w miarę wychodzą. 

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

44 minuty temu, treborm napisał:

Spokojnie sts 😉 Ja tego CXA81 dość mocno przerobiłem dodając mu opampy dyskretne.

To jak tak to zmniejsz wzmocnienie przedwzmacniacza jesli masz taka mozliwośc, producent wzmacniacza deklaruje czułość na poziomie 0,3V RMS a z DACa dostaje 2V.

Taka bolaczka konsumenckiego audio, za duzo wzmocnienia.

Poprawisz tym samym nierownomiernosc rezystancji potencjometru miedzy kanałami, jest tym wieksza im słabiej jest odkręcony.

Edytowane przez sts
2 godziny temu, treborm napisał:

Teraz mam niezłą holografię, na której mi najbardziej zależy i nie chciałbym jej stracić.

A w takim razie należy użyć niebieskiego Alpsa np 2x 22k

Dobra, jak dojadą te rezystory a wykryję degradację jakości dźwięku, to wezmę się za preampa w CXA. Jest on zbudowany na dwóch podwójnych opampach (po jednym na kanał). Spróbuję odrysować jakiś schemat z niego i podpytam się Was o to, które rezystory ruszyć, żeby ograniczyć wzmocnienie. Generalnie, pomimo tego, że jest głośno w tej chwili, to nie mam jakiegokolwiek problemu z przesterami. 

7 minut temu, waco napisał:

Output voltage/output impedance:
RCA – 2.2 Vrms | 625 Ω

Dla tego daca. 

Czyli tłumik 100R/100R wprowadzi tłumienie ponad 17dB a tłumik 1k/1k około 9dB - zamiast spodziewanych 6. Co expert to expert 😉 

nagrywamy.com

2 godziny temu, waco napisał:

Output voltage/output impedance:
RCA – 2.2 Vrms | 625 Ω

Dla tego daca. 

1 godzinę temu, przemak napisał:

Czyli tłumik 100R/100R wprowadzi tłumienie ponad 17dB a tłumik 1k/1k około 9dB - zamiast spodziewanych 6. Co expert to expert 😉 

Akurat nie wiedziałem jakie napięcie i impedancję ma dac 

liczyłem tylko napięcie wynikające z dzielnika.

Nie ma to jak przypieprzyć się (tylko przemak) bez sensu

"gratuluję"

19 godzin temu, witek_z napisał:

A w takim razie należy użyć niebieskiego Alpsa np 2x 22k

Napisz proszę dlaczego właśnie takiej wartości i co to zmieni?

23 godziny temu, expert napisał:

zacząłbym od rezów 1k

Impedancja wejściowa następnego urządzenia powinna być 10 lub więcej razy większa od wyjściowej poprzedniego urządzenia. Minimalna całkowita impedancja dzielnika w tym przypadku powinna wynosić 6,25k, a wartości obu rezystorów można dobrać do własnych potrzeb. Należy pamiętać, że wartość R1 powinna być z kolei mniejsza 10 razy lub więcej od impedancji wejściowej następnego urządzenia.

Używam takiego dzielnika wlutowanego we wtyczki RCA przed końcówkami mocy, poprzednie urządzenie to przedwzmacniacz lampowy i sprawuje się to bardzo dobrze. Przy rezystorach dobrych producentów nie ma mowy o jakiejkolwiek degradacji czy szumach. Dużo większe szumy generuje ścieżka potencjometru, tym bardziej, że w tym przypadku sygnał przechodzi prawie przez całą.

2 godziny temu, Ricambi napisał:

Impedancja wejściowa następnego urządzenia powinna być 10 lub więcej razy większa od wyjściowej poprzedniego urządzenia

Tak ,masz rację.

11 godzin temu, treborm napisał:

Dobra, jak dojadą te rezystory a wykryję degradację jakości dźwięku, to wezmę się za preampa w CXA. Jest on zbudowany na dwóch podwójnych opampach (po jednym na kanał). Spróbuję odrysować jakiś schemat z niego i podpytam się Was o to, które rezystory ruszyć, żeby ograniczyć wzmocnienie. Generalnie, pomimo tego, że jest głośno w tej chwili, to nie mam jakiegokolwiek problemu z przesterami. 

Jeśli sygnał z DAC jest ponad 2V to najlepszym rozwiązaniem byłoby zmienić przedwzmacniacz lampowy na bufor lampowy.

Prosty i znakomicie brzmiący byłby bufor Salasa na lampie 6V6 .

Wg mnie warto byłoby go wypróbować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z potencjometru na wejściu można zrezygnować jeśli masz w innym miejscu regulację siły głosu

Sorry, ale chyba nie masz w torze przedwzmacniacza lampowego, nie wiem z kim pomyliłem 🙂

ale niech zostanie dla innych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.12.2024 o 15:49, expert napisał:

Akurat nie wiedziałem jakie napięcie i impedancję ma dac 

liczyłem tylko napięcie wynikające z dzielnika.

Nie ma to jak przypieprzyć się (tylko przemak) bez sensu

"gratuluję"

Jakie to urządzenie wiadomo z pierwszego posta. Trzeci chyba wynik z gugla podaje potrzebne informacje. Wprowadzasz w błąd bo nawet nie chce ci się sprawdzić, ale to ja się przypieprzam?

PS - Ty jesteś slawek.xm?

nagrywamy.com

Dobra, w ramach testów wlutowałem dzielnik do wtyków RCA Amphenol - zmieściły mi się. Użyłem Vishay Dale jeden to 47k5 a drugi 3k2. Nie zaobserwowałem żadnych negatywnych wpływów na dźwięk - przynajmniej ja go nie słyszę. Wreszcie jest ulga - mogę podkręcić potencjometr głośności. Jednakże te wartości, które miałem pod ręką, są zapewne nie do końca dobrane. Za mocno mi stłumiło sygnał, ponieważ teraz słucham z normalną głośnością mając potencjometr na godzinie 11:00. Przydałoby się ciut więcej sygnału. Czy 47k/4k7 byłoby odpowiednie? Zamówiłbym ten mniejszy rezystor (47k mam) i oba wlutowałbym na płytkę obwodów wejściowych pozbywając się przy okazji kondensatora separującego bipolarnego jako rozwiązanie docelowe. Nie chcę mieć nic we wtyczkach, ponieważ jadą do mnie nowe najdroższe kabelki RCA, jakie kiedykolwiek miałem okazję robić (NEOTECH - wtyki i kabel z miedzi monokrystalicznej). Zastąpi on Mogami 2435 i Amphenole (połączenia w wariancie amerykańskim - ekran podłączony wyłącznie od strony źródła).

Raczej 5R6 - 6R8 bo zmiana na 4R7 to chyba trochę za mały przeskok.

Dzięki, ale chyba miałeś na myśli 5k6 lub 6k8 a nie R bo mi o kiloomy chodzi a nie o pojedyncze omy... zamówiłem 4k7, 5k6 i 6k8 to sobie zbadam, co mi lepiej przypasuje z charakterystyką pptencjometru.

Oczywiście, ale coś mi się poplątało 😉 ... literówka ?

Jestem po finalnej przeróbce obwodów wejściowych CXA81. Postanowiłem spróbować usunąć kondensatory separujące na wejściach pomimo zarzekania się, że tego nie zrobię ze względów bezpieczeństwa w innym wątku poświęconym przeróbce CA CXA81. Zaobserwowałem lepszą klarowność wyższej średnicy do tego stopnia, że nie myślałem o powrocie do pierwotnego stanu. To też przełożyło się na wyraźniejszą przestrzeń. Taka zmiana spowodowała, że musiałem zmodyfikować temat dzielnika. Schemat wejściowych elementów RC jest dość podobny do Cambridge Audio 651A i załączyłem fragment diagramu. W CXA81 rezystor szeregowy do wejścia opampa jest mniejszy - bodajże 220R. Usuwając bipolara 47uF w jego miejsce wlutowałem rezystor 47k, a do rezystora masowego 47k dołożyłem równolegle drugi 47k. W tej chwili to lekkie stłumienie bardzo mi odpowiada. Uzyskałem optymalną głośność na poziomie pokrętła 9:30 do 10:00. O to mi chodziło. Poprzednio na godzinie "9" miałem już nieakceptowalnie głośno do nocnych odsłuchów, a zakres regulacji był uciążliwy - jeden ruch silnika potencjometru powodował znaczne różnice w głośności (nie było płynności której potrzebowałem). Przerobiłem dwa wejścia w ten sposób a pozostałe pozostawiłem w oryginale. Dziękuję wszystkim za porady. 

Dodam z innej bajki, że zrobiłem sobie prezent na Mikołaja. Zakupiłem kabel z miedzi OCC i wtyki RCA od Neotecha. Będzie to mój najdroższy kabel RCA jaki zrobię. Obecnie mam Mogami 2534 zarobiony na Amphenolach, gdzie po dwie żyły mam połączone na jeden styk z ekranem przylutowanym od strony źródła. Gra nieźle ale nie jestem w stanie sprawdzić, czy może być lepiej. Zobaczę, może uda mi się z Wami podzielić wrażeniami z porównania. Zakładam, że jeśli będzie to coś, co wychwycę w dźwięku na korzyść NEMOI-3220, a nie będzie to tylko wielkość homeopatyczna, to czuję że czeka mnie wir kasy z kieszeni na kolejne kable OCC - COAXa, zasilające i głośnikowe. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś bardziej budżetowego mam do CD. Neotech UP OCC 24 AWG po jednym

drucie na plus i masę, bo nie potrzebuję ekranu do CD. Jest OK.

Ale zależy, czego szukasz w barwie.

Samego zdjęcia z modyfikacji rezystorów stłumiających sygnał RCA nie mam. Tu masz mój wątek o przeróbce CXA81: 

Ukryta Zawartość

Jak już jestem na forum, to podzielę się spostrzeżeniami z mojego kabla Neotecha 3220 wobec Mogami 2534. W moim systemie słyszę przybliżenie sceny na tym Neotechu. Nie wiem czy to jest właściwe. Podniesiony ciut poziom wyższej średnicy powoduje, że mam wrażenie lekkiej dominacji nad delikatnymi dźwiękami budującymi scenę. Z basem też jest jakby hmmm, chudziej a może szybciej? Sam nie wiem... Gdybym miał tu i teraz wybrać jeden z dwóch, pozostałbym przy Mogami. W sumie dobrze, że sprawdziłem zachowanie miedzi OCC u mnie, bo skończyłoby się to później dla mnie jeszcze większym rozczarowaniem i to bez porównania kosztowniejszym, gdybym zdecydował się na podmianę głośnikowego Canare 4S11. Jeszcze sobie na nim odsłuchuję i daję mu czas. Zostawię go sobie dalej, jeśli wybiorę ostatecznie pozostanie przy Mogami, bo jak zmienię kolumny, to może wtedy pokaże ten Neotech co jest wart. Możliwe też, że mój słuch jest jednak przyzwyczajony do takiej prezentacji, którą daje Mogami. Różnice, które wychwytuję między kablami, są naprawdę minimalne. Znacznie więcej daje wymiana zasilania w komponentach na coś lepszego np. jakieś liniowe zasilacze albo dobrej jakości impulsówki, niż kombinowanie z tymi kablami. Zabawa z kablami w tym przypadku to takie dopieszczanie, kropka nad i w systemie. Jeszcze sobie COAXa zrobię na Neotechu 3003MK3 i srebrnych Kacsa jako alternatywę do Mogami 2964. Na tym zakończę tę zabawę w kabelkologię. Mojego DAC R2R Musician Pegasus zasilam kablem Elecaudio CS-361B i wtykami pozłacanymi od Viborga. W międzyczasie próbowałem podmienić gniazdo zasilające jakie w nim siedzi (Furutech złocony) na rodowanego Furutecha i szybko wróciłem do oryginału. To takie jeszcze testy sobie przeprowadziłem.

Ukryta Zawartość