Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon w budżecie 5-6 tys. zł.

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Piopio napisał:

Ja mam Turn 5 i jestem mega zadowolony. Wkładkę wymieniłem na  właśnie na AT-VM540ML. Gra dużo lepiej niż ORTOFON 2M RED. Gramofon jest ciężki, startuje i zatrzymuje się błyskawicznie. 

Polecam.

PS

Warto dokupić ramię ze szczoteczką antystatyczną za śmieszne 75 zł. Zaskakująco poprawia odbiór. 

A jak to ramię wygląda, gdzie kupić i jak załozyc do grajka?

Miałem at 540 i dla mnie grała za jasno. 

2 minuty temu, Nstbs napisał:

W takiej cenie to chyba z tira spadło 😛 no brainer 

Nic nie spadło. Poważnie. Dokładnie 720 zł. Nowy. Były 3 sztuki dostępne w Amazon. Pewnie im spadło z palety i się coś uszkodzilo , ale mój był cały w środku. 

Tylko jest problem z polskim gwarantem. Polskie firmy nie chciały się podjąć napraw. Tylko w razie czego wysyłka do amazon.

Edytowane przez Pirania76
20 minut temu, Pirania76 napisał

Miałem at 540 i dla mnie grała za jasno. 

Co Ci się lepiej sprawdziło zamiast 540?

U mnie be∂zie to mało z Dynaudio więc lekkie rozjaśnienie nie zaszkodzi.

15 minut temu, Nstbs napisał:

Co Ci się lepiej sprawdziło zamiast 540?

U mnie be∂zie to mało z Dynaudio więc lekkie rozjaśnienie nie zaszkodzi.

Ja mam tannoy XT 8f i relop dostał ortofona blue. To mi odpowiada. 

58 minut temu, Pirania76 napisał:

Ja mam tannoy XT 8f i relop dostał ortofona blue. To mi odpowiada. 

Turn X ma już Ortofon Blue wiec może nie trzeba by już kombinować na jakiś czas

5 minut temu, Nstbs napisał:

Turn X ma już Ortofon Blue wiec może nie trzeba by już kombinować na jakiś czas

To na pewno jest argument na korzyść. Chociaż, gdybyś do Technicsa dokupił igłę blue, to miałbyś w podobnej cenie gramofon z dwoma "wkładkami". Ortofon red i blue różnią się tylko igłą, która jest wymienna. Może to mieć sens jakbyś chciał posłuchać jakiejś ryzykownej, zniszczonej płyty. Wtedy nie zajeżdżasz droższej igły.

Godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

To na pewno jest argument na korzyść. Chociaż, gdybyś do Technicsa dokupił igłę blue, to miałbyś w podobnej cenie gramofon z dwoma "wkładkami". Ortofon red i blue różnią się tylko igłą, która jest wymienna. Może to mieć sens jakbyś chciał posłuchać jakiejś ryzykownej, zniszczonej płyty. Wtedy nie zajeżdżasz droższej igły.

Taniej kupić igłę red do wkładki blue 🙂 300 vs 600zł. Na jedno wychodzi bo Turn X droższy

1 minutę temu, Nstbs napisał:

Taniej kupić igłę red do wkładki blue 🙂 300 vs 600zł. Na jedno wychodzi bo Turn X droższy

Pewnie tak. Zawsze warto jeszcze coś ponegocjować. Jak brałem Technicsa, to parę stówek urwałem, pomimo rat. Przy zakupie gotówkowym powinno być łatwiej.

5 godzin temu, Pirania76 napisał:

A jak to ramię wygląda, gdzie kupić i jak załozyc do grajka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

30 minut temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

a nie hamuje trochę obrotów?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

a nie hamuje trochę obrotów?

W moim DD absolutnie 😉 Nacisk jest minimalny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

W moim DD absolutnie 😉 Nacisk jest minimalny.

Jaki to gramofon?
Jaki moment?
Pytam się,bo myslałem nad tym,ale ja mam słabiutki silnik i boje się,że będzie troche hamowac jednak.

A zaraz,od kiedy masz gramofon??

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Jaki to gramofon?

Reloop Turn 5. 

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A zaraz,od kiedy masz gramofon??

Od listopada bodajże. 

39 minut temu, Piopio napisał:

Reloop Turn 5. 

Od listopada bodajże. 

A się nie pochwaliłeś:)

Miałem kupić taki.
Jesteś zadowolony?
Ehh,mogłem trochę dołożyć i miałbym VTA

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

A się nie pochwaliłeś:)

Miałem kupić taki.
Jesteś zadowolony?
Ehh,mogłem trochę dołożyć i miałbym VTA

Tak, jestem bardzo zadowolony. Ale dopiero po wymianie wkładki na AT-VM540ML. Jednak podstawowy ORTOFON 2M RED to za mało. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Tak, jestem bardzo zadowolony. Ale dopiero po wymianie wkładki na AT-VM540ML. Jednak podstawowy ORTOFON 2M RED to za mało. 

Czyli micro lina rządzi🙂
Sam się zastanawiam nad AT-VM540ML.
A czy da się samą igle wymienić w AT-VM?

E,chyba nie
ja mam AT-VM95E.

Chyba trzeba lepiej hedshela kupić i tą wkładkę.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Chyba trzeba lepiej hedshela kupić i tą wkładkę.

Otóż to ! Ja kupiłem od razu zestaw z headshelem. Łatwa wymiana i zero ustawień. 

A jak sie ma AT-VM95ML do AT-VM540ML?

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Nie mam pojęcia. Zapytaj fachowców od winyli 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Otóż to ! Ja kupiłem od razu zestaw z headshelem. Łatwa wymiana i zero ustawień. 

jakie zero?
A overhang,azymut,no może nie azymut,ale i VTA?
Przeciez ortofon ma inna wysokość niz AT?
?
A headshell?
Taki sam jak miałes w Turn 5?
Czy inny

Edytowane przez Pseudodrummer

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

To są całkiem innej klasy wkładki. Inne brzmienia i jakość odsluchu. 95 to podstawa wkładka, która nie grzeszy rozdzielczością ani głebią dźwięku. 

540 to duża scena, rozdzielczość, głębia, zróżnicowanie dźwięków. 

Szlif ML wyciąga dużo więcej informacji z rowka. 

Takie porównanie z branży moto.

95 to tania stara dacia do nowego porsche.

Do wkładki VM95E bezproblemowo można założyć igłę 95ML. Taki był zamysł całej serii tych wkładek. Inna sprawa, patrząc na ceny to wkładka jest w zasadzie gratis a płacimy za igłę. Dla audiofila może mieć znaczenie, że wkładki z fabrycznie założona igłą ML są Made in Japan.

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Zapewne słabiej (nie porównywałem, jednak to jest klasa wyżej), za to cenowo sama igła 95ML jest niewiele tańsza niż kompletna wkładka VM540ML, więc jak już, to warto wejść na poziom "500". Sam tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

jakie zero?
A overhang,azymut,no może nie azymut,ale i VTA?
Przeciez ortofon ma inna wysokość niz AT?
?
A headshell?
Taki sam jak miałes w Turn 5?
Czy inny

Nie znam się aż tak na analogu 😉 Wkładkę kupiłem zamontowaną fabrycznie na headshell. Więc tylko wymieniłem headshell z wkładką. Nacisk był odpowiedni. Bez żadnych kombinacji zagrało lepiej. 

Nie przeprowadzałeś kalibracji wkładki??? Nieskalibrowana wkładka to jak jitter, brak izolacji galwanicznej, sianie impulsówki i pętla masy razem wzięte

11 godzin temu, Pirania76 napisał:

To są całkiem innej klasy wkładki. Inne brzmienia i jakość odsluchu. 95 to podstawa wkładka, która nie grzeszy rozdzielczością ani głebią dźwięku. 

540 to duża scena, rozdzielczość, głębia, zróżnicowanie dźwięków. 

za przeproszeniem - ale to pi..(tole)..nie o szopenie.

Wystarczy trochę więcej pojemności na wejściu i masz to co piszesz i nie potrzeba tu nawet ml-a.

Na tym samym pre , na tym samym ramieniu tylko z innym headem i w takim samym systemie , grają prawie tak samo , a te prawie - to na pograniczu percepcji jakby ciupkę miększy dźwięk z 540ML.

Ale to tak , że nawet mocno pijany nie jestem pewien , czy faktycznie tak jest 🤔.

9 godzin temu, przmor napisał:

6 z 9 na początku ceny Ci się chyba przestawiło. 95ML to 6 na początku a 540ML to 9.

Nic się nie przestawiło.

Ponad 600 za samą igłę, to jest jednak niewiele mniej niż ponad 900 za komplet- body +igła, tak to nadal widzę.

4 godziny temu, przmor napisał:

Nie przeprowadzałeś kalibracji wkładki???

Mnie kiedyś bawiła "recepta" kalibracji w/g szablonu w dwóch punktach...najpierw ustawić w pierszym, potem zmienić i ustawić w drugim, na koniec powrót do pierwszego - zmienić i ustawić w pierwszym...jaki to ma sens, skoro i tak wracamy do ustawienia w pierwszym?

Zawsze skupiałem się na jednym (tym bliższym środka płyty, gdzie igła ma "gorzej") i zawsze to wystarczało.

Jest 300zl różnicy znalezionej na szybko między kompletnymi wkładkami 95ML (633zl) i 540ML (938zl) czyli 540ML jest o 50% droższa. Tyle suche liczby a czy 300zl różnicy to jest niewiele to już każdy na to inaczej spojrzy.

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

Wystarczy trochę więcej pojemności na wejściu i masz to co piszesz i nie potrzeba tu nawet ml-a.

a jak to zrobić?

• Pokaż nowe odpowiedzi