Skocz do zawartości
IGNORED

DBX zapomniany system na płytach winylowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was miał możliwość słuchania płyty z systemem kodowania DBX ?

Kupiłem dawno temu magnetofon Technicsa M245X  z funkcją dbx disc z myślą przetestowania właśnie płyt zakodowanych w tym systemie. Doczekałem się właśnie chwili możliwości odsłuchu takiej płyty. Płyta wydana w USA  wydawnictwo Mushroom stan idealny system dbx. Ostrzeżenie na wewnętrznej wkładce: ponieważ płyty zakodowane w formacie dbx nie wykazują praktycznie żadnych szumów powierzchniowych, nie dostarczają one żadnych sygnałów dźwiękowych z rowków rozbiegowych, które sugerowałyby poziom odtwarzania nagranego materiału dźwiękowego. Podczas pierwszego odtwarzania płyty zakodowanej w formacie dbx należy zachować ostrożność przy ustawianiu głośności, aby zapobiec przeciążeniu systemu głośnikowego. Wrażenia z odsłuchu, płyta nagrana perfekcyjnie, bardzo czysto, olbrzymia przestrzeń i detale.

Tu płyta  nagrana i zakodowana w dbx digital  z 1978 roku.

Warto obejrzeć.  

Trochę informacji dotyczącej redukcji szumu DBX.

System DBX był używany na płytach winylowych, które były oznaczone jako dbx disc  Podczas gdy najwcześniejsze wydanie pochodziły z lat 1971/1973 ich liczba osiągnęła szczyt między 1977/1978 do około 1982 roku. Całkowita liczba wydań z kodowaniem dbx miała zbliżyć się do 200 albumów.  Discogs wspomina o 1100 albumach.  Zastosowany na płytach LP system dbx typu II zmniejszał słyszalność szumu powierzchniowego płyty powstającego w wyniku interakcji igły z rowkiem płyty, kurzu i zarysowań, redukując je do drobnych trzasków i kliknięć (jeśli w ogóle były słyszalne), a także całkowicie eliminował szum powierzchniowy płyty. Płyty LP z kodowaniem dbx miały teoretycznie zakres dynamiki do 90 dB.  Ponadto płyty dbx LP były produkowane wyłącznie z oryginalnych taśm master, bez użycia kopii i tłoczone wyłącznie na ciężkich,  płytach winylowych. Większość z nich została wydana w ograniczonych ilościach w cenach premium.

Ponieważ jakość dźwięku płyt zakodowanych w formacie dbx jest praktycznie nie do odróżnienia od jakości dźwięku taśmy-matki (lub bezpośredniego sygnału audio) z której wykonane jest nagranie, wszelkie szumy resztkowe na płycie można zazwyczaj powiązać z nagraniem na taśmie-matce. Dlatego też położono nacisk na selekcję albumów z muzyką, dla których taśma-matka jest najwyższej jakości pod względem pozbawionego zniekształceń dźwięku, zakresu dynamiki i minimalnego szumu taśmy. Preferowano taśmy-matki wyprodukowane w trybie nagrywania z szybkością 30 ips lub przy użyciu systemu redukcji szumów taśmy, takiego jak Dolby®* lub dbx. Preferowano także nagrania dyskowe i cyfrowe kodowane bezpośrednio.

Produkcja płyt kodowanych w systemie dbx jest bardzo podobna do produkcji płyt konwencjonalnych, z tym wyjątkiem, że sygnał muzyczny jest przetwarzany w formie kodowanej w systemie dbx. Płyta główna kodowana w systemie dbx (znana jako lakier) jest cięta w normalny sposób, z tym wyjątkiem, że koder dbx typu II jest wkładany pomiędzy magnetofon główny a tokarkę tnącą (lub, w przypadku nagrywania bezpośrednio na płytę, pomiędzy konsolę miksującą a tokarkę tnącą). Po nacięciu lakieru jest on galwanizowany w celu sekwencyjnego wytworzenia (negatywnego) metalowego wzorca, matki i metalowych stempli, które są używane do tłoczenia płyt winylowych. Liczba metalowych wzorców dostępnych z każdego lakieru jest ograniczona, podobnie jak liczba matek z każdego metalowego wzorca, liczba stempli z każdej matki i liczba tłoczeń z każdego stempla. Ograniczenia te są takie, że z każdego lakieru można wyprodukować tylko około 20 000 płyt, aby zachować najwyższą jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyta dbx 2.jpg

Płuta dbx3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero odpowiedzi, widać temat jest obcy.

Lokalnie razem z kolegami będziemy drążyć temat, będziemy polować na winyle  z dbx i będziemy testować jeśli uda się coś kupić🙂

Najbliższa giełda Bolonia już za miesiąc😉

Jest już kupiony dekoder dbx 21

Panki z Bydgoszczy nagrały Wet za wet w słonecznej Jugosławii.

Masakra.

W dodatku z gangreną.

I o to chodzi.

Ekipa to Abaddon 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

niestety z płytami gorzej mi idzie.

Łatwiej kupić dekoder niż płytę.

56 minut temu, przemak napisał:

Dbx brzmi paskudnie niestety. 

Ta opinia jest czymś poparta?

26 minut temu, xetras napisał:

Panki z Bydgoszczy nagrały Wet za wet w słonecznej Jugosławii.

😂😂😂

Idę nałapać promieni słonecznych i wrócę jak słońce zajdzie😉

W dniu 5.02.2025 o 14:17, 4321 napisał:

Produkcja płyt kodowanych w systemie dbx jest bardzo podobna do produkcji płyt konwencjonalnych, z tym wyjątkiem, że sygnał muzyczny jest przetwarzany w formie kodowanej w systemie dbx. Płyta główna kodowana w systemie dbx (znana jako lakier) jest cięta w normalny sposób, z tym wyjątkiem, że koder dbx typu II jest wkładany pomiędzy magnetofon główny a tokarkę tnącą (lub, w przypadku nagrywania bezpośrednio na płytę, pomiędzy konsolę miksującą a tokarkę tnącą). Po nacięciu lakieru jest on galwanizowany w celu sekwencyjnego wytworzenia (negatywnego) metalowego wzorca, matki i metalowych stempli, które są używane do tłoczenia płyt winylowych.

Tak to czytając to zastosowanie systemu DBX między magnotofonem a głowicą ryjącą jest totalnie od czapy!

System DBX tercjowy za to miał sens i był najlepszy wtedy jeśli chodzi o usuwanie szumów z magnetofonu wielośladowego I na poszczególnych śladach (zależnie od rodzaju instrumentu-wokalu który się przepuszczało a całą resztę szumów, zakłóceń, baboli,etc. usuwało) przenoszonego podczas miksu na taśmę matkę stereo

Słuchałem oryginalnego surowego nagrania z taśmy 24 ścieżkowej Led Zeppelin II i masakra dżwiękowo była-jeden wielki szum nie tylko taśmy a na winylu z USA kupionym w latach 70" do dziś nie zapomniany w głowie sound

Zastosowanie na różnym materiale dżwiekowym systemu DBX między magnetofonem a głowicą ryjącą właśnie dla tego jest też od czapy bo system DBX odtwarzający vinyla nie wie co jest szumem a co materiałem dżwiękowym

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 minut temu, przemak napisał:

Dzisiecioletnią pracą na magnetofonach z tym systemem. 

To nie dobrze bo rozwinięty system tercjowy trzeba było dokupić osobno i... wtedy w czasach świetności (DBX tercjowy bił na łeb pozostałe popierdółki typu Dolby, etc) kosztował pierdylion $$$

12 godzin temu, Marcinus napisał:

A płyt takich słuchałeś?

Nie, ale na płytach może być tylko gorzej. IMO to jest kwestia systemu dbx, on po prostu brzmi gumowo. 

nagrywamy.com

10 godzin temu, przemak napisał:

to jest kwestia systemu dbx, on po prostu brzmi gumowo. 

!

🙂

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

23 godziny temu, przemak napisał:

Dzisiecioletnią pracą na magnetofonach z tym systemem. 

Dla taśmy magnetofonowej stosowany jest dbx Type I dla płyty dbx Type II Oba systemy wykorzystują kompresję 2:1 i zapewniają dokładnie taki sam poziom redukcji szumów i poprawy zakresu dynamiki – innymi słowy, zapewniają takie same rezultaty końcowe, ale nie są ze sobą kompatybilne. Najpierw należy posłuchać płyty tak zapisanej i dopiero wtedy wypowiadać opinie.

23 godziny temu, ASURA napisał:

bo system DBX odtwarzający vinyla nie wie co jest szumem a co materiałem dżwiękowym

Bo nie wie.

Ludzie którzy tworzyli system dla płyty raczej wiedzieli, co robią.

15 minut temu, 4321 napisał:

Dla taśmy magnetofonowej stosowany jest dbx Type I dla płyty dbx Type II Oba systemy wykorzystują kompresję 2:1 i zapewniają dokładnie taki sam poziom redukcji szumów i poprawy zakresu dynamiki – innymi słowy, zapewniają takie same rezultaty końcowe, ale nie są ze sobą kompatybilne. Najpierw należy posłuchać płyty tak zapisanej i dopiero wtedy wypowiadać opinie.

Ok, czyli system przystosowany do lepszych nośników brzmi gumowo, ale amatorski już nie. To ma sens. Oczywiście żeby to sensownie ocenić trzeba mieć porównanie, więc nie wykluczam zachwytu. Powodzenia! 

nagrywamy.com

3 godziny temu, 4321 napisał:
W dniu 8.02.2025 o 11:00, ASURA napisał:

bo system DBX odtwarzający vinyla nie wie co jest szumem a co materiałem dżwiękowym

Bo nie wie.

Ludzie którzy tworzyli system dla płyty raczej wiedzieli, co robią.

Stąd się przyjął i jest powszechny LOL

• 4 tygodnie później...

Płyty z dbx nigdy nie miałem (i chyba nawet nie spotkałem).

Magnetofon Technics M245X mam natomiast do dziś i wciąż służy zacnie.

Choć kaset/taśm już nie nagrywam z dbx-em.

Ten "przydech i sapanie" mnie przestrasza.

.....

Zwłaszcza od kiedy mam astmę 😂😃.

W dniu 8.02.2025 o 09:53, przemak napisał:

Dbx brzmi paskudnie niestety. 

Zabija muzyke w muzyce. I co z tego ze nie ma szumow jak razem z nimi wycinany jest przekaz muzyczny?

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 8.02.2025 o 11:58, Marcinus napisał:

A płyt takich słuchałeś?

A jest jakaś różnica pomiędzy płytą vinylową, a taśmą magnetofonową co do zasady działania dBX?

Ukryta Zawartość

Mam takie dwa w domu:

s-l1600.jpg

Próbowałem nie raz i z taśmą R2R na prędkościach 15ips i z kasetą Metal.

Dźwięk totalnie nienaturalny i sztuczny. Mozna to nazwać gumowatością, o któ®ej wspomina @przemak. Porzuciłem.

I szpule i kasety (metal) nagrywam bez dbx i bez Dolby. Szum taśmy słyszalny jest jedynie w przerwach pomiędzy nagraniami. I brzmi muzyka.

Za śmieszne pieniążki można sie pobawić i samemu sprawdzić:

Ukryta Zawartość

PS. gdyby "to było coś warte" to cały świat słuchałby wtedy vinyli w dbx. Jakoś sie tak nie stało.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…