Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się kupić odtwarzacz bluray Ultra hd 4k? Mam telewizor z 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro mam za mały tv to kupie jakiś lepszy bluray ale nie ultra hd 4K. Bo miejsce na ewentualny nowy 60 cali i więcej tv nie mam po prostu miejsca. Więc trudno pójde na kompromis. A co do płyt to właśnie jestem kolekcjonerem. 

Nie ma to najmniejszego sensu co piszesz, co ci niby da ten "lepszy" blu-ray, używany? bo przecież nie nowy bo się nie produkują...kup coś z listy odtwarzaczy na stronie 1 lub konsolę... obsługa płyt UHD niesie jeszcze jedną dodatkowa korzyść jaką? wiele filmów pojawiło się właśnie dopiero na nośniku UHD, przykładów jest wiele lecz pierwszy lepszy przykład z "wczoraj" Willow 4K tylko na UHD wcześniej tylko na VHS. Druga sprawa zagraniczne wydanie z pl tłumaczeniem kupuje się w cenie wydań BD...

Edytowane przez bl4ck

5 minut temu, wieloryb napisał:

co do płyt to właśnie jestem kolekcjonerem. 

Jak sie dalej bawisz w plytki to Panasonic DP-UB9000EG1 jest dobry o ile uda sie go jeszcze kupic. 

Wiem że chciałeś chcesz dobrze ale trochę pojechałeś z tym UB9000 🙂 niczego on nie wniesie do jego systemu może równie dobrze kupić UB420 który da mu to samo bo oprócz braku DV i kilku innych funkcji jest "to to samo". Ale tak czy siak lepiej UB150 bo jest "szybszy" ewentualnie Sony X800M2 (cena razy dwa).

Edytowane przez bl4ck
8 minut temu, bl4ck napisał:

Wiem że chciałeś chcesz dobrze ale trochę pojechałeś z tym UB9000 🙂

I tak i nie ,jeżeli faktycznie ktos ma duza kolekcje plyt i ma zamiar to naprawde uzywac to czemu nie , ja to pojechalem po bandzie jak kupilem BD 32 mk2 , filmow pelna polka o ogladalem na Apple TV 😉, dobrze ze byl super do cd i sacd . Ten Panasonic jest naprawde fajny, ale i tak bym nie kupil bo bym nie używał. 

Czyli kupiłeś takie Oppo 103/105 w ładnej obudowie z lepszą elektroniką 😛 fajny fajny ja mam 105D srebrnego.

Godzinę temu, bl4ck napisał:

To jest rynek kolekcjonerki rządzi się własnymi prawami.

Ok, zgoda. Tylko takie podejscie jest słuszne przy założeniu ze się kupuje tylko te tytuły które pozniej nie stracą na wartosci...  Tak jak nie kazda karta telefoniczna albo znaczek pocztowy po paru latach była lub był białym krukiem, tak samo nie kazdy film po latach będzie tym pożądanym rzadkim okazem wartym setki/tysiące...

Tak jak napisałem wczesniej -jesli ktoś podchodzi do zakupu płyt jak do kolekcjonowania znaczków pocztowych to moze miec to sens. Jesli chodzi o walory audio/video to sensu nie ma (przy obecnym tv rzecz jasna) 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 minuty temu, bl4ck napisał:

Czyli kupiłeś takie Oppo

Takie Oppo to tez mialem dlatego zmienilem na Primare 😉 

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Panowie i tak szczerze na tych 43 calach to widać tą różjicę 4k w stosunku do 1080p? Oczywiście nie chodzi mi o to czy widać z metra od ekranu tylko podczas normalnego oglądania. 43 cale to moim zdaniem bardzo mały obraz i z mojego punktu widzenia pchanie sie w 4k nie ma sensu. Oczywiscie ktos powie ze telewizor można zmienić i będzie miał rację ale przy 43 calach osobiście bym sobie odpuscił. Juz wolałbym zmienić telewizor na większy i oglądać na nim fullhd niz 4k na tak małym ekranie 🙂

Pytanie przewodnie czy opłaca się kupić bluray 4k - wg mnie w obecnej sytuacji absolutnie nie 🙂

Tym bardziej nie spodziewałbym sie obrazu ostrego jak zyletka przy remasterach starych polskich filmów. 

Też bym se darował przy 43" 4K. Chyba że siedzi metr od ekranu? 

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Ja nie wiedziałem ze mówimy o 43 calach 🙂

Obecnie 60" to chyba takie minimum. No chyba ze ktos chce zbierać płyty dla samego zbierania ale to tez bez sensu.. za kilka lat bedą warte tyle co obecnie stare dvd - czyli praktycznie nic 😁

Myślę że BD będą jako tako trzymać wartość, a niektóre nawet drożeć. A tym bardziej wydania 4K, które wyglądają świetnie nawet i na 85" i będą długo dobrze wyglądać w przeciwieństwie do DVD, które nie wygląda nawet na 40".

?👈

Prawde mówiąc nie wiem czyjej rady posłuchać bo jedni mówią że przy moim 43 calowym tv darował sobie odtwarzacz 4K bluray więc ja pomyślałem o jakimś bardziej przyzwoitym bluray fullhd ale tutaj  inni z kolei mówia lepiej jednak pójść w bluray 4K. Troche tak jedno wyklucza drugie.

A tak w ogóle to czy odtwarzacze bluray, te nie 4K to czy one odtwarzają filmy tylko w fullhd? Czy może się myle?

Edytowane przez wieloryb
poprawa

Masz napisane w specyfikacji odtwarzacza jakie typy płyt odczytuje.

Odtwarzacze blu-ray odczytują z reguły cd dvd blu-ray, niektóre również vcd i sacd.

Odtwarzacze ultra hd odczytują dodatkowo płyty blu-ray 66 i 100 czyli potocznie nazywane UHD.

Edytowane przez bl4ck
2 minuty temu, bl4ck napisał:

Masz napisane w specyfikacji odtwarzacza jakie typy płyt odczytuje.

Odtwarzacze blu-ray odczytują z reguły cd dvd blu-ray, niektóre również vcd i sacd.

No ok ale mnie chodzi o rozdzielczość Ready HD ,Full HD no i 4K. Którą rozdzielczość które płyty obsłużą?

Czyli nie ogarniasz podstaw. Poczytaj sobie gdzieś czym są standardy dvd blu-ray i jakie tam rozdzielczości występują.

1 minutę temu, bl4ck napisał:

Czyli nie ogarniasz podstaw. Poczytaj sobie gdzieś czym są standardy dvd blu-ray i jakie tam rozdzielczości występują.

No nie ogarniam dlatego pytam się was i prosze o pomoc w najtrafniejszym wyborze.

2 minuty temu, bl4ck napisał:

Tym bardziej w takiej sytuacji brnięcie w 4k z płyt sensu nie ma.

Nawet jesli kilka procent z nich kiedyś nabierze wartości...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dobra nie musicie mnie tu linczować przed chwilą poczytałem dzięki wujkowi google i już wiem. 

Żle chyba zrobiłem że wstawiłem ten temat tutaj a nie w dziale Start. Bo nie chce żeby było jak na elektrodzie że zaniżam poziom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oba filmy z pl na pokładzie kupuj 🙂 będziesz miał motyw do zakupu odtwarzacza 🙂

Ukryta Zawartość

@wieloryb Nie przejmuj się i tak zostałeś potraktowany łagodnie 😛

według mnie, jak chcesz się trzymać płyt i koniecznie chcesz wymienić odtwarzacz to kup już UHD, zyskają nawet filmy DVD. 

Wymiana odtwarzacza A na B moim zdaniem nie ma sensu, jak kupować to coś konkretnie lepszego i pod nowy TV który prędzej czy później i tak kupisz.

OK dzięki za konkretną rade. TV napewno za jakiś czas pójdzie do wymiany choć ten sony co mam teraz ma 5 lat, ale 5 lat w elektronice to podobno wieczność.

38 minut temu, wieloryb napisał:

Żle chyba zrobiłem że wstawiłem ten temat tutaj a nie w dziale Start. Bo nie chce żeby było jak na elektrodzie że zaniżam poziom.

Nie przesadzajmy. Po prostu unikniesz wtapiania pieniędzy w cos z czego nie bedziesz miał realnej korzyści, a wg mnie to już plus. Zamiast w odtwarzacz zainwestuj w lepszy telewizor albo akustykę 🙂

50 minut temu, brewka87 napisał:

Nawet jesli kilka procent z nich kiedyś nabierze wartości...

Nie nabierze.

Już dziś, po nieudanej próbie sprzedaży (i za wcale nie jakieś ogromne pieniądzory) - ludziska wyrzucają tysiącami na śmietnik.

....

Przykład sprzed tygodnia (kupiłem w second hand, bom już stary i lubię mieć płytę w garści):

Pół euro, czyli około dwa złote 😃.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Nie nabierze.

Już dziś, po nieudanej próbie sprzedaży (i za wcale nie jakieś ogromne pieniądzory) - ludziska wyrzucają tysiącami na śmietnik.

coś w tym jest... teściu sprzedawał wideotekę, ponad 10 tyś płyt BD i DVD... ciężko bardzo ciężko było to sprzedać i szło za grosze.

Sporo BD przytuliłem ale potem oddałem kumplowi bo po co mi to...

2 minuty temu, fetek napisał:

ciężko bardzo ciężko było to sprzedać i szło za grosze.

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, żem raczej winylowiec 😃.

......

Kiedyś, na pewnym naprawdę zaprzyjaźnionym jarmarku w Paryżu, gadam z właścicielem firmy/sklepu... 

Patrzymy! - typ wlecze na wózku stos płyt. Tylko The Beatles. Wydania różne, różniste... Również  japońskie. Przeważnie w dobrym lub wręcz znakomitym stanie. 

Kumpel kupił na pniu, płacąc jakieś grosze.

...

Większość z tych zakupów ma do dziś, zaś chętnych - nima, panie. Nima.

.....

Dla młodych - ino chmura!

Czym szczerze gardzę i nie popieram.

🌈😃

@wieloryb Nie słuchaj tych co jęczą o te 43 cale. W 4K nie są najważniejsze rozdzielczość i piksele tylko HDR i Dolby Vision😀

Godzinę temu, gimza napisał:

Nie słuchaj tych co jęczą

No fajnie włączyłeś się do dyskusji 😁

Godzinę temu, gimza napisał:

W 4K nie są najważniejsze rozdzielczość i piksele tylko HDR i Dolby Vision😀

Ło matko 🤣 

4k to przecież rozdzielczość i TYLKO rozdzielczość... Jest dużo kontentu w 4k bez hdr oraz dv. Gimza, jeśli juz w taki mocny sposób wjeżdżasz w temat (zarzucając ze ktoś "jęczy" bo 43”) to zrób to tak żeby chociaż nie wyjść na gimbazę...

7 godzin temu, marcusSE napisał:

I tak i nie ,jeżeli faktycznie ktos ma duza kolekcje plyt i ma zamiar to naprawde uzywac to czemu nie , ja to pojechalem po bandzie jak kupilem BD 32 mk2 , filmow pelna polka o ogladalem na Apple TV 😉, dobrze ze byl super do cd i sacd . Ten Panasonic jest naprawde fajny, ale i tak bym nie kupil bo bym nie używał. 

Apple TV, Netflix, Disney+ czy HBO Max nie jest lepsze od płyt Blu-ray a już w szczególności od płyt UHD, obraz i dźwięk na nośniku fizycznym będzie zawsze lepszy.

A co do oglądania i sluchania muzyki w streamingu to ciekawe co będzie jak dostawca internetu będzie miał awarie albo mamy neta o bardzo słabym łączu nie światłowód tylko radiowy to wtedy płyta nam na ratunek.

Poważnie jeżeli jakiś dostawca internetowy będzie miał awarię i akurat coś chcemy oglądnąć to offline damy radę jedynie jak są płyty.

4 godziny temu, JVC 4K napisał:

Apple TV, Netflix, Disney+ czy HBO Max nie jest lepsze od płyt Blu-ray a już w szczególności od płyt UHD, obraz i dźwięk na nośniku fizycznym będzie zawsze lepszy.

Przecież tego tutaj nikt nie neguje. Po prostu na nieduzym ekranie te zalety odtwarzacza będą mało dostrzegalne względem streamingu. Wygoda korzystania z tego drugiego, albo z plików na plus.

4 godziny temu, JVC 4K napisał:

Poważnie jeżeli jakiś dostawca internetowy będzie miał awarię i akurat coś chcemy oglądnąć to offline damy radę jedynie jak są płyty.

Zgadzam sie w 100%. Przy streamingu nigdy nie jestesmy wlascicielem tego za co płacimy. Z resztą teraz podobnie jest z grami na konsole. Płacisz - grasz, nie płacisz to wypad 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi