Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja siostra chciałaby na 18ste urodziny sprezentować swojej córce jakiś zestaw audio ponieważ siostrzenica jest prawdziwą melomanką i najlepiej marzy jej się gramofon i winyle. Na tą chwilę podarowałem jej mój nieużywany komputerowy system Bose Companion 3, który jest całkiem niezły, ale to jednak nie ten klimat.

Niestety budżet mocno ograniczony i celuję raczej w sprzęt używany dlatego jeśli znacie jakieś ciekawe oferty i modele sprzętu, który warto wziąć pod uwagę to proszę piszcie. Potrzeba wzmacniacz, kolumny i gramofon. Jak się domyślacie siostrzenica słucha ze Spotify, więc optymalnie byłoby gdyby wzmacniacz miał możliwość łączenia z tym serwisem jednak zdaję sobie sprawę, że to już może kosztować, więc priorytetem jest wzmak z dobrym pre gramofonowym i sam gramofon. Do Spotify zawsze można kupić jakiegoś WiiM'a.

Pokój bardzo mały, więc kolumny to na pewno monitory z łatwą adaptacją do trudnych warunków (regał, bliskość ścian). Priorytetem jest czysta przyjemność bez audiofilskich wymagań i standardów. 

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

https://www.audiostereo.pl/topic/169211-bud%C5%BCetowy-zestaw-na-18stke/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A żeby się nie użerać z używanymi patefon nowy np. AT LPW40.

Jednak co by nie było wszystko pozostaje kwestią budżetu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po małym przeanalizowaniu tematu myślę, że optymalnym rozwiązaniem będzie poniższy gramofon z Bluetooth oraz monitory Bluetooth.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

37 minut temu, Tal napisał:

że optymalnym rozwiązaniem będzie poniższy gramofon z Bluetooth oraz monitory Bluetooth.

Moja córka ma gramofon Yamahy z Musicast i bezprzewodowe głośniki Yamahy. Także to jest analog tylko z nazwy i z powodu nośnika.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Moja córka ma gramofon Yamahy z Musicast i bezprzewodowe głośniki Yamahy. Także to jest analog tylko z nazwy i z powodu nośnika.

Rozumiem, ale coś za coś... funkcjonalność super, a brzmienie cóż myślę, że na początek przygody wystarczy 🙂 

55 minut temu, Tal napisał:

Rozumiem, ale coś za coś... funkcjonalność super, a brzmienie cóż myślę, że na początek przygody wystarczy 🙂 

Zdecydowanie tak. Gra zaskakująco czysto i dynamicznie.

Choć zupełnie czegoś innego od analogu bym oczekiwał. No ale jestem w trakcie kompletowania zestawu dla niej. Dostanie Sugdena A21 ( z wbudowanym pre) i SF Concertino Tylko Sugden wróci z naprawy, bo ma 30 lat i mu potencjometr głośności zaczął trzeszczeć.

I skończy się dynamika, za to pozostałe walory dźwiękowe będą analogowe jak się patrzy.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No to już rasowy, audiofilski zestaw, który z pewnością zdeklasuje te systemik Yamahy. 

Myślę, że córa będzie zachwycona 🙂 

Na codzień Accuphase +focal. Do zapasowego mieszkanka, wszedłem do sklepu, kupiłem i się letko zaskoczyłem. Pozytywnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety mnie ogranicza budżet i ogólnie temat do zamknięcia, bo już wybrałem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zestaw, który myślę, że na początek przygody siostrzenicy wystarczy. Poza tym chcę jeszcze kupić jej kilka płyt winylowych, które też swoje kosztują.

Ukryta Zawartość

48 minut temu, tomcioxxx napisał:

Podałeś link do marki House of Marley (czy jakoś tam), nie do zestawu 🙂

Sorki i dzięki za czujność 🙂👍

Oczywiście chodzi o poniższy zestaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, tomcioxxx napisał:

hmmmm.... 

Czy siostrzenica ma jakiś sprzęt, głośniki, wzmacniacz ???

Podarowałem jej zestaw komputerowy Bose Companion 3 i nic poza tym nie ma.

I z tym Bose mogłaby pozostać, bo jakość dźwięku dla melomana może być z Marley'a

poważną degradacją. Nie znam możliwości podłączeń tego zestawu, ale może tylko

dołożyć jakiś przyzwoity patefon z pre i nieco lepszą wkładką, niż AT 3600.

To w ramach burzy mózgów 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawą opcją i ostatnio popularną jest Pro-Ject Juke Box E1, gramofon z kolumnami w zestawie. Do tego zawsze można podpiąć streamer.

"Słuchaj muzyki ze swoich źródeł - Bluetooth i 1x wejściowe gniazdo liniowe (2RCA)"

Popieram zdanie wszystkich przedmówców.

Ale mam też inne ale. Zdecydowanie lepiej zagra choćby stara polska Kleopatra (za dwie stówki pewnie da się wyrwać, mam i co jakiś czas podłączam do mojego toru i zawsze mam banana na twarzy), do tego jakieś kolumienki/monitorki vintage (np. na głośnikach Alnico, słucham takich Blaupunktów z jakimś amplitunerem Elac w pracy i gra to co najmniej poprawnie) w budżecie do 400-500 złotych da się spokojnie wyrwać. Zakup gramofonu jeszcze na chwilę bym odłożył żeby powoli wybrać coś naprawdę fajnego na lata a w zamian kupiłbym tani chiński streamer typu SanWu za 50-100 złotych (mam taki i używam do przesłuchania płyt (telefon, Spotyfi), które ewentualnie chcę kupić, gra to całkiem przyjemnie). połączyłbym to jakimiś NIEbudżetowymi kabelkami za kilka złotych, ale "troszku" przyzwoitszymi za kilka dyszek. Może to jest jakaś droga....

EDIT:

Tal, jeśli jesteś z okolic Poznania to zapraszam. Posłuchasz tanich staroci i bardzo nie tanich staroci 🙂

Edytowane przez tomcioxxx

mam w upie

W dniu 27.01.2025 o 09:11, Tal napisał:

Na tą chwilę podarowałem jej mój nieużywany komputerowy system Bose Companion 3

Ja bym się tego trzymał @Tal. Sam mam Bose companion 2 i trudno by tutaj o lepszy dźwięk za te pieniądze. Wydatek relatywnie mały a jakość dźwięku relatywnie bardzo dobra