Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

To pewnie zależy jak zdefiniujesz "japońską szkołę grania". Najczęściej powielany jest stereotyp, że to jaśniejsze, chłodniejsze, analityczne granie. Przy całym moim miłym wspomnieniu do Y1100 nie będę o niej pisał w dziale hi-end. 

Mój Luxman duuuużo gra - praktycznie całe dnie (ma wolne w nocy) i pojawia się coraz więcej trójwymiarowości a jeszcze kabli nie zmieniałem. Szkoda tylko, że te podświetlane wskaźniki takie "oczo^^%" w nocy (wiem, można wyłączyć). 

A nie lepiej było wejść w topowa 509?(uzywana)

W dniu 4.03.2025 o 08:34, piotrek7 napisał:

Accuphase??? 😉

Sam wielokrotnie czytałem, że sprzęty przeznaczone na rynek japoński są inaczej strojone niż te, które trafiają na rynek europejski i amerykański. I to może nie tylko z uwagi na inne upodobania słuchaczy ale także z uwagi na inną akustykę pomieszczeń mieszkalnych, inne materiały budowlane. Temat zbyt złożony aby można go wytłumaczyć prostym stereotypem 

Nie no to znana sprawa.

Po dziś dzień mam w swoich zbiorach słynnego Pioneera A400 który został specjalnie zbudowany (zestrojony) jak późniejsze Pioneer 6j na rynek Europejski. Modne było wtedy w Europie tzw. brytyjskie brzmienie i tyle. Japończycy nie mieli tych problemów z tatusiami górnikami śpiącymi po pracy i mogli słuchać pełnym pasmem.

Jeśli chodzi o Luxmana to faktycznie on bardzo "czysto" gra.

Natomiast Accuphase i Yamaha od modelu AS2200 wzwyż to znowu trochę zbyt ciepłe granie. Accuphase w nowych modelach już trochę od tego przesadnego ciepełka odszedł, natomiast do Yamahy trzeba ostrożnie z kolumnami i okablowanie bo może być za mało pazura.

Ja w tej chwili jak już pisałem właśnie rozważam przejście na do rego Luxmana bo to już jest "czyste" granie bez niedomówień...

Luxman się już chyba wygrzał. Dobrałem do niego (na razie) okablowanie VDH The Wind. Zrobiło się okrągło (jak to VDH), kontury instrumentów trochę osłabły, ale dźwięk ogólnie nabrał faktury zbalansowanej między muzykalnością a detalicznością. Wiem, że mój tor zasługuje na więcej, ale to za jakiś czas. Powiem tylko, że mam wątpliwości co do tego Rose 150B. Nie, że to zły streamer, ale nie wiem czy akurat tak dobrze pasuje do Lux. Obok stoi o połowę tańszy Pioneer LX800 ("audiofilski" blue-ray) i mam wrażenie, że po RCA dźwięk z niego jest mocniejszy, bardziej wyrazisty, ogólnie "wyższej klasy" niż z Rose. A kabelek, który go łączy z Luxmanem to tani Audioquest Big Sure. A w ogóle najlepiej Luxman gra... z winyla. Odkryłem ponownie pasję czarnych płyt. Mam wrażenie, że na pokładzie 505z ma naprawdę porządny phono-stage.  

6 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

Luxman się już chyba wygrzał. Dobrałem do niego (na razie) okablowanie VDH The Wind. Zrobiło się okrągło (jak to VDH), kontury instrumentów trochę osłabły, ale dźwięk ogólnie nabrał faktury zbalansowanej między muzykalnością a detalicznością. Wiem, że mój tor zasługuje na więcej, ale to za jakiś czas. Powiem tylko, że mam wątpliwości co do tego Rose 150B. Nie, że to zły streamer, ale nie wiem czy akurat tak dobrze pasuje do Lux. Obok stoi o połowę tańszy Pioneer LX800 ("audiofilski" blue-ray) i mam wrażenie, że po RCA dźwięk z niego jest mocniejszy, bardziej wyrazisty, ogólnie "wyższej klasy" niż z Rose. A kabelek, który go łączy z Luxmanem to tani Audioquest Big Sure. A w ogóle najlepiej Luxman gra... z winyla. Odkryłem ponownie pasję czarnych płyt. Mam wrażenie, że na pokładzie 505z ma naprawdę porządny phono-stage.  

A gdzie wyczytales ze streamer za purdyliony jest dzwiekowo lepszy od cd,czy DVD,czy bluraya,?

8 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

Mam wrażenie, że na pokładzie 505z ma naprawdę porządny

Zgadza się. Zdecydowanie powyżej średniej jaka pakowana jest do wzmacniaczy zintegrowanych w podobnych pieniądzach 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, tomek7776 napisał:

A gdzie wyczytales ze streamer za purdyliony jest dzwiekowo lepszy od cd,czy DVD,czy bluraya,?

A gdzie tak napisałem ? Z Logosem było super. To chyba bardziej kwestia dopasowania albo subiektywnego odbioru. Mam jeszcze wątpliwości co do interkonektu między Rose a Lux. Uzywam XLR (i tak gdzieś radzi producent - Rose), ale jako że Lux. nie jest zbalansowany to może lepiej łączyć po RCA. 

Edytowane przez artur 1984 waw
W dniu 8.03.2025 o 15:33, artur 1984 waw napisał:

Powiem tylko, że mam wątpliwości co do tego Rose 150B. Nie, że to zły streamer, ale nie wiem czy akurat tak dobrze pasuje do Lux. Obok stoi o połowę tańszy Pioneer LX800 ("audiofilski" blue-ray) i mam wrażenie, że po RCA dźwięk z niego jest mocniejszy, bardziej wyrazisty, ogólnie "wyższej klasy" niż z Rose.

Z Luxmanem unikalbym laczenia wszelkich DAC delta sigma i przesunal sie w strone miekko i gesto grajacych. Najlepiej typu R2R.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 6.02.2025 o 12:01, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zgadza się. Jak to ma być wyznacznikiem, to tutaj najlepiej sprawdza się klasa D, która gra "od razu" po włączeniu 😉

Masz na mysli … wydaje dzwieki ??? 😜

Muszę przewietrzyć mój system…

29 minut temu, pmcomp napisał:

Masz na mysli … wydaje dzwieki ??? 😜

bardziej to, że klasa D gra mega podobnie zaraz po włączeniu jak i po rozgrzaniu, za to A i A/B po rozgrzaniu gra lepiej (uogólniam temat, bo zaraz ktoś się przyczepi 😛 )

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Taki efekt docelowy: nie wiem, czy to hi-end, ale efekt jest spektakularny. Stosuję bi-wire (nie widać). Albedo blue na mid-high / Equilibrium Moonlight na basie. Interkonekt też EQ. Czekam na Dac R2R a Rose zrobi za transport. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 22.02.2025 o 18:56, artur 1984 waw napisał:

Stałem się właścicielem Luxmana 505z - mam nadzieję, że szczęśliwym. Mam jednak do Kolegów pytanie techniczne. W Rose 150b jest opcja ustalenia napięcia wyjściowego - trochę to komplikuje sprawę, bo na zagranicznych forach jest mnóstwo pytań o tą kwestię. Konkretnie - jaką wartość przyjąć mając na uwadze specyfikację Luxmana:

PHONO (MM) PHONO (MC) LINE BAL. LINE : 2.5 mV / 47 kΩ
: 0.3 mV / 100 Ω
: 180 mV / 47 kΩ
: 180 mV/55 kΩ

W Rose jest opcja od 100mv (unbalanced 32 mV) do 6500. Właśnie ta różnica między czułością zbalansowaną i niezbalansowaną jest problematyczna bo nijak mi pasuje do tego, co podaje Luxman. Na razie ustawiłem 200 mV w Rose bo jest najbardziej zbliżona do w/w danych ze strony Luxmana. Coś, ktoś ?

Nasuwa mi się inne pytanie:
jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie wejściowe dla RCA oraz BAL (XLR). W instrukcji nie ma o tym ani słowa. Pamietam, że miałem kiedyś problem z Yamaha AS2100, która w specyfikacji podaje wartości maksymalną: 2,8 Vrms (dla XLR) - co niestety objawiało się tym, że słychać było wyraźnie zniekształcenia, trzaski, przy bardziej dynamicznej muzyce (na szczęście był w tej Yamaha przełącznik do atenuacji o -6 db na wejściu XLR, co w zasadzie niwelowało ten problem).

Ciekawy jestem jaka jest wartość dla wejść XLR w Luxmanie? W sumie są przecież setki DACów, które nie mają regulacji głośności / czy regulacji napięcia wyjściowego i jakoś je trzeba połączyć ze wzmacniaczem.

Mam nadzieję, że na dniach będę testował 505Z lub 507Z... jeszcze nie postanowiłem, który model wezmę.

Edytowane przez sojer2005
2 minuty temu, sojer2005 napisał:

Nasuwa mi się inne pytanie:
jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie wejściowe dla RCA oraz BAL (XLR). W instrukcji nie ma o tym ani słowa. Pamietam, że miałem kiedyś problem z Yamaha AS2100, która w specyfikacji podaje wartości maksymalną: 2,8 Vrms (dla XLR) - co niestety objawiało się tym, że słychać było wyraźnie zniekształcenia, trzaski, przy bardziej dynamicznej muzyce (na szczęście był w tej Yamaha przełącznik do atenuacji o -6 db na wejściu XLR, co w zasadzie niwelowało ten problem).

Ciekawy jestem jaka jest wartość dla wejść XLR w Luxmanie?

Mam nadzieję, że na dniach będę testował 505Z lub 507Z... jeszcze nie postanowiłem, który model wezmę.

Luxman i tak lepiej zagra po RCA 😉

www.tophifi.pl

W dniu 23.03.2025 o 16:50, artur 1984 waw napisał:

Taki efekt docelowy: nie wiem, czy to hi-end, ale efekt jest spektakularny. Stosuję bi-wire (nie widać). Albedo blue na mid-high / Equilibrium Moonlight na basie. Interkonekt też EQ. Czekam na Dac R2R a Rose zrobi za transport. 

Jestem wstrząśnięty (cokolwiek to znaczy) że tak można skonfigurować  Luxmana markę którą lubię

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 godzin temu, ASURA napisał:

Jestem wstrząśnięty (cokolwiek to znaczy) że tak można skonfigurować  Luxmana markę którą lubię

Ja też nie rozumiem co to znaczy, szczególnie że napisane "nie po Polsku".

27 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Może inni mi wytłumaczą, o co chodziło Asura, bo ja nadal mam wrażenie, że aktualizuję się w tym przypadku powiedzenie - piłeś, nie pisz.

Skoro u Ciebie w rodzinie taka tradycja to nie pisz

W dniu 8.04.2025 o 15:55, artur 1984 waw napisał:
W dniu 7.04.2025 o 17:56, ASURA napisał:

Ja też nie rozumiem co to znaczy, szczególnie że napisane "nie po Polsku".

OK

Gra jak z d...

Teraz jest po Polsku?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 7.04.2025 o 15:22, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Luxman i tak lepiej zagra po RCA 😉

Bo Luxman w tańszych modelach w przeciwieństwie do Yamahy nie jest zbalansowany. Trzeba sprawdzać każdy model, ja też nie pamiętam od którego modelu Luxman zaczyna grać na serio.

• Pokaż nowe odpowiedzi