Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe dyski zewnętrzne w systemie Windows XP

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

znacie jakieś skuteczne sposoby na to by zmusić współcześnie produkowane zewnętrzne dyski do tego, by były rozpoznane w systemie Windows XP?
Ostatnio stwierdziłem, że taki sposób nie istnieje. Dysk jest niewidoczny i żaden "trick" nie jest w stanie zmusić go, by się uaktywnił.
Dodam, że robiłem próby z dyskami HDD 3,5 cala 2-6 TB z własnym zasilaniem.
Czy to jest kwestia zakończenia wsparcia dla Windowsa XP w 2014 roku? Nie ma sposobu by pokonać ten problem?
Posiadam 3 dyski, które współpracują bezproblemowo z moim Windowsem XP (2, 3 i 5 TB), ale były kupione w latach 2012-2014.

Edytowane przez soundchaser
9 godzin temu, soundchaser napisał:

kupione w latach 2012-2014.

Sprawdź jaki system plików jest zastosowany na tych dyskach ( FAT czy NTFS) i taki zastosuj na nowym dysku .

47 minut temu, baltfan napisał:

Sprawdź jaki system plików jest zastosowany na tych dyskach ( FAT czy NTFS) i taki zastosuj na nowym dysku .

Próbowałem od razu. Nie działa. Stare dyski mam sformatowane w NTFS.

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Nie działa.

Można spróbować sformatować nowy dysk do formatu Fat32 ewentualnie exFat ,ale czy to pomoże  ?

Jak podłączałeś nowy dysk do komputera z innym systemem ,mógł on nadać uprawnienia tylko sobie i już na XP może się nie dać uruchomić tego dysku. Ale z reguły odczyt powinien działać ?

Możesz zdradzić co to za dysk ?

Próbowałem wszystkiego i dla mnie jest jasne, że brak kompatybilności wynika z zakończenia wsparcia dla XP. Pytanie tylko, czy można coś zrobić by ten system "oszukać" tak by to wsparcie przywrócić.

To taki dysk...w sumie wszędzie są podobne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

a czemu masz XP?

Bo od kilkunastu lat posiadam desktop Dell Optiplex 740 z XP na pokładzie do odtwarzania plików audio. Najlepszy jest do tego celu.

3 minuty temu, msankowski napisał:

Może to usb 3 jest po prostu nie obsługiwane?

Instalowałem też odpowiednie sterowniki, które niby miały pomóc w rozpoznaniu usb...też na próżno.
To nie ten problem.

10 godzin temu, yogi7 napisał:

Proszę sprawdzić jaki jest typ partycji. Z tego co pamiętam Windows XP nie obsługuję nowego GPT, a jedynie MBR.

Tego też próbowałem, tyle że gdy pod Windows 7 (w tym systemie dysk jest wykrywalny) usunąłem partycję po to, by ją ponownie przywrócić właśnie w stylu MBR, to nie miałem wyboru i system automatycznie utworzył partycję znów w stylu GPT.

4 minuty temu, msankowski napisał:

Usb 3 musi być obsługiwane w sprzęcie, nie tylko w sofcie.

A to nie jest tak, że produkowany sprzęt pod usb-3 ma też poprawnie pracować ze sprzętem posiadającym jedynie usb-2?

Teraz, msankowski napisał:

Usb 3

Usb 3.0 jest kompatybilne z 2.0 czy niższym. To nie powinno stanowić problemu. Jedyny to ,może być zasilanie portu usb.

Dell 740 ma porty usb 3.0 z tego co widzę .

5 minut temu, baltfan napisał:

Można na nim uruchomić inny system .Próbowałeś Daphile ? 

Gdybym chciał inny system, to nie byłoby żadnego problemu. Muszę mieć XP.

To poszperaj jeszcze w BIOS komputera ,co tam się da zmienić odnośnie obsługi portów usb ?

Jeżeli się da przestawić kontroler portów z usb3.0 na tylko 2.0 i to powinno rozwiązać problem.

Masz sekcję BIOS/UEFi ? a tam xHci Mode ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, soundchaser napisał:

Bo od kilkunastu lat posiadam desktop Dell Optiplex 740 z XP na pokładzie do odtwarzania plików audio. Najlepszy jest do tego celu.

Instalowałem też odpowiednie sterowniki, które niby miały pomóc w rozpoznaniu usb...też na próżno.
To nie ten problem.

a manager dysków widzi dyski?
W XP 32 bitowym może byc problem z dyskami powyżej 2TB...
Ale manager dysków powinien je widzieć,a co to za dyski wogóle?
2,5 gotowe w obudowie?
czasami sa tam montowane dyski z dziwną elektroniką,może dlatego...?

Spróbuj Linuxa.
Rozpoznaje wszystko i jest świetny do odtwarzania plików.
Ja uzywam MX Linux w wersji XFCE.
Chodzi na każdym sprzęcie.
MOżna odpalić KODI,albo inny odtwarzacz mediów,wybór jest bardzo duzy.

A XP nie obsługuje usb 3,i do odtwarzania z dysków usb 3 nie jest potrzebne,wystarczy 2.

Warto spróbowac sformatować te dyski w XP.
Czasami dyski gotowe sa sformatowane w ex-fat i xp nie rozpoznaje.
I tablica mbr,a nie gpt.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

a manager dysków widzi dyski?
W XP 32 bitowym może byc problem z dyskami powyżej 2TB...

Manager widzi dysk, ale jako nierozpoznawalny w zakładce Woluminy.
Natomiast w sekcji Zarządzaj dyskami jest niewidoczny.

XP współpracuje z większymi dyskami...przynajmniej do 5 TB, bo mam takiego Seagate'a z roku 2014.

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Manager widzi dysk, ale jako nierozpoznawalny w zakładce Woluminy.
Natomiast w sekcji Zarządzaj dyskami jest niewidoczny.

XP współpracuje z większymi dyskami...przynajmniej do 5 TB, bo mam takiego Seagate'a z roku 2014.

Jak manager widzi to połowa sukcesu-bo system widzi.
Da się utworzyć nowa tablice partycji?

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Spróbuj Linuxa.

Od 13 lat mam tego XP-ka przystosowanego do odtwarzania plików muzycznych, bez dostępu do netu, żadnych aktualizacji, powyłączane prawie wszystkie funkcje i procesy i jest niezawodny, bezawaryjny oraz najlepszy moim zdaniem do utrzymania wysokiej jakości brzmienia.

Trzeba wczesniej zniszczyć starą tablice partycji.

Teraz, soundchaser napisał:

Od 13 lat mam tego XP-ka przystosowanego do odtwarzania plików muzycznych, bez dostępu do netu, żadnych aktualizacji, powyłączane prawie wszystkie funkcje i procesy i jest niezawodny, bezawaryjny oraz najlepszy moim zdaniem do utrzymania wysokiej jakości brzmienia.

Jak tam sobie chcesz...

Edytowane przez Pseudodrummer

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Da się utworzyć nowa tablice partycji?

No właśnie nie, bo nie utworzyła się żadna "pusta" partycja.
Gdyby była, to już byłbym w domu. 😉

4 minuty temu, soundchaser napisał:

No właśnie nie, bo nie utworzyła się żadna "pusta" partycja.
Gdyby była, to już byłbym w domu. 😉

ja juz nie pamiętam jak to sie robi,ale jak manager widzi,to da się zrobić.
Musi być jakas opcja usuwania tablicy partycji,albo low lewel format.

MOżna spróbowac wyczyścic dysk któryms z programów na chirens boot cd
i potem sprawdzić,czy da się utworzyć tablice w managerze.

Można też odpalić linuxa z pendriva i wyczyścic dysk,i potem sprawdzić w xp.

Mozna odpalić gparted iso i to samo.
jest dużo narzedzi takich.

W linuxie jest to proste 🙂

Mozna tez sformatowac dysk w trybie tekstowym w xp

42 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

ja juz nie pamiętam jak to sie robi,ale jak manager widzi,to da się zrobić.
Musi być jakas opcja usuwania tablicy partycji,albo low lewel format.

Nie ma. Manager widzi tylko nazwę dysku i jak na nią kliknie to otwiera się okno, w którym jest komunikat - to urządzenie działa poprawnie (hahaha), ale w Woluminie z kolei jest komunikat - sprzęt nierozpoznawalny.
Zresztą jak ten dysk podłączyłem pierwszy raz to system go normalnie wyszukuje i pojawia się standardowy komunikat, że jest gotowy do użycia, tyle że nigdzie go nie ma aby go użyć. 😉

Cyrk. 

Wydaje mi się, że po 2014 roku zmienili kontrolery tych dysków, które już nie obsługują Windowsa XP.

Pozostaje mi gdzieś szukać starych dysków, wyprodukowanych przed 2014 rokiem, a na razie robię porządek w swoim archiwum płyt. Jest sporo do usunięcia rzeczy, których słuchać nie będę, albo zdublowanych wersji tych samych płyt tylko różnych masterów.

6 minut temu, J4Z napisał:

Literkę przepisałeś?

?

3 minuty temu, przmor napisał:

Z diskpart miałeś do czynienia?

Ukryta Zawartość

No to jedne z dobrych narzędzi

10 minut temu, soundchaser napisał:

Wydaje mi się, że po 2014 roku zmienili kontrolery tych dysków, które już nie obsługują Windowsa XP.

Pozostaje mi gdzieś szukać starych dysków, wyprodukowanych przed 2014 rokiem, a na razie robię porządek w swoim archiwum płyt. Jest sporo do usunięcia rzeczy, których słuchać nie będę, albo zdublowanych wersji tych samych płyt tylko różnych masterów.

?

każdy dysk musi miec przypisana litere w windows.

Nie ma litery-nie ma dysku
Nie ma pieniedzy-nie ma kebaba🙂

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

każdy dysk musi miec przypisana litere w windows.

Oczywiście. Do tej pory każdy dysk sam sobie ją przypisywał po podłączeniu.
A jeśli jest widoczna partycja bez literki, to można ją zainicjować i nadać literkę.
Tylko, że te nowe dyski są niewidoczne i nie ma sposobu by je zmusić nawet do inicjacji.
Rozmawiałem też z informatykiem, który również nie znalazł skutecznego rozwiązania.
Kiedyś wcześniej kupiłem zwykły wewnętrzny dysk SATA HDD, bo był tańszy i włożyłem go w obudowę z zasilaniem. Też XP go nie widział. Informatyk robił różne cuda by go ożywić...bez skutku. Myślałem może, to to kwestia tej obudowy, kupiłem inną - to samo.
Wtedy pomyślałem, że trzeba po prostu kupić oryginalnie fabryczny zewnętrzny, zamiast cudować z obudową, ale jak widać problem dalej istnieje i chyba nie da się go rozwiązać żadnymi programami do tworzenia partycji, itp, bo były już takie próby robione.

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Oczywiście. Do tej pory każdy dysk sam sobie ją przypisywał po podłączeniu.
A jeśli jest widoczna partycja bez literki, to można ją zainicjować i nadać literkę.
Tylko, że te nowe dyski są niewidoczne i nie ma sposobu by je zmusić nawet do inicjacji.
Rozmawiałem też z informatykiem, który również nie znalazł skutecznego rozwiązania.
Kiedyś wcześniej kupiłem zwykły wewnętrzny dysk SATA HDD, bo był tańszy i włożyłem go w obudowę z zasilaniem. Też XP go nie widział. Informatyk robił różne cuda by go ożywić...bez skutku. Myślałem może, to to kwestia tej obudowy, kupiłem inną - to samo.
Wtedy pomyślałem, że trzeba po prostu kupić oryginalnie fabryczny zewnętrzny, zamiast cudować z obudową, ale jak widać problem dalej istnieje i chyba nie da się go rozwiązać żadnymi programami do tworzenia partycji, itp, bo były już takie próby robione.

a próbowałes podpiąc te dyski bezposrednio do płyty głównej?

• Pokaż nowe odpowiedzi