Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, kichanadeta napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrzut ekranu 2025-01-20 o 21.24.11.png

Myślę, że zamiast zwykłych dwójek lepiej szukać Academy Millennium 2 

692718-53a866f4-pair_of_amazing_chario_academy_millennium_ii.thumb.jpg.2574a1ea41ee0a1d448bb575554de57e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Ukryta Zawartość

Ale olbrzymy. To konstrukcja 3 drożna ? 

Ukryta Zawartość

One nie są duże, jedynie 53cm wysokości ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, arturo_waw napisał:
4 godziny temu, szpakowski napisał:

Ukryta Zawartość

Ale olbrzymy. To konstrukcja 3 drożna ? 

Zapewne 2,5 drożna.

Wyglądają kozacko. Z takiej kolumny to już będzie kawał basu.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

57 minut temu, Allmr napisał:

Chyba nie za bardzo. Użytkownicy raczej narzekają na brak. Wg. specyfikacji grają od 55Hz.

Ja na monitory i male przetworniki to baaardzoprzyzwoita wartosć.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Ja na monitory i male przetworniki to baaardzoprzyzwoita wartosć.

Myślę, że bas nie stanowi tu problemu, może nie schodzi nisko ale bas we wszystkich Chario jest fajnie zrobiony, byle by wzmacniacz był dobry i sobie z nimi poradził. 

Problemem jest żeby kupić jakiś zadbany egzemplarz, ofert jest jak na lekarstwo. Kiedyś się na nie czaiłem ale po około roku szukania dałem sobie spokój. 

Wszystkie monitory beda tak grac.

Zeby graly pelnym pasmem trzeba dwie stopy szescienne, OZ i 10” na basie.

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Myślę, że bas nie stanowi tu problemu, może nie schodzi nisko ale bas we wszystkich Chario jest fajnie zrobiony, byle by wzmacniacz był dobry i sobie z nimi poradził. 

Problemem jest żeby kupić jakiś zadbany egzemplarz, ofert jest jak na lekarstwo. Kiedyś się na nie czaiłem ale po około roku szukania dałem sobie spokój. 

Miałem kiedyś delphinusy, mają raczej zwalisty bas, jest go dużo i z początku robi wrażenie, natomiast potem się okazuje że jest słabo zróżnicowany i wszystko brzmi na jedno kopyto, takie kolumny idealne do mitycznego cichego odsłuchu 

Ano właśnie - jak mogą mieć zróżnicowany bas, skoro grają od 55Hz i to z mocno podbitym wyższym basem? Mają robić efekt łał.
Cała reszta to bajdurzenie i myślenie życzeniowe właścicieli.

58 minut temu, Allmr napisał:

Ano właśnie - jak mogą mieć zróżnicowany bas, skoro grają od 55Hz i to z mocno podbitym wyższym basem? Mają robić efekt łał.
Cała reszta to bajdurzenie i myślenie życzeniowe właścicieli.

A może po prostu „parametry nie grają” i niektóre kolumny mają taką a nie inną charakterystykę niskich tonów i ona może się po prostu podobać, wcale nie mając super zakresu na papierze?

Rozmawiamy o muzyce i emocjach, a nie danych i wykresach😉

Edytowane przez arturo_waw

Dlatego kupowanie na odległość nie ma sensu. 

Jest nawet gorzej, sluchanie przed kupnem u kogoś też może być zdradliwe ze względu na akustykę 😉

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Jest nawet gorzej, sluchanie przed kupnem u kogoś też może być zdradliwe ze względu na akustykę 😉

Sure, idealne warunki to odsłuchy u siebie. Ale przy polowaniu na rynku wtórnym to bardzo bardzo trudne:) 

Ot, chyba coś za coś. Jak taniej, to niestety trochę w ciemno 😞

12 minut temu, arturo_waw napisał:

A może po prostu „parametry nie grają” i niektóre kolumny mają taką a nie inną charakterystykę niskich tonów i ona może się po prostu podobać, wcale nie mając super zakresu na papierze?

Rozmawiamy o muzyce i emocjach, a nie danych i wykresach😉

To jest właśnie myślenie życzeniowe - parametry grają. Co nie zmienia faktu, że taka lub śmaka charakterystyka może się podobać. Są różne gusta.

Teraz, Allmr napisał:

To jest właśnie myślenie życzeniowe - parametry grają. Co nie zmienia faktu, że taka lub śmaka charakterystyka może się podobać. Są różne gusta.

Nawet zakładając, że sobie odczytasz wszystkie aspekty brzmienia z parametrów, co jest i tak niemożliwe to z tych parametrów zazwyczaj za wiele nie zostaje po wstawieniu do pomieszczenia. 

35 minut temu, Ajothe napisał:

Nawet zakładając, że sobie odczytasz wszystkie aspekty brzmienia z parametrów, co jest i tak niemożliwe to z tych parametrów zazwyczaj za wiele nie zostaje po wstawieniu do pomieszczenia. 

Nigdzie tak nie napisałem, bo to oczywiście niemożliwe.
Jeżeli charakterystyka podaje od jakiego zakresu kolumny grają i gdzie mają mocne podbicia, to można ogólnie założyć czego można się spodziewać, czy nie?
Jeżeli grają (teoretycznie) od 55Hz to jak mają odtworzyć bas, którego tu nie ma? No i co ma pomieszczenie do tego, doda ci nagle to pasmo?

Później żonglerka kablami, wzmacniaczami, dac'ami i szukanie czegoś, czego nigdy nie będzie z takich kolumn. I dokładanie sub'a na koniec.

Przypominam, że nie piszę o gustach.

Kolumna może mieć podbite pasmo, ale nieszczęśliwa akustyką może dane pasmo zjeść lub podbić. 

7 minut temu, Allmr napisał:

od 55Hz to jak mają odtworzyć bas, którego tu nie ma

Zależy od tego jaki jest spadek, przecież się nagle nie urywa stromo na 44hz. Jak to się ukształtuje w danym pokoju to już zależy od "room gain", "sbir".

Chyba większość trochę obeznanych z audio o tym wie. 

Poza tym są jeszcze harmoncznie, więc na na monitorkach kończących się na 100hz jakieś wrażenie basu będzie, no poza basem z syntezatora 😉

2 godziny temu, Allmr napisał:

Jeżeli grają (teoretycznie) od 55Hz to jak mają odtworzyć bas, którego tu nie ma? No i co ma pomieszczenie do tego, doda ci nagle to pasmo?

Po pierwsze zadne kolumny nie graja tylko od "55Hz" tylko graja np 55Hz przy -3dB. Wtedy najpewniej graja rownierz 50 czy nawet 45Hz tylko ciszej. To moze byc przy -6 a moze -10dB.

I tak, wtedy mod pokoju moze spowodowac ze u ciebie graja one od 45Hz jednak (przy tych samych kryteriach ktore podal producent).

Gorzej jak producent podal 55Hz przy -10dB wtedy ponizej juz nie wiele sie dzieje.

Moze byc tez odwrotna sytuacja kiedy geometria pokoju powoduje pochlanianie 55Hz i u ciebie nawet te w praktyce zagraja od np 60Hz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

Po pierwsze zadne kolumny nie graja tylko od "55Hz" tylko graja np 55Hz przy -3dB. Wtedy najpewniej graja rownierz 50 czy nawet 45Hz tylko ciszej. To moze byc przy -6 a moze -10dB.

I piszac od 55Hz tak to wlasnie rozumiemy (a przynajmniej audiofile powinni rozumieć). Obawiam sie jednak ze z tym rozumieniem i czytaniem wykresów to bywa roznie 😉 .

Pasmo przenoszenia dla kolumn powinno sie podawać przy +/- 3dB

🙂 

Edytowane przez pmcomp

Tak wygląda charka Aviatorów.
Gdyby jakiś kolega z działu DIY skonstruował takie głośniki krytyce nie byłoby końca.
No ale tp przecież Chario.
No i wykresy nie grają.

Też będziecie to ratować modami? Pewnie też zasłonami i dywanami?

Co nie znaczy (podkreślam to kolejny raz), że mogą się komuś podobać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, arturo_waw napisał:

A może po prostu „parametry nie grają”

A może po prostu kiedy ktoś nie ma zielonego pojęcia o tym na co jaki i jak dany parametr wpływa, to plecie te bzdury.

• Pokaż nowe odpowiedzi