Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Amplitunera na wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Stwierdziłem ,że zapytam bardziej doświadczonych od siebie w sprawie zamiany sprzętu. Aktualnie posiadam kino domowe i moim centrum jest onkyo tx-nr676e. Kina używam już dość rzadko, a więcej słucham muzyki w stereo. Moim transportem jest Wiim ultra połączony przez  interkonektor Qed , oraz CD player onkyo 7030.  Kolumny jakie napędzam to Aurora 700  kablem Qed XT 25. Z dźwięku jestem zadowolony, ale brakuje Mi detaliczności, selektywności i przestrzeni. Lubię delikatne cykające wysokie tony ,ale nie krzykliwe. Z tym onkyo mam wrażenie jak by było ich mało. Chociaż po wymianie kabli i tak zrobiły się jakby jaśniejsze bardziej dźwięczne.  Teraz co wniesie do zestawu nowy wzmacniacz.       Co się zmieni? Mocy Mi ogólnie nie brakuje chciałbym polepszyć barwę.  O ile zagra lepiej niż podany apli. 

Odrobiłem trochę lekcje i poczytałem forum.  Z tych w moim budżecie do 2500 max 3000zl wybrałem używki oczywiście.

1.Cambridge Audio CXA80/ CXA60

2.Denon PMA-1510AE

3.Onkyo A9070

4.Yamaha AS700 może jakiś marantz?

jak coś komuś przychodzi do głowy, to może podpowiedzieć. Wzmacniacz musi mieć podstawową obsługę pilota no i zgrywać się z moim kolumnami. A muzyka jaką słucham to z  Tidal pliki flac ogólnie jazz ,elektronika, pop, polski rap. 

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/169217-zamiana-amplitunera-na-wzmacniacz/

Do Auror 700 ja bym z w/w celował w Cambridge Audio CXA80 albo Onkyo A9070. Denon gra zbyt ciepło i ma za duzo ciągnącego się basu. Yamaha AS700 to raczej nizsza pulka od 1..3.

Z Auror raczej nie będziesz miał nigdy ostrej i zadziornej góry - one juz takie są ciepłe. Detaliczności trudno im odmówić.

A ja polecę Yamahę A S701 - jest pełne pasmo i dynamika jednak wiadomo, że każdy ma inne

upodobania, więc każdemu pasuje co innego. Jednak "cykanie" to raczej domena kolumn

z blaszaną kopułką i masz raczej nieduże szanse na doświadczenie tego z Aurorami 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja się w dużym stopniu zgodzę z @AndrzejPiaseczno, przy czym dla mnie generalnie Onkyo jest zbyt mglisty, nie tyle ciemny, co właśnie mało przejrzysty. Separacyjnie słabo. Yamaha AS-701 to z kolei model z bardzo solidną podstawą basową i dość mocno wyostrzoną górą. Miałem go przez krótki czas. Typowy styl V. Mnie takie brzmienie odpowiada przy metalu, ale już zdecydowanie nie odpowiada np. przy subtelnym prog-rocku, a jeszcze bardziej przy finezyjnym art-rocku, gdzie piękno muzyki w dużym stopniu tkwi w nasyconej średnicy, uwypuklonym, wysuniętym na plan pierwszy męskim wokalu. Denon z kolei aż nadto eksponuje tony średnie w mojej ocenie. Osobiście wybrałnym do tych kolumn (generalnie rewelacyjny model w swojej klasie cenowej, miałem je 4 lata) coś z Marantza. W Twoim budżecie wziąłbym zdecydowanie PM6007 (za niecałe 2 tys. masz nowy wzmacniacz). U mnie Aurory grały najdłużej z NADC356. On też ma niebywale mocną podstawę basową, więc tego basu było sumarycznie za wiele. Matantz pięknie podniesie górę, doda właściwej detaliczności i swoistego, typowego dla siebie kolorytu, wyraźnej dźwięczności. Bardzo dobrze się zgrywa moim zdaniem z Aurorami. Cambridge też, przy czym ten będzie w tym zestawieniu wzmacniaczy najbardziej neutralny. Zależy co preferujesz. Mnie spośród tych wymienionych marek najbardziej odpowiada charakterystyka tonalna Marantza. Posłuchaj w salonie tego modelu, Yamahy i CA. Wybierz co dla Ciebie najlepsze. Powodzenia.

Też stawiam na Marantza z tym jednak zastrzeżeniem, że biorąc pod uwagę używki jest w zasięgu PM8005, a to już zupełnie inna liga niż PM6007.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Panowie fajnie, że się wypowiedzieliście. Dziś miałem troszkę czasu i wykopałem inny piecyk onkyo najsłabszy model 9155. Posiadam cały zestaw w garażu. Wzmacniacz 2 kanałowy bez fajerwerków. Po podłączeniu L kanału do 9155 a P do 676 i zmieniałem sobie balans w wiimie to mi kopara opadła. Ten amplituner nie ma w ogóle mocy.  wzmacniacz wysterowany na 1/4 mocy to uwaga skala ampitunera w cyferkach to 3/4 mocy. A kolega Mi wspominał ze miał 696 onkyo do kina domowego i to w stereo nie grało. Ale nie byłem świadomy aż takiej różnicy. Jak już podłączyłem oba kanały pod 9155 to ciągle nie mogę uwierzyć ,że słuchałem muzyki na takim badziewiu. To musze sobie wyobrazić co zrobi wzmacniacz z modeli przez was przedstawionych. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponieważ 700' mają bi-wiring namawiał bym też na podstawową próbę, żeby to wykorzystać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Tom Butcher napisał:

Ten amplituner nie ma w ogóle mocy.  wzmacniacz wysterowany na 1/4 mocy to uwaga skala ampitunera w cyferkach to 3/4 mocy.

Przecież to bez sensu jest.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Godzinę temu, yayacek napisał:

zapewne to operator error

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, yayacek napisał:

Może i bez sensu. Ale te 165W amplitunera ma się ni jak do 60W wzmacniacza. Nie wiem, na ile to jest miarodajne,ale zwyczajne rzuciło Mi się w uszy. I przypominam nie każdy jest super fachowcem w dziedzinie audio. 

Edytowane przez Tom Butcher
14 minut temu, Tom Butcher napisał:

Ale te 165W amplitunera ma się ni jak do 60W

Porównujesz moc urządzenia na podstawie przekręconej gałki. Jedna gałka to standardowy potencjometr rodem z XIX wieku a druga gałka to sterownik czipa odpowiedzialnego za volume. Tak się nie da niczego porównać. 
Poza tym ten Onkyo 696 ma w pomiarach moc 2x50W/8 Om

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

8 godzin temu, Tom Butcher napisał:

Panowie fajnie, że się wypowiedzieliście. Dziś miałem troszkę czasu i wykopałem inny piecyk onkyo najsłabszy model 9155. Posiadam cały zestaw w garażu. Wzmacniacz 2 kanałowy bez fajerwerków. Po podłączeniu L kanału do 9155 a P do 676 i zmieniałem sobie balans w wiimie to mi kopara opadła. Ten amplituner nie ma w ogóle mocy.  wzmacniacz wysterowany na 1/4 mocy to uwaga skala ampitunera w cyferkach to 3/4 mocy. A kolega Mi wspominał ze miał 696 onkyo do kina domowego i to w stereo nie grało. Ale nie byłem świadomy aż takiej różnicy. Jak już podłączyłem oba kanały pod 9155 to ciągle nie mogę uwierzyć ,że słuchałem muzyki na takim badziewiu. To musze sobie wyobrazić co zrobi wzmacniacz z modeli przez was przedstawionych. 

Amplituner kina do stereo średnio się sprawdza. Trzeba zainwestować w klasyczny wzmacniacz, Yamah A-S701, Creek 4040a, CXA81, AXR100 to według mnie ciekawe propozycje dla Ciebie które, podkreślą szczegółowość oraz będą bardziej analityczne w odbiorze. Wzmacniacz zintegrowany vs amplituner kina to przepaść jakościowa w stereo.

W kwestii Aurory 700 nie potrzebujesz wielkiej elekrowni, to nawet grało z Simply Ilaty które ma 12W, a sprawdzałem to osobiśćie już x razy ;)

Nie zaprzątaj sobie głowy głupotami. Przyjmij za pewnik, że niemalże jakikolwiek, nawet najsłabszy wzmacniacz z 50W/kanał, da Ci nieporównywalnie lepsze efekty w ogólnej dynamice i jakości brzmienia, niż najlepsze amplitunery do kina domowego z mocą 160W, czy większą. To jest porównanie jak białe do czarnego lub silnika 1,2 do 2,5 L. Teraz tylko wybierz wzmacniacz, który gra najładniej Twoim zdaniem i jak to się kiedyś mówiło, sprawa z grzywy. Spośród wymienianych modeli, mnie, jak już wspominałem najbardziej odpowiada brzmienie Marantza, natomiast pod względem mocy, nr 1 to zdecydowanie Yamaha AS701 . Naturalnie, nawet dużo słabszy od niej pod względem mocy Marantz pm6007, zagra nieporównywalnie lepiej niż "mocarz" amplituner do KD.

Moim zdaniem Cambridge albo Onkyo. 

Cambridge gra delikatnie lepiej w modelu 80 masz jeszcze możliwość regulacji tonów w modelu 81 już nie. 

To będą odpowiednie wzmacniacze do twoich kolumn i w porównaniu do obecnego amplitunera wszystko zagra lepiej nie tylko oczekiwana góra. 

15 godzin temu, yayacek napisał:

Porównujesz moc urządzenia na podstawie przekręconej gałki. Jedna gałka to standardowy potencjometr rodem z XIX wieku a druga gałka to sterownik czipa odpowiedzialnego za volume. Tak się nie da niczego porównać. 
Poza tym ten Onkyo 696 ma w pomiarach moc 2x50W/8 Om

ale co ma do rzeczy , czy to jest potencjometr czy wartość cyfrowa jak jedna i druga kończy się na max skali.  Może nie o moc tu chodzi ,a o prąd jaki jest dostarczany do kolumny przy danej wartości wysterowania.

16 godzin temu, Tom Butcher napisał:

. Ale te 165W amplitunera ma się ni jak do 60W wzmacniacza

Oceniasz na podst położenie gałki Volume?

19 godzin temu, yayacek napisał:

23 minuty temu, Tom Butcher napisał:

ale co ma do rzeczy , czy to jest potencjometr czy wartość cyfrowa jak jedna i druga kończy się na max skali

Nic nie kończy się na końcu skali... poza końcem skali. To dość złożony temat.

14 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Wzmacniacz zintegrowany vs amplituner kina to przepaść jakościowa w stereo.

Nie przesadzajmy.

14 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Simply Ilaty które ma 12W

Proszę nie wprowadzać w błąd przypisywaniem tranzystorom czy cyfrze cech lampy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Tom Butcher napisał:

ale co ma do rzeczy , czy to jest potencjometr czy wartość cyfrowa jak jedna i druga kończy się na max skali. 

Proszę przeczytać i zapoznać się z zagadnieniem. Ocenianie mocy wzmacniacza na podstawie odkręconej gałki do jakiegoś poziomu to kosmiczne nieporozumienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisane przystępnym językiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, yayacek napisał:

Trzeba kilku prostych zdaniach opisać.

3 minuty temu, yayacek napisał:

Ocenianie mocy wzmacniacza na podstawie odkręconej gałki do jakiegoś poziomu to kosmiczne nieporozumienie.

To fakt.

24 minuty temu, yayacek napisał:

Proszę przeczytać i zapoznać się z zagadnieniem. Ocenianie mocy wzmacniacza na podstawie odkręconej gałki do jakiegoś poziomu to kosmiczne nieporozumienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie drugi artykuł wyjaśnia to zagadnienie. Dzięki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Tom Butcher napisał:

Sorry, ale artykuł wyjaśnia niewielką część. Ważne, że nie tkwisz w błędzie.

Edytowane przez szymon1977

11 godzin temu, Tom Butcher napisał:

Przejrzałem na szybko: treść obu artykułów, z punktu widzenia zwykłego użytkownika, streścić można w jednym zdaniu. Nawet nie zahacza o sedno problemu, jakim jest realnie używana porównanie mocy wzmacniacza a położenie gałki Volume.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 27.01.2025 o 16:26, Tom Butcher napisał:

brakuje Mi detaliczności, selektywności i przestrzeni.

Rozważył bym na twoim miejscu Hegel h80, zdziwisz się jak go posłuchasz.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Albo biorąc pod uwagę również budżet - bo tego nie było - zamiana amplitunera

na amplituner 😉 , ale stereo i z poważną mocą. Są zwykle w niższych cenach ... 

• 2 tygodnie później...

Kupiłem Onkyo 9150 i jestem zadowolony. Słuchałem cxa60 i nie do końca odpowiadał ten dźwięk. Generalnie 9150 gra lepiej od amplitunera 676e ,ale żeby to była jakaś przepaść w stereo to bym nie powiedział. Gra na pewno czyściej,lepiej kontroluje bass i góra i przestrzeń też się lekko poprawiła. Pozdrawiam.

W dniu 27.01.2025 o 16:26, Tom Butcher napisał:

Cześć

Stwierdziłem ,że zapytam bardziej doświadczonych od siebie w sprawie zamiany sprzętu. Aktualnie posiadam kino domowe i moim centrum jest onkyo tx-nr676e. Kina używam już dość rzadko, a więcej słucham muzyki w stereo. Moim transportem jest Wiim ultra połączony przez  interkonektor Qed , oraz CD player onkyo 7030.  Kolumny jakie napędzam to Aurora 700  kablem Qed XT 25. Z dźwięku jestem zadowolony, ale brakuje Mi detaliczności, selektywności i przestrzeni. Lubię delikatne cykające wysokie tony ,ale nie krzykliwe. Z tym onkyo mam wrażenie jak by było ich mało. Chociaż po wymianie kabli i tak zrobiły się jakby jaśniejsze bardziej dźwięczne.  Teraz co wniesie do zestawu nowy wzmacniacz.       Co się zmieni? Mocy Mi ogólnie nie brakuje chciałbym polepszyć barwę.  O ile zagra lepiej niż podany apli. 

Odrobiłem trochę lekcje i poczytałem forum.  Z tych w moim budżecie do 2500 max 3000zl wybrałem używki oczywiście.

1.Cambridge Audio CXA80/ CXA60

2.Denon PMA-1510AE

3.Onkyo A9070

4.Yamaha AS700 może jakiś marantz?

jak coś komuś przychodzi do głowy, to może podpowiedzieć. Wzmacniacz musi mieć podstawową obsługę pilota no i zgrywać się z moim kolumnami. A muzyka jaką słucham to z  Tidal pliki flac ogólnie jazz ,elektronika, pop, polski rap. 

Pozdrawiam.

Punkt 3 to najlepszy wybór z tej listy 😉 ,czyli onkyo 💪

Jeśli zależy ci na jak najlepszym soundzie i wglądzie w nagrania do tego ze świetnym basem ,poznawaniem swoich płyt na nowo to on jest pewniakiem 😉

Edytowane przez fanatyk muzyki
W dniu 8.02.2025 o 13:58, Tom Butcher napisał:

Kupiłem Onkyo 9150 i jestem zadowolony. Słuchałem cxa60 i nie do końca odpowiadał ten dźwięk. Generalnie 9150 gra lepiej od amplitunera 676e ,ale żeby to była jakaś przepaść w stereo to bym nie powiedział. Gra na pewno czyściej,lepiej kontroluje bass i góra i przestrzeń też się lekko poprawiła. Pozdrawiam.

No mówiłem 🙂

Ale ciekawe co piszesz. Co w 9150 było ok czego nie było w cxa60?

Na wiąże mówiąc koniec roku początek kolejnego. Wiem odległa przyszłość. Mamy widzieć jakieś nowe Onkyo w segmencie stereo 🥳

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No mówiłem 🙂

Na wiąże mówiąc koniec roku początek kolejnego. Wiem odległa przyszłość. Mamy widzieć jakieś nowe Onkyo w segmencie stereo 🥳

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No mówiłem 🙂

Dźwięk Cxa60  wydawał mi się taki nie dociążony i zejście basu dla mnie było lepsze w Onkyo.Nie wiem jak to wyrazić. Po za tym Onkyo jak by analitycznej grał.  Słucham z wiima ultra od soboty na onkyo i do amplitunera już nie wrócę. Nie wiem czy mógłbym coś pokombinować z kablami. Onkyo ma wyjścia A i B to czy mogę ,niskie w Aurora zasilić jedna para przewodów a na średnio -wysokotonowe dać druga parę. Co z impedancją wzmacniacza w takim przypadku?. Czy to nic nie da i dać na luz. 

Impedancja nie stanowi tu żadnego problemu, ale takie połączenie ma jakiś sens

wtedy, jeśli kable do basu są o większym przekroju ( takie pewnie masz  ) ale do

zasilenia góry pasma cienkie. Jak chcesz pełnej analityczności to nawet cienki drut.

Jednym to coś daje, a inni różnic nie słyszą. Zależy to też od gatunków muzycznych.

Słuchu pewnie też 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi