Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, to w takim razie używane, ale nie wiekowe, tak żeby ewidentne było że taniej,a w miarę świeże, które już spadły z ceny i nie spadną już tak mocno 🙂 i na pewno nie od takich handlarzyn, mega graciarnie zrobił, żeby ceny jeszcze były przystępne, nie chce nic pisać, żeby się komuś tu nie narazić, ale te diapasony,od jakiegoś handlarzyny,nie wiadomo skąd je wziął,za 10.500 zl to chyba niepoważny jest ,no ale takich jest sporo,ciekawe czy dużo tacy mają chętnych,na swoje cacka 🙂 wydaje mi sie że nie za bardzo,bo sam niekiedy wystawiam jakąś pierdołe do sprzedaży na olx i krzyczą czemu za przesyłkę 20zl to tak drogo !!!!😀

5 minut temu, RCD napisał:

Mówiłem Astera, były i czekały na Ciebie, monitory docelowe na całe życie

I co ja bym wtedy przez resztę życia robił i za czym gonił? 🙃 Młody jestem 😉

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

Bardzo słuszne podejście. Audio to droga! Jak droga samuraja 😁

"Tynk pożera dźwięk" 747

12 minut temu, arturo_waw napisał:

Za panienkami a nie kolumnami 🤪

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

A to akurat najczęściej jeszcze droższa zabawa 🙃

Jak się bawić to na całego 😁

Powodzenia w poszukiwaniach pięknych i ładnie śpiewających 

29 minut temu, arturo_waw napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobra znalazłem,temu już się nie oprzesz 😋😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cieszy mnie Wasz entuzjazm i zaangażowanie 😉

PS Te Kharmy to chyba hajendowe granie. Chyba na którymś AVS widzialem coś podobnego i robiło wrażenie. 

4 godziny temu, arturo_waw napisał:

Tak, można wybierać i wybierać. Ale jeśli śledzisz wątek to wiesz że jedna kluczowa dla mnie kwestia, robi już bardzo duży przesiew na starcie - design, który jest dość niespotykany i jednocześnie mocno sprecyzowany.  

Dwa, to potencjalna unikatowość kolumn i tym samym prognoza tego jak ta inwestycja po latach może mi się zwrócić. Bo nie chodzi o to żeby te kasę tylko wydać ale też za rok/dwa/trzy ją odzyskać. Dotychczas chyba na żadnym sprzęcie jeszcze nie straciłem (ew nieznacznie), dlatego że staram się wybierać takie które są choć trochę unikatowe i w przyszłości nie będą tracić na wartości (albo będą tracić nieznacznie). Co można powiedzieć np. o Electa Amator, a czego raczej nie można powiedzieć o takich Elacach.

Dwóch par nie chce, wystarczy jedna ale za to wyjątkowa:) 

Nie znam cen w Polsce  ale może coś od fyne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to jest ten model? Fajnie gra taka szerokopasmówka?

Odsłuchiwałem kiedyś tylko 1 taki model - chyba polska marka Cube Audio (model Jazz?) i wtedy mi się podobało, ale większych doświadczeń nie mam. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, J4Z napisał:

To nie jest szerokopasmówka.

A jak już mnie oświeciłeś, to jest szansa na dalsze wyjaśnienie co to w takim razie za rozwiązanie i ew. jakie są jego + i - ? 🙂 

Głośnik koncentryczny. Poczytaj w necie. Ja miałem tego typu w LS50 Meta. Żadnych przewag w stosunku do klasycznych rozwiązań nie uświadczyłem.

.

Bo są koncentryki i Koncentryki!

polecam te konkretnie posłuchać z dobrą elektroniką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 minut temu, J4Z napisał:

To nie jest szerokopasmówka.

Ale trzeba im przyznać że piękne 😍

10 minut temu, J4Z napisał:

Żadnych przewag w stosunku do klasycznych rozwiązań nie uświadczyłem.

No to szkoda 🤷‍♂️

6 godzin temu, EmilioE napisał:

Mam nieodparte odczucie, że powinieneś posłuchać Jamo Concert 8. Żeby mieć taki benchmark co można mieć za jakieś 3,5 tys. zł (!), a co sobie liczą współcześni oferenci za prezentowany dźwięk. I czy jest sens dopłacać...

W tym wypadku zdecydowanie jest sens dopłacać.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

11 godzin temu, J4Z napisał:

Głośnik koncentryczny. Poczytaj w necie. Ja miałem tego typu w LS50 Meta. Żadnych przewag w stosunku do klasycznych rozwiązań nie uświadczyłem.

Czy kef pakuje to samo w ls50 co w serię referenc???.Tannoy  w niższych modelach stosuje tulip a w wyzych pepperpot a to robi różnice 

W dniu 25.12.2024 o 10:19, Gargan napisał:

Audiofile dzielą się na tych, którzy uważają, że 70% brzmienia zestawu to kolumny i na tych, którzy uważają, że 70% brzmienia zestawu to wzmacniacz.

Nie do końca.

To jest Holy Trinity: Święte Źródło, Błogosławiony Wzmacniacz i Kolumny Wszechmogące. 😄 

Ta trójca ma równie zasadniczy wpływ na ostateczne brzmienie. Można się wykłócać o procenty, ale ostatecznie cały zestaw gra i każdy element ma wpływ. Jednym znakomitym elementem niczego się nie załatwi.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 minut temu, Gargan napisał:

Jakość nagrań

stąd  nasz szacunek dla artystów którzy o ową jakość dbają

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No to podzielę się wrażeniami z kolejnego odsłuchu - Opera Callas.

W porównaniu do wczoraj, odsłuch w super komfortowych warunkach (warszawski salon NaTematAudio): profesjonalna sala, wygodna kanapa, dużo czasu no i dobra elektronika  - Musical M6Si + Eveesolo i TIDAL (na kable nie patrzyłem). Pomieszczenie ok 35m2, też wysokie i w podobnym układzie jak moje (prostokąt), z ustrojami i pomiarami więc zakladaM ze warunkami podobnego do mojego (choć 2x większe). 

Wrażenia odsłuchowe.

Zacznę o plusów:

1. Bardzo muzykalne granie z fajną barwą 

2. Dobra stereofonia, podobała mi się scena (choć nie robiła takiego wrażenia jak Diapasony)

3. Dobre brzmienie wokali, ciepłe ale dość wyraziste 

Minusy:

1. Bas niestety wycofany, rozciągnięty i po prostu rozczarowujący (na moim referencyjnym numerze Closer - Kerala Dust do sprawdzania sprężystości i puntkowości basu wypadły b. blado)

2. Instrumenty prezentowane są jakby w 3, a nie 2 czy 1 planie, trochę za daleko i jakby „pod kocem”.

3. Bardzo średnio wypadły też nagrania live, których dużo słucham żeby poczuć się w domu jak na koncercie. No niestety tutaj wrażeń koncertowych nie było. 

Poprosiłem o podpięcie na chwilę monitorów PMC Twenty5 dla porównania no i wypadły dużo lepiej. Bas zdecydowanie krótszy, punktowy i sprężysty, a cała prezentacja dużo żywsza. B. fajne monitory tak na podstawie tego porównania, choć ze względu na nowoczesną stylistykę nie biorę ich pod uwagę . 

Podsumowując, mimo że Opera Callas wizualnie mi się podobają i są w dobrej cenie (model ex demo), to mnie po prostu  rozczarowały 😞. Nie było żadnego efektu wow, a sama przyjemna barwa to zdecydowanie za mało w tym budżecie. Odpadają i raczej nie zakwalifikują się nawet do baraży. 

Diapason vs Opera 1:0 (choć wrażenia wręcz jakby był hat-trick do przerwy).

11 minut temu, arturo_waw napisał:

No to podzielę się wrażeniami z kolejnego odsłuchu - Opera Callas.

W porównaniu do wczoraj, odsłuch w super komfortowych warunkach (warszawski salon NaTematAudio): profesjonalna sala, wygodna kanapa, dużo czasu no i dobra elektronika  - Musical M6Si + Eveesolo i TIDAL (na kable nie patrzyłem). Pomieszczenie ok 35m2, też wysokie i w podobnym układzie jak moje (prostokąt), z ustrojami i pomiarami więc zakladaM ze warunkami podobnego do mojego (choć 2x większe). 

Wrażenia odsłuchowe.

Zacznę o plusów:

1. Bardzo muzykalne granie z fajną barwą 

2. Dobra stereofonia, podobała mi się scena (choć nie robiła takiego wrażenia jak Diapasony)

3. Dobre brzmienie wokali, ciepłe ale dość wyraziste 

Minusy:

1. Bas niestety wycofany, rozciągnięty i po prostu rozczarowujący (na moim referencyjnym numerze Closer - Kerala Dust do sprawdzania sprężystości i puntkowości basu wypadły b. blado)

2. Instrumenty prezentowane są jakby w 3, a nie 2 czy 1 planie, trochę za daleko i jakby „pod kocem”.

3. Bardzo średnio wypadły też nagrania live, których dużo słucham żeby poczuć się w domu jak na koncercie. No niestety tutaj wrażeń koncertowych nie było. 

Poprosiłem o podpięcie na chwilę monitorów PMC Twenty5 dla porównania no i wypadły dużo lepiej. Bas zdecydowanie krótszy, punktowy i sprężysty, a cała prezentacja dużo żywsza. B. fajne monitory tak na podstawie tego porównania, choć ze względu na nowoczesną stylistykę nie biorę ich pod uwagę . 

Podsumowując, mimo że Opera Callas wizualnie mi się podobają i są w dobrej cenie (model ex demo), to mnie po prostu  rozczarowały 😞. Nie było żadnego efektu wow, a sama przyjemna barwa to zdecydowanie za mało w tym budżecie. Odpadają i raczej nie zakwalifikują się nawet do baraży. 

Diapason vs Opera 1:0 (choć wrażenia wręcz jakby był hat-trick do przerwy).

Ostatnio testowałem na swoim shanling 3.2

- MA gold 300

- ATC40

- Pylon Jasper 25mk2

- Focal Kanta 2

największe różnice były po przepięciu Eversolo a6 master editio na Lumin p1 mini a potem na mola mola … 😂 także nie wiem jaka masz elektronikę się może warto słychać na levelu swojej elektroniki 😉 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.865c43844515f2b34f6dee9c8cbf1d95.png

2 minuty temu, Ghotti napisał:

największe różnice były po przepięciu Eversolo a6 master editio na Lumin p1 mini a potem na mola mola … 😂 także nie wiem jaka masz elektronikę się może warto słychać na levelu swojej elektroniki 😉 

Na pewno masz rację. Ale targanie ze sobą na odsłuchy preampa, końcówki i jeszcze Lampiego z wystającymi bańkami raczej nie wchodzi w grę. A przecież pomieszczenie pomieszczeniu nierówne i tak. Więc minimum na które postawiłem to tranzystor o podobnej mocy i tego będę się starał trzymać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi