Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobre sieciówki?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Kyle napisał:

Jednak tym sposobem, równie dobrze można wybrać kabel 0,5m o cieńszym przewodzie PE, którego rezystancja dla przewodu PE będzie taka, jak w zwykłym kablu 2-3metrowym 🙂 

Można kombinować, ale mowa o prostej zasadzie kierowanej w stronę grupy, która "higienę" połączeń ma często za nic.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Dłuższy kabel - większa rezystancja linii PE, co będzie miało znaczenie przy ewentualnej pętli masy, gdzie konkurować będzie z rezystancja ekranu w interkonektach.
Rzadko kiedy się zgadzamy.
Są jeszcze indywidualne potrzeby, typu filtr różnicowy, który np MariuszZ stosuje we wtykach swoich kabli zasilających i by nawinąć zwój na ferryt zwyczajnie potrzebuje cieńszego przewodu.
A co do galwanicznego oddzielenia, wystarczy mały błąd, który np mi się przydarzył montując gniazda Rca w metalowej (i uziemionej) obudowie mojego daca DIY. Niby są silikonowe uszczelki/podkładki do takich gniazd, ale jednak mi się przytrafił taki babol. Sam spieprzyłem, sam po kilku tygodniach przypadkiem się kapnąłem i poprawiłem.
20 minut temu, iro III napisał:

Czyż nie jest tak, że "masa" sygnałowa powinna być galwanicznie odseparowana od masy chasiss, i wtyku "PE" w zasilaniu?

Myślę, że niekoniecznie, ale jeśli masz rację, to praktyka idzie inna drogą z tego co widziałem.

Ale biorąc pod uwagę że często stosujemy jakieś listwy, kondycjonery, gdzie mamy filtry, na rysunku pierwszy z brzegu poglądowy schemat, to widzimy że co tam filtr wyłapie (zaindukuje się w dławikach) to przez pojemności Cy upływa do PE.
c78669f200cad7e5106b368007f6020c.jpg

8 godzin temu, lamario napisał:

Wczoraj dojechał do mnie Oyaide Vondita-xe. Przepiękny przekaz gdy jest podłączony do źródła. Przepięknie zrównoważony tonalnie nic nie podbija, nic nie chowa, po prostu przesyła aksamitną energetyczność połączoną z miękkością i swobodą. Tego mi brakowało.

Dziękuję Jacek za pomoc jaką mi okazałeś.

Teraz czekam na wtyczkę AC004 do Tunami V1. 

Doceniam podziękowania 😉

Grunt, że jesteś zadowolony i kabelek wpasował się w system.

Zobaczysz, że AC 004 Armored z V1 też się dobrze wpasuje.

Pzdr

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak z ciekawości zapytam: 

Czy Wy w tych kablach macie jakieś ukryte kondycjonery, filtry czy nie wiem zasilanie akumulatorowe, bo jak czytam, że miałbym widać 50% wartości wzmacniacza (9000 PLN? 😲) na kabel zasilający to sorry... nie ogarniam tego 🤔

Mój absolutny high-end kablarski Supra LoRad 2.5 SPC Silver - Individual kosztuje ok. 500 PLN i nie wyobrażam sobie, żeby cokolwiek zmienił poza moim samopoczuciem albo i nie, bo inny markowy kabel w moim wzmacniaczu zupełnie się nie sprawdził (trafo zaczęło buczeć).

Straszni tu fetyszyści na tym forum 😄

Miłego kabelkowania 😁🔌🔥

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kabel kablem, czytałem, że bez specjalnych zdesynchronizowanych, a następnie zsynchronizowanych plazmowo bezpieczników nie będzie muzyki tylko martwe dźwięki.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

15 minut temu, Gargan napisał:

Tak z ciekawości zapytam: 

Nie pytasz z ciekawości, tylko najzwyczajniej prowokujesz.

Supra to nie jest najlepszy kabelek do audio, tak tak wiemy, firma produkuje kabelki dla aparatury medycznej...🤭

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dla mnie 0,5m to długość optymalna, w "plątaninie" kabli za sprzętem im krócej tym lepiej. Czy kable zasilające różnicują się na urządzenia do których je podpinamy tj. czy np kable o większym przekroju bardziej nadają się do wzmacniaczy a te o mniejszym do cd czy to nie ma znaczenia?

28 minut temu, radark napisał:

Dla mnie 0,5m to długość optymalna, w "plątaninie" kabli za sprzętem im krócej tym lepiej. Czy kable zasilające różnicują się na urządzenia do których je podpinamy tj. czy np kable o większym przekroju bardziej nadają się do wzmacniaczy a te o mniejszym do cd czy to nie ma znaczenia?

0.5m zasilający, serio ? 😏

13 minut temu, radark napisał:

kable o większym przekroju bardziej nadają się do wzmacniaczy a te o mniejszym do cd czy to nie ma znaczenia?

Nie tylko przekrój ma znaczenie. Liczy się też materiał, geometria, izolacja. Kabel to jakiś pomysł producenta, koncepcja jako całość. Trzeba posłuchać z konkretnym urządzeniem, dopiero to pozwoli ocenić jak się sprawdza i czy odpowiada oczekiwaniom posiadacza.

23 minuty temu, radark napisał:

Dla mnie 0,5m to długość optymalna, w "plątaninie" kabli za sprzętem im krócej tym lepiej.

Praktycznie - jeśli kabel jest grubszy i sztywny to warto wziąć pół metra więcej ponad potrzeby, dlatego że mogą być problemy z ułożeniem się przy gnieździe w sprzęcie.

Opublikowano (edytowane)

Wzmacniacz mam blisko ściany, kabli za szafką jest już cała masa i kolejny kabel dłuższy byłby problematyczny w ułożeniu. Pytam ze względów elektrycznych czy nie ma przeciwwskazań do stosowania tak krótkich przewodów.

Edytowane przez radark

Przeciez mowimy o sieciowkach, czyli o napieciu zasilania 230V! Przy takim wysokim napieciu zasilania i niskim poborze mocy, prady plynace przez sieciowki sa smiechu warte. Wyobraz sobie, ze zelazko bierze do 1800W, pralka do 3000W️I sa podlanczane kablem 1,5mm2. A ile pobiera twoj wzmacniacz (300W?) albo CD (40W?). Rozpatrywanie przekroju kabli w sieciowkach do typowych klockow Audio jest smiechu warte. Do tego wystarczy kabelek do telefonu albo dzwonka przy drzwiach
4 godziny temu, radark napisał:

Wzmacniacz mam blisko ściany, kabli za szafką jest już cała masa i kolejny kabel dłuższy byłby problematyczny w ułożeniu. Pytam ze względów elektrycznych czy nie ma przeciwwskazań do stosowania tak krótkich przewodów.

Tylko chodzi o to, że przy kablu 0,5m masz mniejsze prawdopodobieństwo, że usłyszysz jakieś zmiany w dźwięku w porównaniu do takiego 2 metrowego.

Przeciez te wszystkie przytaczane argumenty i dyskusje sa troche bez sensu

Mozna by tez prowokacyjnie napisac, ze jak nie chce zmiany w dzwieku, to nie powinien zmieniac sieciowek.

Albo jak chce zmiany i to duzej, to powinien kupic 100m

Albo..

W ten sposob mozna przytaczac, co slina na jezyk przyniesie i zawsze bedzie pasowac

6 godzin temu, radark napisał:

Jest dokładnie odwrotnie. 

Im dłuższy kabel sieciowy tym lepiej.

Plusy długiego kabla sieciowego według internetu:

1. Filtracja zakłóceń wysokiej częstotliwości (RFI/EMI)

2. Zmniejszenie impulsowych zakłóceń z sieci

3. Separacja od zakłóceń uziemienia (redukcja pętli masy)

4. Wpływ na stabilność napięcia

5. Właściwości indukcyjne kabla (tłumienie zakłóceń)

6. Możliwość lepszego ułożenia kabla z dala od źródeł zakłóceń

Internet może mieć rację.

Wedlug internetu subwoofery nie nadaja sie do stereo, USB bez izolacji galwanicznej nie funkcjonuje a bas w malych pomieszczeniach nie moze byc odtworzony, bo fala jest za dluga.
Tyle na temat internetu
35 minut temu, bum1234 napisał:

Fabryka przesądów.

To nie są przesądy, to są DOGMATY, audiofilskie dogmaty. 😉

5 minut temu, xajas napisał:

Wedlug internetu subwoofery nie nadaja sie do stereo, USB bez izolacji galwsnicznej nie funkcjonuje a bas w malych pomieszczeniach nie funkcjonuje bo fala jest za dluga.
Tyle na temat internetu

Ukryta Zawartość

Oraz,  podłogowe kolumny w małych i średnich  pomieszczeniach "duszą się".

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Przeciez mowimy o sieciowkach, czyli o napieciu zasilania 230V! Przy takim wysokim napieciu zasilania i niskim poborze mocy, prady plynace przez sieciowki sa smiechu warte. Wyobraz sobie, ze zelazko bierze do 1800W, pralka do 3000W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ️I sa podlanczane kablem 1,5mm2. A ile pobiera twoj wzmacniacz (300W?) albo CD (40W?). Rozpatrywanie przekroju kabli w sieciowkach do typowych klockow Audio jest smiechu warte. Do tego wystarczy kabelek do telefonu albo dzwonka przy drzwiach

Moge ci podeslac wszystkie moje kable zasilajace od pecetow i innych lampek. 

Juz naprawde pier... isz glupoty. 

Wez se podlacz paczki na drutach domofonowych a interkonty zrob z kabla antenowego. Mam kilka metrow zdemontowanych ze strychu. Podesle ci. 

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

32 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Wez se podlacz paczki na drutach domofonowych a interkonty zrob z kabla antenowego. Mam kilka metrow zdemontowanych ze strychu. Podesle ci. 

I co z tego wynika ?

Nic.

Dogmaty I głupota niestety.

Ba, nawet fanatyzm i to bezmyślny 😄

Edytowane przez bum1234
19 minut temu, bum1234 napisał:

co z tego wynika ?

Nic.

Dogmaty I głupota niestety.

Ba, nawet fanatyzm i to bezmyślny

Wiesz Bumie, twierdzenie ze kable nie wplywaja na brzmienie schowaj do swojej kieszeni i nikomu nie pokazuj bo wstyd.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

1. Filtracja zakłóceń wysokiej częstotliwości (RFI/EMI)

2. Zmniejszenie impulsowych zakłóceń z sieci

3. Separacja od zakłóceń uziemienia (redukcja pętli masy)

4. Wpływ na stabilność napięcia

5. Właściwości indukcyjne kabla (tłumienie zakłóceń)

6. Możliwość lepszego ułożenia kabla z dala od źródeł zakłóceń

Internet może mieć rację.

Być może, kto wie, niewykluczone, po to się weryfikuje, żeby odfiltrować fałsz. Pod jednym z punktów się, mniej więcej, podpisuje.

Godzinę temu, xajas napisał:

Wedlug internetu subwoofery nie nadaja sie do stereo, USB bez izolacji galwanicznej nie funkcjonuje a bas w malych pomieszczeniach nie moze byc odtworzony, bo fala jest za dluga.
Tyle na temat internetu

Ukryta Zawartość

Jedno nie wyklucza drugiego.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi