Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, arturo_waw napisał:

Cudowna porada dla człowieka-estety, w wątku „PIĘKNE monitory”, który tylko jakieś 136x napisał już o tym że warunkiem wyboru sprzętu jest jego design i który wydał w ostatnim czasie 50k + na to żeby jego pokój muzyczny wyglądał tak jak sobie wymarzył 🙃

„Wstaw se płytę chodnikową i pumeks” 

🤷‍♂️

To odlej sobie z betonu jaką chcesz i daj do wyszlifowania. Bedziesz miał płyte designerską. Mozesz sobie nawet maznąć na niebiesko. Pumeksy też.

811k3r7e8P08kvYa4BVw9uzXvlSKQICGASfPex9J

Zrobisz jak zechcesz. Wszystkie moje kolumny stoją na takich betonach z pumeksami. Ustaw, posłuchaj, sprawdź. Koszt testu żaden.

PS. metalowe standy zbadziwią ci ten jego design. Masz super drewniane standy pasujące ci do komody i kolumn i chcesz się ich pozbyć. To się nazywa decyzja człowieka-estety 🤭.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

12 minut temu, pmcomp napisał:

To odlej sobie z betonu jaką chcesz i daj do wyszlifowania. Bedziesz miał płyte designerską. Mozesz sobie nawet maznąć na niebiesko. Pumeksy też.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobisz jak zechcesz. Wszystkie moje kolumny stoją na takich betonach z pumeksami. Ustaw, posłuchaj, sprawdź. Koszt testu żaden.

PS. metalowe standy zbadziwią ci ten jego design. Masz super drewniane standy pasujące ci do komody i kolumn i chcesz się ich pozbyć. To się nazywa decyzja człowieka-estety 🤭.

to się nadaje do specjalistycznych periodyków

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, pmcomp napisał:

Masz super drewniane standy pasujące ci do komody i kolumn i chcesz się ich pozbyć. To się nazywa decyzja człowieka-estety 🤭.

A czy ja napisałem ze chce się ich pozbyć, czy ze chce je wykorzystać ale przerobić i zachować właśnie to drewno?:) 

13 minut temu, arturo_waw napisał:

A czy ja napisałem ze chce się ich pozbyć, czy ze chce je wykorzystać ale przerobić i zachować właśnie to drewno?:) 

Będzie cieżko to drewno wydłużyć 😂.

Pamiętaj, że standy "grają" inaczej. Przerabiając zepsujesz je. Lepiej jak radze postaw je na czymś. Beton ci nie pasuje to postaw na ... drewnie. Klejonym lub litym. Nie stawiaj na granicie ani na marmurze.

Powodzenia.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Będzie cieżko to drewno wydłużyć 😂.

Pamiętaj, że standy "grają" inaczej. Przerabiając zepsujesz je. Lepiej jak radze postaw je na czymś. Beton ci nie pasuje to postaw na ... drewnie. Klejonym lub litym. Nie stawiaj na granicie ani na marmurze.

Powodzenia.

Z czystej tylko ciekawości (ani marmur ani granit mi nie pasuje), dlaczego na nich akurat nie? 

W sieci od zawsze widziałem sporo podstaw pod kolumny czy gramofony właśnie z czegoś „granitopodobnego”. Te „słynne” podstawy drewniane Sonus Faber też stoją na czymś co wygląda jak marmur. 

8 godzin temu, arturo_waw napisał:

Z czystej tylko ciekawości (ani marmur ani granit mi nie pasuje), dlaczego na nich akurat nie? 

Moim zdaniem „dzwonią”. Specyficzny efekt. Sprawdz sam.

10 godzin temu, arturo_waw napisał:

W sieci od zawsze widziałem sporo podstaw pod kolumny czy gramofony właśnie z czegoś „granitopodobnego”.

Zapewne chodzi o konglomerat kwarcowy. Niestety równie drogi, co marmur i praktycznie nie ma możliwości zamówienia grubszych podstaw niż standardowa grubość blatu kuchennego.

8 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Zapewne chodzi o konglomerat kwarcowy. Niestety równie drogi, co marmur i praktycznie nie ma możliwości zamówienia grubszych podstaw niż standardowa grubość blatu kuchennego.

Nie demonizuj ceny marmuru np. 1 m2/3cm +/- 450 zł, a tym bardziej w wymiarach pozostałości po odcięciu ze slaba

9 minut temu, MCHammer2022 napisał:

@Zbi_Rek może trochę "demonizuję" bo potrzebowałem podstaw o grubości ... 25cm. A to już by była konkretna kasa. 💀☠️😈

Ok, ale to inna kategoria surowca,

jako podstawa wystarczająca jest grubość 3cm i wyprzedzając ew. pytanie płyta tej grubości o wymiarze np. 40cmx40cm waży ok. 12-13kg...

Edytowane przez Zbi_Rek
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Moim zdaniem „dzwonią”. Specyficzny efekt.

Nie pierwszy raz słyszę o tym efekcie, ale nie wiem co to jest? Testy musiałbym robić, ale nigdy jakoś się nie złożyło.

Czy możesz w kilku słowach napisać na czym polega ten efekt?

Zawsze słyszałem, że dzwoni szkło i granit, ale nikt nigdy w trakcie odsłuchu jakiegokolwiek systemu z meblami  granitowymi lub szklanymi nie zwrócił mojej uwagi na to. Więcej. Czy szyby w oknach i drzwiach pokoju odsłuchowego też dzwonią?

Pytam jak najbardziej poważnie. Sam mam szklane półki i nieraz już zastanawiałem się nad ich zmianą na drewno lub plexi.

Przepraszam za wpis nie na temat, ale chciałem skorzystać z okazji wyjaśnienia tego.

22 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

płyta tej grubości o wymiarze np. 40cmx40cm waży ok. 12-13kg...

Celna uwaga. Mnie oprócz ceny przerażała także waga konglomeratu/granitu: 40×40×25cm to by była spora waga. Jakbym doliczył do tego 28kg jednej kolumny to sprzątaniu dywanu połączonym z przesuwaniem kolumn raczej nie mógłbym myśleć.

Edytowane przez MCHammer2022
36 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Celna uwaga. Mnie oprócz ceny przerażała także waga konglomeratu/granitu: 40×40×25cm to by była spora waga. Jakbym doliczył do tego 28kg jednej kolumny to sprzątaniu dywanu połączonym z przesuwaniem kolumn raczej nie mógłbym myśleć.

jeżeli odkurzasz dywan pod wszystkim co na nim stoi, to masz regularny WOD z martwym ciągiem w zestawie. Wagę postumentu mógłbyś częściowo obniżyć, konstruując z płytek sześcian 😏

Edytowane przez Zbi_Rek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.01.2025 o 22:31, arturo_waw napisał:

A co możesz powiedzieć o porównaniu z Pylonami?

No dobra, 3 porządne sesje odsłuchowe za mną, więc mogę chyba powoli podzielić się wnioskami. Porównanie oczywiście do Jasperów, no bo tylko tak mogę rzetelnie to ocenić (ten sam pokój, taka sama elektronika).

In plus dla Diapasonów:

CZYSTOŚĆ dźwięku. Jestem pod dużym wrażeniem, jak czysto i naturalnie brzmi muzyka z tych kolumn. Szczególnie instrumenty. Jest to tak realistyczne, wręcz namacalne jakbym w pokoju miał band. 

PRZESTRZENNOŚĆ. Kolumny całkowicie znikają, a dźwięk wypełnia cały pokój. Jest go dużo, scena jest szeroka (tutaj akurat dużej różnicy vs Jaspery nie ma, bo tam też z tym było dobrze) ale przede wszystkim bardzo głęboka. Mam wrażenie jakby niektóre dźwięki były generowane kilka metrów za linią kolumn. Extra wrażenie!

Muzyka brzmi baaaardzo ŻYWO i dynamicznie. Być może to kwestia mojego przyzwyczajenia do trochę przytłumionych Jasperów, no ale czuję że muzyka brzmi inaczej. Szczególnie wysokie tony, no tutaj jest bardzo duża różnica. 

Przepiękne WOKALE. Nagrania akustyczne czarują niesamowicie i wciągają. Wybijają się do przodu, a jednocześnie w tle słychać te wszystkie "przeszkadzajki" - jakieś grzechotki, drgnięcia talerzy, pociągnięcia strun itp. 

In plus dla Jasperów:

BAS. Oczywiście mieliście rację, że monitory tak obszernego i nisko schodzącego basu mieć nie będą i tak jest  w istocie. Choć bas w Diapasonach jest bardziej krótki i zwarty (co lubię), no to jednak całościowo niskie tony brzmią lepiej w Pylonach. W hip hopie czy RNB jest to dość wyraźne (ale na szczęście wiele tego nie słucham).

"Gęsta", CIEPŁA barwa dźwięku. Wiem że to trochę w opozycji do tego żywego i czystego dźwięku, o którym pisałem wyżej w kontekście Diapasonów, ale Jaspery mają trochę takiego "klubowego" stylu, który przyjemnie masuje po żołądku, szczególnie przy głośniejszych odsłuchach. 

Wiem, ze nie ma tu wielu fanów Pylona (Jaspery polecam naprawdę sprawdzić), ale musze przyznać że mimo iż całościowo Diapasony brzmią na tym etapie dla mnie lepiej i wszechstronniej (albo jak ktoś wyżej napisał - po prostu "szlachetniej"), to nie jest to jakaś mega przeskok vs Jaspery. 

W Diapasonach na tym etapie widze tylko jedną małą wadę - troszkę drażnią mnie niektóre wysokie tony (nie jakoś bardzo, ale kilka razy np. przy trąbkach musiałem przyciszyć). I zastanawiam się czy to nie kwestia zgrania z Densenem, która sam w sobie gra dość żywo. I myślę sobie, że chętnie sprawdziłbym je z jakimś cieplejszym tranzystorem....a może nawet lampą?

Wiem że YT to żadne wyznacznik, ale znalazłem dwóch Gości, którzy łączyli Diapasony z lampą no i brzmi to na tych graniach bardzo fajnie. Oczywiście, mają tam zacne pozostałe elementy toru, ale mam jakieś przeczucie że te Diapasony mogłyby pokazać jeszcze więcej czaru z lampową końcówką.

Edytowane przez arturo_waw
Godzinę temu, juro napisał:

Nie pierwszy raz słyszę o tym efekcie, ale nie wiem co to jest? Testy musiałbym robić, ale nigdy jakoś się nie złożyło.

Czy możesz w kilku słowach napisać na czym polega ten efekt?

Zawsze słyszałem, że dzwoni szkło i granit, ale nikt nigdy w trakcie odsłuchu jakiegokolwiek systemu z meblami  granitowymi lub szklanymi nie zwrócił mojej uwagi na to. Więcej. Czy szyby w oknach i drzwiach pokoju odsłuchowego też dzwonią?

Pytam jak najbardziej poważnie. Sam mam szklane półki i nieraz już zastanawiałem się nad ich zmianą na drewno lub plexi.

Przepraszam za wpis nie na temat, ale chciałem skorzystać z okazji wyjaśnienia tego.

Musisz sam spróbować i ocenić. To nie jest efekt dzwonienia kieliszków w barku.

Takie testy robiłem z 15 lat temu i od tamtego czasu używam betonu stawianego na nóżkach zrobionych z pumeksu podklejonego samoprzylepnym filcem. To stoi na klepce i można do woli przesuwać. Dźwiek się jakby uspokaja. Drgania z kolumn nie są przenoszone na podłoże, jest super stabilnie. Na tym stoją stalowe standy wypełnione piaskiem kwarcowym, a na tym kolumny na małych punktach z BluTaca. To jest moja metoda i moje rozwiązanie.

Szczególnie w granicie mnie coś osobiście bardzo drażniło. Dźwięk stawał się jakby sztucznie analityczny. Aż do przesady. Mawiano jeszcze, że dźwiek staje się "trupio zimny". Sorry za okreslenie ale to nie moje.

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

@Zbi_Rek może trochę "demonizuję" bo potrzebowałem podstaw o grubości ... 25cm. A to już by była konkretna kasa. 💀☠️😈

I ogromny ciężar. Bo 40x40x25 cm granitu wazy ok. ... 120 kg.

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Ok, ale to inna kategoria surowca,

jako podstawa wystarczająca jest grubość 3cm i wyprzedzając ew. pytanie płyta tej grubości o wymiarze np. 40cmx40cm waży ok. 12-13kg...

ok. 14,4 kg, łatwo obliczyć. 0.4x0.4x0.03x3000.

BTW robi się kolumny z betonu. W Polsce, a konkretnie w Szczecinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O kolumnach z granitu nie słyszałem ale raczej z powodu łatwiejszego obrabiania betonu w porównaniu do granitu, a nie własności sonicznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

58 minut temu, arturo_waw napisał:

W Diapasonach na tym etapie widze tylko jedną małą wadę - troszkę drażnią mnie niektóre wysokie tony (nie jakoś bardzo, ale kilka razy np. przy trąbkach musiałem przyciszyć). I zastanawiam się czy to nie kwestia zgrania z Densenem, która sam w sobie gra dość żywo.

Bardzo możliwe, że takie odczucie (nieprzyjemne wysokie) to wina dzielonki Densena. W zeszłym roku słuchałem zestawu B200+B300 +CD B400 (czyli prawie to co Ty masz) i z kolumnami B&W 802 D3 zagrał on dla mnie drażniąco (a po Densenie spodziewałem się grania ciepłego, okrągłego). Ogólnie byłem rozczarowany.

Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 1.02.2025 o 11:37, meloV8 napisał:

Niektóre z nich również mają audiofilska zwrotnice w postaci jednego kondensatora

Aleś się uparł na to "audiofilskość". A ja pytam co to ma wspólnego z audiofilskością??

Dla mnie to porostu kolejna wydumka producenta. Ale po co tu mieszać w to audiofilizm?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 minut temu, rafa napisał:

Aleś się uparł na to "audiofilskość". A ja pytam co to ma wspólnego z audiofilskością??

Dla mnie to porostu kolejna wydumka producenta. Ale po co tu mieszać w to audiofilizm?

Temat rzeka. Nie widziałeś, że każdy dodatkowy element w torze głośnika i wzmacniacza, to źródło zniekształcen? Jak jest tylko jeden kond chroniący tweeter przez uszkodzeniem, to mamy audiofilska nirwanę. Kij tam, że nie ma zgrania fazy, cewki korygujacej baffle step i zmniejszającej zniekształcenia. Chłop się narobił nad piękną obudową z orzecha, a zwrotnice zgapił z kolumn regałowych zgc UNITRA 🙂

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Temat rzeka. Nie widziałeś, że każdy dodatkowy element w torze głośnika i wzmacniacza, to źródło zniekształcen? Jak jest tylko jeden kond chroniący tweeter przez uszkodzeniem, to mamy audiofilska nirwanę. Kij tam, że nie ma zgrania fazy, cewki korygujacej baffle step i zmniejszającej zniekształcenia. Chłop się narobił nad piękną obudową z orzecha, a zwrotnice zgapił z kolumn regałowych zgc UNITRA 🙂

Czyli chłop sprzedaje na cały świat kolumny po 10, 15 i 50k euro, zbiera ochy i achy z targów sprzętu ale zapomniał dodać jakiegoś kondensatora i cała para w gwizdek? 🙂 

A może jednak to sprawdził, porównał i świadomie tak zdecydował?

9 minut temu, arturo_waw napisał:

Czyli chłop sprzedaje na cały świat kolumny po 10, 15 i 50k euro, zbiera ochy i achy z targów sprzętu ale zapomniał dodać jakiegoś kondensatora i cała para w gwizdek? 🙂 

A może jednak to sprawdził, porównał i świadomie tak zdecydował?

No i fajnie, że sprzedaje 🙂

23 minuty temu, arturo_waw napisał:

może jednak to sprawdził, porównał i świadomie tak zdecydował?

bez pomiarów to można tylko gdybać,ale jeśli jest w tych kolumnach tylko kondensator na wysokotonowym,to jest to świetna baza do upgrade,może melo się podejmie🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi