Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar kolumn głośnikowych.

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, meloV8 napisał:

Autor tematu zamierza wykorzystać pomiary do projektowania kolumn głośnikowych. Polecany przez Ciebie mikrofon USB nie jest właściwym wyborem do takich zastosowań. Te same pieniądze można wydać zdecydowanie lepiej, dostając w zamian szerszy wachlarz zastosowań i możliwości.

Nie do projektowania kolumny bo tu podstawa będzie już istniejący projekt oraz symulacje komputerowe z wybranym przetwornikiem. Całość zostanie poskładana i wtedy pomiar całości jak bardzo to odbiega od symulacji. Co będziemy mogli zmienić w gotowym zestawie? Długość BR i objętość obudowy w stronę mniejszego litrazu. Oglądałem na yt jak gość używał umik-1 do pomiarów spl kolumny. Tylko pewnie jak dać ma dwa wejścia możemy mierzyć też impedancję kolumny. Jednak w podstawowym założeniu to odpada bo kolumna nie będzie posiadała zwrotnicy pasywnej. Ale masz rację lepiej mieć możliwość i jej nie wykorzystać niż nie mieć 

14 minut temu, meloV8 napisał:

Polecany przez Ciebie mikrofon USB nie jest właściwym wyborem do takich zastosowań.

Jak zrobić pomiary przetworników w obudowie Umikiem jest dokładnie wyjaśnione w innym kursie tego autora. Plus taki, że jest wszystko pokazane z objaśnieniami w taki sposob by amator mógł rozpocząć przygodę z pomiarami i projektowaniem zwrotnic.

W innym wątku pytalem już ale może przy okazji wyjaśnisz. Dlaczego Umik się nie nadaje? Konkretnie jakich pomiarów nie zrobimy? 

7 minut temu, pawel_luk1 napisał:

Efekt Dunniga-Krugera

Kojarzysz może jak się nazywa ten efekt, że autor widzi w swoim tworze znacznie więcej niż jest w rzeczywistości? Od lat szukam jak to się nazywało. Było badane jakieś 15-20lat temu zdaje się.

15 minut temu, 19710128 napisał:

Nie do projektowania kolumny bo tu podstawa będzie już istniejący projekt oraz symulacje komputerowe z wybranym przetwornikiem. Całość zostanie poskładana i wtedy pomiar całości jak bardzo to odbiega od symulacji. Co będziemy mogli zmienić w gotowym zestawie? Długość BR i objętość obudowy w stronę mniejszego litrazu. Oglądałem na yt jak gość używał umik-1 do pomiarów spl kolumny. Tylko pewnie jak dać ma dwa wejścia możemy mierzyć też impedancję kolumny. Jednak w podstawowym założeniu to odpada bo kolumna nie będzie posiadała zwrotnicy pasywnej. Ale masz rację lepiej mieć możliwość i jej nie wykorzystać niż nie mieć

Do wykonania symulacji potrzebne sa dane, na ktorych ta symulacja bedzie dzialac. W przypadku projektowania filtrow, tymi danymi sa rzeczywiste pomiary pasma czestotliwosci glosnikow, zamontowanych w obudowie, jaka dla nich wykonasz. Tylko w ten sposob symulacja dostaje wlasciwe dane. Musisz postarac sie zrozumiec, ze nie ma innej drogi projektowania w warunkach amatorskich, jak i profesjonalnych.

Zakup mikrofonu USB po prostu nie ma sensu, to pozorna oszczednosc i prostota, ktora naklada zbyt duze ograniczenia, dla osob, ktore chca projektowac zespoly glosnikowe.

16 minut temu, MariuszZ. napisał:

W innym wątku pytalem już ale może przy okazji wyjaśnisz. Dlaczego Umik się nie nadaje? Konkretnie jakich pomiarów nie zrobimy? 

Nie nadaje sie, bo nie mierzy poprawnie fazy rzeczywistej. Pracuje w ukladzie jednokanalowym, bez petli sygnalu referencyjnego. Bez tego nie da sie zbierac pomiarow, do bardziej zaawansowanych symulacji. Zakup tego mikrofonu jest bez sensu, jesli ktos chce projektowac kolumny glosnikowe. To jest mikrofon do pomiarow gotowych kolumn, pomiarow akustyki pomieszczenia, pomiarow odpowiedzi kolumn w pomieszczeniu i korekcji pomieszczenia. Poza tym sam mikrofon nie jest tani.

21 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Kojarzysz może jak się nazywa ten efekt, że autor widzi w swoim tworze znacznie więcej niż jest w rzeczywistości? Od lat szukam jak to się nazywało. Było badane jakieś 15-20lat temu zdaje się.

To aż badania trzeba było nad tym robić?
Wg mnie to "narcyzm" i "megalomania" - pojęcia znane od lat... 

Dobra, już nie zaśmiecam wątku.

MeloV8 podał sensowny sprzęt na początek. Popieram. 

Żadne Umiki i inne na USB się nie nadają, gdyż każdy, kto się chce w to bawić dojdzie w końcu do takich punków jak "pomiar fazy akustycznej" i "centrum akustyczne głośnika". A tego mikrofonem USB nijak dobrze nie da się zmierzyć.

Edytowane przez pawel_luk1

JMA RQ900 • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Ok. Zaświeciło słońce. Dziękuję Panowie. Szukam więc daca na USB z 2x mikrofon jak było wspomniana i jakiś mikrofon pomiarowy xlr. Mikrofon z plikiem kalibracyjnym rzecz jasna.

Jeszcze szybkie pytanko czy jakiś tani wzmacniacz z aliekspres do zasilenia kolumny z karty muzycznej taki bez regulacji tonów czyli w zasadzie sama końcówka z regulacją głośności lub bez będzie do tego dobry? Rzęsy nie wyciągać ciągle z półki ciężkiego wzmacniacza tylko pomiarem kiedy się zachce.

Edytowane przez 19710128
41 minut temu, pawel_luk1 napisał:

i "centrum akustyczne głośnika". A tego mikrofonem USB nijak dobrze nie da się zmierzyć.

Potrzebujemy REW, Umik, kolumna z "gołymi" przetwornikami Tweeter (T) i Woofer (W).

Mierzymy osobno T i W oraz równolegle T+W. 3 pomiary z 1m.

Bramkujemy do pierwszych odbić.

Eksportujemy pomiary jako .TXT, zmieniamy rozszerzenie plików na .FRD

Otwieramy Xsim, budujemy obwód dwugłośnikowy bez zwrotnicy, importujemy (tune) FRD do przetworników. Pobieramy FRD pomiaru "razem" T+W.

Ponieważ pomiar był bramkowany to stosujemy transformatę Hilberta Bodego dla przetworników (funkcja "derived" w zakładce drivera dostosowując nachylenie "końcówek" poza bramką.

Powstałe różnice amplitudy zaimportowanych do przetworników FRD i FRD T+W niwelujemy tak by przebiegi się dokładnie pokrywały zmieniając wartość "mod delay".

Otrzymana wartość "mod delay" jest wartością "offsetu" centr akustycznych przetworników, którą wykorzystamy w projektowaniu zwrotnicy.

Da się prościej lub lepiej ale ten sposób jest wystarczający na potrzeby amatora z Umikiem 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.jpg

3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, 19710128 napisał:

Wszystko ok. Ale ja nie potrzebuje zwrotnicy pasywnej. 

To tylko wstawka na potrzeby obrony Umika 😉 

Edytowane przez MariuszZ.
6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Potrzebujemy REW, Umik, kolumna z "gołymi" przetwornikami Tweeter (T) i Woofer (W).

Mierzymy osobno T i W oraz równolegle T+W. 3 pomiary z 1m.

Bramkujemy do pierwszych odbić.

Eksportujemy pomiary jako .TXT, zmieniamy rozszerzenie plików na .FRD

Otwieramy Xsim, budujemy obwód dwugłośnikowy bez zwrotnicy, importujemy (tune) FRD do przetworników. Pobieramy FRD pomiaru "razem" T+W.

Ponieważ pomiar był bramkowany to stosujemy transformatę Hilberta Bodego dla przetworników (funkcja "derived" w zakładce drivera dostosowując nachylenie "końcówek" poza bramką.

Powstałe różnice amplitudy zaimportowanych do przetworników FRD i FRD T+W niwelujemy tak by przebiegi się dokładnie pokrywały zmieniając wartość "mod delay".

Otrzymana wartość "mod delay" jest wartością "offsetu" centr akustycznych przetworników, którą wykorzystamy w projektowaniu zwrotnicy.

Da się prościej lub lepiej ale ten sposób jest wystarczający na potrzeby amatora z Umikiem 😉 

Ukryta Zawartość

2.jpg

3.jpg

No widzisz ile zachodu. Pomiar dwukanalowy daje te informacje już zapisana w odpowiedzi fazowej pomiaru glosnika.

Bez drugiego głośnika nie zmierzysz umikiem różnicy czasowej. Teraz zrobi pomiary na stoliku obrotowym i wyciągnij z każdego różnice fazowe z uwagi na obrót centrum akustycznego głośnika dla każdego kąta pomiaru.

Powodzenia.

Ps. Ludzie to naprawdę lubią utrudniać sobie proste sprawy... 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, 19710128 napisał:

Ok. Zaświeciło słońce. Dziękuję Panowie. Szukam więc daca na USB z 2x mikrofon jak było wspomniana i jakiś mikrofon pomiarowy xlr. Mikrofon z plikiem kalibracyjnym rzecz jasna.

Jeszcze szybkie pytanko czy jakiś tani wzmacniacz z aliekspres do zasilenia kolumny z karty muzycznej taki bez regulacji tonów czyli w zasadzie sama końcówka z regulacją głośności lub bez będzie do tego dobry? Rzęsy nie wyciągać ciągle z półki ciężkiego wzmacniacza tylko pomiarem kiedy się zachce.

Byle nie był w klasie D....
Poza tym wzmacniacz do pomiarów powinien mieć "minus" wyjścia głośnikowego na potencjale masy, wspólnym z masą wejścia, bo jak Ci jednak przyjdzie do głowy zmierzyć impedancję głośnika, to innym wzmacniaczem tego nie zrobisz.

Ktoś już tu podawał: KIT AVT1746 na LM1875, albo kit np. kit na TDA7293, tylko że one wymagają zasilania symetrycznego, więc potrzebne będzie trafo, mostek prostowniczy, potencjometr do regulacji, trzeba by to poskładać w jakiejś obudowie, więc kolejna zabawa...

1 minutę temu, pawel_luk1 napisał:

Byle nie był w klasie D....
Poza tym wzmacniacz do pomiarów powinien mieć "minus" wyjścia głośnikowego na potencjale masy, wspólnym z masą wejścia, bo jak Ci jednak przyjdzie do głowy zmierzyć impedancję głośnika, to innym wzmacniaczem tego nie zrobisz.

Do pomiaru czestotliwosci klasa D tez dziala, sam uzywam. Do impedancji nie bedzie dzialac, ale to tez da sie obejsc. Trzeba zrobic w pelni symetrycznego Jiga do impedancji i tyle.

7 minut temu, 19710128 napisał:

Wszystko ok. Ale ja nie potrzebuje zwrotnicy pasywnej. 

Do aktywnej też byłby potrzebny właściwy pomiar fazy... 
Filtry aktywne przesuwają fazę tak jak pasywne, a jeśli zastosujesz zaawansowane DSP, to można wprowadzić opóźnienia, w celu wyrównania czasowego głośników. Więc przydałby się w zasadzie taki sam zestaw pomiarów SPL poszczególnych głośników, jak do symulacji zwrotnicy pasywnej.

3 minuty temu, meloV8 napisał:

No widzisz ile zachodu.

Bardziej chodziło chyba "czy się da", a nie ile to zachodu. Poza tym cały czas jest to w pewnym sensie wiedza tajemna, którą nie bardzo branża chce się dzielić. Sposób przedstawiony przeze mnie jest omówiony i pokazany na wyciągnięcie ręki 😉 

Kiedyś szukałem poradnika w temacie pomiarów i sposób który preferujesz jest cząstkowo opisany, pokazany w różnych zakątkach internetu. Żeby to samemu ogarnąć od podstaw to faktycznie potrzeba długich tygodni, miesięcy czy nawet lat jak już zostało to w tym wątku napisane. 

Tutoriale video z objaśnieniami, z Umikiem są od ręki. Średnio ogarnięty amator nauczy się w kilka godzin 😉 

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Bardziej chodziło chyba "czy się da", a nie ile to zachodu. Poza tym cały czas jest to w pewnym sensie wiedza tajemna, którą nie bardzo branża chce się dzielić. Sposób przedstawiony przeze mnie jest omówiony i pokazany na wyciągnięcie ręki 😉 

Kiedyś szukałem poradnika w temacie pomiarów i sposób który preferujesz jest cząstkowo opisany, pokazany w różnych zakątkach internetu. Żeby to samemu ogarnąć od podstaw to faktycznie potrzeba długich tygodni, miesięcy czy nawet lat jak już zostało to w tym wątku napisane. 

Tutoriale video z objaśnieniami, z Umikiem są od ręki. Średnio ogarnięty amator nauczy się w kilka godzin 😉 

Takie wyciąganie fazy stosowałem kilkanaście lat temu, jak jeszcze na nie było Umika na rynku, a ja sam mierzyłem wkładką Panasonica za pomocą gniazda mikrofonu w płycie głównej komputera. Od tego czasu metody i możliwości dostępne dla amatorów trochę się zmieniły i naprawdę nie warto obcinać sobie możliwości, szczególnie, że są w tej samej cenie, a nawet niższej.

I dalej nie jesteś w stanie zmierzyć, jaka jest odległość centrum akustycznego głośnika od mikrofonu.  Jedyne co mierzysz, to różnice fazowe z dwóch źródeł, a to nie to samo.

Edytowane przez meloV8
7 minut temu, MariuszZ. napisał:

"Wiedza tajemna":

1. Jak zrobić ArtaBOX lub jak kto woli "jig-a" do wykonania pomiarów

Ukryta Zawartość

2. Opis krok po kroku wykonania pomiarów za pomocą ARTA i ich obróbka w VituixCAD

Ukryta Zawartość

3. Manual do VitiuxCAD-a

Ukryta Zawartość

4. Manuale, tutoriale do ARTA, LIMP, STEP

Ukryta Zawartość

Pakiet ARTA od 08.12.2024r. jest darmowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, meloV8 napisał:

naprawdę nie warto obcinać sobie możliwości

Rozumiem argumentację i się z nią całkowicie zgadzam. 

5 minut temu, pawel_luk1 napisał:

"Wiedza tajemna":

1. Jak zrobić ArtaBOX lub jak kto woli "jig-a" do wykonania pomiarów

Dziękuję za linki, na bank ktoś skorzysta.

Próbowałem tej drogi, ale uwierz dla amatora, który chce od podstaw zacząć i ma w planie poskładać jedną wymarzoną parę kolumn to chyba nie ten kierunek, ale to tylko moje zdanie. 

Pozdrawiam. M

Tak wiem. To tak jakbyś chciał zbudować browar, żeby się napić piwa, albo nauczyć się grać na skrzypcach, żeby zagrać jeden porywający koncert. 
Tylko, że sam kilka lat temu, też właśnie chciałem poskładać, pomierzyć i zaprojektować zwrotnice dla tej jednej, jedynej, wymarzonej pary kolumn... 
No nie i nie da się, uwierz nie da się, bez zrozumienia podstaw elektroakustyki zbudować tej jednej, jedynej pary... 🤪

2 godziny temu, pawel_luk1 napisał:

nauczyć się grać na skrzypcach, żeby zagrać jeden porywający koncert

Absolutnie warto! Wiem coś o tym :)

A konstruowanie kolumn (ze zrozumieniem tematu) to super zabawa.

W swojej audiohobbystycznej ścieżce przeszedłem chyba wszystkie etapy budowania (i w miare dogłębnego zrozumienia) toru audio. Od jakiegoś czasu grzebię w kolumnach i z perspektywy widzę, że to najbardziej wdzięczna i twórcza zabawa.

4 godziny temu, meloV8 napisał:

dalej nie jesteś w stanie zmierzyć, jaka jest odległość centrum akustycznego głośnika od mikrofonu.  Jedyne co mierzysz, to różnice fazowe z dwóch źródeł, a to nie to samo.

Naprawdę? Zatem czym jest "mod daley" wyrażone w calach ze screenów powyżej? Nie jest różnicą odległości centr głośników od mikrofonu? 

Czy to nie jest "ta" odległość, którą potrzebujemy by poprawnie zaprojektować zwrotnicę tak by zapewnić koherencję czasową przetworników na częstotliwości podziału?

Poważnie pytam.

Tak, jest to przesunięcie centrów akustycznych, czyli tzw. "offset". Jednak w tym przypadku, który podałeś, offset jest prawdziwy tylko dla zestawu pomiarów w jednej osi i w jednej odległości, z której wykonałeś pomiar, a jest nią zapewne oś tweetera. Pomiary pozostałych głośników w tej metodzie też zapewne wykonałeś w osi tweetera - sam też kiedyś tak mierzyłem.
Wystarcza to do zaprojektowania w miarę poprawnej zwrotnicy, ale nie widzimy co się dzieje z ch-ką poza tą osią, na której wykonaliśmy pomiary - dlatego w "miarę poprawnej".

Program taki jak VituixCAD idzie dalej, pozwala na symulację na dowolnej osi, a nawet pod dowolnym kątem od osi X czy Y.
Warunkiem jest wykonanie pomiarów dookólnych (min. od -90 do +90 stopni) dla każdego głośnika osobno w jego własnej osi, gdzie osią obrotu jest środek frontu kolumny ustawionej pionowo (nawet dla kolumn, które docelowo mają być pochylone).
Aby poprawnie wykonać takie pomiary potrzebne jest odpowiednio duże pomieszczenie, stolik obrotowy, pozwalający na obracanie kolumny w osi Y, statyw i dwa lasery - jeden do ustawienia mikrofonu w osi głośnika, drugi do kontrolowania odległości Z od frontu kolumny do mikrofonu.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.5278be318f11c07d3137828ee684eb56.png

image.thumb.png.0d036fa7521318065cdaec93d324bee1.pngimage.thumb.png.2442abc5cbb20e16d3f9a2c518209861.png

Zrzuty ekranów pochodzą kolejno z:
1. Arta Application Note No 6: Directivity Measurment
2. Response measurements for crossover simulation with VituixCAD -measurements with ARTA
3-4. ANSI/CTA Standard Standard Method of Measurement for In-Home Loudspeakers ANSI/CTA-2034-A R-2020

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawel_luk1

5 godzin temu, pawel_luk1 napisał:

Tak, jest to przesunięcie centrów akustycznych, czyli tzw. "offset". Jednak w tym przypadku, który podałeś, offset jest prawdziwy tylko dla zestawu pomiarów w jednej osi i w jednej odległości, z której wykonałeś pomiar, a jest nią zapewne oś tweetera. Pomiary pozostałych głośników w tej metodzie też zapewne wykonałeś w osi tweetera - sam też kiedyś tak mierzyłem.
Wystarcza to do zaprojektowania w miarę poprawnej zwrotnicy, ale nie widzimy co się dzieje z ch-ką poza tą osią, na której wykonaliśmy pomiary - dlatego w "miarę poprawnej".

Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli "poprawnej" gdy będę sluchal w tej osi, w której pomierzyłem?

Czy pomiar, który opisałeś umozliwi słuchanie w każdej innej osi i będzie poprawnie czy tylko w tej której dotyczy pomiar? Nie bardzo rozumiem po co pomiary w innych osiach do projektu zwrotnicy. Nie wystarczy w tej osi, w której słucham? 

Wybacz za pytania o podstawy ale nurtuje mnie ta kwestia.

Pozdrawiam. M

3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Nie wystarczy w tej osi, w której słucham? 

słuchacz obok, impreza - wiele jest przypadków gdy jest więcej par uszu - np moja żona słucha zestawu z salonu głównie w kuchni :]

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

słuchacz obok, impreza - wiele jest przypadków gdy jest więcej par uszu - np moja żona słucha zestawu z salonu głównie w kuchni :]

Uważasz, że projektem zwrotnicy można poszerzyć tzw. "sweet spot"? 🙂

17 minut temu, MariuszZ. napisał:

Uważasz, że projektem zwrotnicy można poszerzyć tzw. "sweet spot"? 🙂

Zdecydowanie, ale żeby to widzieć, potrzebujesz pomiarów offaxis.

50 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli "poprawnej" gdy będę sluchal w tej osi, w której pomierzyłem?

Czy pomiar, który opisałeś umozliwi słuchanie w każdej innej osi i będzie poprawnie czy tylko w tej której dotyczy pomiar? Nie bardzo rozumiem po co pomiary w innych osiach do projektu zwrotnicy. Nie wystarczy w tej osi, w której słucham? 

Pozdrawiam. M

Koledzy patrza ze swojej perspektywy projektowania kolumn komercyjnie gdzie nie wiadomo kto i jak i w jakim pomieszczeniu bedzie tego sluchal.

Jak projektujesz dla siebie pod swoje miejsce i pokoj czesc tych informacji moze byc zbedna. No bo co cie obchodzi jak to ktos potencjalnie moglby uslyszec w innym miejscu 😉

49 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jeszcze sluchacz tuz obok tak ale impreza? 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

58 minut temu, MariuszZ. napisał:

Pozdrawiam. M

Tu nie do końca chodzi o to, że będziesz słuchał w tej czy innej osi. Chodzi głównie o odbicia, dyfrakcję i ch-ki kierunkowe poszczególnych głośników.
Dźwięk, który dociera do ucha to nie tylko dźwięk bezpośredni wygenerowany przez kolumnę, duży udział w całym dźwięku, którego słuchamy za pomocą kolumn ma dźwięk odbity od ścian, podłogi i sufitu.
I tu dochodzimy do takich pojęć jak "spinorama", "predicted in-room response", "directivity index".
Proponuję na początek obejrzeć to:

No i tu nasuwa się pytanie czy walczyć z niedostrojeniem fazowym głośników i czy jest to słyszalne w kolumnie jeśli i tak spora część dźwięków dociera do nas z opóźnieniem odbitych.

23 minuty temu, rafa napisał:

Koledzy patrza ze swojej perspektywy projektowania kolumn komercyjnie gdzie nie wiadomo kto i jak i w jakim pomieszczeniu bedzie tego sluchal.

Jak projektujesz dla siebie pod swoje miejsce i pokoj czesc tych informacji moze byc zbedna. No bo co cie obchodzi jak to ktos potencjalnie moglby uslyszec w innym miejscu 😉

Generalnie masz rację. Równo opadający "in-room response" i jednocześnie liniowo rosnący, łagodny, bez gwałtownych uskoków "directivity index" daje rękojmie tego, że kolumna zagra dobrze w dużej ilości różnych pomieszczeń.
Jednak nie nie zmienia to faktu, że robiąc dla siebie też warto brać pod uwagę co się dzieje na osiach innych, niż tylko ta "pomiarowa". 

54 minuty temu, pawel_luk1 napisał:

Tu nie do końca chodzi o to, że będziesz słuchał w tej czy innej osi. Chodzi głównie o odbicia, dyfrakcję i ch-ki kierunkowe poszczególnych głośników.

Czyli projektem zwrotnicy można kształtować to co poza osią przetwornika, a upraszczając kształtować charakterystykę kierunkową głośnika? 

Mam jakąś blokadę żeby to zrozumieć. Myślałem, że chodzi głównie o koherencja czasową przetworników czyli to co się dzieje na czestotliwości podziału, a te wszystkie pułapki, L-pady czy BSy to niejako jest poza analizą jaki offset centr przetworników jest.

Oczywiście obejrzę linkowane filmy i poczytam jeszcze tej polecanej literatury bo coś słabo to ogarniam.

Dzieki. Pozdrawiam. M

• Pokaż nowe odpowiedzi