Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity m6Si Vs Cembridge Audio CXA 81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie zapytanie do znawców tematu. Czy biorąc w ciemno pozbywając się Cembridge Audio Cxa81 i kupując Musical Fidelity m6Si nie zawiodę się? Będzie to napewno wejście poziom wyżej? Czy może być rozczarowanie i wcale to co droższe nie lepsze? Jakie wasze zdanie na ten temat? Tutaj jest przepaść na plus dla Miusical? Czy jednak nie. Kolumny Daimond d30 MK2. 

Edytowane przez OsatoR

Cześć 🙂 Jest to zdecydowanie poziom wyżej, ale też całkiem inne granie. Spokojniejsze, cieplejsze. Ogółem naturalne i względnie równe. 

Szukając względnie podobnego stylu grania, ale właśnie wyższej klasy sprawdziłbym Cambridge EXA100, Primare i25, czy Arcama A25 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, OsatoR napisał:

Witam serdecznie zapytanie do znawców tematu. Czy biorąc w ciemno pozbywając się Cembridge Audio Cxa81 i kupując Musical Fidelity m6Si nie zawiodę się? Będzie to napewno wejście poziom wyżej? Czy może być rozczarowanie i wcale to co droższe nie lepsze? Jakie wasze zdanie na ten temat? Tutaj jest przepaść na plus dla Miusical? Czy jednak nie. Kolumny Daimond d30 MK2. 

a nie lepiej najpierw odsłuchać z 3-4 piece chociaż z tymi kolumnami? Lepiej będzie na pewno, ale może można jeszcze lepiej niekoniecznie wydając więcej 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a nie lepiej najpierw odsłuchać z 3-4 piece chociaż z tymi kolumnami? Lepiej będzie na pewno, ale może można jeszcze lepiej niekoniecznie wydając więcej 😉 

Właśnie bo miałem fajna okazję zakupu w dobrych pieniążkach ale niestety nie wiem jak gra ten MF więc odpuszczam na spokojnie muszę sobie posłuchać bo wydać kasę to nie sztuka 

No właśnie MF nie wolno kupować w ciemno, bo wielu osobom(szczególnie tym które robiły porównania do innych wzmacniaczy ) one nie leżą. Sporo osób narzeka na jakość i ilość basu i nie tylko basu.

Ale jest i parę osób , którym takie brzmienie pasuje, więc musisz sprawdzić sam jak to jest z tym MF.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 godziny temu, treinerek napisał:

No właśnie MF nie wolno kupować w ciemno, bo wielu osobom(szczególnie tym które robiły porównania do innych wzmacniaczy ) one nie leżą. Sporo osób narzeka na jakość i ilość basu i nie tylko basu.

Ale jest i parę osób , którym takie brzmienie pasuje, więc musisz sprawdzić sam jak to jest z tym MF.

Jakość I ilość basu? Że zły i za mało? 

Przy takim dylemacie bez odsłuchu się nie obejdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

1 minutę temu, jurher napisał:

Jakość I ilość basu? Że zły i za mało? 

W porównaniu do innych wzmaków, które były przesłuchiwane nie było go prawie wcale, z tym że przesłuchiwaliśmy tańszy model m5si, i był dla nas najgorszy z całej stawki. 

Ale najlepiej przesłuchaj sam , może Tobie będzie odpowiadał.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 godziny temu, treinerek napisał:

Swiadczy to o tym ze ten wzmacniacz roznie wspolpracuje z roznymi kolumnami.

7 minut temu, treinerek napisał:

W porównaniu do innych wzmaków, które były przesłuchiwane nie było go prawie wcale, z tym że przesłuchiwaliśmy tańszy model m5si, i był dla nas najgorszy z całej stawki. 

Ale najlepiej przesłuchaj sam , może Tobie będzie odpowiadał.

No właśnie mam I nie narzekam. Mam też bardzo dobrze wygluszoby pokój, z panelami akustyczny mi na przecuwległej ścianie i miękkiej, obitej poduszkami ścianie za kolumnami. I jest bajeczka. Miałem kiedyś na próbę wzmacniacz określony w testach jsko ciepły z okrągłym uderzeniowy basem i były kluchy 🙂

4 godziny temu, OsatoR napisał:

Właśnie bo miałem fajna okazję zakupu w dobrych pieniążkach ale niestety nie wiem jak gra ten MF więc odpuszczam na spokojnie muszę sobie posłuchać bo wydać kasę to nie sztuka 

Zero Fidelity testował model MF m6si. Po porównaniu jego testów do tego co słyszałem na własne uszy mogę polecić recenzenta.

Problem jest taki, że sprzęt zmienia brzmienie z czasem. Nie słuchaj ludzi, którzy posłuchali przez 10 minut w sklepie całkiem nowego egzemplarza. 

Nie wiem jak MF, ale Rega zaleca 300 godzin odsłuchu, żeby sprzęt nabrał pełni możliwości. Więc, żeby wiedzieć jak pracuje wzmacniacz musiałby w sklepie pracować przez półtora miesiąca w godzinach pracy.

11 minut temu, BlueDot napisał:

Swiadczy to o tym ze ten wzmacniacz roznie wspolpracuje z roznymi kolumnami.

To akurat dobrze o nim świadczy.

5 minut temu, jurher napisał:

No właśnie mam I nie narzekam. Mam też bardzo dobrze wygluszoby pokój, z panelami akustyczny mi na przecuwległej ścianie i miękkiej, obitej poduszkami ścianie za kolumnami. I jest bajeczka. Miałem kiedyś na próbę wzmacniacz określony w testach jsko ciepły z okrągłym uderzeniowy basem i były kluchy 🙂

I bardzo dobrze , że tobie świetnie przypasował. No nam raczej podchodziły wzmaki grające po jaśniejszej stronie z z bardziej detaliczną górą, ale i basu miały zdecydowanie więcej.

Każdy potrzebuje czego inne go  i dlatego najważniejsze są odsłuchy.

Fakt faktem, nawet jak się go ma kilka lat, to dźwięk staje się niejako-własciwym, po ok 39-40 min grania. 

2 minuty temu, treinerek napisał:

I bardzo dobrze , że tobie świetnie przypasował. No nam raczej podchodziły wzmaki grające po jaśniejszej stronie z z bardziej detaliczną górą, ale i basu miały zdecydowanie więcej.

Każdy potrzebuje czego inne go  i dlatego najważniejsze są odsłuchy.

Akurat szóstce nie brakuje datali. Nie krzyczą każdym pisknuecuem czy cyknieciem ale dopełniają całość. 

Edytowane przez jurher
54 minuty temu, Gargan napisał:

Nie wiem jak MF, ale Rega zaleca 300 godzin odsłuchu, żeby sprzęt nabrał pełni możliwości. Więc, żeby wiedzieć jak pracuje wzmacniacz musiałby w sklepie pracować przez półtora miesiąca w godzinach pracy.

🤣

Czyli w sumie kupujesz urzadzenie, ktore po poltora miesiaca staje sie innym urzadzeniem? Tak na legalu zmienia parametry i nie podlega to reklamacji?

Godzinę temu, BlueDot napisał:

🤣

Czyli w sumie kupujesz urzadzenie, ktore po poltora miesiaca staje sie innym urzadzeniem? Tak na legalu zmienia parametry i nie podlega to reklamacji?

Jak w małżeństwie 😂

Tak właśnie jest - z tym, że w małżeństwie parametry się degradują a w HiFi wchodzą na wyższy poziom 😁

W życiu nie kupiłbym swoich kolumn po 15 minutach odsłuchu w sklepie nowych egzemplarzy. Kupiłem ex-demo a i tak musiały pobujać się kilka tygodni, żeby grać jak trzeba. Strasznie jasne i ciche były na początku. 

Poprzedni wzmacniacz na początku miał charakterystykę uśmiechu DJ'a. Potem się wyrównał. A potem zmieniłem mu soft i zrobił się dość ciemno-brzmiący. Teraz już B&W można podłączyć 😁

31 minut temu, Gargan napisał:

Tak właśnie jest - z tym, że w małżeństwie parametry się degradują a w HiFi wchodzą na wyższy poziom 😁

W życiu nie kupiłbym swoich kolumn po 15 minutach odsłuchu w sklepie nowych egzemplarzy. Kupiłem ex-demo a i tak musiały pobujać się kilka tygodni, żeby grać jak trzeba. Strasznie jasne i ciche były na początku. 

Poprzedni wzmacniacz na początku miał charakterystykę uśmiechu DJ'a. Potem się wyrównał. A potem zmieniłem mu soft i zrobił się dość ciemno-brzmiący. Teraz już B&W można podłączyć 😁

I brak reklamacji mimo pogarszają uch się parametrów. 

1 godzinę temu, jurher napisał:

Jak w małżeństwie 😂

To ile trzeba wygrzewac narzeczoną,aby byc pewnym,że bedzie dobra żoną???

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To ile trzeba wygrzewac narzeczoną,aby byc pewnym,że bedzie dobra żoną???

Krótko, bo zacznie kaprysić zanim się jeszcze ożenisz - teraz już nie ma takich narzeczonych jak kiedyś. Parametry wyśrubowane, ale niezawodność niska 🤷

38 minut temu, Gargan napisał:

Krótko, bo zacznie kaprysić zanim się jeszcze ożenisz - teraz już nie ma takich narzeczonych jak kiedyś. Parametry wyśrubowane, ale niezawodność niska 🤷

No i cięzko trafić na jakąś z małym przebiegiem

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Zapomnij! Teraz to już nawet te zaraz po premierze są ex-demo, a starsze modele to złachane niczym stereo z OLX'a... Ostatnio naszło mnie na jakiś vintage z lat 80-tych, bo te nowsze sprzęty nie w moim stylu - za dużo internetu. Ale człowieku... To co jest na rynku to dramat jakiś. Ani nie wygląda, ani nie działa jak należy. Może i by nawet człowiek własnym sumptem wyprowadził, ale szkoda na szrot fatygi. Za dużo to przeszło. Kupić na chwilę z ciekawości, pobawić się i pchnąć dalej zanim całkiem się rozsypie 🤷

Edytowane przez Gargan

Nie. We wszystkich są kości jednokrotnego zapisu. Głowicę byś musiał wymienić całą, a i tak pewności nie ma, że na nowej by zadziałało... Same jednorazówki nawet jak nie chińskie 😐

16 minut temu, BlueDot napisał:

Czyli tak samo jak w audio 😄

No i trzeba pamiętać, że nie każdym pomieszczeniu "zagra" tak samo. 

Kolejna sprawa akcesoria i jeszcze wiele innych aspektów ma wpływ 🤭

Nie wspominając, że i tak kusić będą pojawiające się w czasie inne "sprzęty" i ich "odsłuchy" A co za tym idzie, chęć zmiany 😚

Ja trochę połączę wypowiedzi tutaj postaram się je sklecić w całość i dołożyć też swoje zdanie.

Mianowicie wspomniany musical na pewno jest modelem wyższym ale czy się na nim zawiedziesz powiem otwarcie możliwe że tak. Tutaj zależy od tego jakie masz oczekiwania względem nowego wzmacniacza. Musical ma kompletnie inną górę pasma niż twój obecny Cambridge. Jest wycofana łagodna i w pierwszym chwili możesz mieć wrażenie jakbyś na potencjometrze odjął sporo sopranu. On tam jest jest nawet dość dokładny ale jest po prostu "ściszony". 

Jeżeli chcesz zrobić przeskok ale zachować jakość brzmienia to faktycznie naturalnym krokiem jest wybór serii EXA. Jeżeli chcesz iść w drugą stronę zmienić kompletnie to brzmienie to faktycznie musical może być dobrym kierunkiem 

Jeżeli natomiast chcesz iść w coś pomiędzy to z kolei Roksan K3, xindak 6950, denon 2500 czy moon 250

A ja bym poszedł w Musical Fidelity A1 albo poszukał promocji na NAIM Nait 50 Anniversary (widziałem za 8500). 

Nikt chyba tego nie ma na forum - więc musi być fajne 😀

54 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ja trochę połączę wypowiedzi tutaj postaram się je sklecić w całość i dołożyć też swoje zdanie.

Mianowicie wspomniany musical na pewno jest modelem wyższym ale czy się na nim zawiedziesz powiem otwarcie możliwe że tak. Tutaj zależy od tego jakie masz oczekiwania względem nowego wzmacniacza. Musical ma kompletnie inną górę pasma niż twój obecny Cambridge. Jest wycofana łagodna i w pierwszym chwili możesz mieć wrażenie jakbyś na potencjometrze odjął sporo sopranu. On tam jest jest nawet dość dokładny ale jest po prostu "ściszony". 

Jeżeli chcesz zrobić przeskok ale zachować jakość brzmienia to faktycznie naturalnym krokiem jest wybór serii EXA. Jeżeli chcesz iść w drugą stronę zmienić kompletnie to brzmienie to faktycznie musical może być dobrym kierunkiem 

Jeżeli natomiast chcesz iść w coś pomiędzy to z kolei Roksan K3, xindak 6950, denon 2500 czy moon 250

Dobrze napisane. Nie w grę wchodzą te dwa wzmacniacze tyle że konkretnie muszę posłuchać obydwóch na spokojnie i zdecydować. Seria Exa wizualnie Mi się podoba mocy myślę też wystarczająco tylko teraz kwestia które brzmienie będzie lepiej Mi pasować. 

• Pokaż nowe odpowiedzi