Skocz do zawartości
IGNORED

Izolacja galwaniczna

Rekomendowane odpowiedzi

Przykładowa reprezentacja jittera, swoją drogą po toslinku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ciekawe, co by się zmieniło, gdyby ten kabel toslink, w okolicach złącza, poddać wibracjom sinusoidalnym np 1 kHz?

Ukryta Zawartość

Nie dysponuje takim wibratorem, nie sprawdzę.

Uzupełnienie poprzedniego wykresu, ale tym razem mechanizmy supresji jittera w DACu są włączone:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Przykładowa reprezentacja jittera, swoją drogą po toslinku.

Ukryta Zawartość

Sugerujesz, że efektem jittera jest pisk 12kHz o maksymalnej głośności?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że efektem jittera jest pisk 12kHz o maksymalnej głośności?

Nie, to część sygnału testowego. Jitter to podniesiony poziom szumu - losowy, i kreski symetrycznie wokół sygnału 12 kHz - okresowy.

Nie dysponuje takim wibratorem, nie sprawdzę.

Silniczek prądu stałego od zabawki. Toslink do niego trytytką. Bateria.
Nie będzie 1kHz ale coś może będzie?
4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie, to część sygnału testowego. Jitter to podniesiony poziom szumu - losowy, i kreski symetrycznie wokół sygnału 12 kHz - okresowy.

👍🏻   

No to poza sygnałem testowym 12kHz, reszta to -100dB/-120dB, więc można uznać, że tego nie ma.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

No to poza sygnałem testowym 12kHz, reszta to -100dB/-120dB, więc można uznać, że tego nie ma.

... i to pod warunkiem, że mamy DAC bez jakiegokolwiek "usuwacza" jittera. W sumie, taki usuwacz/Jet PLL itp., to raczej podstawa przyzwoitego DAC.

58 minut temu, msankowski napisał:

Nie wiem, co wyczytałeś o tym, co ja "sądzę" na temat COAX. Mają czy nie mają impedancję 75ohm

to i tak nie ma znaczenia w rozważanym temacie.

Ma, bo skupiasz się na problemie jittera TOSLINK, który praktycznie może nie mieć zupełnie wpływu na to co wychodzi z części analogowej DAC, a nie zwracasz uwagi na potencjalne problemy niedopasowania impedancyjnego popularnego coax RCA. Pewnie te wszystkie tematy, o tym, że "minimalna długość kabla cyfrowego" musi mieć tam X metrów, bierze się z tego, że ludzie mają te odbicia sygnału z powodu RCA.

Dla mnie coax grał gorzej (w różnych zestawach audio, miałem brzęczenie w jednej z kolumn na skutek pętli mas, które to brzęczenie zawsze znikało po podpięciu przez TOSLINK).

40 minut temu, msankowski napisał:

Silniczek prądu stałego od zabawki. Toslink do niego trytytką. Bateria.
Nie będzie 1kHz ale coś może będzie?

Tylko do czego z "życia" by to nawiązywało?

Tylko do czego z "życia" by to nawiązywało?
Chodzi mi raczej o zweryfikowanie hipotezy, jeśli w takim eksperymencie coś by się dało zaobserwować, można by wtedy pomyśleć o warunkach bliższych rzeczywistości (drgania od transformatora, grających kolumn lub przejeżdżających w pobliżu pojazdów).

Swoją drogą, jak wyłączasz w DAC układ tłumienia jittera?
3 minuty temu, msankowski napisał:

Chodzi mi raczej o zweryfikowanie hipotezy, jeśli w takim eksperymencie coś by się dało zaobserwować, można by wtedy pomyśleć o warunkach bliższych rzeczywistości (drgania od transformatora, grających kolumn lub przejeżdżających w pobliżu pojazdów).

Ok, coś pomyśle.

4 minuty temu, msankowski napisał:

Swoją drogą, jak wyłączasz w DAC układ tłumienia jittera?

Mam specjalnie DACa, który to umożliwia, od Holo Audio.

Ma, bo skupiasz się na problemie jittera TOSLINK,

Autor tematu spytał o możliwy wpływ optycznego izolatora S/PDIF na łącze coaxial i ewentualne podobieństwa lub różnice z transmisją Toslink. Jak rozumiem stąd rozwinęła się dyskusja. Dopasowanie impedancji 75ohm nie ma z tym żadnego związku, a wszystkich problemów audio na raz nie da się wyjaśnić.

Mówcie co chcecie, mierzcie jak chcecie, dla mnie we wszystkich DAC jakie miałem COAX grał i gra najlepiej.

Dla mnie coax grał gorzej (w różnych zestawach audio, miałem brzęczenie w jednej z kolumn na skutek pętli mas, które to brzęczenie zawsze znikało po podpięciu przez TOSLINK).

A u mnie w każdym praktycznym przypadku, S/PDIF coaxial, Toslink, AES/EBU, ADAT, gra tak samo...

W jednym zestawie RME ADI-2 a w drugim, dla odmiany, ADI-2 Pro. W tym pierwszym zestawie powstała pętla masy, pomiędzy DAC a crossoverem, ale odizolowałem je transformatorem i teraz audio nuda, gdyby nie muzyka to bym może zmienił hobby.
2 godziny temu, msankowski napisał:

gdyby nie muzyka to bym może zmienił hobby.

Dobrej muzyki przyjemnie się słucha nawet na kiepskim audio.

2 godziny temu, msankowski napisał:

odizolowałem je transformatorem i teraz audio nuda

A ja mam zasilany z USB konwerter USBtoSPDIF a lotem optyk, i obserwuję problematykę tego watku z zewnątrz. Wolę omijać problemy niż sobie z nimi radzić.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A ja mam zasilany z USB konwerter USBtoSPDIF a lotem optyk, i obserwuję problematykę tego watku z zewnątrz. Wolę omijać problemy niż sobie z nimi radzić.

Co to za konwerter?

PCM2704 za piątaka 🙂

Proszę nie krytykować, bo to low-end świadomy.

Edytowane przez szymon1977

OK. Tylko piszemy o nieco innych rzeczach. Ty o izolacji linii cyfrowej do DAC. Ja napisałem o przerwaniu pętli masy pomiędzy DAC a crossoverem, czyli w części analogowej, pomimo połączeń symetrycznych. RME ADI-2 ma zasilanie w klasie 2 natomiast crossover i elementy dalej w klasie 1. Tego, gdy wystąpi, się światłowodem nie rozwiąże, potrzebny był transformator na pasmo audio.
14 minut temu, szymon1977 napisał:

PCM2704 za piątaka 🙂

Proszę nie krytykować, bo to low-end świadomy.

Problematykę z tytułu watka zasluzenie, ale problematykę samego watka już niekoniecznie słusznie.

Edytowane przez ProjectPi

Moje pytanie - jak się ma taki optocoupler do Toslinka? W jaki alternatywny sposób można zrealizować izolację galwaniczną?

Odnosząc się bezpośrednio do Twojego pytania, z opisu na stronie producenta wynika, że optoizolowane są linie "wejściowe" czyli USB. Dalej dane są buforowane i wysyłane S/PDIF miedzianym i optycznym, I2S oraz AES/EBU, po ich przetaktowaniu wewnętrznym zegarem z wzorcem TCXO. Czyli układ robi to, co powinien porządny DAC. Sam bym takiego nie kupił, to żerowanie na naiwności.
1 godzinę temu, msankowski napisał:

Czyli układ robi to, co powinien porządny DAC. Sam bym takiego nie kupił, to żerowanie na naiwności.

To nie DAC, to DDC.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To nie DAC, to DDC.
No to jest jasne. Napisałem, że on robi to co powinien również robić każdy dobry DAC. Po odebraniu buforować dane i odtwarzać zegar.
5 godzin temu, ProjectPi napisał:

Czyli sztucznie spreparowany jitter, poskutkował zniekształceniami na poziomie -100dB. Czy to nie wyczerpuje tematu? W sumie to dla porównania mógłbyś wkleić wykres z włączonym tłumieniem jittera.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli sztucznie spreparowany jitter, poskutkował zniekształceniami na poziomie -100dB. Czy to nie wyczerpuje tematu? W sumie to dla porównania mógłbyś wkleić wykres z włączonym tłumieniem jittera.

Jest porównanie.

Wyczerpuje? Raczej z grubsza nakreśla.

W jakim sensie sztucznie spreparowany?

15 minut temu, ProjectPi napisał:

W jakim sensie sztucznie spreparowany?

Poprzez wyłączenie układu, wygenerowanie maksymalnego możliwego w tym przypadku jittera.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Jest porównanie.

Faktycznie.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pomimo zniekształceń sygnału, przesył pozostaje idealny.

Jedynie w kontekście danych cyfrowych.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Jedynie w kontekście danych cyfrowych.

Inne dane optykiem nie idą.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Inne dane optykiem nie idą.

Idzie jitter, że się tak wyrażę.

35 minut temu, szymon1977 napisał:

wygenerowanie maksymalnego możliwego w tym przypadku jittera.

Jak to rozumieć?

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Holo Audio? To jakiś chiński wynalazek?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi