Skocz do zawartości
IGNORED

Musical fidelity m6si poszukiwany dac.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Metal napisał:

dual mono łączymy po RCA i jest to samo co po XLR.Raczej nie.My tu o dual mono

Dual mono ma sens, dobre zasilanie zawsze daje efekty, chociaż tu mówię tylko jako teoretyk bo nigdy nie posiadałem wzmacniacza dual mono. Pewnie w @Top Hi-Fi wiedzą więcej. Ale to faktycznie nie ma nic wspólnego z XLR.

39 minut temu, il Dottore napisał:

To Topping bierze drabinki od Holo?

To chyba jednorazowa współpraca. Do tego toppinga, dali tą samą drabinkę co do Cyan2. Zasilanie dali lipne, bo impulsowe. Ale za to funkcjonalność dużo większa jak w Cyan2. Z testów porównawczych, opinie są takie że dużej różnicy w samym graniu aż tak niema. 

Tak sądząc z fotek wnętrza tego Centaurus, myślę że można byłoby by tam zastosować LPS. Może z czasem pojawią się zestawy jak np do Eversolo czy Bluesounda. 

Przyjdzie, po testuję i coś tam skrobnę tu.

Edytowane przez tomski_
11 minut temu, tomski_ napisał:

Zasilanie dali lipne, bo impulsowe.

Spokojnie u Tomanka ULPS zamówisz albo na Ali - na bank Chinole takie robią.

Patrzę, że ten Centaurus ma świetną funkcjonalność - bezpośredni odbiornik BT. Jesli nie jesteś audiosyfilitykiem, to po prostu streamujesz sobie Spotify z telefonu tym lepszym kodekiem i masz wywalone. 🙂 

Super przetwornik, za te pieniądze bym kupił choćby z ciekawości, przecież to śmiech na sali. Ale w ciągu ostatnich kilku dni 1500€ już wydałem na audio zabawki, więc limit na luty już wyczerpany. 😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Jesli nie jesteś audiosyfilitykiem, to po prostu streamujesz sobie Spotify z telefonu tym lepszym kodekiem i masz wywalone. 🙂 

Co za głupoty piszesz. Wstyd ! Przecież to bezczeszczenie muzyki biorąc pod uwagę klasę DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A nie - sorry! 😞 Zasilacz jest wewnętrzny. 😞 No nic - nie przejmuj się. Linn też leci na impulsowym. 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

48 minut temu, paww napisał:

Dual mono ma sens, dobre zasilanie zawsze daje efekty, chociaż tu mówię tylko jako teoretyk bo nigdy nie posiadałem wzmacniacza dual mono. Pewnie w @Top Hi-Fi wiedzą więcej. Ale to faktycznie nie ma nic wspólnego z XLR.

Nawet z jednego zasilania dual mono ma sens i to mocno słychać.Wspólne pre i dwie oddzielne końcówki też mają sens i też to słychać.Ale dual mono dla mnie to od początku od źródła dwa odseparowane kanały do wyjścia ze wzmacniacza czy końcówki mocy. Reszta to marketing i nadużycie. 

1 minutę temu, Metal napisał:

Nawet z jednego zasilania dual mono ma sens i to mocno słychać.Wspólne pre i dwie oddzielne końcówki też mają sens i też to słychać.Ale dual mono dla mnie to od początku od źródła dwa odseparowane kanały do wyjścia ze wzmacniacza czy końcówki mocy. Reszta to marketing i nadużycie. 

Wydaje mi się że jeśli nie jest rozdzielone zasilanie to raczej nie można mówić o pełnym dual mono. Ewentualnie można chyba spotkać takie rozwiązanie pośrednie, gdzie jeden wspólny, zazwyczaj duży transformator miał odczepy po stronie wtórnej na dwa mostki zasilające kanał lewy i prawy. Pełne dual mono to np Denon pma1700 poniżej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, paww napisał:

Wydaje mi się że jeśli nie jest rozdzielone zasilanie to raczej nie można mówić o pełnym dual mono. Ewentualnie można chyba spotkać takie rozwiązanie pośrednie, gdzie jeden wspólny, zazwyczaj duży transformator miał odczepy po stronie wtórnej na dwa mostki zasilające kanał lewy i prawy. Pełne dual mono to np Denon pma1700 poniżej 

Ukryta Zawartość

Producenci sprzętu mają niestety  zupełnie inne zdanie na ten temat .I mamy pełno nie całkiem dual mono na rynku...

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Metal napisał:

Producenci sprzętu mają niestety  zupełnie inne zdanie na ten temat .I mamy pełno nie całkiem dual mono na rynku...

W zasadzie jak się da jeden duży transformator, gdzie rdzeń się nie będzie nasycał szybko w wyniku dużego obciążenia, to jest to także dobre rozwiązanie. Ostatecznie nikt nie słucha na pełnej mocy.

Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie.

. Lepiej jeden przewymiarowany niż dwa nie do końca bliźniacze i identyczne.

No ale pisanie dual mono o  takim czy innym gracie jak tak  nie jest...

Z mojego doświadczenia wynika że jedno  czy dwa trafa mogą zagrać równie dobrze.

Mamy jeszcze oszukane dual mono w pre.

Ech tyle dual mono ile pomysłu producenta.

2 godziny temu, Metal napisał:

Ale nie o to chodzi.Mf m 6si taki przebieraniec dual mono jak Yamaha 2200.

No pre nie dual.I co z tego.

Dual mono to co innego niż konstrukcja symetryczna (balanced) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, Metal napisał:

Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie.

. Lepiej jeden przewymiarowany niż dwa nie do końca bliźniacze i identyczne.

No ale pisanie dual mono o  takim czy innym gracie jak tak  nie jest...

Z mojego doświadczenia wynika że jedno  czy dwa trafa mogą zagrać równie dobrze.

Mamy jeszcze oszukane dual mono w pre.

Ech tyle dual mono ile pomysłu producenta.

Dual-Mono to koncepcja gdzie każdy kanał ma osobne sterowanie i osobne zasilacze. Osobne zasilacze nie wykluczają pojedynczego transformatora.

Gdybyś chciał być hardcorem to postawiłbyś obok siebie dwa wzmacniacze mono z osobnymi pre.

Takie podejście miał mistrz Ishiwata. Marantz PM-15S1 miały z tyłu przełączniki, które robiły z nich monobloki z pre. Dawałeś dwie takie same integry i miałeś prawdziwe dual-mono od początku do końca. Były połączone kablem komunikacyjnym, żeby zsynchronizować sterowanie. 

Teraz już tak nikt nie robi. A szkoda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MF 6si ma dual mono i oddzielnie zasilane kanały z jednego dużego podwójnego transformatora, i oddzielne mostki prostownicze. Wiec tu niema chyba znaczenia czy jeden duży transformator czy dwa mniejsze. Choć jestem zdania że chyba lepiej się sprawdza jeden podwójny duży. Bo wydaje mi się że jak dwa mniejsze to jest ryzyko rozjechania się im parametrów z czasem. Ale niestety przedwzmacniacz nie jest zbalansowany wiec złącze XLR taki trochę pic na wodę i wydaje mi się ze po RCA może grać ciut lepiej ze względu że to połączenie bezpośrednie i omija jeden układ. Chyba że to inaczej rozwiązali. Narazie wszystko mam wpięte po RCA, po XLR jeszcze nie grałem. Tego toppinga po XLR podłącze tylko dlatego że RCA z niego chcę puścić na line in Copland DAC215. Z niego na słuchawki i też z powrotem na M6si żeby mieć lampowy stopień wyjściowy też. 

12 godzin temu, il Dottore napisał:

A nie - sorry! 😞 Zasilacz jest wewnętrzny.

Node i Eversolo też mają wewnętrzny, ale PD Creative ma płytki na podmiankę żeby podłączyć ULPS. Może tu też coś z czasem wymodzi ktoś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dual mono to co innego niż konstrukcja symetryczna (balanced) 

Musical M6si to jak sądzę dual mono z jednym transformatorem.

Ma xlr ale nie jest symetryczny.

Musical M6si 500 to dual mono z dwoma oddzielnymi transformatorami.

Czy jest balanced czy tylko ma xlr?

Yamaha to dual mono z jednym transformatorem.

Jest balanced czy tylko ma xlr?

3 minuty temu, Metal napisał:

Yamaha to dual mono z jednym transformatorem.

Jest balanced czy tylko ma xlr?

Yamaha ma konstrukcję w pełni symetryczną: 

image.thumb.png.41f3b5a01d45da54f40f93d365ca136c.png

Screen ze strony producenta

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, tomski_ napisał:

MF 6si ma dual mono i oddzielnie zasilane kanały z jednego dużego podwójnego transformatora, i oddzielne mostki prostownicze. Wiec tu niema chyba znaczenia czy jeden duży transformator czy dwa mniejsze. Choć jestem zdania że chyba lepiej się sprawdza jeden podwójny duży. Bo wydaje mi się że jak dwa mniejsze to jest ryzyko rozjechania się im parametrów z czasem. Ale niestety przedwzmacniacz nie jest zbalansowany wiec złącze XLR taki trochę pic na wodę i wydaje mi się ze po RCA może grać ciut lepiej ze względu że to połączenie bezpośrednie i omija jeden układ. Chyba że to inaczej rozwiązali. Narazie wszystko mam wpięte po RCA, po XLR jeszcze nie grałem. Tego toppinga po XLR podłącze tylko dlatego że RCA z niego chcę puścić na line in Copland DAC215. Z niego na słuchawki i też z powrotem na M6si żeby mieć lampowy stopień wyjściowy też. 

Node i Eversolo też mają wewnętrzny, ale PD Creative ma płytki na podmiankę żeby podłączyć ULPS. Może tu też coś z czasem wymodzi ktoś.

Ukryta Zawartość

Chyba faktycznie nie ma znaczenia czy jeden duży transformator czy dwa mniejsze.

Kiedyś miałem końcówkę mocy dual mono z jednym wspólnym zasilaczem  i dwa monobloki tej samej firmy.

Różnica była na korzyść monobloków, ale marginalna.

Dobre pytanie czy w M6si lepiej po xlr czy rca?

Niestety nie mam identycznych kabli żeby to sprawdzić.

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Yamaha ma konstrukcję w pełni symetryczną: 

image.thumb.png.41f3b5a01d45da54f40f93d365ca136c.png

Screen ze strony producenta

No i to się chwali. Można zatem śmiało wybaczyć jeden transformator.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Metal napisał:

Musical M6si 500 to dual mono z dwoma oddzielnymi transformatorami.

Czy jest balanced czy tylko ma xlr?

Żadna przedwzmacniacz w integrach w MF nie jest zbalansowany. Posiadają wejścia XLR ale sygnał od razu trafia na układ i zmieniany jest na asymetryczny. Dlatego nie ma znaczenia jak podłączymy. RCA lub XLR. Wydaje się, że nawet lepiej po RCA. Natomiast systemy dzielone są w pełni zbalansowane. 

Już chyba w tym temacie to opisywałem.

@tomski_ w Rega tak samo. Jedno trafo i dwa oddzielne kompletne zasilacze.

Z tym, że ciapneli wszystko na jedną płytkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W moim dwa oddzielne monobloki w jednej obudowie.😃

Ukryta Zawartość

@lamario Musical Fidelity M6si jest w dwóch smakach. 

@Metal Yamaha A-S2200 ma symetryczną konstrukcję przedwzmacniacza, ale końcówki mocy ma niezbalansowane. Jest różnica, czy podłączysz po RCA czy po XLR. Jednak nie koniecznie będzie lepiej. W moim A-S2000 na XLR ciężko było regulować głośność. 

5 minut temu, Gargan napisał:

@lamario Musical Fidelity M6si jest w dwóch smakach. 

@Metal Yamaha A-S2200 ma symetryczną konstrukcję przedwzmacniacza, ale końcówki mocy ma niezbalansowane. Jest różnica, czy podłączysz po RCA czy po XLR. Jednak nie koniecznie będzie lepiej. W moim A-S2000 na XLR ciężko było regulować głośność. 

czyli Yamaha kłamie na swojej oficjalnej stronie??

Żeby ten cały XLR miał sens to dobrze aby źródło też miało taką konstrukcję, a nie tylko wyjścia XLR 😉

Szkoda, że Yamaha już nie produkuje CD-S2100, bo to w komplecie po XLR grało półkę jak nie dwie lepiej 😉

www.tophifi.pl

28 minut temu, Gargan napisał:

to czemu nie ma wejść XLR na końcówki mocy?

to trzeba już Yamahę zapytać 😉

www.tophifi.pl

Bo to taka symetryzacja 🤪

W audio istnieje kilka rodzajów konstrukcji symetrycznych:

1. Połączenie symetryczne (balanced)

Wykorzystuje dwa przewody sygnałowe o przeciwnej polaryzacji oraz ekran.

2. Wzmacniacze różnicowe (differential amplifiers)

Przyjmują sygnał symetryczny i eliminują zakłócenia wspólne. 

3. Zasilanie symetryczne (dual power supply)

Używa napięć dodatniego i ujemnego względem masy (np. ±15V). 

4. Symetryczna konstrukcja wzmacniaczy audio

Układ elektroniczny, w którym oba kanały (lewy i prawy) są identyczne, co minimalizuje zniekształcenia i przesłuchy. 

5. Konstrukcja mostkowa (bridged amplifier)

Dwa wzmacniacze pracujące w przeciwfazie, co podwaja napięcie wyjściowe.

Ciekawe co konkretnie Yamaha mają na myśli? 🤔

W warunkach domowych, z uwagi na nieduże odległości i względny brak zakłóceń w torze sygnałowym, to połączenia zbalansowane XLR są chyba lekką fanaberią i do tego kosztowną. Nie wiem czy nie lepiej sobie kupić dobry przewód RCA i cieszyć się dobrym brzmieniem. Ciekawy jestem opinii @Top Hi-Fi na ten temat?

od daca do zasilacza a w trakcie xlry, świetnie się to rozwinęło, jak zwykle.

ja wciąż jestem pod wrażeniem m2tech young dac. schiit bifrost też jest ok. ale wspomniany topping zainteresował (powtarzam sobie - masz tego dużo, jesteś usatysfakcjonowany z tego co masz, nie kupuj nic więcej)
🙂

Edytowane przez ro35
9 godzin temu, tomski_ napisał:

MF 6si ma dual mono i oddzielnie zasilane kanały z jednego dużego podwójnego transformatora, i oddzielne mostki prostownicz

Analogicznie jest to rozwiązane też w M5si. Wspólny toroid, następnie odrębne układy prostownicze i baterie kondensatorów na każdy kanał. Obrazowanie stereo i scenę buduje fenomenalnie.

dyskusja nad odrębnymi układami czy to baterii czy układów prostowniczych to jak nad wyższością świąt Wielkanocy nad Bożego Narodzenia. bo może to zależy od "ja kości" rozwiązania? na przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi