Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie myślałeś może o wymianie kolumn ? To one mają większy wpływ na brzmienie niż wzmacniacz. 

Jestem na 100% pewny, że twoje kolumny posiadają dużo słabsze przetworniki niż np: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj masz link do zakupu kolumn na przetwornikach SB Acoustics: 

Ukryta Zawartość

Poniżej recenzja i link do zakupu przetworników użytych do budowy tych kolumn. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie kolumny można mieć za 6 - 7 tys. a nie za 30.

Za niecałe 15 tys. można kupić kolumny na przetwornikach SB Acoustics Satori TeXtreme. Będą one na pewno grały lepiej niż OLIMPICA I. Wzmacniacza też nie trzeba będzie wymieniać i zostanie trochę kasy w portfelu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.02.2025 o 09:05, artur 1984 waw napisał:

Przepraszam - nie miałem czasu kilka dni by tu zajrzeć. Wymiany monitorów nie biorę pod uwage, choćby dlatego, że niedawno je kupiłem. Nie mam też do nich zastrzeżeń. To bardzo uniwersalne, muzykalne granie. Myślę, że podpowiedź Top... coś mi mówi. Z Pathosem grają bardzo kameralnie, nie przymulają i w sumie na zachodnich forach ludzie potwierdzają, że Olympici łączą właśnie z Pathosami (w tym z Logosem). Jednak przydałoby się więcej przestrzeni, powietrza. No i tranzystor bardziej uniwersalny, bo Pathos potrzebuje tak z 0,5h by się wygrzać. 

Rega Aethos sobie kup jak chcesz przestrzenności i uniwersalności w doborze kolumn. Gra ładnie od razu. Po rozgrzaniu jeszcze lepiej.

Polecam i ostrzegam za razem 😄

Z tym wzmacniaczem łączy mnie patologiczne uczucie 😄

Luxman 505Z super dobrze gra klasykę, jazz i cokolwiek ma prawdziwe instrumenty 😉 nieprawdziwe zresztą też bo pasmo równe, dynamika bez zarzutu i stereofonia elegancka. Warto zapewnić dobre źródło bo to bardzo przejrzysty wzmacniacz i pokaże g jak mu się g poda 🙂 Nie słyszałem niestety na głośnikach SF nigdy…na pewno bym nie łączył (ja osobiście bo są różni zawodnicy) z jasnymi głośnikami, ale SF chyba nie są takie? 
jestem nieobiektywny i będę na pewno dobrze gadał o własnym wzmacniaczu więc należy brać poprawkę. Poza tym głośniki (i akustyka) i tak mają większe znaczenie…

????

W dniu 2.02.2025 o 16:53, artur 1984 waw napisał:

Aktualnie słucham na Pathos Logos MKII + Sonus Faber Olympica I (monitory). Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza - zapewne na docelowy. Co my,slicie o Luxman L-505z ? Krok w bok czy jakiś krok naprzód ? Kolumny sa uniwersalne. Tranzystor chyba trochę rozbudziłby brzmienie. Z góry dziękuję za porady - pozdrawiam.

'

U mnie Sonus Faber Guarneri Homage  bardzo dobrze brzmiały z Jadis I-35

Panowie, jakiś czas się nie udzielałem. Na razie mam takie luźne przemyślenia, zakup sfinalizuje tak za pół roku - nie spieszno mi. Na razie temat też trochę odłożyłem, bo zmieniłem kabelki głośnikowe na Albedo. Jak pisałem wcześniej - zmiany kolumn nie biorę na razie pod uwagę; niedawno je kupiłem a cieszą oko i ucho. Logosa też nie sprzedam - mam jeszcze dwa inne zestawy 😉 i ostatecznie wyląduje w gabinecie z ostatnio złapaną perełką - malutkimi monitorkami Audel Nika. Już je do Logosa podłączałem i bajka ! Wokale są tuż przede mną, jakbym siedział w pierwszym rzędzie na koncercie. Co do amplifikacji Olympici biorę pod uwagę kierunek Luxmana albo jakiejś lampy. Pozdrawiam

Ewentualnie myślałem jeszcze o wejściu w monobloki. Za źródło mam Rose150B - może pracować jako przedwzmacniacz.

9 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Za źródło mam Rose150B - może pracować jako przedwzmacniacz.

może ale to jest taka funkcja dodatkowa. Na tym poziomie raczej szukałbym już przedwzmacniacza, z tym że można go z czasem dokupić, korzystając na razie z Rose. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Za źródło mam Rose150B - może pracować jako przedwzmacniacz.

Dokładnie tak samo jak kiedyś rejestrowano Fiaty Seicento jako samochody ciężarowe . Wystarczyło zamontować kratkę za tylną kanapą. Takie z Rose pre jak z Fiata ciężarówka 

5 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

zakup sfinalizuje tak za pół roku - nie spieszno mi. Na razie temat też trochę odłożyłem, bo zmieniłem kabelki głośnikowe na Albedo.

Kabelki to właściwie szlif ostateczny naszego systemu, lepiej zrobić zakupy docelowe (nawet za pół roku) a dopiero później szukać kabelków, które wpasują się jednocześnie i w nasze osobiste gusta i w synergię zestawu, bo wiadomo że nie zawsze niestety wszystko i ze wszystkim... 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Dobra, czyli monobloki to zły kierunek. Ogólnie moje Olympici mają dość mocy. Z aktualnego Logosa nie słucham głośniej niż 30/35 w... skali do 99. Czyli raczej upgrade wzmacniacza. 

22 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Panowie, jakiś czas się nie udzielałem. Na razie mam takie luźne przemyślenia, zakup sfinalizuje tak za pół roku - nie spieszno mi. Na razie temat też trochę odłożyłem, bo zmieniłem kabelki głośnikowe na Albedo. Jak pisałem wcześniej - zmiany kolumn nie biorę na razie pod uwagę; niedawno je kupiłem a cieszą oko i ucho. Logosa też nie sprzedam - mam jeszcze dwa inne zestawy 😉 i ostatecznie wyląduje w gabinecie z ostatnio złapaną perełką - malutkimi monitorkami Audel Nika. Już je do Logosa podłączałem i bajka ! Wokale są tuż przede mną, jakbym siedział w pierwszym rzędzie na koncercie. Co do amplifikacji Olympici biorę pod uwagę kierunek Luxmana albo jakiejś lampy. Pozdrawiam

Ewentualnie myślałem jeszcze o wejściu w monobloki. Za źródło mam Rose150B - może pracować jako przedwzmacniacz.

Rose150B to nie jest żaden pre...do mnonobloków należy mieć bardzo dobry pre.

22 minuty temu, artur 1984 waw napisał:

Dobra, czyli monobloki to zły kierunek. Ogólnie moje Olympici mają dość mocy. Z aktualnego Logosa nie słucham głośniej niż 30/35 w... skali do 99. Czyli raczej upgrade wzmacniacza. 

Zmień odtwarzacz.

Pożycz na początek Luxmana 505z, bo to dobry kierunek do tych kolumn. Jak będzie mało, to wyżej L-507z:

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/luxman-l-507z.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Stałem się właścicielem Luxmana 505z - mam nadzieję, że szczęśliwym. Mam jednak do Kolegów pytanie techniczne. W Rose 150b jest opcja ustalenia napięcia wyjściowego - trochę to komplikuje sprawę, bo na zagranicznych forach jest mnóstwo pytań o tą kwestię. Konkretnie - jaką wartość przyjąć mając na uwadze specyfikację Luxmana:

PHONO (MM) PHONO (MC) LINE BAL. LINE : 2.5 mV / 47 kΩ
: 0.3 mV / 100 Ω
: 180 mV / 47 kΩ
: 180 mV/55 kΩ

W Rose jest opcja od 100mv (unbalanced 32 mV) do 6500. Właśnie ta różnica między czułością zbalansowaną i niezbalansowaną jest problematyczna bo nijak mi pasuje do tego, co podaje Luxman. Na razie ustawiłem 200 mV w Rose bo jest najbardziej zbliżona do w/w danych ze strony Luxmana. Coś, ktoś ?

@artur 1984 waw jeśli regulacja głośności działa Ci dobrze i nic się nie przesterowuje to znaczy, że ustawiłeś dobrze. 

Ja bym ustawił na 150mV - lubię dalej kręcić gałką 🙂

10 godzin temu, Gargan napisał:

@artur 1984 waw jeśli regulacja głośności działa Ci dobrze i nic się nie przesterowuje to znaczy, że ustawiłeś dobrze. 

Ja bym ustawił na 150mV - lubię dalej kręcić gałką 🙂

jest tylko 100 a potem 200 mV. 200 to najbliższa wartość, więc jak mniemam wypada ją wybrać. 

W instrukcji obsługi jest rysunek z wartością 150mV, ale może z twoją wersją firmware już tej wartości nie ma.

Tak, powinno być jak najbliżej czułości wzmacniacza lub mniej. Jeśli dasz zbyt dużo, to będziesz przeciążać przedwzmacniacz lub wręcz go wzbudzać.

Ja mam ten problem w moim Rega Aethos. On ma czułość niby 200mV a DAC ma podobno wyjście 250mV. W takim ustawieniu regulacja głośności chodzi jak głupia i wzmacniacz się grzeje w okolicy przedwzmacniacza gdy radiatory końcówek są ledwo letnie.

Musiałem uruchomić Attenuator w DAC, żeby dopasować poziom sygnału. Przy okazji poprawł się stosunek sygnał/szum. Efekt uboczny to niższa głośność. Jednak akurat u mnie to nie przeszkadza - przeciwnie, wreszcie można słuchać wieczorem.

To najbliżej jest to 200 i tak zostawię. Chyba, że Top... się wypowie. Na razie sprzęt wygrzewam. Tak 48h już się napracował i raczej będzie dobrze 😉

8 minut temu, artur 1984 waw napisał:

To najbliżej jest to 200 i tak zostawię. Chyba, że Top... się wypowie. Na razie sprzęt wygrzewam. Tak 48h już się napracował i raczej będzie dobrze 😉

Pilnuj tylko czy się nie grzeje w okolicy przedwzmacniacza. Sprawdź też spód obudowy.

Powinno być dobrze jeśli nie ma takich objawów. 

W dniu 23.02.2025 o 09:41, artur 1984 waw napisał:

Polecam to wyłączyć preout level setting, przy wyłączonym moim zdaniem gra lepiej jak przy ustawionym. Jak wyłączysz ustawiasz głośność na 99 i tylko wzmacniaczem sterujesz 

W dniu 22.02.2025 o 18:56, artur 1984 waw napisał:

Stałem się właścicielem Luxmana 505z - mam nadzieję, że szczęśliwym. Mam jednak do Kolegów pytanie techniczne. W Rose 150b jest opcja ustalenia napięcia wyjściowego - trochę to komplikuje sprawę, bo na zagranicznych forach jest mnóstwo pytań o tą kwestię. Konkretnie - jaką wartość przyjąć mając na uwadze specyfikację Luxmana:

PHONO (MM) PHONO (MC) LINE BAL. LINE : 2.5 mV / 47 kΩ
: 0.3 mV / 100 Ω
: 180 mV / 47 kΩ
: 180 mV/55 kΩ

W Rose jest opcja od 100mv (unbalanced 32 mV) do 6500. Właśnie ta różnica między czułością zbalansowaną i niezbalansowaną jest problematyczna bo nijak mi pasuje do tego, co podaje Luxman. Na razie ustawiłem 200 mV w Rose bo jest najbardziej zbliżona do w/w danych ze strony Luxmana. Coś, ktoś ?

I jak wstępne wrażenia ? I różnice względem pathosa ?

W dniu 22.02.2025 o 18:56, artur 1984 waw napisał:

Stałem się właścicielem Luxmana 505z - mam nadzieję, że szczęśliwym

Napisz jak wrażenia ?

Godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

Polecam to wyłączyć preout level setting, przy wyłączonym moim zdaniem gra lepiej jak przy ustawionym. Jak wyłączysz ustawiasz głośność na 99 i tylko wzmacniaczem sterujesz 

I jak wstępne wrażenia ? I różnice względem pathosa ?

Zawsze byłem przeciwnikiem "podwójnej" regulacji głośności i trudno jest mi przemóc się do tego rozwiązania. Może z ciekawości sprawdzę, jednak po wyłączeniu preout level... i tak zostaje się z jakimś napięciem, nad którym nie ma kontroli. Wydaje mi się, że to zaleta Rose, a nie wada.

Teraz, PanAntoni napisał:

Napisz jak wrażenia ?

Co do wrażeń. Przyznam szczerze, że początek był "taki sobie". Urządzenie otrzymałem zupełnie nowe, "nie wygrzane". Przez pierwsze kilka dni grał dość sucho na górze pasma. Pojawiła się od razu większa przestrzeń, konturowość i stereofonia, ale brzmienie było trochę natarczywe - takie dziwne, nie jasne, ostre, ale suche i analityczne - pewnie każdy by to jakoś odebrał po swojemu. Luxman pograł tak z 50/60h i pojawiła się zmiana. Co ciekawe - to chyba nie audio voodoo, bowiem akurat w domu była moja Mama-emerytka, kompletnie nieosłuchana i sama stwierdziła przy grającym w tle Deuterze, że "no teraz to ładnie gra - tak ciepło". I to jest sedno. Gdybym miał podsumować zmianę względem Logosa to otrzymałem jego ciepło przy zwiększeniu sceny, konturowości i przestrzenności. W sumie tego szukałem. Brzmienie Logosa można trochę modyfikować lampami, ale ogólnie ze zmiany jestem zadowolony. Luxman potrzebuje jednak nadal ok. tak z 15/30 minut by pokazać swoje możliwości od włączenia. Co ciekawe - nigdy do tej pory nie miałem wzmacniacza tak wrażliwego na kable a nawet ustawienia DACa. Bawiłem się filtrami w Rose i słyszałem różnice między ciepłym brzmieniem niektórych filtrów a ostrością innych - czego wcześniej tak nie szło wyłapać przy Logosie. Wydaje mi się zatem, że Luxman to przejrzysty wzmacniacz, z delikatnym ukierunkowaniem na plastyczność czy miękkość dźwięku. Miałem parę lat temu Yamahę 1100 (mój pierwszy sensowny wzmak) i Luxman nie ma nic wspólnego "z japońską" szkołą grania.

Tak to odbieram. PS. Sprawdzałem u siebie na dwóch parach kolumn - Sonus Faber Olympica z którymi grają non-stop i ciekawymi perełkami, malutkimi monitorkami Audel Nika - w obu zestawieniach wrażenia były takie same, pomijąc specyfikę samych kolumn. Logosa się nie pozbywam, jakoś trudno jest mi się z nim rozstać. Zresztą z tymi Audelkami tworzy fajne połączenie w gabinecie.  

4 minuty temu, Ghotti napisał:

Ciekawe porównanie @artur 1984 waw a nie myślałeś żeby np iść w Kratosa? Czy jednak woli klasyczny tranzystor? Masz teraz porównanie hybryda vs tranzystor 

🙂 myślałem, ale Kratos to inny wydatek. Jest jedna oferta w prywatnego sprzedawcy. Poza tym, nie wiem czy potrzebuję aż takiej mocy, Kratos chyba nie jest dual-mono, tylko też zbalansowany. Ja mam małe pomieszczenie (25m2) i tylko monitory. Jakbym potrzebował napędzić Olympicy-podłogówki w salonie > 35m2 to może miałoby to sens. 

W dniu 2.03.2025 o 15:03, artur 1984 waw napisał:

Przyznam szczerze, że początek był "taki sobie".

Daj mu czas musi się ułożyć a i ucho musi się przyzwyczaić.

W dniu 2.03.2025 o 19:33, Mikolaj1212 napisał:

piękny wygląd luxmana

Wygląda obłędnie to fakt, jak dla mnie jeden z najładniejszych wzmacniaczy.

W dniu 2.03.2025 o 15:03, artur 1984 waw napisał:

Miałem parę lat temu Yamahę 1100 (mój pierwszy sensowny wzmak) i Luxman nie ma nic wspólnego "z japońską" szkołą grania.

Tak samo jak ta Yamaha, która reprezentuje co najwyżej budżetową (jak na realia dobrego hi-fi o hi end nie wspominając) szkołę grania. Na pewno nie "japońską". 

To pewnie zależy jak zdefiniujesz "japońską szkołę grania". Najczęściej powielany jest stereotyp, że to jaśniejsze, chłodniejsze, analityczne granie. Przy całym moim miłym wspomnieniu do Y1100 nie będę o niej pisał w dziale hi-end. 

Mój Luxman duuuużo gra - praktycznie całe dnie (ma wolne w nocy) i pojawia się coraz więcej trójwymiarowości a jeszcze kabli nie zmieniałem. Szkoda tylko, że te podświetlane wskaźniki takie "oczo^^%" w nocy (wiem, można wyłączyć). 

56 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Najczęściej powielany jest stereotyp, że to jaśniejsze, chłodniejsze, analityczne granie.

Accuphase??? 😉

Sam wielokrotnie czytałem, że sprzęty przeznaczone na rynek japoński są inaczej strojone niż te, które trafiają na rynek europejski i amerykański. I to może nie tylko z uwagi na inne upodobania słuchaczy ale także z uwagi na inną akustykę pomieszczeń mieszkalnych, inne materiały budowlane. Temat zbyt złożony aby można go wytłumaczyć prostym stereotypem 

W dniu 2.03.2025 o 14:03, artur 1984 waw napisał:

Luxman pograł tak z 50/60h i pojawiła się zmiana.

Luxman to chyba najgorsze do wygrzewania urzadzenie jakie kiedykolwiek mialem. Nie tylko ukladal sie bardzo dlugo to bardzo dlugo byl nie przyjemny w odbiorze. Najpiej go nie wylaczaj w ogole i niech gra na minimum cos zapetlonego.

Po baaardzo dlugim czasie nabierze duzo wiekszej oglady i kultury.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Teraz, rafa napisał:

Luxman to chyba najgorsze do wygrzewania urzadzenie jakie kiedykolwiek mialem. Nie tylko ukladal sie bardzo dlugo to bardzo dlugo byl nie przyjemny w odbiorze. Najpiej go nie wylaczaj w ogole i niech gra na minimum cos zapetlonego.

Po baaardzo dlugim czasie nabierze duzo wiekszej oglady i kultury.

Producent podaje chyba ok. 200h. W sklepie mówiły, że wystarczy tak 50-80. W każdym razie zmiana jest słyszalna i to mocno i nie zależy tylko od przyzwyczajenia się do nowej barwy. Zresztą u mnie to nie przejdzie, bo wieczorami słucham Logosa z drugiego systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi