Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning zwrotnic JBL xTi 100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne Grono!

Zwracam się do Wiedzacych o pomoc w modernizacji zwrotnic w moich kolumnach JBL xTi 100. Są to konstrukcje juz cos ponad 20-sto letnie, podłogowe, 3 drożne i cztero glosnikowe. Czy ktos z szacownych kolegów podjął się już może tego tematu i jakie są tego rezultaty? Podejrzewam, że z powodu starości do wymiany moga kwalifikować się kondensatory w torze średnim 2 szt. i niskim 1 szt. W torze wysokich jest jakiś taki inny, gruby.

Po wyjęciu glosnikow: oddzielna zwrotnica dla niskich tonów i druga dla srednich i wysokich, w części niskotonej praktycznie brak wytłumienia, w części sredniotonowej oddzielonej od niskotonowych symboliczna ilość filcu i garść włókniny. Okablowanie wyglada na badziewiaste ale to szczegol. Co wymienic i na co aby nie zepsuć? Wydaje mi się że kiedyś to było lepiej....z dźwiękiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20241219_174448.thumb.jpg.e05a99ee0c00e20db728715e821a897a.jpg20241230_205311.thumb.jpg.4163392838e8209405232f8c5495a35b.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20241219_181009.thumb.jpg.65bf156ec9ae21514bdddc6658e06d4b.jpg Jednoczesnie zachowując zdrowy kompromis pomiedzy kosztami a spodziewanym efektem. 

20241219_175643.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168938-tuning-zwrotnic-jbl-xti-100/

Niczego nie trzeba wymieniać na siłę. Można wylutować te pionowe elektrolity, pomierzyć i jeśli pojemność odbiega o więcej niż +/- 10 % to wymienić na jakieś porządne współczesne bipolary lub MKT / MKP, jeśli pojemności nie są zbyt duże. Kondensator 4,7 uF można wymienić na audiofilski, jednak nie wniesie to zbyt wiele. Można wymienić szeregowy kondensator w torze średniaka (chyba 68 uF) na MKT/MKP, jednak dobrze posłuchaj po wymianie czy zmiany poszły w dobrym kierunku, może być konieczne zwiększenie rezystora R2.

Trochę się przypatrzyłem głośnikom i tweeter to tytanowy Audax. Nie wiadomo w jakiej dokładnie wersji, jednak jest cięty dość wysoko i nawet wersja z magnesem ferrytowym nie będzie miała żadnych problemów. To bardzo dobre głośniki i warto zainwestować w lepszy kondensator 4.7 uF. 

9 godzin temu, Ricambi napisał:

Trochę się przypatrzyłem głośnikom i tweeter to tytanowy Audax. Nie wiadomo w jakiej dokładnie wersji, jednak jest cięty dość wysoko i nawet wersja z magnesem ferrytowym nie będzie miała żadnych problemów. To bardzo dobre głośniki i warto zainwestować w lepszy kondensator 4.7 uF. 

Ok. Dobrze wiedzieć. Szarpnę sie na jantzena silvera. I to by się zgadzalo, bo wcześniej grałem na podlogowych acoustic energy i niby mialy vife i brytyjskie brzmienie ale dla mnie to one zamulały górę i dopiero jbl-e pokazaly "radość sluchania".

Jeżeli chcesz się bawić w czysty upgrade zwrotnic to: 
Niewielkim kosztem możesz poprawić parametry cewek, konkretnie zmniejszyć efekt mikrofonowy. 
Zabierz wieczko od pakietu płyt CD (lub inny, podobnego kształtu, pasujący plastik. Wyprowadzenia wytnij nożykiem. Wsadź cewkę, zaklej dziury i zalej żywicą. Powoli, potrząsając wieczkiem (tak aby jak najwięcej powietrza spomiędzy drutu uciekło).
I cyk, mamy znacznie zmniejszony efekt mikrofonowy dla cewek za jakieś grosze. 

Wymień elektrolity. Mkp nie ma większego sensu zmieniać, największa różnica będzie na elektrolitach. 
Już większą różnicę niż wymiana mkp na inne mkp zrobi wymiana rezystorów na stabilniejsze temperaturowo. 
Możesz użyć kilku rezystorów równolegle do siebie, tak aby zrobić potrzebną wartość. Zwiększy się wtedy powierzchnia odpromieniowania ciepła, zmniejszając dryft temperaturowy, a wyjdzie taniej niż kupienie jednego drogiego rezystora (pokroju Mundorfa Ultra, bo różnice pomiędzy szarym jantzenem a zielonym mundorfem są pomijalne). 

Obawiam się, że wymiana elementów niewiele tu pomoże. Żeby realnie poprawić te głośniki, musiałbyś wykonać ich pomiary i na ich podstawie zaprojektować nowe filtry, poprawić wytłumienie, strojenie itp. 

Jakiś czas temu kupiłem monitory JBL lx 300, z myślą o ich poprawie, taki delikatny tuning. Oczywiście po latach głośniki wymagają wymiany górnych zawieszeń, więc po takiej zmianie i tak przydałoby się zrobić pomiary. Posłuchałem trochę ich dźwięku i delikatnie mówiąc grały słabo. Po wykonaniu pomiarów od razu widać, dlaczego dźwięk jest tak marny.

Niestety bez poprawiania obudowy, wytłumienia, strojenia i nowych pomiarów nie ma żadnego sensu zmieniać elementów zwrotnicy. 

Co Ty gadasz?!

Jakiegoś Mundorfa bym wsadził. 

Będzie jak zdjęty koc z kolumn. Nawet żona z kuchni usłyszy!

🙂

Szczęśliwego Nowego Roku!

Jak koledzy wyżej. Wymiana foliowki na inną foliowke tylko na foliarzy działa. Albo zlecić to komuś albo najmniej to mikrofon, arta, limp, jakiś jig typu arta box, VituixCad czyli pomiary, symulacje i wypada mieć jakąś podstawową wiedzę plus dobry drink na sylwestra ale do ogarnięcia 🙂

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Będzie jak zdjęty koc z kolumn. Nawet żona z kuchni usłyszy!

ale... może są i takie co zdejmują koc z żony ;]

Do siego roku!

3 godziny temu, waco napisał:

Jak koledzy wyżej. Wymiana foliowki na inną foliowke tylko na foliarzy działa. Albo zlecić to komuś albo najmniej to mikrofon, arta, limp, jakiś jig typu arta box, VituixCad czyli pomiary, symulacje i wypada mieć jakąś podstawową wiedzę plus dobry drink na sylwestra ale do ogarnięcia 🙂

Niestety te kondensatory miały problem ze zwarciami pomiędzy okładzinami. Problem dotyczył większych napięć, jednak moim zdaniem warto wymienić na coś pewnego i nie koniecznie bardzo drogiego.

10 godzin temu, meloV8 napisał:

Obawiam się, że wymiana elementów niewiele tu pomoże. Żeby realnie poprawić te głośniki, musiałbyś wykonać ich pomiary i na ich podstawie zaprojektować nowe filtry, poprawić wytłumienie, strojenie itp. 

Jakiś czas temu kupiłem monitory JBL lx 300, z myślą o ich poprawie, taki delikatny tuning. Oczywiście po latach głośniki wymagają wymiany górnych zawieszeń, więc po takiej zmianie i tak przydałoby się zrobić pomiary. Posłuchałem trochę ich dźwięku i delikatnie mówiąc grały słabo. Po wykonaniu pomiarów od razu widać, dlaczego dźwięk jest tak marny.

Niestety bez poprawiania obudowy, wytłumienia, strojenia i nowych pomiarów nie ma żadnego sensu zmieniać elementów zwrotnicy. 

pomiary etc. to już znacznie bardziej skomplikowana i przede wszystkim, znacznie droższa impreza. 
Znacząca poprawa jakości zwrotnic to 100-200zł sztuka. A przeprojektowywanie ich od nowa to kwota kilkukrotnie wyższa, przez co, niejednoznacznie opłacalna. Bo zaraz może się okazać, że będzie można w podobnej kwocie złożyć sporo lepszy projekt DIY. 

W dniu 30.12.2024 o 22:11, Itur napisał:

Podejrzewam, że z powodu starości do wymiany moga kwalifikować się kondensatory w torze średnim 2 szt. i niskim 1 szt. W torze wysokich jest jakiś taki inny, gruby.

Podejrzewam, że nawet jeśli wymienisz te wszystkie elementy to poprawa brzmienia będzie tylko w Twojej wyobraźni...

Zainwestuj w lepszy wzmacniacz, źródło albo najlepiej w lepszą akustykę i odwdzięczy ci się to po stokroć bardziej niż wymiana rezystora albo cewki w zwrotnicy 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ukryta Zawartość

Patrząc od dołu pasma - do 350 Hz - jak jest dobrze dostrojony BR to nie ma

powodu do ingerencji - subwooferów się nie wytłumia. Jedynie kontrola 82 uF.

Średnie można poprawić dając 68 uF jako składak ( bi + MKP ) plus kontrola 18 uF.

Góra pasma z SCR 4,7 uF chyba nie wymaga interwencji ale zawsze można ją 

okablować drutem - nieco polepsza przejrzystość.

A że grało lepiej - większość kolegów na to cierpi i stale żonglują gratami,

choćby z powodu osłuchania ... i częściowej utraty słuchu też 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

A że grało lepiej - większość kolegów na to cierpi i stale żonglują gratami,

choćby z powodu osłuchania ... i częściowej utraty słuchu też 😉 

No właśnie zawsze mnie to zastanawia jak ktoś pisze że po wymianie np jakiegoś elementu w zwrotnicy poprawił się dźwięk. Może się zmienił ale czy od razu poprawił?🤔bo przeciez to są bardzo subiektywne odczucia. Dla kogoś innego analogiczna zmiana może oznaczać pogorszenie zamiast poprawy 🙂

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A stała "choroba" Dali - nawet w dość drogich kolumnach są elektrolity.

Za wersję z MKP sygnowaną już dumnie SE każą sobie sporo dopłacać.

Podczas gdy wiele firm używa foliowych jako standard i bez dopłat ...

A że elektrolity z wyższymi częstotliwościami nie bardzo, to już wielu usłyszało ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, brewka87 napisał:

No właśnie zawsze mnie to zastanawia jak ktoś pisze że po wymianie np jakiegoś elementu w zwrotnicy poprawił się dźwięk. Może się zmienił ale czy od razu poprawił?🤔bo przeciez to są bardzo subiektywne odczucia. Dla kogoś innego analogiczna zmiana może oznaczać pogorszenie zamiast poprawy 🙂

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

W temacie audio i odbioru dźwięku wszystkie opinie będą zawsze subiektywne 🙂. Nie ma znaczenia czy to zmiana rezystora w zwrotnicy czy całego zestawu. Po to właśnie jest forum, żeby każdy mógł opisać swoje wrażenia z odsłuchu a autor tematu sam wybrał na tej podstawie co mu psuje 🙂. Problem polega na tym, że tu na forum większość tematów to przekonywanie siebie nawzajem, że coś jest gorsze albo lepsze i że ktoś czegoś nie słyszy nawet jeśli słyszy 😉. No i standardowo, jeśli słyszysz to jesteś z automatu foliarzem 🙂

W samym temacie wątku, ja z własnych doświadczeń polecam trochę poeksperymentować z wymianami elementów zwrotnic. Nie koniecznie wszystko z najwyższej półki, bo to jednak droga zabawa i wciągająca 😉. Jak Twoje ucho usłyszy wpływ poszczególnych elementów na brzmienie to warto. Jeśli nie to zainwestuj w zmianę sprzętu na inny "lepszy" 🙂

Lepiej pieniądze zainwestować w hazard; jest większe prawdopodobieństwo wygrania...

1 godzinę temu, audioburak napisał:

i częściowej utraty słuchu też 😉

A moja śp. Teściowa zaczęła na starość słyszeć... takie tam różne...

Nikt nie brał jej na poważnie... a tu na Forum to jest cool... ciekawe...

A nie wystarczy napisać zwyczajnie "ja nie słyszę"? 🙂 Uważasz, że jeśli kogoś wyśmiejesz lub uznasz na nie zrównoważonego to Twoja racja będzie bardziej na wierzchu i czujesz się lepszy? 🙂 Dla mnie to, że nic nie słyszysz znaczy tyle, że nic nie słyszysz. Kropka 🙂

8 godzin temu, #Szakovsky napisał:

pomiary etc. to już znacznie bardziej skomplikowana i przede wszystkim, znacznie droższa impreza. 
Znacząca poprawa jakości zwrotnic to 100-200zł sztuka. A przeprojektowywanie ich od nowa to kwota kilkukrotnie wyższa, przez co, niejednoznacznie opłacalna. Bo zaraz może się okazać, że będzie można w podobnej kwocie złożyć sporo lepszy projekt DIY. 

To zależy. Jeśli jesteś zupełnie zielony i wszystko musiałbyś zlecieć, to oczywiście jest to koszt, który wcale nie musi się zwrócić. Zalewanie cewek niewiele zmieni, jak filtry same w sobie są kiepskie, a głośniki przeciętne. To tak jakbyś chciał altusy poprawiać wymieniając elementy zwrotnicy na lepszej jakości - to nie ma sensu.

Wyjątkiem będzie wymiana wadliwych elementów, ale tutaj trzeba coś zmierzyć, lub porostu wymieniać podejrzane elementy jak leci.

Dlatego zawsze staram się studzić zapał do takich zmian na ślepo, bo często kończą się one na wydaniu niemałej kasy i zabawy z autosugestią.

Tym bardziej, że zwrotnica w JBL'ach wygląda całkiem rozsądnie i nie bardzo

wiadomo też co taki tuning miałby w nich zmienić.

Porównanie z Altusami to już przesada, bo zarówno THD, olbrzymie różnice w spl głośników,

czy zupełny brak strojenia kolumny BR za mocno odbiega poziomem od JBL'i ...

W moich JBL zwrotnica też wygląda dobrze, ale pomiary już dalekie od ideału i to nie tylko w zakresie działania samej zwrotnicy. Realne poprawianie brzmienia zespołów głośnikowych to niestety rozległy temat, którego nie da się spłycić do wymiany jednego elementu na drugi, o takich samych parametrach w oczekiwaniu na wyraźną poprawę.

4 godziny temu, audioburak napisał:

okablować drutem - nieco polepsza przejrzystość.

Twierdzisz czy tak po prostu Twoim zdaniem?

Wymiana kabli to bzdura.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Twierdzisz czy tak po prostu Twoim zdaniem?

Wymiana kabli to bzdura.

Ja np twierdzę, tak po prostu z własnego doświadczenia, że wymiana kabli bzdurą nie jest 🙂. Chyba, że wymieniasz na takie same 😉

@Daniel_68412  To na pewno na Twoim miejscu bym nie wymieniał.

Ale może w wolnej chwili poczytał o Resonie, Nordostach itp. To inna koncepcja barwy.

Jeden tak lubi a inny nie. Jak z głośnikami - szmata i metal; są tacy co je odróżnią.

Edytowane przez audioburak

30 minut temu, chudeusz napisał:

np twierdzę, tak po prostu z własnego doświadczenia, że wymiana kabli bzdurą nie jest 🙂. Chyba, że wymieniasz na takie same 😉

To tylko opinia nie twierdzenie.

Powinieneś powiedzieć moim zdaniem..

30 minut temu, audioburak napisał:

Ale może w wolnej chwili poczytał o Resonie, Nordostach itp. To inna koncepcja barwy.

To też tylko opinie, bez dowodów, dobry marketing nic ponadto.

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Powinieneś powiedzieć moim zdaniem

Powinieneś to wiedzieć, dla mnie to oczywiste. 

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

To też tylko opinie, bez dowodów, dobry marketing nic ponadto.

Podobnie jak to co napisałeś jest tylko opinią. Bo udowodnij komuś, że nie słyszy różnicy 😉. Twoim jedynym dowodem jest to, że Ty jej nie słyszysz. A równie dobrze ktoś mógłby nazwać Cię z tego powodu głuchym 🙂

Dziękuję Szanownym za podpowiedzi.

Na wstępie liczyłem, że może ktoś z Kolegow już przerabiał ten zestaw i ma sprawdzona recepte na odswiezenie i ewentualnie maly tuning gdyz trochę się tego kiedyś sprzedało. Nie tylko mi się one spodobały z brzmienia, wielkosci i jakości, a zonie z nietypowego kształtu i koloru forniru.  Nie jestem elektroakustykiem i nie mam wiedzy ani też sprzętu pomiarowego aby samemu mocno walczyc więc poprzestane na pomyślę konstruktorów i skupię się na słabych "ogniwach" zwrotnicy tj. na tych trzech elektrolitach, bo podejrzewam że tam to miała być inna jakosc elementow ale nie zmiescilo się w kalkulacji księgowego. To będzie takie nieformalne limitowane do jednej pary- Specjal Edition (a'la Dali). Czyli co wsadzić zamiast tych trzech stojacych dumnie puszek? Co proponujecie w normalnych pieniądzach zwarzywszy że są to już jakieś tam pojemności? Nie licze na jakąś rewolucje w brzmieniu. Chyba bardziej (jak wynika z niektorych postów) na powrot do pierwowzoru i wlasne poczucie sprawczosci, ze cos się zrobiło. Nie mam wiedzy aby samemu iść w głębsze modyfikacje. Kiedyś tak za 30 lat temu kombinowałem z wytłumieniem dwudrożnych kolumn, ilością i różnorodnością i temat jest niejednoznaczny. Po zmianach było zawsze coś jakby kosztem czegoś, że ostatecznie powróciłem do stanu fabryki + max 20% i to też bez jakiegoś wiekszego przekonania. Co do kabli....to temat przerabiałem chyba nawet gruntownie. To taka słabość.  Poszczególne źródła mam podpięte: srebrny albedo, tara labs, tasmy nordosa blue angel i cos tam jeszcze i jakies tam solidniejsze chinole do kaseciaka. I po zamianach ...  no jak to powiedzieć..... A glosnikowe to były: audiuqesty, monstere i van den hulle d352 hybrid i faktycznie przy tych ostatnich coś było na rzeczy przy AE ale przy Jbl-ach to już niebardzo. Dla zony to one były za grube i rzucały sie w oczy wijąc się jak wąż przy kominku i przez to w jej oczach przegrały z budżetowymi srebrzonymi QED-ami które za to fajnie chowają się w listwie przypodlogowej.

9 minut temu, Itur napisał:

Czyli co wsadzić zamiast tych trzech stojacych dumnie puszek?

Wymień elektrolity na MKP lub MKT, a resztę zostaw tak, jak jest. Ewentualnie jakieś próby z wytłumieniem i tyle. 

Warto zaznaczyć, że to bywa też ryzykowne. Zmiana jednego toru ma wpływ na odbiór całego zestawu i to nie musi nieść za sobą pozytywnego wrażenia. Ale warto próbować 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi