Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś słucha dźwięku kwadrofonicznego ?

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak się zastanawiam: czy kwadrofonia i dolby surround to nie są dwie odmienne koncepcje dźwięku przestrzennego?

Nie. To jest praktycznie to samo. Dolby Surround to typowa kwadrofonia matrycowa 4-2-4. Od lansowanych w latach 70-tych ubiegłego stulecia systemów SQ czy QS różni się parametrami kodowania. Ma ponadto kilka bajerów, których tamte nie miały: ograniczenie pasma kanałów tylnych do 7 kHz i opóźnienie ich w stosunku do przodu o 20 ms. W późniejszym czasie dodano jeszcze układu gain control w Dolby Pro Logic.

Edytowane przez Bobcat

1976 - 1977 Zakłady Radiowe DIORA 

Cezar Quadro DKS -201

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czyli Dolby Surround jest rozwinięciem kwadrofonii?

Tak. Ale jest również sięgnięciem do pierwotnego pomysłu Petera Scheibera z końca lat 60-tych. To był gość, którego moglibyśmy nazwać nie tyle może ojcem, co dziadkiem kwadrofonii. Zaproponował on posadzenie słuchacza dźwięku stereo pośród dość osobliwej konfiguracji czterech głośników:

- dokładnie na lewo (nie z przodu po lewej stronie) odtwarzał sygnal L;

- dokładnie na prawo - sygnał R;

- z przodu - sygnał sumaryczny L+R; 

- z tyłu - sygnał różnicowy L-R.

Już samo to znacząco poprawiało wrażenia odsłuchowe. Przyzwyczajony do klasycznego stereo słuchacz oczekiwał jednak dwóch głośników z przodu. Dlatego następne pomysły Scheibera jak również opracowane w oparciu o nie konkretne rynkowe propozycje kwadrofonii (CD-4, SQ, QS, radiofonia systemu Dorrena) już to przewidywały. Było to (jeśli chodzi o konfigurację głośników) podwojone stereo: dwa przed, dwa z tyłu za słuchaczem. Ważne  że wszystkie kanały były równoprawne, wszystkie cztery głośniki musiały być identyczne. 

Dolby Surround od początku przewidywał rozstawienie głośników wzięte z kwadrofonii, ale z pierwotnego pomysłu Scheibera wziął dwie rzeczy:

- ideę kanału odtwarzającego sygnał sumaryczny L+R, a więc teoretycznie dodatkowy (piąty) głośnik C umieszczony na wprost przed słuchaczem;

- jeden sygnał różnicowy L-R podawanych na tył, są tam coprawda dwa głośniki, ale (w klasycznym Dolby Surround) zasilane tym samym sygnałem. 

Nie zapominajmy, że Dolby Surround powstał z myślą o dźwięku filmowym. Tutaj kanały tylne nie są równoprawne w stosunku do przednich. Są dodatkowe, pomocnicze, jak mówią niektórzy: efektowe. Stąd ich ograniczenia, o których pisałem poprzednio.

Kanał C jest w dźwięku filmowym absolutną koniecznością. W muzyce moim (i nie tylko) zdaniem przeszkadza i więcej psuje niż pomaga. Dlatego ponad Dolby Surround o wiele bardziej lubię Quasi Quadro, jakie sobie zrobiłem i tutaj opisałem. 

Czyki material nagrany np 40lat temu w kwadro można bez żadnej konwersji puścić na AVR z dolby digital?

-----

W dniu 1.03.2025 o 11:59, Bobcat napisał:

Zaproponował on posadzenie słuchacza dźwięku stereo pośród dość osobliwej konfiguracji czterech głośników:

- dokładnie na lewo (nie z przodu po lewej stronie) odtwarzał sygnal L;

- dokładnie na prawo - sygnał R;

- z przodu - sygnał sumaryczny L+R; 

- z tyłu - sygnał różnicowy L-R.

Chyba nie jest technicznym problemem, żeby tak podłączyć 4 kolumny i przetestować?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 29.12.2024 o 00:42, rafał50 napisał:

Popytam na spokojnie kogoś kto lepiej i prosto wytłumaczy 🙂 nie jesteś dobrym nauczycielem niestety 🙂 ale nic do Ciebie nie mam, żeby nie było 🙂

Prościej się nie da. Jak można tego nie zrozumieć?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czyki material nagrany np 40lat temu w kwadro można bez żadnej konwersji puścić na AVR z dolby digital?

Jeżeli jesteś w stanie wypuścić z odtwarzacza czytającego ten materiał kwadro wielokanałowy sygnał analogowy, a amplituner ma wielokanałowe wejście analogowe (te lepsze czasem mają) - to tak, możesz sobie słuchać. I tylko w taki (analogowy) sposób. Tak wprost Dolby Digital sygnału kwadro z tamtych lat nie przeczyta, bo jest systemem cyfrowym, a tamto było systemem analogowym

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Chyba nie jest technicznym problemem, żeby tak podłączyć 4 kolumny i przetestować?

Oczywiście. Tylko po co? Quasi-Quadro jest w zasadzie tym samym, tyle że opartym na klasycznej konfiguracji głośników (2 z przodu + 2 z tyłu) i nie masz (istniejącego u Scheibera) kanału L+R, który (jak wspominałem) w muzyce więcej bruździ niż przynosi pożytku. Natomiast z tyłu masz (tak samo jak tam) sygnał L-R (na głośnik Tylny Prawy podany w przeciwfazie).

10 godzin temu, Bobcat napisał:

Oczywiście. Tylko po co?

Z czystej ciekawości.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Z czystej ciekawości.

To sobie zrób Quasi-Quadro wg tego, co napisałem tutaj. Albo jeszcze lepiej poszukaj mojego wątku "Jak sobie zrobiłem Quasi-Quadro" w katalogu Hi-Fi, tam jest opisane dokładniej.

Bardzo polecam. Fantastycznie brzmi. 

• Pokaż nowe odpowiedzi