Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp Phono - markowy vs DIY?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
23 minuty temu, arturo_waw napisał:

Hmm a jeszcze taki pomysł. 
Co myślicie o Pre lampowym? Z założenia powinien być cieplejszy, a dodatkowo można pewnie sobie to brzmienie regulować doborem/zmianą lamp. 

Make sense?

Dużo musiałbym ew. dosypać do budżetu?

MIłośnicy świecących rur zaraz mnie zlinczują, ale ja uważam, że winyl sam w sobie wytwarza sporo zniekształceń i po co jeszcze ich dodawać... 🙂 

• Moderatorzy
5 minut temu, Elbing napisał:

@Marcinus ale po co zaraz Ciebie linczować ? Też tak kiedyś uważałem. Dobrze zrobiony preamp na lampach nic nie dodaje od siebie 😉

No, no 🙂 

Jak dobrze zrobiony, to mniej dodaje niż ten kiepsko wykonany.

16 minut temu, Elbing napisał:

Dobrze zrobiony preamp na lampach nic nie dodaje od siebie

To po co pchać się w lampę¿ 

sorry za te dziwaczne pytajniki, ale coś mi klawiatura szwankuje w iPadzie. 

Tranzystor może grać lampowo, lampa tranzystorowo... Tu nie ma sztywnych reguł. Sam się przekonałem w swoim preampie i porównując go z innymi. Z ruskimi lampami grał jak rasowy tranzystorowy suchotnik 😛 Na niektórych zachodnich lampach tak jak zauważył wyżej @Marcinus sam miód i ulepek - i tu już lampy wyraźnie zabarwiały dźwięk... Jedynym elementem wymienianym w całym torze były tylko lampy ...

Czyli klasyczne "jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie"? 🙃

Generalnie w źródle cyfrowym mam lampy (w DAC'u) i lubię ten charakter brzmienia, więc może i w analogowym dołożenie tego elementu będzie dobrym pomysłem?

45 minut temu, Elbing napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie takie Koty? 😉 Można zaufać?

Ukryta Zawartość

@arturo_waw dla mnie robił na indywidualne zamówienie ok. 4 lat temu preamp wspólny dla źródeł liniowych i gramofonu. Do tej pory go używam bo okazuje się, że najsłabszym elementem wzmacniaczy zintegrowanych jest właśnie przedwzmacniacz. Już wiele razy miał wylecieć z toru audio tyle, że nic nie chce zagrać choć ciut lepiej w jego miejscu. Szczególnie po włożeniu dobrych lamp Sylvanii dla gramofonu i GE w wersji 5 stars dla źródeł liniowych i gramofonu.

8 minut temu, burz napisał:

Patrząc na „jakość” gniazd ja bym się zastanowił, co jest w środku. 

Bardzo staranne wykonanie @burz. Na tyle wymian lamp co robiłem to już dawno powinienem uwalić podstawki pod nie a nawet nie drgną. Ta sama uwaga dotyczy gniazd RCA. Potencjometr drabinkowy - na całej skali głośności nie ma różnic w natężeniu dźwięku pomiędzy kanałami. No i nie spełnia dyrektywy ROHS - porządnie polutowany na cynie ołowiowej.

Edytowane przez Elbing

3 minuty temu, burz napisał:

Ale zdjęcia wnętrza nie zamieścił…

Nie przechodziły mi. Teraz się udało. RpRDxd.jpg

Edytowane przez Elbing

Spróbuj Radial J33, poczytaj o nim w necie. Radial robi proste w budowie urządzenia, ale to co zrobi, jest zbudowane jak czołg i działa bez zarzutu.

20 godzin temu, Elbing napisał:

@arturo_waw dla mnie robił na indywidualne zamówienie ok. 4 lat temu preamp wspólny dla źródeł liniowych i gramofonu. Do tej pory go używam bo okazuje się, że najsłabszym elementem wzmacniaczy zintegrowanych jest właśnie przedwzmacniacz. Już wiele razy miał wylecieć z toru audio tyle, że nic nie chce zagrać choć ciut lepiej w jego miejscu. Szczególnie po włożeniu dobrych lamp Sylvanii dla gramofonu i GE w wersji 5 stars dla źródeł liniowych i gramofonu.

Bardzo staranne wykonanie @burz. Na tyle wymian lamp co robiłem to już dawno powinienem uwalić podstawki pod nie a nawet nie drgną. Ta sama uwaga dotyczy gniazd RCA. Potencjometr drabinkowy - na całej skali głośności nie ma różnic w natężeniu dźwięku pomiędzy kanałami. No i nie spełnia dyrektywy ROHS - porządnie polutowany na cynie ołowiowej.

No i zamówiłem pre u tego CAT Audio, ma być zrobiony "tailor made" pod moje preferencje, więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Pieniądze nieduże a dodatkowo umówiłem się że w razie w, będę mógł zwrócić lub odesłać do jakiejś ponownej konfiguracji.

Sam kontakt i zrozumienie tematu oceniam na plus. Dam znać jak dojdzie i przetestuje.

Tymczasem dzięki!

8 minut temu, Elbing napisał:

Co zamówiłeś dokładnie @arturo_waw ?

Sam preamp gramofonowy na lampach ?

Tak. Z opcją droższych kondensatorów Mundorfa. 

Zasilacz jest wtyczkowy w zestawie, w którym jest transformator. Więc jak dobrze rozumiem liniowe zasilanie nie jest już potrzebne? 

W zestawie preampa dwie pary nowych lamp 6ż2p oraz 6z38p. 

Będzie zabawa 🤭

Zanim odeślesz możesz spróbować dobrych EF95 zamiast 6ż2p. Zapytaj tylko wcześniej konstruktora czy dopuszcza taką opcję. Zmiana lamp bardzo zmienia brzmienie preampa z Cat Audio. Nie wiem jakie są dopuszczalne zamienniki tych drugich lamp. Pewnie liniowy zasilacz nie będzie potrzebny.

lxWe4u.jpg

Tak na marginesie jeszcze jedna uwaga. Moim zdaniem preamp z Cat Audio dużo lepiej zagra jak podłączyć go bezpośrednio pod końcówkę mocy niż pod wejście liniowe we wzmacniaczu zintegrowanym. U siebie wyjąłem w integrze zwory łączące gniazda pre-out i main-in i podłączyłem preamp pod te drugie. Tak jest znacznie lepiej brzmieniowo niż pod wejściami line-in.

W dniu 26.12.2024 o 13:17, gitarrra napisał:

Iskra to bardzo fajny przedwzmacniacz ,a najwięcej krytykują go ci ,którzy go nawet w rękach nie mieli.Że o odsłuchu nie wspomnę. 

Czyżby? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.12.2024 o 18:58, Elbing napisał:

Bez przesady @burz. Używam pre lampowego i już zakończyłem zabawę z lampami dawno po włożeniu dobrych lamp.

tylko z pre lampowymi jest taki problem , że w większości przypadków dokładna krzywa riaa to iluzja , mam pre na dwóch ecc83 i w zależności co tam włożyć to inaczej gra , co producent to inne brzmienie. A riaa powinnna być dokładna. 

Pomijając tą żałosną krzywą riaa , to co wkładka to kolejne poszukiwania lamp , to samo jak dasz inne kable lub dodasz trafa.

Świetna zabawa dla tych co z pieniędzmi nie wiedzą co zrobić i zarobek dla handlarzy lampami , tak dla przykładu używając pre przez ok 3 lat zgromadziłem 5 czy sześć kompletów lamp , a i tak na koniec kupujesz telefunkeny , siemensy lub rca - tanio napewno nie będzie.

W dniu 29.12.2024 o 19:05, Marcinus napisał:

MIłośnicy świecących rur zaraz mnie zlinczują, ale ja uważam, że winyl sam w sobie wytwarza sporo zniekształceń i po co jeszcze ich dodawać... 🙂 

tu masz rację z technicznego punktu widzenia.

tranzystory też dodają zniekształceń , a że zniekształcenia lamp są milsze , to czemu nie umilić se życia 😄

Dzięki Panowie za podpowiedzi.

Dla mnie generalnie analog jest źródłem dodatkowym, wiec nie czuję żebym przy tym siedział i dłubał w poszukiwaniu audio Nirvany 😉

No a jeśli nawet czegoś będzie mi brakować i raz na ruski rok zmienię te lampki to też mnie ani finansowo ani czasowo nie zrujnuje 🙂 

W dniu 25.12.2024 o 22:18, burz napisał:

Jeżeli nowy, to zdecydowanie wypożycz, a Iskrę koniecznie.
Osobiście uważam, ze Iskra jest przewartościowana. Wchodząc na rynek kosztowała polowe obecnej ceny - i taka jest jej wartość. Pomijając względy soniczny, bo jednemu się spodoba a innemu nie, kładzie ją niedopracowana konstrukcja. Gniazda cinch trzymające się tylko na lutach do płytki¿¿¿ Litości.

Mam i używam naprzemiennie z Trilogy 900 od trzech lat. Złego słowa nie powiem o jakości gniazd - przepinam przynajmniej 3 razy na tydzień. Miałem PH5 przez 2 tygodnie. Szumiał i co chwilę migał wyświetlacz. Mój sprzedawca mówi to budżetowy pre, takie rzeczy się dzieją, weż PH10. A  z zasilaczem to juz cud malina. 😄 Niestety, nie. Dwa wejścia, jakieś korekcje i inne cuda, piękny dizajn, ale co z tego? W porównaniu z iskrą za półtora koła te sprzęty przebarwiają, na duzym wzmocnieniu szumią. Kto słucha oper i orkiestr wie o co chodzi.

Niedowartościowana jest ta niebieska puszka, a kto mówi że goldnote jest lepsze to chyba nieuważnie słucha. Spokojnie może biegać w zawodach ze sprzętami za dziesięć tysiaków. Obecnie gram na niebieskiej umami.

Gratuluję samozadowolenia. Iskra szumi tylko odrobinę mniej od PH5, z uchem przy kolumnie. Kto tak słucha? Zasilaczyk Iskry to jakiś żart Chińczyka. No ale działa, więc co się czepiać. Dwa tysiące chcą teraz za tego malucha, a ty uważasz, że cena jeszcze niedowartościowana… No litości, to może 5 koła powinien kosztować. 
GN vs. Iskra - naprawę nie słyszałeś różnicy? Włoski to przestrzeń, powietrze i świetna rozdzielczość bez śladu wyostrzenia. Polski gra zadziwiająco dobrze, ale gdyby go zestawić dajmy na to z amatorską Nudą Dual Mono - koszt złożenia jakieś 700 zł - to nie wiem, czy dałby radę. Powtarzam, gra zadziwiająco dobrze, ale bez powietrza wokół dźwięków, scena jest nieprzesadnie rozbudowana wgłąb. Góra przyjemnie zaokrąglona, taka analogowa, tylko szczególiki gdzieś giną.
Ale wiesz co? Gdybym miał wybierać pomiędzy Iskrą a Arią Regi… to nie wiem co bym zrobił. Być może wolałbym zapłacić o dwie trzecie mniej 🙃

• Moderatorzy
5 minut temu, burz napisał:

Zasilaczyk Iskry to jakiś żart Chińczyka.

Twierdzisz, że żart, bo mały, impulsowy i w ogóle jakiś nieaudiofilski. A fakt jest taki, że to dział idealnie, wiec po co kombinować z dodatkowymi kosztami...? Sprawdzałem  z Tomankiem i aku AGM, nic te zmiany nie wnosiły, więc to dodatkowo utwierdza, iż pre zbudowane bardzo prawidłowo.

Nie wiem jak PH-5, ale PH-10 szumi jak diabli i ten to jest dopiero przewartościowany.

9 minut temu, burz napisał:

Włoski to przestrzeń, powietrze i świetna rozdzielczość bez śladu wyostrzenia

Dodaje dużo od siebie i to może się podobać, ale do neutralności to mu daleko.

10 minut temu, burz napisał:

Arią Regi

Regi są mało rozdzielcze, podobnie jak iFi i dla mnie w ogóle poza konkursem

11 minut temu, burz napisał:

amatorską Nudą Dual Mono - koszt złożenia jakieś 700 zł

Słowo klucz "amatorską" (co zupełnie jej nie uwłacza). Nie wiem, czy za takie pieniądze można jeszcze kupić. Natomiast używane, złożone egzemplarze jak się pojawiają na rynku, to ceny 2500 - 3000

16 minut temu, burz napisał:

Iskra szumi tylko odrobinę mniej od PH5,

Weź niskonapięciową wkładkę np MC20 (0,07mV) i wtedy sprawdź. Szum GN jest wielokrotnie wyższy.

Bardzo dobry, mało znany pre MM z epoki:

Ukryta Zawartość

Niestety ma swoje wady - brak ustawień, ale z mocniejszymi wkładkami MM, albo z SUT, sprawdza się bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

W obu wzmocnienie 60dB.

”Amatorskość” Nudy tylko w sensie odróżnienia od konstrukcji „fabrycznych”.

Wszystko w torze audio podbarwia dźwięk, wkładka chyba najbardziej. Da się z tym żyć 😉

Edytowane przez burz
W dniu 5.01.2025 o 18:46, burz napisał:

Iskra szumi tylko odrobinę mniej od PH5

Nie. Przy 70dB Iskra szumiała ze dwa razy mniej niż ph5 a tam jest zdaje sie 65dB na maxa.

GN vs. Iskra - naprawę nie słyszałeś różnicy?

Ależ oczywiście że słyszałem: iskra gra naturalnie. Gdybym miał jednym słowem określić ph5? Nienaturalny.

Wystarczy przesłuchać choćby /Complete works boulez Weberna/  żeby to skumać. Także nie, dzięki.

Ale wiesz co? Gdybym miał wybierać pomiędzy Iskrą a Arią Regi…

Wiesz co? Zupełnie mnie to nie interesuje. 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi