Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon w budżecie 5-6 tys. zł.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Trzeba dokupować jakieś pierścienie.

Dokładnie chodzi o podkładki pod podstawę mocowania ramienia do plinty.Ale to w przypadku gdyby nowa wkładka była wyższa niż wkładka Regi.Ale co zrobisz ,gdy ta nowa wkładka będzie niższa?

4 minuty temu, gitarrra napisał:

wkładka będzie niższa?

Jakiś przykład takiej wkładki?

Da grubszą matę.

Edytowane przez burz
5 minut temu, burz napisał:

Jakiś przykład takiej wkładki?

Są wkładki wyższe niż te od Regi.Mogą też być niższe.

6 minut temu, burz napisał:

Da grubszą matę.

4 minuty temu, przmor napisał:

Wtedy podkładkę kładzie się na talerz.

A nie lepiej mieć gramofon z normalnym ramieniem ,które ma regulację wysokości ,zamiast kombinować jak koń pod górkę z podkładkami i matami?

29 minut temu, kgr napisał:

OK , Classic nie odpowiada, rozumiem ,wprawdzie nie widzę większej różnicy w estetyce do Regi i na dodatek nie ma pudełka zasilacza, ale OK, każdy ma swój gust. Natomiast wchodząc w produkty Rega kupujemy też ich środowisko np. wiele wkładek innych producentów nie pasuje bez tzw. dystansów, do tego regulacja ramienia jest ograniczona .

To nie znaczy ,że to słabe gramofony ale maja swoja specyfikę.

Ten X2  chyba nie ma pokrywy, a gramofon bez pokrywy to jak żołnierz bez karabinu. Mam nadzieję , ze pokrywa jest do nabycia i jest funkcjonalna .

Pozostaje Technics - ja bym brał , dokupił lepszą wkladke , Ortofon 2m blue a jak starczy to bronze. Masz pre od Graham Slee to możesz spróbować czy lepsze będzie wbudowane czy to zewnętrzne .

Ten Classic od Pro Ject, moim zdaniem, to zupełnie inna stylistyka, niż P3 RS. Natomiast Technics, cały czas jest w grze. Lubię ten styl. Wychowałem się na katalogach z Niemiec, z lat 80-tych, kiedy człowiek mógł o takim Technicsie tylko pomarzyć... Jeśli dostanę dobrą ofertę cenową na Technicsa z lepszą wkładką, to może jeszcze zweryfikuję plany. Tylko teraz się znowu zastanawiam, czy do Technicsa, lepszym wyborem będzie AT VM750SH, czy też wspomniany Ortofon Bronze. No i w tym przypadku, już mi będzie ciężko z pre dodatkowym, aczkolwiek mogę sprawdzić trzy opcje: pre w Technics, pre w Denonie PMA-1510, oraz pre Graham Slee, który mam w szufladzie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście że tak. Mój gramofon nie ma regulacji wysokości ramienia i radzę sobie stosując grubszą "matę" korkową. Wkładki używam jednej więc takie rozwiązanie mnie zadowala.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Tylko teraz się znowu zastanawiam, czy do Technicsa, lepszym wyborem będzie AT VM750SH, czy też wspomniany Ortofon Bronze.

Podobna klasa. Pewnie nie rozróżniłbyś ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Ten Classic od Pro Ject, moim zdaniem, to zupełnie inna stylistyka, niż P3 RS. Natomiast Technics, cały czas jest w grze. Lubię ten styl. Wychowałem się na katalogach z Niemiec, z lat 80-tych, kiedy człowiek mógł o takim Technicsie tylko pomarzyć... Jeśli dostanę dobrą ofertę cenową na Technicsa z lepszą wkładką, to może jeszcze zweryfikuję plany. Tylko teraz się znowu zastanawiam, czy do Technicsa, lepszym wyborem będzie AT VM750SH, czy też wspomniany Ortofon Bronze. No i w tym przypadku, już mi będzie ciężko z pre dodatkowym, aczkolwiek mogę sprawdzić trzy opcje: pre w Technics, pre w Denonie PMA-1510, oraz pre Graham Slee, który mam w szufladzie. 

Odnośnie gustu - rozumiem , doczytałem też o szklanej półce-  chyba  są inne osoby, które tez maja wiele do powiedzenia gdzie to bedzie stało i wyglądało ,OK. ;-). Jesli chodzi o gramofomy AT to nie mam doświadczenia, ale krążyły opinie ,że niektóre model to klony technicsa tylko mniej dokładnie wykonane, Ale to tylko opinie z internetu ,a tu to wiadomo...

Natomiast w kwestii przedwzmacniaczy i wkładek i calościowego brzmienia to chyba nikt przez Internet nie doradzi. Trzeba samemu odsłuchiwać i dokonać wyboru. W każdym razie wkładki Ortofona i Audio Technica maja inny charakter , warto gdzieś posłuchać i wyrobić sobie opinię.

2 minuty temu, przmor napisał:

@gitarrra Oczywiście że tak. Mój gramofon nie ma regulacji wysokości ramienia i radzę sobie stosując grubszą "matę" korkową. Wkładki używam jednej więc takie rozwiązanie mnie zadowala.

No bo jakoś trzeba sobie radzić.👍

A jeśli  ktoś jak Ty, używa jednej wkładki to ustawia raz i po sprawie.

Ale sam wiesz ,że są wkładki "wrażliwe" na ustawienie odpowiedniej wysokości i znalezienie odpowiedniej grubości podkładek lub mat może być dość kłopotliwe.😉

Na ten moment wykluczyłem Audio Technica. Generalnie, żonie się nie podoba. Technics ma jakieś tam srebrne wstawki, które trochę ożywiają look, a tamten jest czarny jak smoła. Żeby już sobie nie zawracać bardziej głowy, wybiorę spośród Regi RS i Technicsa z lepszą wkładką. Jak tak się wczytuję, to Technics ma wymiennego headshella, co może mialoby sens, bo mógłbym dokupić i zabudować Ortofona Red z odzysku, jako wkładkę, to pierwszych odsłuchów, kupionych,  używanych płyt, które trafiają się w różnym stanie. Chyba, że to bardziej skomplikowane, niż mi się wydaje. Jutro się rozmówię z Top Hifi w kwestii Technicsa i może w końcu podejmę ostateczną decyzję. 😀

Witam. Zaproponuje Ci sprzęt który posiadam. 

Na Amazonie jest dostępny w tej chwili nawet. Też go tam w tamtym roku kupiłem. Chodzi o Reloop Turn 5. Jest to kopia Technics,a. Polecam. Ma wszystko co trzeba. Na początek ortofon Red i łatwo go upgreidowac do blues. Kupujesz tylko sama igłę. Ciężki i stabilny. Regulowane ramię. 

Pozdrawiam

15 minut temu, Pirania76 napisał:

Witam. Zaproponuje Ci sprzęt który posiadam. 

Na Amazonie jest dostępny w tej chwili nawet. Też go tam w tamtym roku kupiłem. Chodzi o Reloop Turn 5. Jest to kopia Technics,a. Polecam. Ma wszystko co trzeba. Na początek ortofon Red i łatwo go upgreidowac do blues. Kupujesz tylko sama igłę. Ciężki i stabilny. Regulowane ramię. 

Pozdrawiam

Dzięki. Obejrzę, choć nie znam. Myślę jednak o pójściu ciut wyżej niż klasa Ortofon Blue.

Spokojnie w budżecie do 5 koła kupisz relopa i vronza do tego. Ja kupiłem bronza przed świętami w Warszawie za 1300zl. 

Ewentualnie Reloop Turn X. 

W przypadku WTF to mojej spodobał się odrazu. 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

jakość = cena

Ok. Ale gra przyzwoicie. I wart jest tych 3.5 tys złociszy. Dobra wkładka i jest super. Ja mam bronza i więcej do szczęścia mi nie potrzeba. 

33 minuty temu, piotrek7 napisał:

Wizualnie kopia. Jakościowo podróba. 

Podróba ale nie sądzę, że gra gorzej od Technicsa. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, Piopio napisał:

W moim systemie tak (ORTOFON 2M RED VS AT-VM540ML).

Myślę że nie tyle rozróżniasz szlif co raczej wkładki. Szkoły grania Ortofona i AT są wg mnie dość różne. 

Ale, po prawdzie, sam nigdy nie robiłem porównania różnych szlifów dla tego samego body. Więc powątpiewam jedynie na podstawie porównań pomiędzy MC z różnymi szlifami.

Reloop Turn 5 i wkładeczka godna tego sprzęciora, czyli czerwony Ortofon.

odbiornik Ortofon 2M Red jest już zamontowany na słuchawce i charakteryzuje się eliptycznym szlifem i doskonałą jakością dźwięku 

Nie idź tą drogą.

Edytowane przez burz
2 minuty temu, burz napisał:

Nie idź tą drogą.

Niby dlaczego ? Gra to bardzo dobrze. Z lepszą wkładką dużo lepiej. 

Edytowane przez Piopio

6 godzin temu, burz napisał:

odbiornik Ortofon 2M Red jest już zamontowany na słuchawce i charakteryzuje się eliptycznym szlifem i doskonałą jakością dźwięku 

Nie idź tą drogą.

Z ortofonem Red rzeczywiście gra to bardzo przeciętnie. Po wrzuceniu bronza zagrało to fenomenalnie. Wtedy usłyszałem równe, całe pasmo. 

Miałem też zamontowana AT 740 i było całkiem inaczej. Nie moje granie. 

Może dla kogoś ten Reloop to dno i podróba, ale dla mnie to wystarczający sprzęt.  I za dobre pieniądze. 

Tyle w temacie. 

Nie każdy musi jeździć ferrari. Niektórzy mają dacie i sobie chwalą. Ot takie porównanie mi wpadło do głowy. 

I nie sposób się z tym nie zgodzić. Tylko, że jeśli ktoś poszukuje czegoś z segmentu VW Golfa a otrzymuje rekomendacje na poziomie Daewoo Lanos, budzi to wątpliwości odnośnie ich celowości. 

ps sam nie jeżdżę Ferrari

Ok. Twoje zdanie. 

Założyciel wątku i tak sam zdecyduje o swoim wyborze. Ja nie nakłaniam do zakupu tego konkretnego modelu. Podzieliłem się tylko swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami. 

Sam nie znałem tej firmy wcale. Celowałem bardziej w Technics 1200 Mk2, ponieważ znajomy pracujący jako Dj w rozgłośni radiowej ma takiego. Tylko, że używkę w dobrym stanie dziś kupić trudno. A WAM był taki, że najlepiej kupić nowe i ładne, to w salonie, poradzono mi takiego. 

Wygląd ok, żona nie burczy, gra przyzwoicie,więc same plusy. 

Taka mała anegdota. I nie chodzi o chwalenie się. 

Dziś mam Golfa MK7 GTI.Ma dziś 4 lata. Psuje się. 

Przez 9lat jeździłem kiedyś Lanosem w gazie. Nigdy się nie zepsuł. Zawsze dowiózł do celu. A przejechałem nim prawie 400 tys. 

Golf co chwilę w serwisie. A mam teraz zrobione niecałe 50 tys km. 

Dyskusja ciekawa. Dzięki za każdą opinię. Myślę jednak, że jeśli nie będzie to Rega P3 RS, to alternatywą jest Technics. Abstrahując już od wymieniany wcześniej zalet i wad obydwu filozofii konstrukcyjnych(oczywiście, rozumianych subiektywnie przeze mnie), w przypadku Regi, dostaję jakiś sugerowany przez producenta ekosystem, który ma jakieś recenzje. Oczywiście, obiektywizm recenzji jest wątpliwy, ale zakładam, że producent też coś tam założył, co powinno brzmieć, co najmniej przyzwoicie. Technics jest z reguły recenzowany z fabrycznie montowanym Ortofonem Red i często porównywany z Regą P3 właśnie. W tych porównaniach, biorąc pod uwagę samo granie, wydaje mi się, że Rega jest oceniana trochę lepiej. Pewnie klasa montowanej fabrycznie wkładki ma tu zasadnicze znaczenie. Co do zmiany wkładki w Technicsie, to jest jakiś duży X. Z jednej strony, sklep coś sugeruje, ale już ciężko jest uzyskać (subiektywną oczywiście) opinię, jak zmiana wkładki na dany model wpłynie na dźwięk. Wyszukałem trochę recenzji wkładek AT, które biorę pod uwagę i przybywa mi tylko mętliku w głowie. Przeglądam sporo zachodnich forów, gdzie pojawiają się (oczywiście niesprawdzone) informacje o nie najlepszej współpracy z niektórymi wkładkami, czy o biciu talerza w Technicsach. To oczywiście mogą być takie same, jednostkowe przypadki, jak buczące przedwzmacniacze Regi. Dlatego, upieram się raczej przy rozwiązaniu, gdzie salon zaproponuje mi jakieś sprawdzone połączenie i zapewni, że "będzie pan zadowolony". Co oczywiście będzie poparte dobrą ceną. W przypadku Regi mam to już załatwione i czekam jeszcze na propozycje od dealerów Technicsa. Nie za bardzo mam czas podróżować po Polsce, celem odsłuchów, które i tak nie będą miarodajne, względem akustyki mojego pomieszczenia. Ostatecznie, mam jeszcze opcję zwrotu sprzętu i zakupu innego, jednak zważywszy na pewien nakład pracy, związany z przygotowaniem gramofonu i później jego ewentualnym spakowaniem, wolałbym po prostu dobrze trafić i być zadowolonym 🙂

Ja wychodzę z założenia, że jeżeli wchodzi się w alalog w pełni świadomie, nie traktując tego jak chwilowy kaprys, warto zainwestować na starcie i kupić możliwie jak najlepszą bazę. Czyli właśnie gramofon. A z czasem, stopniowo dopieszczać cały tor inwestują w lepsze pre, wkładkę, okablowanie. Nie ma sensu kupować jak najtańszego drapaka, który za rok, dwa będzie się zmieniać na lepszy. 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Ja wychodzę z założenia, że jeżeli wchodzi się w alalog w pełni świadomie, nie traktując tego jak chwilowy kaprys, warto zainwestować na starcie i kupić możliwie jak najlepszą bazę. Czyli właśnie gramofon. A z czasem, stopniowo dopieszczać cały tor inwestują w lepsze pre, wkładkę, okablowanie. Nie ma sensu kupować jak najtańszego drapaka, który za rok, dwa będzie się zmieniać na lepszy. 

To wychodzę z założenia, że zarówno P3, jak i Technics będą spełniać te kryteria. Analog nie jest może chwilowym kaprysem, bo od jakiegoś czasu już z nim obcuję, ale też, jak gdzieś tam pisałem, będzie u mnie grał raczej w jakiś weekendowy wieczór i to nie zawsze. Stąd, przeznaczę na to określoną kwotę, na która mogę sobie pozwolić i żona się ze mną nie rozwiedzie. Chciałbym tez żeby tak kwota zapewniła mi przyzwoite granie na jakiś czas, bez konieczności dokładania do tematu zaraz po zakupie. Poza tym, każdy, lepszy klocek zaraz zrodzi pytanie, o ulepszenie pozostałych elementów toru. Można tak bez końca, a gdzieś jeszcze trzeba znaleźć czas i pieniądze na płyty, wakacje z żoną i inne, bardziej przyziemne sprawy.

Nie jestem sprzedawcą audio. Od razu zaznaczam. 

To kup Technics 1500 sl. Dobra cena i ładny wygląd. I gra bardzo przyjemnie. To sprzęt na lata. 

Sąsiad mający większy budżet w tamtym roku ode mnie, zakupił takowego na Śląsku. Dostał dobra cenę i od razu wymienił wkładkę na ortofona bronza. Jest bardzo zadowolony. 

16 minut temu, Pirania76 napisał:

Nie jestem sprzedawcą audio. Od razu zaznaczam. 

To kup Technics 1500 sl. Dobra cena i ładny wygląd. I gra bardzo przyjemnie. To sprzęt na lata. 

Sąsiad mający większy budżet w tamtym roku ode mnie, zakupił takowego na Śląsku. Dostał dobra cenę i od razu wymienił wkładkę na ortofona bronza. Jest bardzo zadowolony. 

Biorę pod uwagę, ale chciałbym już kupić z nową wkładką, zamontowaną przez kogoś, kto się na tym zna.

I niech ta wkładka ma igłę ze szlifem mikroliniowym żeby już na starcie nie zrazić się do winylu i w spokoju słuchać płyt do końca każdej ze stron a nie tylko do połowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi