Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warto kupować droższe?, raczej tak, ja na  szczęście nie miałem takich przygód z używkami, ale to chyba zależy od marki. Używane produkty premium po 10- 20 latach wyglądają jak nowe wyciągnięte  prosto z opakowania. 

Przynajmniej na takie trafiłem yamaha as 3000 w połysku - żadnych rysek nawet drobnych wygląda jak nówka sztuka. 

Kolumny pmc twenty 26 też pewnie z 10 lat mają czarny połysk - zero rysek jak nowe. 

Roksana Caspiana miałam też używanego na nim niestety widać było trochę upływ czasu ale to raczej wina poprzedniego właściciela. 

Dużo zależy również od właściciela jak obchodzi się ze sprzętem. 

Ja kupiłem "nowe" Dynaudio ze sklepu stacjonarnego i nie pomyślałem, żeby je obrócić up side down 🔃

Już w domu okazało się, że są strasznie zchochlowane od spodu. Można zwątpić... Oczywiście sprzedawca twierdził, że odebrałem idealne. Akurat mam podkładki filcowe na blatach stojaków, więc nie mogłem sam ich załatwić. Tak, że cóż... Zawsze wierzę ludziom i zawsze mnie zawodzą 🤷

Bardzo dużo sprzętu "brytyjskiego" powstaje obecnie w Chinach. Stąd narzekania na jakość niektórych urządzeń mogą mieć swoje uzasadnienie.

A taki Sugden do montażu swoich wzmacniaczy zatrudnia wyłącznie kobiety. Bo są ponoć dokładniejsze. Problemów z jakością nie stwierdzono. Firmowy serwis naprawia urządzenia nawet z lat 60-tych, jeśli jakiś problem wyniknie. Zero problemów.

Teraz odebrałem używane Harbethy i nie mogę przestać się rozpływać nad jakością wykonania tego głośnika.

Warto trzymać z tymi, którzy dbają o jakość.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore racja, trzeba premiować dobrą inżynierię i zaangażowanie. Jeśli ktoś włożył serce w swoją pracę trzeba to docenić. 

1 minutę temu, Gargan napisał:

@il Dottore racja, trzeba premiować dobrą inżynierię i zaangażowanie. Jeśli ktoś włożył serce w swoją pracę trzeba to docenić. 

...dyplomami przodownik pracy

na "sąsiednim" forum jest wątek, gdzie wrzucane są materiały video z różnych fabryk. niektóre firmy się starają, to widać.

ja wrzuciłem taki 😉

Edytowane przez ro35
2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

...dyplomami przodownik pracy

Socjalistycznej!

Zrzut-ekranu-2024-12-21-211955.png

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tymczasem ilość zabitych w zamachu w Magdeburgu wzrasta do 11.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja to chyba nienormalny jestem.
Mam 40 letnią końcówke mocy kenwood-działa.

roczny DAC-chyba parę razy go wyłączyłam-działa.
Tanie fosi audio monobloki-działają
lampa haiku Audio na el34,działa,i czasami długo słucham 3 lata działa.

Nic mi się cholera nie psuje.
W szafie wzmak Luxman,lezy-działa bez zarzutu,dwa tunery i preamp denona-to samo (też wszystkie po 40 lat)

I dwa stare CD-działają a mają po 30 lat kazdy.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 21.12.2024 o 19:22, Gargan napisał:

@paww masz oczywiście rację. Jednak braki jakościowe trzeba piętnować, bo inaczej patologia staje się normą 🙂

A dlaczego ja od lat trzymam się świętej trójcy audio czyli Yamaha Luxman i Accuphase ?

Dlaczego każdemu polecam kolumny Monitor Audio Gold lub Bowersy ?

Dlaczego jak kupuję wkładkę do gramofonu to musi być japońska, a jak kabel jakiś to Audioquest z salonu ?

To nie szpan tylko zdrowy rozsądek...

Poczytaj sobie spokojnie co kupowałeś i sam zrozumiesz.

Chociaż po prawdzie to kiedyś też przechodziłem przez te puchnące kondensatory w NADach czy inne audiopomyłki.

W dniu 21.12.2024 o 21:02, Grabo74 napisał:

Warto kupować droższe?, raczej tak, ja na  szczęście nie miałem takich przygód z używkami, ale to chyba zależy od marki. Używane produkty premium po 10- 20 latach wyglądają jak nowe wyciągnięte  prosto z opakowania. 

Przynajmniej na takie trafiłem yamaha as 3000 w połysku - żadnych rysek nawet drobnych wygląda jak nówka sztuka. 

Kolumny pmc twenty 26 też pewnie z 10 lat mają czarny połysk - zero rysek jak nowe. 

Roksana Caspiana miałam też używanego na nim niestety widać było trochę upływ czasu ale to raczej wina poprzedniego właściciela. 

Dużo zależy również od właściciela jak obchodzi się ze sprzętem. 

No właśnie taki jest rynek Premium.

Każdy dba o najmniejszy drobiazg. Zatyczki do kolumn czy komplet kolców albo oryginalne kartony to podstawa. A już palenie w obecności takich cacek absolutnie nie wchodzi w grę.

Myślę że u każdego podejście do sprzętu audio nabiera powagi gdy jego cena przebija cenę jego samochodu.

A to nie są tanie rzeczy...

U mnie niedługo wyprzedzi wartość auta, bo już kilka lat temu wrak ma 😄

Niestety samochodu nie można kupować po kawałku jak audio 🤷

12 godzin temu, Audroc napisał:

A dlaczego ja od lat trzymam się świętej trójcy audio czyli Yamaha Luxman i Accuphase ?

Nie doczytałes. Dla Yamahy odpadły pokrętła 😃

?👈

35 minut temu, rafal735r napisał:

Nie doczytałes. Dla Yamahy odpadły pokrętła 😃

Bo wycięli pokrętła jak... Nie ma siły to dobrze przykręcić.

Tam chyba zwykla śruba kontrujaca do ośki idzie. Fakt, mogli by to lepiej przemyśleć, ale ja je raz dokręciłem i nie było problemu. 

?👈

W moim egzemplarzu, śruba nie trafiała w płaską część ośki potencjometru, tylko z drugiej okrągłej strony. Więc albo pokrętło się trzymało a miałeś znacznik na gałce w złym miejscu, albo wciąż spadało ale znacznik był tam gdzie powinien. A wszystko wina ustawienia potencjometru pod kątem 45° w stosunku do podłogi. Po co tak robić to nie wiem? 

Mam wrażenie że osoby plusujące pierwszy temat dały się nieco wkręcić i złapać w sidła.

Bardzo podobny temat miałeś na forum audio gdzie wielu użytkowników bardzo szybko wyciągnęło cię z bardzo mylnych przekonań i doświadczeń związanych z poszczególnymi sprzętami 

O czym zresztą świadczy drugi post w tym temacie. 

Przykładowo Arcam sa30, tam nie ma co grzebać w sofcie masz Spotify i Tidal connect ustawiasz Diraca i działa. Mało tego działa użytkownikom którzy faktycznie go użytkują są także tutaj na forum i są bardzo zadowoleni. 

Mam swoje przemyślenia i także na forum audio kiedy pisałeś ten temat użyłem dokładnie tego samego sformułowania że jesteś wyjątkowym pechowcem. 

Ale teraz wydaje mi się że po prostu lubisz wzniecać pożary patrzeć jak świat płonie dolać dziegciu do miodu i być taką nieco rzęsa w oku.

Gdyby twoje przemyślenia związane z tematyką audio były trafne i twoja wiedza techniczna na tyle obszerna na jaką stara się tu uchodzić to byłbyś najlepszym konstruktorem budżetowej elektroniki audio na świecie miałbyś poważanie wszystkich użytkowników kolejki ustawiałyby się do twojego pokoju na wystawach audio show w Warszawie i w Monachium, a wszyscy inni producenci sprzętu audio musieliby się dostosowywać do twoich nowych produktów. Każdy nowy byłby niezwykle świetnie wycenionym i groźnym rywalem dla innych firm. 

Ale że tak nie jest to kończy się po prostu na pisaniu na forum 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi