Skocz do zawartości
IGNORED

Musical fidelity m6si poszukiwany dac.

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzę. Mam nadzieję że uda mi się zamówić na odsłuch z zasilaczem w jednym salonie. Duża ruznica w dźwięku gustard a26 i r26? Streamer już mam więc drugi mi nie potrzebny

57 minut temu, Piopio napisał:

Gustard R26 i po temacie.

No konstrukcja robi wrażenie.

Nigdy koło Gucia nawet nie stałem ale bebechy wyglądają profesjonalnie i obiecująco.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 18.12.2024 o 16:42, Tal napisał:

OK, FiiO zamówiony

Niestety w salonie w którym dokonałem zakupu nie mają ich na stanie i nie wiadomo kiedy dystrybutor zaopatrzy akurat ten salon. Wiem, że mógłbym zakupić ten DAC w innym salonie, ale jednak ochłonąłem i odpuszczę na tą chwilę temat źródła, bo kurczę kupiłem kilka dni wcześniej fajne kabelki, a obecny DAC na WM8741 naprawdę dobrze brzmi w towarzystwie tych przewodów. Jest detalicznie i szczegółowo, ale bez ostrości i zapiaszczenia. Brzmienie jest fajnie nasycone, ale przejrzyste. Nic nie męczy, ale raczej inspiruje do wzmożonego odkrywania muzycznego świata. Będę starał się odłożyć większą gotówkę, aby jeśli już to sprawić sobie coś bardziej przyzwoitego z oferty DACów zwłaszcza, że wybór na rynku wtórnym jest ogromny.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 godziny temu, Tal napisał:

wybór na rynku wtórnym jest ogromny

To teraz zastanów się DLACZEGO i... poszukaj ofert sprzedaży przetworników MHDT Lab na rynku wtórnym w Europie. 😉 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

13 godzin temu, Adrian085 napisał:

Troszkę poczytałem na temat dac zbudowanych w technice r2r.

jeden z tańszych w tej technice to musican audio draco. oczywiście są i droższe musicany. w tej firmie można wypożyczyć (odpłatnie) a bez odsłuchu bym nie kupił:

Ukryta Zawartość

zwracam tylko uwagę, że ten dac ma niższe niż standard napięcia wyjściowe. w przypadku czułych wzmacniaczy to może być zaletą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35

Wygląda interesująco

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Qaz12

Ukryta Zawartość

"While I would not buy or use an R2R DAC, I am still going to recommend the Topping Centaurus for those who want an R2R technoloy."

No i masa wyznawców w ciemno w to poszła. 

Jak mnie to czasem zastanawia ja tam bardzo rzadko jestem ale czytam ktoś ma swoje zdanie czy oni tak w ciemno wierzą w swojego guru?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i masa wyznawców w ciemno w to poszła. 
Jak mnie to czasem zastanawia ja tam bardzo rzadko jestem ale czytam ktoś ma swoje zdanie czy oni tak w ciemno wierzą w swojego guru?

Żeby nie było że tylko mierzył, to jeszcze odsłuchał jedną piosenkę na słuchawkach. Szacun.

Ukryta Zawartość

A to tak ktoś go kiedyś upomniał że kompletnie nie patrzy na walory soniczne danego sprzętu i od tamtego czasu poświęca w swoich recenzjach linijkę lub dwie 🙂

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kto pyta nie błądzi 😎

Nie wiem w co się bawimy ale na razie mi się podoba. 

Ten od Aria 948 z Francji to ja 🙂

W dniu 31.12.2024 o 11:59, Paweł Wieczorek napisał:

Ten od Aria 948 z Francji to ja 🙂

No to gratuluję. Sprzedałeś je z zyskiem czy grasz na nich?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to gratuluję. Sprzedałeś je z zyskiem czy grasz na nich?

Oczywiście że je zostawiłem. Membany się rozruszały i grają tak jak lubię a mam za sobą już ponad 200 godzin grania.

5 godzin temu, Paweł Wieczorek napisał:

Oczywiście że je zostawiłem. Membany się rozruszały i grają tak jak lubię a mam za sobą już ponad 200 godzin grania.

No to super. Wielu rodaków je jednak sprzedawało no z chęci zysku umówmy się i bądźmy szczerzy A akurat u nas w kraju Focal jest dość drogi na tle pozostałej części Europy. 

Uważam że w tej cenie naprawdę warto było ściągać te kolumny.

• 1 miesiąc później...

Mam M6si i też miałem podobny temat z DAC zewnętrznym, bo ten wbudowany to chyba jest tylko jako bajer. Przerobiłem kilka i zostałem przy Copland DAC215. Miałem juz go wcześniej przy zestawie słuchawkowym. Testowałem kilka między czasie, fiio K9 AKM i ten na ESS, Shanlinga na najnowszym AKM, NuPrime DAC9 po xlr, MF Mx dac i jednak ten Copland DAC215 je zjada. Jednak DAC hybryda tranzystorowo lampowa, to jest to. Dodatkowo można się pobawić w zmianę lamp żeby poszukać jeszcze lepszego pod siebie brzmienia. Tylko trzeba go podłączyć w trybie AMP, bo w trybie DAC omija stopień lampowy. Za 6k mamy świetny DAC i jeszcze lepszy wzmacniacz słuchawkowy. 

Wiadomo, niektóre z testowanych dac były bardziej szczegółowe rozdzielcze itp ale pod względem barwy, pogłosów, dynamice i ogólnie takiego analogowego klimatu nie dorównują. 

Przez 6 lat przerobiłem trochę tych zestawów i od roku mam zestaw który gra na tyle dobrze że nie mam potrzebny nic zmieniać 🙂 No może streamer zmienię z N130 na Node Icon i pobawię się Dirac. Ale poczekam aż dopracują aktualizacjami ten sprzęt, bo na zagranicznych forach opinie są mieszane puki co.

Obecnie M6si gra z MA Gold 100 5g i REL 7x, DAC215 + Node3 z LPS jako transport, całość spięte RiCable Magnus, zasilanie całości puszczone przez kondycjoner NuPrime AC4 i kable Isotek. 

Mam M6si i też miałem podobny temat z DAC zewnętrznym, bo ten wbudowany to chyba jest tylko jako bajer. Przerobiłem kilka i zostałem przy Copland DAC215. Miałem juz go wcześniej przy zestawie słuchawkowym. Testowałem kilka między czasie, fiio K9 AKM i ten na ESS, Shanlinga na najnowszym AKM, NuPrime DAC9 po xlr, MF Mx dac i jednak ten Copland DAC215 je zjada. Jednak DAC hybryda tranzystorowo lampowa, to jest to. Dodatkowo można się pobawić w zmianę lamp żeby poszukać jeszcze lepszego pod siebie brzmienia. Tylko trzeba go podłączyć w trybie AMP, bo w trybie DAC omija stopień lampowy. Za 6k mamy świetny DAC i jeszcze lepszy wzmacniacz słuchawkowy. 

Wiadomo, niektóre z testowanych dac były bardziej szczegółowe rozdzielcze itp ale pod względem barwy, pogłosów, dynamice i ogólnie takiego analogowego klimatu nie dorównują. 

Przez 6 lat przerobiłem trochę tych zestawów i od roku mam zestaw który gra na tyle dobrze że nie mam potrzebny nic zmieniać 🙂 No może streamer zmienię z N130 na Node Icon i pobawię się Dirac. Ale poczekam aż dopracują aktualizacjami ten sprzęt, bo na zagranicznych forach opinie są mieszane puki co.

Obecnie M6si gra z MA Gold 100 5g i REL 7x, DAC215 + Node3 z LPS jako transport, całość spięte RiCable Magnus, zasilanie całości puszczone przez kondycjoner NuPrime AC4 i kable Isotek. 

20 minut temu, tomski_ napisał:

Czym masz spięte node z coplandem?

6 minut temu, zbigr7 napisał:

Czym masz spięte node z coplandem?

Po coaxial, RiCable Magnusem. N130 ma słabe jakościowo wyjście USB Audio. 

Testowałem jedno i drugie. Po coaxial jest słyszalnie lepsza jakość.

2 minuty temu, tomski_ napisał:

N130 ma słabe jakościowo wyjście USB Audio. 

Należy zastosować izolację galwaniczną USB. Pytanie czy Copland ma dobre wyjście USB ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Należy zastosować izolację galwaniczną USB. Pytanie czy Copland ma dobre wyjście USB ...

Raczej bardzo dobre. Na Amanero Combo po I2S wiec lux.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Pytanie czy Copland ma dobre wyjście USB ..

wejście 😉 Ma Amanero. To USB Audio w Node jest jakie jest, ale akurat w moim systemie gra lepiej po USB niż coax 😉

A ten Copland jest mega niedoceniany u nas i mało popularny, a bije konkurencję konkretnie 😉 

https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/copland-dac-215.html

Do tego ma dobry wzmak słuchawkowy i świetnie sprawdza się w roli pre. Gdyby tylko miał pilota... ehhh

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

17 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Do tego ma dobry wzmak słuchawkowy i świetnie sprawdza się w roli pre. Gdyby tylko miał pilota... ehhh

Ostanio dorwałem NOSy Philips Miniwatt SQ z 61r. prod. Harleen. Ale to fajnie zagrało, przestrzennie i szeroko. Tylko szkoda że jedna lampa dość mocno mikrofonuje 😞

A brak pilota mi nie przeszkadza. Ten brzydki pilot od m6si zaprogramowałem w Node i lux. Jedynie że trzeba ręczne włączyć Copland, reszta pilotem. 

32 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

To USB Audio w Node jest jakie jest,

A propo Node. Co powiecie o tym nowym Icon ? Mocno myślę nad wymiana N130. Jak dam sygnał z Dac Icon na line in Copland, będzie skok jakościowy na wyjściu z Copland? Niby powinno być lepiej, sama kość DAC w Icon jest lepsza i 2x mono. Ale nie musi być lepiej. Ciekawi mnie czy warto, pomijając Dirac i wyświetlacz. 

Ciekawi mnie też czy zasilanie w Icon jest już ok i jak je rozwiązali. Bo w N130 przed przeróbką na LPS, to porażka. 

Macie może fotki wnętrza Icon ? 

44 minuty temu, tomski_ napisał:

A propo Node. Co powiecie o tym nowym Icon ? Mocno myślę nad wymiana N130. Jak dam sygnał z Dac Icon na line in Copland, będzie skok jakościowy na wyjściu z Copland? Niby powinno być lepiej, sama kość DAC w Icon jest lepsza i 2x mono. Ale nie musi być lepiej. Ciekawi mnie czy warto, pomijając Dirac i wyświetlacz. 

Ciekawi mnie też czy zasilanie w Icon jest już ok i jak je rozwiązali. Bo w N130 przed przeróbką na LPS, to porażka. 

Macie może fotki wnętrza Icon ? 

Icon gra sporo lepiej od Node. Barwa dalej analogowa, ocieplona, z fajną głębią. Lepszy dac, lepsze zasilanie. Icon sporo lepiej ale czy zagra od dac Coplanda to wątpię, aczkolwiek nie testowałem tego w ten sposób. Icony schodzą jak bułeczki 😜

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

52 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Icony schodzą jak bułeczki

Bo to fajny streamer do 5k. 

Jeszcze Fiio s15 mocno kusi, fajnie zrobiony. Teoretycznie powinien grać lepiej od Icon, jako transport też. Ale Android, obawiam się że obsługa i stabilność tego będzie tragiczna. 

Jest jeszcze nowy Eversolo, ale chyba to lepsze od Icon nie będzie. 

No nic, nie posłucham to się nie dowiem. 

I dirac live mocno kusi. Tam korekty będą tylko po DAC, czy też po transporcie USB, ewentualnie Coax ? 

1 minutę temu, Qaz12 napisał:

Co wnosi zmiana dac w tej integrze?

W M6si?

Wszystko zmienia, w zależy od klasy DAC. Po podłączeniu dobrego źródła z dobrym DAC, ta integra gra kilka poziomów wyżej jak na tym wbudowanym. Ale to w sumie oczywiste powinno być 🙂

Ten wbudowany w M6si to mogło by go nie być w zasadzie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi