Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, arturo_waw napisał:

To akurat mi się mega podoba. Jak się ma miejsce, to wygląda to IMO sztos. 

Ja tego nie neguję. Mi też się to mega podoba. Ogólnie Extrem-y wyglądają ekstremalnie dobrze😎

13 minut temu, arturo_waw napisał:

Owszem, dlatego ten pomysł mi sie urodził... Pasowałyby idealnie. A napędzić je można za pewne jakimiś moboblokami typu EC AW180. 

Kurcze może na początek taki Nad S300 by wystarczył ale to musi się wypowiedzieć ktoś z większym doświadczeniem. 

EC AW180 piękne monobloki. Nie ma ich u nas dużo a jak już są to ceny trochę zawyżone 

25 minut temu, pmcomp napisał:

Fizyka. Wymiar albo do góry albo do tyłu 🙂 .

Masz rację

24 minuty temu, pmcomp napisał:

akieś promocje na tej Słowacji są. Choć chyba w Czechach, tak podano w ogłoszeniach.

Tak, to prawda - dziwne.

Stoją też Auditor M ze standami za 6700 PLN i Electa Amator III (prawie nówki) za 16 tys PLN.

Może na Czechy jest jakiś lepszy dealer i Pepiczki nie płacą 100% narzutu jak my w PL?🤔

20 minut temu, arturo_waw napisał:

A w razie jakiejś awarii przetwornika to pewnie już kaplica przy takim wiekowym sprzęcie .

Zakładam, że spalisz cewkę, a nie zrobisz dziurę w membranie. Mozna przewinąć. Zawieszenia też mozna wymienić. Są fachowcy.

2 minuty temu, arturo_waw napisał:

Stoją też Auditor M ze standami za 6700 PLN

Jeszcze ich nie słuchałeś? Jechac i macać.

2 minuty temu, arturo_waw napisał:

Tak, to prawda - dziwne.

Stoją też Auditor M ze standami za 6700 PLN i Electa Amator III (prawie nówki) za 16 tys PLN.

Może na Czechy jest jakiś lepszy dealer i Pepiczki nie płacą 100% narzutu jak my w PL?🤔

Kupowałem u Knedli kolumny dwa razy, w super cenie, w super stanie 🙂 . Ale osobiście.

A raz przechodzonego Sonusa Makaroniarz mi wcisnął. Na 😡 odległość.

Jest ryzyko, jest zabawa. 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

28 minut temu, pmcomp napisał:

Jest ryzyko, jest zabawa. 

A tu jest... SCAM.

Napisałem do Gościa, z pytaniem o odbiór osobisty i...odpowiedź poniżej 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co ciekawe, nazwisko mi się skojarzyło i zajrzałem do poczty, a tam podobna rozmowa z tym samym Gościem, z tą samą historią kiedy szukałem monobloków Densena, kilka miesięcy temu. Nie chce gadać na what's app bo nie mówi płynnie po angielsku, mieszka w Hiszpanii, sprzedaż tylko przez jego super portal z bezpieczną wysyłką etc....

image.thumb.png.e55b88fbd1da1986e4936eccf4649887.png

No i czar czeskich cen prysł!

Wracam na ziemię 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też do niego napisałem bo byłem mega ciekaw czy ta cena jest realna😅 dostałem tą samą odpowiedź 😆

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, arturo_waw napisał:

A tu jest... SCAM.

Napisałem do Gościa, z pytaniem o odbiór osobisty i...odpowiedź poniżej 🙂 

Ukryta Zawartość

Co ciekawe, nazwisko mi się skojarzyło i zajrzałem do poczty, a tam podobna rozmowa z tym samym Gościem, z tą samą historią kiedy szukałem monobloków Densena, kilka miesięcy temu. Nie chce gadać na what's app bo nie mówi płynnie po angielsku, mieszka w Hiszpanii, sprzedaż tylko przez jego super portal z bezpieczną wysyłką etc....

image.thumb.png.e55b88fbd1da1986e4936eccf4649887.png

No i czar czeskich cen prysł!

Wracam na ziemię 🙂 

Nic nie prysło ... wiemy skąd sie takie ceny wzięły 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Scam z extremami to najwyraźniej za mało słabych doświadczeń z SF tego dnia, bo doświadczyłem też twardego (dosłownie) zderzenia z SF Olympica Nova I. 

Odsłuch w salonie Denona w warszawskiej Arkadii, pomieszczenie 12-13m2 (swoją drogą chyba słabo przygotowane do odsłuchów, mimo loga Nyquista na panelach), połączenie z Naim Uniti Nova, jakimiś QED Signature. 

Pierwsze wrażenie? 

Jakie one małe… na oko - objętościowo o połowę mniejsze niż Chario Sonnet czy Opera Callas. 

Drugie wrażenie?

To jest hi-end? To kosztuje 30 tyś zł? Ten „fornir”? Gdyby mi sprzedawca nie powiedział, byłbym pewien że to jakieś linoleum czy inna cerata, tylko starannie docięta i naciągnięta na tę kolumnę. 

Nie ukrywam że w tym momencie mój entuzjazm mocno odpadł i poczułem się trochę oszukany (chyba sam wobec swoich oczekiwań). Wrażenie jakie robią te kolumny na żywo, pasuje mi bardziej do półki cenowej serii Lumina a nie Olympica. Nawet Sonetto wygląda dużo lepiej…

Po odpaleniu Tidala, niestety nie było lepiej. 

In plus:

Ładne wokale (tego się spodziewałem, w końcu to SF)

Bardzo podobała mi się prezentacja fortepianu 

Wszystkie wysokie tony ogólnie brzmiały dobrze  

Dynamika i bas - o dziwo, w tym aspekcie było lepiej się spodziewałem. Jak na taki mały przetwornik (na oko z 12 cm), to naprawdę dawały sobie radę 

In minus:

Przestrzeń a raczej jej brak. No wręcz porażająco słabo. 

Scena bardzo wąska, a w głąb wręcz nieistniejąca. Drugiego planu po prostu nie było. 

Przeciętna rozdzielczość. Nie słyszałem tych detali, które słyszę u siebie, w numerach które świetnie znam. 

Numer Baba Blues „I play the blues for you” jest tak zrealizowany, że jest tam wyjątkowa separacja sekcji dźwiękowych, a te Olympicy nie oddały tego lepiej niż mój Harman Kardon w aucie.

Brak tego „czegoś”, czego oczekiwałem po SF. Nie było tu żadnej pięknej barwy, wyjątkowego czaru, które pamiętam choćby ze swoich podstawkowych SF Toy. Żaden to spektakl, ot - całkiem przyjemne ale przeciętne granie z ładnymi wokalami .

Żeby być pewnym, że to nie mój gorszy dzień czy inne licho, standardowo na koniec krótkie porównanie z innym modelem - Focal Sopra. I było lepiej, naprawdę lepiej, choć Focal to w ogóle nie moje granie.

Stereofonia wciąż przeciętna (stąd mój przytyk do samej sali odsłuchowej), ale już separacja i rozdzielczość na sporo lepszym poziomie. 

Przypomnę tylko, że to kolumny które katalogowo kosztują 30k zł! 

A zagrały tak, jakby miały kosztować 10k. O kwestii wizualnej już napisałem, ale wciąż porażające jest dla mnie to jaka różnica dzieli wykończenie tych SF a Chario Sonnet, które oglądałem 2 tyg temu (być może zdjęcia tego nie oddają, ale to PRZEPAŚĆ). 

Zdecydowanie moje największe rozczarowanie z dotychczasowych odsłuchów 😞

Ukryta Zawartość

IMG_1174.jpeg

IMG_1176.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, arturo_waw napisał:

Scam z extremami to najwyraźniej za mało słabych doświadczeń z SF tego dnia, bo doświadczyłem też twardego (dosłownie) zderzenia z SF Olympica Nova I. 

Odsłuch w salonie Denona w warszawskiej Arkadii, pomieszczenie 12-13m2 (swoją drogą chyba słabo przygotowane do odsłuchów, mimo loga Nyquista na panelach), połączenie z Naim Uniti Nova, jakimiś QED Signature. 

Pierwsze wrażenie? 

Jakie one małe… na oko - objętościowo o połowę mniejsze niż Chario Sonnet czy Opera Callas. 

Drugie wrażenie?

To jest hi-end? To kosztuje 30 tyś zł? Ten „fornir”? Gdyby mi sprzedawca nie powiedział, byłbym pewien że to jakieś linoleum czy inna cerata, tylko starannie docięta i naciągnięta na tę kolumnę. 

Nie ukrywam że w tym momencie mój entuzjazm mocno odpadł i poczułem się trochę oszukany (chyba sam wobec swoich oczekiwań). Wrażenie jakie robią te kolumny na żywo, pasuje mi bardziej do półki cenowej serii Lumina a nie Olympica. Nawet Sonetto wygląda dużo lepiej…

Po odpaleniu Tidala, niestety nie było lepiej. 

In plus:

Ładne wokale (tego się spodziewałem, w końcu to SF)

Bardzo podobała mi się prezentacja fortepianu 

Wszystkie wysokie tony ogólnie brzmiały dobrze  

Dynamika i bas - o dziwo, w tym aspekcie było lepiej się spodziewałem. Jak na taki mały przetwornik (na oko z 12 cm), to naprawdę dawały sobie radę 

In minus:

Przestrzeń a raczej jej brak. No wręcz porażająco słabo. 

Scena bardzo wąska, a w głąb wręcz nieistniejąca. Drugiego planu po prostu nie było. 

Przeciętna rozdzielczość. Nie słyszałem tych detali, które słyszę u siebie, w numerach które świetnie znam. 

Numer Baba Blues „I play the blues for you” jest tak zrealizowany, że jest tam wyjątkowa separacja sekcji dźwiękowych, a te Olympicy nie oddały tego lepiej niż mój Harman Kardon w aucie.

Brak tego „czegoś”, czego oczekiwałem po SF. Nie było tu żadnej pięknej barwy, wyjątkowego czaru, które pamiętam choćby ze swoich podstawkowych SF Toy. Żaden to spektakl, ot - całkiem przyjemne ale przeciętne granie z ładnymi wokalami .

Żeby być pewnym, że to nie mój gorszy dzień czy inne licho, standardowo na koniec krótkie porównanie z innym modelem - Focal Sopra. I było lepiej, naprawdę lepiej, choć Focal to w ogóle nie moje granie.

Stereofonia wciąż przeciętna (stąd mój przytyk do samej sali odsłuchowej), ale już separacja i rozdzielczość na sporo lepszym poziomie. 

Przypomnę tylko, że to kolumny które katalogowo kosztują 30k zł! 

A zagrały tak, jakby miały kosztować 10k. O kwestii wizualnej już napisałem, ale wciąż porażające jest dla mnie to jaka różnica dzieli wykończenie tych SF a Chario Sonnet, które oglądałem 2 tyg temu (być może zdjęcia tego nie oddają, ale to PRZEPAŚĆ). 

Zdecydowanie moje największe rozczarowanie z dotychczasowych odsłuchów 😞

Ukryta Zawartość

IMG_1174.jpeg

IMG_1176.jpeg

Chciałeś posłuchac kolumn NOWYCH ... to masz.

Ale koledze @tedi02 takie wsamkurat pasują 😉 .

14 minut temu, arturo_waw napisał:

A zagrały tak, jakby miały kosztować 10k.

Pana nota sędziowska jest odrzucona z mocy regulaminu. Jak w skokach narciarskich. Za duzo.

😂

Kiedys sie robiło kolumny, teraz próbuje się robić pieniądze. Nieprawdaż @tedi02 ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ja powtórzę to co napisałem na pierwszych stronach tego tematu.

Wypożycz na test do siebie monitory Jasper 18. Nic Cię to nie kosztuje aby ich posłuchać. Wiem że chcesz coś zmienić i zmienisz bo grają nieco inaczej niż j23 i j25mk2.

Sprawdza się to co wiele osób z dużym doświadczeniem mówi o nowych konstrukcjach. Kosztują krocie ale niestety nie idzie z tym w parze jakość i poziom dźwięku

To bardzo fajny temat! Kompetentny prowadzący, nie zasypuje gruszek ale walczy, działa. Ma już Pylony, nie doradzaj mu wchodzenia do tej samej rzeki. Babiny sobie nie zmieni, ale niech chłopak chociaż kolumny ma inne 😁

"Tynk pożera dźwięk" 747

3 minuty temu, EmilioE napisał:

To bardzo fajny temat! Kompetentny prowadzący, nie zasypuje gruszek ale walczy, działa.

@arturo_waw podziwu godna konsekwencja w dążeniu do celu i dużo materiału dla potomnych. Szkoda, że tak bardzo ważny jest wygląd, bo jeszcze raz poleciłbym klasyczne skrzynki, typu Harbeth lub Graham ls 5/9, ale już nie będę tego robił. Doceniam determinację i kibicuję 🙂

32 minuty temu, Tommi88 napisał:

Sprawdza się to co wiele osób z dużym doświadczeniem mówi o nowych konstrukcjach. Kosztują krocie ale niestety nie idzie z tym w parze jakość i poziom dźwięku

To po co ma sprawdzać ??? 😳

20 minut temu, EmilioE napisał:

To bardzo fajny temat! Kompetentny prowadzący, nie zasypuje gruszek ale walczy, działa. Ma już Pylony, nie doradzaj mu wchodzenia do tej samej rzeki. Babiny sobie nie zmieni, ale niech chłopak chociaż kolumny ma inne 😁

Yes, yes, yes.

Tylko niektóre brzydkie monitory są zajebiste 😉 . Moja na szczęście się nie wtrąca ... przestała. Mawia, że jej ukradłem salon 😂. Pech. Mam audio i ... na dziwki nie chodzę, pieniądze do domu przynoszę, kwiatki czasami kupuję, jak zwykle za rzadko ... wiem.

Coś za coś 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Teraz, EmilioE napisał:

Ja mojej też salon zajumałem. Trudno,  cztery pary kolumn gdzieś muszę wstawić 🤣

Jak policze te do kina domowego to... palców u ręców nie starczy 😁.

Godzinę temu, Allmr napisał:

nie wiem jak dizajn.

Nope, "nothing special at all".

Powoli moja lista modeli do odsłuchu się kurczy, a zacząłem się mocno zastanawiać nad tymi SF EA II z Niemiec. Problem w tym, że w PL nie ma żadnego modelu do sprawdzenia.  Nie chcę jednak w ciemno jechać 12h w jedną stronę, nie znając ich brzmienia.

Czy ktokolwiek z czytających ten temat, zna może kogoś kto je posiada? W ramach PL mogę się wybrać z dobrą butelką w ramach podziękowania, za godzinkę obcowania z nimi. 

Będę zobowiązany.

15 minut temu, Ajothe napisał:

Ciekaw jestem jak w porównaniu do tych SF oceniłbyś Epos es14n. 

Właśnie! Nic się o nich nie pisze na Forum, a bardzo mnie intrygują, w końcu to Finki dla ubogich. Na pewno są bardzo rzetelne, ale czy zachowują fun ze słuchania? Masz w Warszawie używki w kolorze czarnym wraz z firmowymi standami. Ja bym koniecznie ich odsłuchał!

"Tynk pożera dźwięk" 747

9 minut temu, EmilioE napisał:

Właśnie! Nic się o nich nie pisze na Forum, a bardzo mnie intrygują, w końcu to Finki dla ubogich. Na pewno są bardzo rzetelne, ale czy zachowują fun ze słuchania? Masz w Warszawie używki w kolorze czarnym wraz z firmowymi standami. Ja bym koniecznie ich odsłuchał!

Ale to chyba "aktualna" konstrukcja?

Jakoś tak po wczorajszym doświadczeniu z Olympica Nova nabrałem dystansu do nowych produktów...

12 minut temu, Ajothe napisał:

Myślę, że to kompletnie odmienne granie. Słyszałem je jak i mniejszy model. 

Napisz coś o wrażeniach, proszę.

"Tynk pożera dźwięk" 747

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

Nope, "nothing special at all".

Powoli moja lista modeli do odsłuchu się kurczy, a zacząłem się mocno zastanawiać nad tymi SF EA II z Niemiec. Problem w tym, że w PL nie ma żadnego modelu do sprawdzenia.  Nie chcę jednak w ciemno jechać 12h w jedną stronę, nie znając ich brzmienia.

Czy ktokolwiek z czytających ten temat, zna może kogoś kto je posiada? W ramach PL mogę się wybrać z dobrą butelką w ramach podziękowania, za godzinkę obcowania z nimi. 

Będę zobowiązany.

@bubusia ma ale chyba wersje I. I mieszka pod Warszawą. Uderzaj do Niego.

anawet jak wersja I gra ciut inaczej niz II to i tak szkola brzmienia i charakter powinny byc podobne.

45 minut temu, EmilioE napisał:

Napisz coś o wrażeniach, proszę.

To było 2 lata temu, więc trochę mgliscie, ale paleta dużą przestrzeń, stereofonię, detal, kontrolowany bas. 

Napędzał jakiś potwór w klasie A. 

charakter neutralny, napewno nie ciepłe, ale też nie przegięte w drugą stronę. 

I czuło się ochotę do grania, to żadne muły, wysoka dynamika. 

Myślę, że Triangle może się podobać 😊 

[ Esprit EZ Comete 40th, Santos Rosewood ]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez D850

Dla mnie osobiście Triangle to dziwne granie, ciężko mi to wytłumaczyć, ale za każdym razem miałem wrażenie że słyszę coś dziwnego ......

Dla mnie są genialne, grają tak zaje ... jak wyglądają 😉

Jest detal, przestrzeń, wielowarstwowość, nic się nie zlewa a środek bardzo wyrazisty. Kiedyś też nie za bardzo lubiłem takie granie (tylko tradycyjne V), ale z wiekiem mi się zmieniło. Może na starość jeszcze zacznę pić wino 🙃

57 minut temu, D850 napisał:

Myślę, że Triangle może się podobać 😊 

[ Esprit EZ Comete 40th, Santos Rosewood ]

Ukryta Zawartość

Dzięki ale to nawet nie jest mój przedział cenowy, ani nic zbliżonego.

Inna sprawa, że kiedyś ich słuchałem (innego modelu akurat) i podobnie jak @Ajothe tez miałem ich "dziwny odbiór".

Ukryta Zawartość

W dniu 22.01.2025 o 20:10, arturo_waw napisał:

No to "referencyjne monitory" mam już odhaczone 😉 

Dzięki @pmcomp rekomendację i @Pawte za kontakt do CharlieStudio, gdzie mogłem ich odsłuchać.

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się iż te monitory to naprawdę takie maleństwa. Są mniejsze niż pudełko po damskich butach! Na zdjęciu w porównaniu do całkiem sporych (ale w granicach normy - monitorów Audio Note), wyglądają jak "zabawkowe". Tym większe było moje zaskoczenie, jakim dźwiękiem te kolumienki potrafią zagrać... 

Przyznaję rację - zrobiłem wow, bo takiego dźwięku się na pewno nie spodziewałem. Przestrzeń którą kreują jest wyjątkowa (w porównaniu do ich wielkości), wspaniale znikają w pokoju i kreują naprawdę mini-spektakl. Słuchałem ich dosłownie kilkanaście minut, więc poza tym co powyżej mogę tylko powiedzieć że grają przepiękną średnicą i prezentują bardzo realistyczne wokale. Niestety jednak, fizyki nie da się oszukać i bas mimo że słyszalny, to jest po prostu taki jak sama konstrukcja - filigranowy i nomen omen pudełkowy (tym bardziej że słuchałem ich w prawie 50m2!). Co myślę, nie stanowi dużego problemu przy jazzie, muzyce klasycznej czy nawet bluesie, ale już przy elektronice - po prostu brakuje "mięsa".

Myślę jednak, że przy wsparciu subem może im naprawdę niczego nie brakować. 

Czy są to wyjątkowe kolumny? Na pewno tak. Czy mają czarującą średnicę? Zdecydowanie. Czy grają zaskakująco dużym dźwiękiem w stosunku do swoich rozmiarów? Owszem.

Czy są to kolumny, spełniające moje oczekiwania (pomieszczenie, rodzaj muzyki, aspekt wizualny)? Nie.

Ale przyznam że gdybym szukał kolumn do sypialni albo do pokoju biurowego, albo po prostu drugiego lub trzeciego zestawu kolumn (tylko do wybranej kategorii muzyki)... to pewnie byłoby "po zawodach".

Krótko sprawdziłem też większe Audio Note i oczywiście wielkość dźwięku oraz jakoś niskich tonów była znacząco (choć nie tak, jak wskazywałaby różnica w gabarytach) lepsza, no ale to również tylko proste, zwykłe skrzynki...

Kolejne doświadczenie za mną, upewniło mnie tylko w przekonaniu żeby nie kierować się pozorami (gabaryty) i ceną, bo można się nieźle zaskoczyć. A sama wizyta w CharlieStudio (gorąco polecam jeśli ktoś lubi klimaty vintage lub ma potrzebę renowacji swoich kolumn/standów) i rozmowa z właścicielem, potwierdziła wybrany prze mnie kierunek - włoszczyzna  🙂 

Ukryta Zawartość

Z charlie studio trzeba ostrożnie, ja poniekąd z ich rekomendacji kupiłem takie monitorki 😉 jestem super zadowolony 

IMG_6807.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, D850 napisał:

grają tak zaje ... jak wyglądają 😉

A wyglądają kiczowato, efekciarsko. 😈

Edytowane przez MCHammer2022
  • Pokaż nowe odpowiedzi