Skocz do zawartości
IGNORED

"Biurkowe" stereo na początek przygody (prawie) swieżaka

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, blady888 napisał:

Wiem, że to forum audio i wygląd nie gra, ale kurczę jakie to jest brzydkie 😅 

Moja propozycja i to w również w mojej opinii bardzo sensowna to monitory aktywne Yamaha HS5W + iFi nano (do wyrwania na allegro używki w cenie około 350 zł) i masz kolego naprawdę świetny zestaw. Gdym miał sam kupować to wybrałbym właśnie taką opcję. Sam przez lata miałem studyjną Yamahę hs80m + iFi nano właśnie i wątpie aby w tej kasie cokolwiek się pod względem brzmienia zbliżyło do tego zestawu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wpadły mi jeszcze w oko Elac Carina BS243.4. Tylko nie wiem czy idzie dobrać do tego jakiś wzmak zintegrowany z obsługą BT (lub WiFi), z wejściem optycznym (lub HDMI arc) i usb do kompa tak do okolic 3k (budżet się lekko naciągnie). Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi głośnikami i doborem osprzętu do nich?

Przy tak malej ilosci miejsca na kolumny to miejsce jest na jakies Edifier'y po bokach monitora tylko chyba.

@blady888 a moze polki na sciane powyzej monitora? Wtedy musialbys tylko jakas miekka podkladke pod nie dac zeby tweetery nie graly powyzej ucha

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Przy tak malej ilosci miejsca na kolumny to miejsce jest na jakies Edifier'y po bokach monitora tylko chyba.

@blady888 a moze polki na sciane powyzej monitora? Wtedy musialbys tylko jakas miekka podkladke pod nie dac zeby tweetery nie graly powyzej ucha

A edifiery nie są rozmiarowo jeszcze większe od elaców? np takie s3000 pro to się wydają dużymi 'klocami'

Generalnie nie masz miejsca na nic oprocz malych "pierdziawek" 😉

Ja bym dal do gory na polki w takim razie. Ale faktycznie odsuniecie od sciany byloby zbawienne.

A i jeszcze zerknij na Tannoy Gold 5. Ale cokolwiek, potrzebuje miejsca.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Właśnie również z tych powodów rozważam te elaci bo rozmiarowo nie są jakieś duże, bass reflex nie jest z tyłu i brzmieniowo powinny mi odpowiadać. Tylko nie wiem czym jest napędzić żeby nie było za drogo 😆

Ale Cariny z byle czym za 2 koła to dobrze nie zagrają, o tym już wielokrotnie pisano na forum.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

16 minut temu, treinerek napisał:

Ale Cariny z byle czym za 2 koła to dobrze nie zagrają, o tym już wielokrotnie pisano na forum.

Dlaczego? Zamulone będą, jeżeli dostaną za mało prądu? 

.

7 minut temu, blady888 napisał:

Nawet w używce się nic nie znajdzie? Np bluesound powernode? Czy po prostu do nich trzeba sprzętu za np 6k+ ?

Tomek z Białegostoku(nie pamiętam dokładnego nicku) miał nawet take polączenie, ale on lubi zmieniać i już parę razy wymieniał i kolumny i wzmaki.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

8 minut temu, blady888 napisał:

Nawet w używce się nic nie znajdzie? Np bluesound powernode? Czy po prostu do nich trzeba sprzętu za np 6k+ ?

Ja gram na secie za 1k i jest w pytę, a w pewnym momencie grałem na secie za katalogowo 36k. Cena to nie wszystko. 

(wzmak+kolumny)

.

24 minuty temu, blady888 napisał:

Znalazłem, na pewno @tomek11 ci powie jak by grał zestaw Elac Carina plus Powernode.

Jak coś to napisz do niego.

@JZ4 z tego co pisał @tomek11 to Cariny nie ze wszystkim dobrze grały, może wywołany sam się odezwie.

Edytowane przez treinerek

32 minuty temu, treinerek napisał:

Znalazłem, na pewno @tomek11 ci powie jak by grał zestaw Elac Carina plus Powernode.

Jak coś to napisz do niego.

@JZ4 z tego co pisał @tomek11 to Cariny nie ze wszystkim dobrze grały, może wywołany sam się odezwie.

Z tego co mi się udało znaleźć w postach Tomka, to duet powernode + Cariny wydaje się dobry hmm

Wiem, że nie najpiękniejsze, ale na biurko jak znalazł:

Ukryta Zawartość

przy zakupie pary w zestawie jest mikrofon ARC do kalibracji. Wg mnie to niezły wybór. 

Ukryta Zawartość

Zainteresuj się marką APS, profesjonaliści z nich korzystają, a nawet zawodowiec udzielający się na forum @przemak

na olx jest para za dobrą kasę. 

15 minut temu, xajas napisał:

Ma miejsce, tylko nie chce go odpowiednio wykorzystac

Ukryta Zawartość

Chcieć, a móc to są 2 rozbieżne kwestie 😄 . Oprócz wcześniej wspomnianych moja druga połówka jest również czynnikiem limitującym 😂

Ukryta Zawartość

15 minut temu, blady888 napisał:

moja druga połówka jest również czynnikiem limitującym 😂

Są rzeczy ważne i ważniejsze 😉

Każdy audioentuzjasta musi wypracować sobie korzystny współczynnik WAŻ. 

44 minuty temu, xajas napisał:

Ma miejsce, tylko nie chce go odpowiednio wykorzystac

Ukryta Zawartość

He he @xajas na takiego RME ADI DAC 2 fs znalazłoby się miejsce u niego 🙂

Ukryta Zawartość

@blady888 w audio cudów nie ma. Szukasz czegoś co grałoby świetnie.. dam Ci serdeczną radę - "Nie w tych pieniądzach przyjacielu". Tutaj nikt Ci nie doradzi takiego zestawu. Jest masa produktów wartych rozważenia np. z segmentu pro (chodzi mi tutaj o monitory studyjne które mogą się dobrze sprawować w domu). Cokolwiek kupisz nie licz na to, że osoby tutaj rozwiążą Twoje problemy co wybrać z audio

Tym bardziej, że ograniczenia gabarytu dotyczą nie tylko monitorów.

Zakładając Elaca to Powernode powinien je spokojnie napędzić, ale trzeba mieć

świadomość, że wszelkie stojaki i uchwyty ograniczą pasmo od dołu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Są rzeczy ważne i ważniejsze 😉

Każdy audioentuzjasta musi wypracować sobie korzystny współczynnik WAŻ. 

Druga polowka jest wazniejsza, zdecydowanie!

4 godziny temu, Piniu2906 napisał:

He he @xajas na takiego RME ADI DAC 2 fs znalazłoby się miejsce u niego 🙂

Miejsce by sie znalazlo, ale poniewaz zrodlem jest PC, wystarczy zainstalowac EqualizerAPO, i to za friko.

Elac nie ma mojego wielkiego uwielbienia do ich produktów nie polecam ci przy takim ustawieniu.

Carina do kolumny których nieco szkoda bo nie wykorzystasz ich potencjału przy takim ustawieniu. 

Także jestem za monitorami bliskiego pola

• Pokaż nowe odpowiedzi