Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie słucham na Pathos Logos MKII + Sonus Faber Olympica I (monitory). Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza - zapewne na docelowy. Co my,slicie o Luxman L-505z ? Krok w bok czy jakiś krok naprzód ? Kolumny sa uniwersalne. Tranzystor chyba trochę rozbudziłby brzmienie. Z góry dziękuję za porady - pozdrawiam.

'

https://www.audiostereo.pl/topic/169281-docelowy-wzmacniacz/
2 minuty temu, artur 1984 waw napisał:

Aktualnie słucham na Pathos Logos MKII + Sonus Faber Olympica I (monitory). Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza - zapewne na docelowy. Co my,slicie o Luxman L-505z ? Krok w bok czy jakiś krok naprzód ? Kolumny sa uniwersalne. Tranzystor chyba trochę rozbudziłby brzmienie. Z góry dziękuję za porady - pozdrawiam.

'

Cześć możemy wypożyczyć oczywiście na testy. 

Myślę, że ma to sens, bo 505z gra na prawdę sporo lepiej od starszego 505. Luxman ma dynamikę i nienatarczywe granie. Powinien dobrze dogadać się z Twoimi kolumnami. Czy będzie dużo lepiej? Ciężko mi powiedzieć, bo takiego konkretnie porównania na Twoich kolumnach nie robiłem. Spodziewałbym się lepszej przestrzeni, stereofonii, więcej życia i wigoru. 😉

Co do wypożyczenia zapraszam na priv

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja z kolei uzupełnię listę o Fezza Olympię EVO, Regę Osiris, Moona 600i v2 🙂 Ale zapraszam też do kontaktu, proś o Michała, Szymona lub Rafała 🙂 Chłopaki mogą podrzucić jakieś opcje, których na co dzień nie mamy dostępnych 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 2.02.2025 o 16:53, artur 1984 waw napisał:

zapewne na docelowy

Wszystko zależy od tego, jak długo będzie docelowy i po jakim czasie zostanie zastąpiony przez następny docelowy. 

Dokładnie 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 przeważnie jest to niekończąca się historia,a dla prawdziwego audiofila odnalezienie docelowego, oznacza dojście do ściany,a co za tym idzie- audiofilską śmierć 😁 nie ma nic gorszego, niż dojście do ściany 🤣 to nawet gorsze niż śmierć 😆

Ta historia czasem ma swoje zakończenie gdy człowiek znajdzie swoją strefę komfortu i przestaje słuchać sprzętu a koncentruje się na muzyce.  Ale to wymaga świadomej kalkulacji potrzeb i dostępnych środków.

Przepraszam - nie miałem czasu kilka dni by tu zajrzeć. Wymiany monitorów nie biorę pod uwage, choćby dlatego, że niedawno je kupiłem. Nie mam też do nich zastrzeżeń. To bardzo uniwersalne, muzykalne granie. Myślę, że podpowiedź Top... coś mi mówi. Z Pathosem grają bardzo kameralnie, nie przymulają i w sumie na zachodnich forach ludzie potwierdzają, że Olympici łączą właśnie z Pathosami (w tym z Logosem). Jednak przydałoby się więcej przestrzeni, powietrza. No i tranzystor bardziej uniwersalny, bo Pathos potrzebuje tak z 0,5h by się wygrzać. 

Niektóre tranzystory też potrzebują trochę czasu. I to nie tylko grające w klasie A ale także AB. Jak ma być szybko i uniwersalnie do weź pod uwagę klasę D i takie marki jak SPEC. Choć oczywiście sam Lux jak najbardziej do sprawdzenia 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Niektóre tranzystory też potrzebują trochę czasu. I to nie tylko grające w klasie A ale także AB.

Zgadza się. Jak to ma być wyznacznikiem, to tutaj najlepiej sprawdza się klasa D, która gra "od razu" po włączeniu 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 2.02.2025 o 16:53, artur 1984 waw napisał:

Aktualnie słucham na Pathos Logos MKII + Sonus Faber Olympica I (monitory). Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza

Gościłem ten wzmacniacz u siebie przez 2 lata i bardzo dobrze go wspominam, jednakże przyszedł moment ze stanąłem prze tym samym dylematem, zawodników na rynku jest wielu i naprawdę nie wiadomo w jakim kierunku ruszyć, ja myślałem o H590, Luxmanie, lub jakiejś fajnej lampce, tu zauroczył mnie wzmacniacz Hiszpańskiej manufaktury Ars Sonnum Filharmonia, wciągające, emocjonalne granie na godziny, wręcz odpływasz 🙂 Ostatecznie zakupiony MF NU VISTA 600, zdecydowany przeskok na wyższy lewel w stosunku do Phatos Logos MKII, u mnie aktualnie wzmacniacz docelowy, nawet nie myślę o wymianie za jakiś czas. Może pomogłem może nie ale myślę że warto posłuchać, na pewno warto 🙂 Życzę udanego zakupu i zadowolenia z wyboru. Powodzenia

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Może jeszcze dodam, że słucham głównie muzyki kameralnej, elektroniki, czasem klasycznej. Żadnego hard rocka, popu itp. Dużo pracuje przy tym zestawie albo odpoczywam. Myślałem też o Yamaha 3200, ew. wyższych modelach Pathosa. 

4 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

że słucham głównie muzyki kameralnej, elektroniki, czasem klasycznej

Ja mam dzielonkę Bryston i ATC i w tych gatunkach sprawdza się doskonale 😁 Tak samo dobrze jak w metalu czy punk. Dla mnie wiarygodność i naturalność są podstawą powodzenia 

@piotrek7 którą końcówke i pre masz tego Brystona jeśli można wiedzieć? Pytam bo niektórzy zamieniają określenie naturalność na suchość brzmienia...

@piotrek7 którą końcówke i pre masz tego Brystona jeśli można wiedzieć? Pytam bo niektórzy zamieniają określenie naturalność na suchość brzmienia...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

BP-17 i P1. Nie bardzo zaś rozumiem, o co chodzi z tą suchością brzmienia. Bo określanie tą cechą brzmienia któregokolwiek z urządzeń tych marek świadczyć może jedynie o tym, że ktoś dokonywał ich odsłuchów na YT na głośniczkach telefonu 

W dniu 3.02.2025 o 21:40, rafał50 napisał:

dla prawdziwego audiofila odnalezienie docelowego, oznacza dojście do ściany,a co za tym idzie- audiofilską śmierć 😁 nie ma nic gorszego, niż dojście do ściany 🤣 to nawet gorsze niż śmierć 😆

No pacz … a ja wciaz zyję 😂😂🫢

W dniu 3.02.2025 o 22:25, piotrek7 napisał:

Ta historia czasem ma swoje zakończenie gdy człowiek znajdzie swoją strefę komfortu i przestaje słuchać sprzętu a koncentruje się na muzyce.  Ale to wymaga świadomej kalkulacji potrzeb i dostępnych środków.

Jestem tego najlepszym zywym przykladem 😉 

W dniu 6.02.2025 o 09:36, piotrek7 napisał:

Niektóre tranzystory też potrzebują trochę czasu. I to nie tylko grające w klasie A ale także AB. Jak ma być szybko i uniwersalnie do weź pod uwagę klasę D i takie marki jak SPEC. Choć oczywiście sam Lux jak najbardziej do sprawdzenia 

Klasa D do starych SF??? Pieklo zamarza a Franco Serblin przewraca sie w grobie.

😱

EDIT: to nie sa stare SF, piszac mialem na mysli np. Concerto. Anyway moze mniej sie przewraca bo dzisiejszy SF z tym starym to ma malo wspolnego.

W dniu 6.02.2025 o 12:01, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zgadza się. Jak to ma być wyznacznikiem, to tutaj najlepiej sprawdza się klasa D, która gra "od razu" po włączeniu 😉

Jw.

I to pisze … branża 😳.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

9 minut temu, pmcomp napisał:

Klasa D do starych SF??? Pieklo zamarza a Franco Serblin przewraca sie w grobie.

😱

EDIT: to nie sa stare SF, piszac mialem na mysli np. Concerto. Anyway moze mniej sie przewraca bo dzisiejszy SF z tym starym to ma malo wspolnego.

Ale właśnie nikt tu nie mówi o starych SF tylko o  Sonus Faber Olympica I tak więc czuję się w pełni usprawiedliwiony. Tym bardziej, że SPEC raczej nie ma wiele wspólnego ze stereotypowym postrzeganiem cech brzmienia klasy D. To naprawdę dobre wzmacniacze. 

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

BP-17 i P1. Nie bardzo zaś rozumiem, o co chodzi z tą suchością brzmienia. Bo określanie tą cechą brzmienia któregokolwiek z urządzeń tych marek świadczyć może jedynie o tym, że ktoś dokonywał ich odsłuchów na YT na głośniczkach telefonu 

Wszystko możliwe, że jest jak piszesz. Nie słyszałem nigdy żadnego Brystona na żywo. Marka u nas słabo rozpoznawalna ciężko z odsłuchem. Pozostaje w kręgu moich teoretycznych zainteresowań.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

12 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

słucham głównie muzyki kameralnej, elektroniki, czasem klasycznej. Żadnego hard rocka, popu itp.

Ja z kolei bardzo dużo akustyki, koncertów live bez prądu oraz jazzu. 

Mówiąc krótko - kupując Nu Vistę jesteś w domu 🙂

18 minut temu, cortes napisał:

nigdy żadnego Brystona na żywo.

Czyli po prostu nigdy nie słyszałeś. 

20 minut temu, cortes napisał:

Marka u nas słabo rozpoznawalna

Owszem. Nie jest to Yamaha ani Denon. W marketach z elektroniką tego się nie znajdzie ale czy jest to marka słabo rozpoznawalna? W pewnych kręgach wręcz kultowa i ikoniczna. Nie tylko z uwagi na słynną gwarancję ale właśnie z uwagi na naturalny, pozbawiony efekciarstwa przekaz. 

12 godzin temu, pmcomp napisał:

No pacz … a ja wciaz zyję 😂😂🫢

Jestem tego najlepszym zywym przykladem 😉 

😱

Jw.

I to pisze … branża 😳.

ale ja pisałem to w kontekście "grania od włączenia" a nie samego doboru do kolumn. 

www.tophifi.pl

38 minut temu, artur 1984 waw napisał:

A Coopland 407 ? Jest teraz w dobrej cenie. Tylko żeby buły nie było. 

Buły nie będzie. Jest barwa lampy ale i przestrzeń, dynamika. W cenie 19999 PLN zachwycić może 😉

Z resztą nawet w cenie 30 tys porównując z konkurencją nie ma się czego wstydzić. 

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/copland-cta407.html

www.tophifi.pl

15 godzin temu, rafał50 napisał:

Oczywiście,ja mam klasę D i jestem mega szczęśliwy 😍😍😍😍

Parafrazując klasyka: 

"Nie będziesz miał lampy i będziesz szczęśliwy" 😁

10 godzin temu, Zwykły Drut napisał:

Docelowy, to chyba taki co nigdy nie popsuje się,

..albo taki że po zakupie opuszczasz wszystkie fora bo teraz cały wolny czas poświęcasz na słuchanie muzyki 🙂

12 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

A Coopland 407 ? Jest teraz w dobrej cenie. Tylko żeby buły nie było. 

Tylko, że on też potrzebuje trochę czasu, aż się nagrzeje i rozegra 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi