Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner NAD 7020i na co zmieć bo nic mu nie dorównuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć audiowcy. Może mi pomożecie bo od kilkunastu lat próbuję zmienić sprzęt i nie mogę. Przyczyną jest to. że nic nie dorównuje temu mojemu Nad 7020i. Próbuję od kilku lat. Co się na coś napalę i kupię - okazuje się że jest gorzej niż było. Nie szukam sprzętu nowego. Mój budżet jest ograniczony. Poza tym lubie lata 70- 90 w stereo. Nowszy odpada. Zaczynałem od Amatora i Opusa - po przez Radmory Toski Aiwy - później sprzęt zachodni - wszystkich marek oprócz Yamahy, Rotela i Maranza. Absolutnie nic nie było tak dobre jak mój Nad. Zapytacie dlaczego w takim razie szukam. - Dlatego ,  że mi się znudził  - Dlatego że chciałbym mieć coś innego. Słucham przede wszystkim radia na ukf i rocka. Damy radę ? Pokój 25m w nowym.  Dlatego nie zawsze można słuchać glośno. A tu w Nad 7020i jest podbicie basów, więc po cichu też ładnie jest słychać a jak puszczę przez korektor to bajka. Chciałbym lepiej. Czy to możliwe? Bo chyba zrobili jeszcze coś lepszego w tamtych latach niż ten Nad 7020i. Głośniki na jakich słucham to Mission 761 70 w.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DSC07314.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ajjjjjjjjjjjjjjjjj! 😍😍😍

I NAD i głośniki śliczne! Nie ruszaj! Trzymaj dla wnuków! 😄

Jak chcesz to mogę Ci Sugdena A21 sprzedać, ale potencjometr głośności trzeszczy. No i jest trochę młodszy niż wymagany wiek bo z lat 90-tych.  Teraz chcę wymienić potencjometr ale po naprawie cena wzrośnie. 🙂

A radio UKF dokupisz sobie za psi grosz. Teraz do wyboru do koloru w cenie czapki śliwek. 

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Eska Rock a poza tym dużo bluesa elektrycznego i ma się rozumieć klasyka

już od Led Zeppelin czy Claptona, ale niestety słuchane na zbyt świeżym sprzęcie.

Niestety nie potrzebuje podbicia basu, ale ma też płynny loudness jakby co ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Ajjjjjjjjjjjjjjjjj! 😍😍😍

I NAD i głośniki śliczne! Nie ruszaj! Trzymaj dla wnuków! 😄

Jak chcesz to mogę Ci Sugdena A21 sprzedać, ale potencjometr głośności trzeszczy. No i jest trochę młodszy niż wymagany wiek bo z lat 90-tych.  Teraz chcę wymienić potencjometr ale po naprawie cena wzrośnie. 🙂

A radio UKF dokupisz sobie za psi grosz. Teraz do wyboru do koloru w cenie czapki śliwek. 

O kurde..  🥵 Ja nie miałem tak drogiego samochodu w życiu  😂. Nie, nie stać mnie. Dziękuję za pierwszy wpis.

22 minuty temu, Miras 62 napisał:

O kurde.. 

No co? Miał być lepszy od NAD. 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

26 minut temu, chick napisał:

Jeśli lubisz takie Miśki, to może Vincent ?

Nie słyszałem tego Nada więc trudno mi porównać. Natomiast jak kolega wyzej  pisze- mocny bas przy niskim słuchaniu to Vincent. Polecam - sam używam 🙂 . Tez takiego misia szukałem z mocnym dołem przy cichym słuchaniu. Klasyk Vincent  to model 237. Ja mam 737. Jednak 228 to juz nie to.

Jednak tylko odsłuch może jednoznacznie odpowiedzieć czy to jest to.

No heja Audiowcy - to ja ponownie..  Tak więc za namową ,,baltfana" zakupiłem na OLXie Nada 705.  Niestety nie udało mi się stwierdzić czy jest lepszy od mojego 7020i ponieważ okazało się że jest uszkodzony. Po cichu gra w miarę ok , ale już od godziny 9 na potencjometrze jakaś kaplica - dżwięk się rozłazi , moduluje przerywa. Na szczęście sprzedawca przyznał że słabo go sprawdził i oferuje zwrot lub współpracę.. Tak więc ustaliliśmy że oddam go do serwisu i zobaczymy - jak zrobią to opowiem czy dał radę i pobił mojego..  Oczywiście jeśli nie podoła mojemu będę informował o następnych zakupach. Można podpowiadać - chętnie coś kupię jeśli będzie mialo sens i sprawdzę -- ale tak do 1000 zł.. Pozdrawiam.

A może masz coś ciekawego w okolicy; może uda się bez serwisu 😉 

Ale poczekajmy na wynik naprawy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 tygodnie później...

No witajcie koledzy.  Niestety Nada 705 nie dało się uratować bo mechanik się poddał. Poprawił dźwięk, jednak lewa strona gra ciszej i problemem jest potencjometr głośności - obecnie nie do dostania jako część zamienna.

Tak więc poszukiwania trwają , a wczoraj przyszły paczką do mnie dwa sprzęty - Nad c316bee + tuner Nad. Po przeczytaniu wielu artykułów, forów użytkownikow stereo, kierunek padł na sprzęt wlaśnie w/w. Przyszedł sprawny i nie było problemu z jego podlączeniem. Zakupiłem też dość drogie kable, aby wykluczyć jakieś niedogodności z łączeniem sprzętu ze sobą. No i zagrało. Ale gdzie temu do mojego amplitunera Nad 7020i. Powiem szczerze, że nawet obok mojego nigdy na półce nie stal i to nie tylko z powodu ich różnorodności w latach. Ogolnie rzecz biorąc nie jest źle. Nad c316bee gra poprawnie i miło się tego słucha. Możliwe że w pokoju pojawiło się trochę więcej góry, trochę dokładniejszej i wyraźniejszej, a dół to średni bardzo kontrolowany krótki bas, ale scena trochę padła. No niby ta scena jest , ale ja mam porównanie do tematu tego forum czyli 7020i. Co ciekawe, Nowy tuner NAD C422 wyłapał mi sporo więcej stacji nawet te odległe. Tak więc wpadłem na pomysl, żeby zaprząc tuner do amplitunera. I tu niespodzianka - udało się.. W końcu jest lepiej jak było i to z opcji której w ogóle nie brałem pod uwagę. Szukalem wzmacniacza lub amplitunera - a sprawę załatwił tuner podłączony do amplitunera. Stacje radiowe dostały teraz całkowicie inny odsłuch jeszcze lepszy niż był wcześniej. Bas zszedł tak nisko że myślalem że ktoś do mnie z góry puka , a to sufit wpadał w rezonans - i żeby było jasne - nie słucham glosno. Max potencjometr na godzinie 10tej. Bas jest kontrolowany baaardzo niski , taki że w płucach go czuć a nie przeszkadza i daje poczucie bycia na koncercie. Scena jest olbrzymia , przepiękna , aż nie chce się wyłączać nadów. Muszę dodać że przepuszczam to przez korektor. I niech nikt nie mówi ze porządny sprzęt nie potrzebuje korektora bo to nie prawda. Może sprzęt na naście tysięcy nie potrzebuje. Ja wydaję do tysiaca za klocek max i korektor zawsze coś poprawi. Podsumowując, Na razie mam co chcialem, czyli lepiej niz bylo. Możliwe ,a raczej na pewno tuner potrafi lepiej oddać to co wyłapie niż mój amplituner a on sam robi teraz za wzmacniacz. Pewnie za jakiś czas znowu zacznę szukać to się odezwe... dodaje dwa zdjęcia  - pierwsze to sprzęt który dzisiaj przyszedł w paczce + mój korektor Universum. Drugie to sprzęt który obecnie u mnie przepięknie pracuje z kolumnami ze zdjęcia w pierwszym poście. Pozdrawiam wszystkich.

Ukryta Zawartość

DSC07455.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość