Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-616 MARK II, jak zamiennik o podobnej barwie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Infiniti Reference 61 MK ll, które grają z Pioneer A-616 MARK II. Zestaw znajduje się w salonie o powierzchni 36 m2 / 6x6m, wysokości sufitu 3m
Odsłuch jest z tabletu połączony przez RCA.
Wrażenie, są takie, jak bym był na scenie, czyli mega pozytywne. W niektórych kawałkach dość wyraźnie słychać np. jak struny obijają się o progi instrumentów Ciężko mi to opisać, ale wydaje mi się, że tu nic nie brakuje. Ciepły dźwięk sprawia, że chce się słuchać dłuższy czas. Zacząłem słuchać muzyki, o której wcześniej bym nie pomyślał. W niektórych kawałkach wydaje mi się, że bass ucieka spod kontroli i jest go za dużo, ale to są minimalne przypadki. We wzmacniaczu mam ustawiony Direct i jak wcześniej w innych zestawach głównie, zależało mi na regulacji niskich i wysokich tonów to w tym przypadku, mam wrażenie, że wszelkie ustawienia psują cały dźwięk, ale to jest moje zdanie.
Teraz do rzeczy. Chciałbym w nie dalekim czasie zmienić wzmacniacz i szukam zamiennika z podobną barwą i lepszym odsłuchem. Nie, ma pojęcia co by, mogło mi najbardziej pod pasować pod obecne kolumny stojące w pomieszczeniu jak wyżej opisanym.
Budżet około 3000 zł.
Po opisach wstępnie założyłem takie typy:
-ONKYO TX-8250
-Cambridge Audio CXA81
-magnat mr 780
Co sądzicie o nich? 

Skoro ten Pioneer Ci pasuje, a miałem modele wyższe 717 czy 757 i faktycznie słyną z ciepłego i analogowego grania to pomyśl o którymś z nich. Te które wymieniłeś z pewnością zabrzmią mniej kameralnie czy koncertowo a raczej bardziej twardo i technicznie.

Te modele mają już swoje lata. Mój np. przy dłuższym graniu jak jest cisza między utworami to w głośniku, potrafi cichy dziwny dźwięk wydać dopiero przy ruszeniu pokrętła regulacji głośności sprzężenie, zanika dlatego przyszłościowo, szukam innego wzmacniacza. 

20 minut temu, JnAdi napisał:

dlatego przyszłościowo, szukam innego wzmacniacza. 

I wybierasz 

Godzinę temu, JnAdi napisał:

ONKYO TX-8250
-Cambridge Audio CXA81
-magnat mr 780

szajs? Dwa tanie amplitunery i Kambodżę? 

Naprawdę nie znalazłeś nic wartościowego?

Godzinę temu, Audroc napisał:

Skoro ten Pioneer Ci pasuje, a miałem modele wyższe 717 czy 757 i faktycznie słyną z ciepłego i analogowego grania to pomyśl o którymś z nich. Te które wymieniłeś z pewnością zabrzmią mniej kameralnie czy koncertowo a raczej bardziej twardo i technicznie.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

I wybierasz 

szajs? Dwa tanie amplitunery i Kambodżę? 

Naprawdę nie znalazłeś nic wartościowego?

Dobrze wiedzieć, że to szajs. Nie znalazłem w tej kwocie co, podałem. Laikiem jestem dopiero się, wgłębiam dla tego każda wskazówka, jest dla mnie ważna.

2 godziny temu, Audroc napisał:

Pioneery serii 7xx mają chyba dwa transformatory zasilające odrębnie kanały lewy i prawy.

12 godzin temu, JnAdi napisał:

Budżet około 3000 zł.

Mając tyle do wydania szukałbym na Twoim miejscu lepszych kolumn, bo te które masz nie są najwyższych lotów. Budżet pozwala Ci rozglądać się za jakimiś Elac, Heco, Mission, Dali, czy Monitor Audio i te ostatnie Ci proponuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te RS8 nie są jakieś mega wymagające i producent zaleca wzmacniacz minimum 40W i wiem, że takie kolumny pochłoną większość budżetu w związku z czym polecam do nich Marantz PM-68

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

9 godzin temu, JnAdi napisał:

Nie znalazłem w tej kwocie co, podałem.

W tej kwocie nie warto kupować nowych. Skoncentruj się na rynku wtórnym bo tam w tej kwocie znajdziesz naprawdę wartościowe wzmacniacze. Atoll IN200, Arcam A39, Roksan K 3, Pioneer A-70da, wzmacniacze Vincetna. To tak na początek

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

W tej kwocie nie warto kupować nowych. Skoncentruj się na rynku wtórnym bo tam w tej kwocie znajdziesz naprawdę wartościowe wzmacniacze. Atoll IN200, Arcam A39, Roksan K 3, Pioneer A-70da, wzmacniacze Vincetna. To tak na początek

Pogląd już mam. Tych wzmacniaczy co podałem nawet już nie, biorę pod uwagę. Może faktycznie trzeba polować na jakąś dobrą używkę czas nie, goni. Co do kolumn to są w dosyć  dobrym stanie. Na razie ich nie zmienię. Zanim je kupiłem to, odsłuchiwałem je w innym pomieszczeniu i jest przepaść między odsłuchem znajdującym się w obecnym salonie.

13 godzin temu, paww napisał:

Pioneery serii 7xx mają chyba dwa transformatory zasilające odrębnie kanały lewy i prawy.

Tak w swoim czasie były tu bardzo popularnr na forum, prawie wszyscy od nich zaczynaliśmy. To prawdziwa szkoła miękkiego i ciepłego takiego analogowego grania. Szczególnie się sprawdzają przy technicznie brzmiących zwykłych płytach CD. Były produkowane w latach świetności winylu i to słychać.

PS do 3000zł znajdziesz w dobrym stanie model 858 a to już hiend na tamte czasy. Moim zdaniem bije na głowę suchotniki SONY ES.

Jak jest duża różnica między modelem 616 a 858, wezmę to pod uwagę. Co do odsłuchu jeszcze to złapałem się na tym, że jak włączam, żeby odsłuchać jedno nagranie, to okazuje się, że już minęła godzina a wcześniej jak, słuchałem przez głośniki JBL z tubą basową to po 10 minutach, miałem bałagan w głowie i to był już koniec słuchania i przyjemności. Takie moje małe spostrzeżenia .

3 godziny temu, Audroc napisał:

PS do 3000zł znajdziesz w dobrym stanie model 858 a to już hiend na tamte czasy. Moim zdaniem bije na głowę suchotniki SONY ES.

Miałem, wykonany hi-endowo, miedź, 25kg, brzmieniowo jednak tragedia wg mnie, dźwięk zlany, mułowaty, płaski.... sprzedałem od razu, kosztował na pewno poniżej 1.5k, ale to było z 10 lat temu.

Ciepły, przyjemny, miękki dźwięk, to np stare modele Nadów z lat 80 - 3080 3060 , tańsze i trochę gorsze 3140 , 3240PE i parę innych. Nie polecam tylko Nada 310, wyjątkowo słabo grał. 

Na moje jak Ci wszystko gra to nie psuj tego. Za duże ryzyko, że nagle nie będzie już tak grało

Jak masz 3 tyś do wydania i chcesz coś lekko poprawić to może pomyśl o jakimś przetworniku między wzmacniaczem a tym tabletem... to może jeszcze lepiej poukładać Ci scenę czy lepiej pukladać dźwięki. 

Może lepsze kable - głośnikowe lub łączenie... w ten sposób nie zaburzysz obecnych wrażeń a dodatkowa modyfikacja ma ogromną szansę wnieść do systemu pozytywne zmiany.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

15 minut temu, gokar83 napisał:

Jak masz 3 tyś do wydania

15 minut temu, gokar83 napisał:

Może lepsze kable - głośnikowe lub łączenie...

j.p.r.d.

A może puszkę farby i ściany odmalować? Wyjdzie jeszcze taniej. 

Wzmacniacz za kilkaset złotych. Głośniki jakiś 1-1,5 tys. Więc 3 tysiączki na kable????

Powinieneś rozpocząć karierę doradcy inwestycyjnego w jakimś banku. Spektakularne efekty gwarantowane 

12 minut temu, gokar83 napisał:

Na moje jak Ci wszystko gra to nie psuj tego. Za duże ryzyko, że nagle nie będzie już tak grało

Jak masz 3 tyś do wydania i chcesz coś lekko poprawić to może pomyśl o jakimś przetworniku między wzmacniaczem a tym tabletem... to może jeszcze lepiej poukładać Ci scenę czy lepiej pukladać dźwięki. 

Może lepsze kable - głośnikowe lub łączenie... w ten sposób nie zaburzysz obecnych wrażeń a dodatkowa modyfikacja ma ogromną szansę wnieść do systemu pozytywne zmiany.

Majac 3 tys. będąc w miarę zadowolonym z obecnego brzmienia, nie szukałbym na siłę kolejnych kolumn w tej kwocie, czy co tam sobie wymyślić.  Tylko przeznaczył te kwotę na jakieś panele, dyfuzory, żeby poprawić akustykę, przyniesie to lepszy efekt w "układaniu sceny" niż jakiś DAC, czy inny klamot.

Kable też ważne, ale zakładam, że jakieś są, chociaż zazwyczaj po macoszemu są traktowane te zasilające.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

j.p.r.d.

A może puszkę farby i ściany odmalować? Wyjdzie jeszcze taniej. 

Wzmacniacz za kilkaset złotych. Głośniki jakiś 1-1,5 tys. Więc 3 tysiączki na kable????

Powinieneś rozpocząć karierę doradcy inwestycyjnego w jakimś banku. Spektakularne efekty gwarantowane 

Jak ja lubię takie nadinterpretacje... nie sugeruję wydać 3 tyś na kable tylko dałem kierunek - a co autor tematu z tym zrobić to już jego decyzja.

A tak BTW - w audio serio można się zdziwić. Ja jakiś czas temu miałem  okazję w domu posłuchać przypadkiem jednego z lepszych połączeń jakie słyszałem u siebie - kolumny za 1000 zl, końcówka mocy za 600, dac za 5 tys I kable za 3 tys... i zagrało lepiej niż moje obecne kolumny za 6 i elektronika za 5... no niemożliwe co? 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

33 minuty temu, sir.jax napisał:

Majac 3 tys. będąc w miarę zadowolonym z obecnego brzmienia, nie szukałbym na siłę kolejnych kolumn w tej kwocie, czy co tam sobie wymyślić.  Tylko przeznaczył te kwotę na jakieś panele, dyfuzory, żeby poprawić akustykę

Tak, akustyka przede wszystkim, lecz wspomnę, że to początek prawdopodobnie niekrótkiej drogi, bo w brzmieniu mu poprzestawia na pewno. 

34 minuty temu, sir.jax napisał:

przyniesie to lepszy efekt w "układaniu sceny" niż jakiś DAC, czy inny klamot.

Oj tak, pogłos i ustawienie zespołów, miejsca odsłuchu ma tu moim zdaniem większy wpływ nawet od kolumn.  

.

37 minut temu, gokar83 napisał:

tylko dałem kierunek

Lepiej zachowaj ten kierunek dla siebie. Bo on do niczego nie prowadzi. Dobry zestaw audio opiera się na fundamencie złożonym z dobrej elektroniki (wzmacniacz i źródło) oraz głośników. Całość spinają kable i akustyka. I tymi elementami można go sobie spokojnie dopracowywać i dopieszczać. Zestawy budowane w oparciu o kable to zestawy do ........  Chciałoby się napisać "do dupy" ale to mało dosadne i nie oddaje w pełni głębi zjawiska  

17 godzin temu, piotrek7 napisał:

Lepiej zachowaj ten kierunek dla siebie. Bo on do niczego nie prowadzi. Dobry zestaw audio opiera się na fundamencie złożonym z dobrej elektroniki (wzmacniacz i źródło) oraz głośników. Całość spinają kable i akustyka. I tymi elementami można go sobie spokojnie dopracowywać i dopieszczać. Zestawy budowane w oparciu o kable to zestawy do ........  Chciałoby się napisać "do dupy" ale to mało dosadne i nie oddaje w pełni głębi zjawiska  

No ale właśnie to jest ten moment... skoro jego system "gra" to jak sam napisałeś - można go dopracować np. kablami 🙂 brakuje mu przetwornika bo jego źródłem jest tablet i połączenie kablem 2xrca-mini jeck - przynajmniej tak to zrozumiałem - tu też jest pole do popisu. Akustyka kolejny temat. 

Wg mnie skoro mu gra perfect to po co wymieniać wzmacniacz lub kolumny - z tych elementów jest zadowolony a budżet ma jednak ograniczony.

Druga sprawa - to, że Ty nie słyszysz różnicy na swoim dopracowanym systemie z dobrą akustyką żadnych róznic na kablach nie oznacza że inni nie slyszą majac bardziej przejrzysty system i inną wrazliwość. Nie narzucaj narracji innym. Niech sam sprawdzi i poslucha. Mój kierunek jest "do dupy" a za twój jest jedynym właściwym? Ale się kurna znawca znalazl - no wow. Pokłonić się.

Edytowane przez gokar83
Literówka

7 minut temu, gokar83 napisał:

Druga sprawa - to, że Ty nie słyszysz różnicy na swoim dopracowanym systemie z dobrą akustyką żadnych róznic na kablach

Proszę wskazać w którym miejscu to napisałem?