Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Ajothe napisał:

Nie, współczesny sprzęt jest robiony pod audiofilskie plumkanie. 

Być może, dlatego tak świetnie pokazuje skopane realizacje 😝

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

A ja zaś myślałem, że przynajmniej jeden film w życiu - widziałeś.

Cóż za pomyłka....

Teraz, sir.jax napisał:

Być może, dlatego tak świetnie pokazuje skopane realizacje 😝

Niestety nagrań nie przeskoczymy. 

Dlatego tanie rupiecie lepiej od HiFi grają na typowym materiale muzycznym dostępnym w masowej dystrybucji.

16 minut temu, Gargan napisał:

nie wiem co do rzeczy ma miesiąc.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Tykotek.
13 minut temu, Gargan napisał:

Osobno dostosowane wejścia dla CD i gramofonu, a osobne dla wszystkiego innego. Normalna sprawa. 

Bardzo pomaga to w konfiguracji zauważyłem, efekt lepszy jak ze stosowaniem różnych kabli 🙂 

11 minut temu, Gargan napisał:

Niestety nagrań nie przeskoczymy. 

Dlatego tanie rupiecie lepiej od HiFi grają na typowym materiale muzycznym dostępnym w masowej dystrybucji.

Napewno się świetnie mierzą 😉

11 minut temu, paww napisał:

Bardzo pomaga to w konfiguracji zauważyłem, efekt lepszy jak ze stosowaniem różnych kabli 🙂 

Jeśli masz Yamaha to teraz Ci tego nie wytłumaczę, ale Audio Science Review kiedyś w felietonie wyjaśniał czemu Yamaha zachowuje się tak nie inaczej i to też tłumaczy czemu może być męcząca. Specyficzna konstrukcja. 

Mogłeś źle dobrać zestaw. Moja Yamaha A-S2000 miała wyraźny problem z odtwarzaczem Cambridge Audio CXN v2-2. Nie dało się tego słuchać. Po zmianie na Pro-Ject DAC Box RS nagle wszystko zagrało. Nie dość lepsze osiągi to i lepsze brzmienie. Mogę polecić takie połączenie.

P.s. kable to ściema 😉

Edytowane przez Gargan
5 minut temu, Ajothe napisał:

Napewno się świetnie mierzą 😉

Nie mierzą się dobrze.

Raczej są dostosowane do goownianego materiału i prostych gustów.

14 minut temu, Gargan napisał:

Tu bym się nie zgodził, dobrze dobrany sprzęt wszystko zagra lepiej, z naciskiem na słowa "dobrze dobrany".

Jeszcze nie spotkałem się aby np. tania miniwieża zagrała lepiej od średniej klasy sprzętu, przecież tam to kompresję dźwięku tak tragicznie słychać, że głuchy by usłyszał, może @Gargan jesteś głuchy?

3 minuty temu, Gargan napisał:

Jeśli masz Yamaha to teraz Ci tego nie wytłumaczę, ale Audio Science Review kiedyś w felietonie wyjaśniał czemu Yamaha zachowuje się tak nie inaczej i to też tłumaczy czemu może być męcząca. Specyficzna konstrukcja. 

Mogłeś źle dobrać zestaw. Moja Yamaha A-S2000 miała wyraźny problem z odtwarzaczem Cambridge Audio CXN v2-2. Nie dało się tego słuchać. Po zmianie na Pro-Ject DAC Box RS nagle wszystko zagrało. Nie dość lepsze osiągi to i lepsze brzmienie. Mogę polecić takie połączenie.

P.s. kable to ściema 😉

Z Yamahą akurat nie ma problemu 🙂 

Teraz, Gargan napisał:

Nie mierzą się dobrze.

Raczej są dostosowane do goownianego materiału i prostych gustów.

Hahaha 🤭 jest zupełnie na odwrót, produkuje się audiofilskie plumkanie, kiepskie muzycznie albumy, ale za to słychać kurz na strunach 🤣

Teraz, Ajothe napisał:

ale za to słychać kurz na strunach 🤣

To jest dobre 🙂 

Teraz, Gargan napisał:

@paww mam to samo podejrzenie co do Ciebie, skoro tak dobrałeś zestaw, że nie da się go słuchać 🙂

No ja wobec siebie tak samo, dlatego się pytałem o ten problem doboru sprzętu i brzmienia 🙂 

@Ajothe gdybyś miał rację nigdy by nie powstał format MQA. Muzyka ma się sprzedać. Zapytałem się kiedyś mojego siostrzeńca, producenta muzycznego - czemu nie mają w studio kolumn Adam Audio? Wiesz co mi odpowiedział? Bo brzmią zbyt dobrze, a ich klienci mają parszywy sprzęt. To ma zagrać dobrze u wielu, a nie u wybranych. 

@paww no to Ci doradziłem - jeśli masz Yamaha to tylko z wysokiej klasy DAC np. RS zagra dobrze. Nie trafisz ze źródłem to doppa blada.

14 minut temu, Gargan napisał:

kable to ściema

Jak Cię nie lubić?

🥰.

Teraz sobie słucham na najtańszym Kasprzaku - "Dance me to to the End of Love"...

- i wciąż się czuję, jak przed maturą.

🤣🤪🪠

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

No właśnie MQA powstał głównie z myślą o audiofilach i współczesnym audio. Udało im się wcisnąć kit o MASTER quality audio 😁

Dziwne, że nie pomyśleli jak łatwo było tą bezstratność sprawdzić. 

Na totalnym szajsie nic nie zagra dobrze. 

Natomiast wielu audiofili na swoim sprzęcie słucha jedynie wydań typu Stockfish, które są specjalnie krojone na hajendy. Wada jest taka, że jest to miałka muzyka. 

Cała zabawa polega na tym by złożyć sobie system, który przyjemnie zagra przede wszystkim to czego lubi się słuchać. 

Tutaj fora typu ASR są bezużyteczne. 

9 minut temu, Gargan napisał:

@paww no to Ci doradziłem - jeśli masz Yamaha to tylko z wysokiej klasy DAC np. RS zagra dobrze. Nie trafisz ze źródłem to doppa blada.

Yamaha to specyficzne granie i wymagają przede wszystkim odpowiednich kolumn. 

Mylisz się dwukrotnie.

#1 - MQA to format mobilny/internetowy. Miał ominąć ograniczenia sprzętu przenośnego. Szczególnie słuchawek dousznych.

#2 - Yamaha nie jest wybredna do kolumn. 

Godzinę temu, paww napisał:

Moje doświadczenia są z kolei takie, że np. w poprzedniej konfiguracji słuchałem muzyki z przyjemnością godzinami, a w niby tej "lepszej" nie mogę wytrzymać nawet pół godziny.

Twoj błąd: jeśli brzmienie ma Ci pasować, to parametry muszą obrazować Twój subiektywny kaprys, a nie mieć lepsze wartości w sensie obiektywnym.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Mylisz się dwukrotnie.

#1 - MQA to format mobilny/internetowy. Miał ominąć ograniczenia sprzętu przenośnego. Szczególnie słuchawek dousznych.

Oczywiście, dlatego masa producentów implementowała MQA do swoich stacjonarnych kloców, który musiał mieć każdy audiofil 😄

3 minuty temu, Gargan napisał:

Dac systemu nie naprawi. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

No właśnie MQA powstał głównie z myślą o audiofilach i współczesnym audio. Udało im się wcisnąć kit o MASTER quality audio 😁

Dziwne, że nie pomyśleli jak łatwo było tą bezstratność sprawdzić. 

Kit o "MASTER quality audio" sami sobie wcisnęli audiofile nie czytając zbyt uważnie informacji.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Twoj błąd: jeśli brzmienie ma Ci pasować, to parametry muszą obrazować Twój subiektywny kaprys, a nie mieć lepsze wartości w sensie obiektywnym.

Poszukiwania to żaden błąd 😉

1 minutę temu, Gargan napisał:

Posiadam Yamahy: keyboard, flet, magnetofon i wzmacniacz i wszystko jest naprawdę bardzo dobre. Magnetofon Yamahy na tle wszystkich jakie miałem był najbardziej muzykalny. Dobra firma.

Teraz, szymon1977 napisał:

Kit o "MASTER quality audio" sami sobie wcisnęli audiofile nie czytając zbyt uważnie informacji.

Przecież taka była reklama. 

A kasety CC to nie miały odtwarzaczy stacjonarnych? Typowy format mobilny! 

Producenci budują taki sprzęt jaki uważają, że sprzedadzą.

8 minut temu, Ajothe napisał:

Poszukiwania to żaden błąd 😉

Nie pisałem, że poszukiwania są błędem.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Przecież taka była reklama. 

Nawet laik nie ufa reklamom, a kto szuka w reklamach i formacji nt specyfikacji kultura osobista nie pozwoli mi napisać.

Edytowane przez szymon1977

Niemożliwe 😄

Reklamowali jako master quality audio, czyli jakość prosto że studia nagrań i każdy audiofil się jarał. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Niemożliwe 😄

Reklamowali jako master quality audio, czyli jakość prosto że studia nagrań i każdy audiofil się jarał. 

Dokładnie tak to pamiętam, ze studia nagrań

12 minut temu, Ajothe napisał:

A teraz mają pretensję za własną naiwność, głupotę i brak zrozumienia tematu. To tylko kolejny przykład, że audiofili lepiej traktować z przymrużeniem oka.

8 minut temu, paww napisał:

Dokładnie tak to pamiętam, ze studia nagrań

A mp3 nie jest ze studia nagrań?

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi