Skocz do zawartości
IGNORED

Starszy Lampizator - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ephemeral napisał:

Dzięki, jaką masz resztę systemu? 🙂

Jako transport plików Sotm 200 Ultra neo z zasilaczem MuzgAudio, jako transport CD tymczasowo Audio Research CD 8  monobloki na diabełkach Tenor Audio 75Wi  grają bez pre. oraz Sonus Faber Guarneri Homage. pokój 16 m.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

I podpinasz ten player do Lampizatora? 

A PO CO ???

Hehe,  mam go wiele lat i myślałem , że nic go nie pobije - jednak prezentacja z Lampizatorem na  dziś mi się bardziej podoba.  

W dniu 13.02.2025 o 20:35, krzyżak napisał:

Jako transport plików Sotm 200 Ultra neo z zasilaczem MuzgAudio, jako transport CD tymczasowo Audio Research CD 8  monobloki na diabełkach Tenor Audio 75Wi  grają bez pre. oraz Sonus Faber Guarneri Homage. pokój 16 m.

Fajny system, gratki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, zn21 napisał:

co Ci się lepiej w lampizatorze w dźwięku podoba od CD8?

Generalnie w moim systemie poprawa  jest w każdym aspekcie.Myślałem ,ze nie znajdę lepszego CD od CD8. Z lampizatorem cała prezentacja jest lepsza. Właściwie w każdym aspekcie jest minimalnie lepiej. Polecam kiedyś posłuchać Lampiego w swoim systemie. Idealnie trafił w mój gust.

Już jeden na forum urodził się z lutownicą w ręku, Łukasz Fikus wziął lutownicę znacznie później ale warto było te lata zaczekać

Wyrzuca ktoś Pacifica? chętnie przygarnę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Najbardziej mnie bawią te cieniutkie kabelki połączeniowe 😉 A na zewnątrz kable idące w tysiące zł 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 3 tygodnie później...
On 2/6/2025 at 2:24 PM, Lok said:

U Lampizatora chyba za 3kzł kaucji możesz wypożyczyć jakiś model na odsłuch. Mają też ofertę demo starszych modeli.

Dzięki za tę sugestię - faktycznie za 3k można wypożyczyć, tak też uczyniłem. Wziąłem Baltica i Poseidona żeby mieć mniej więcej poczucie jakie różnice będą odczuwalne na różnych pułapach cenowych.

A propos Lampizatorów z wbudowanym preampem - zastąpi faktycznie dedykowany preamp? Kusi wpięcie bezpośrednio w końcówkę mocy i skrócenie toru.

4 minuty temu, ephemeral napisał:

Dzięki za tę sugestię - faktycznie za 3k można wypożyczyć, tak też uczyniłem. Wziąłem Baltica i Poseidona żeby mieć mniej więcej poczucie jakie różnice będą odczuwalne na różnych pułapach cenowych.

A propos Lampizatorów z wbudowanym preampem - zastąpi faktycznie dedykowany preamp? Kusi wpięcie bezpośrednio w końcówkę mocy i skrócenie toru.

Czyli wypożyczyłeś zapewne w cenie produkcji 😂 daj znać bo daleko do nich nie mam z 30 min samochodem 🙂 

W dniu 6.02.2025 o 10:24, ephemeral napisał:

Cześć wszystkim! 

To mój pierwszy post forum, więc przepraszam z góry jeśli zadaję niewłaściwe pytania 🙂

Zastanawiam się czy zakup starszych przetworników Lampizatora, które n-lat temu były flagowymi modelami w ofercie, ma jeszcze aktualnie uzasadnienie?  

Np. modela Big7 można kupić teraz za ok. 18-22k, cena pierwotna wynosiła zapewne ok. 50k PLN. Zastanawiam się czy kilkuletni DAC za taką kwotę jest ciągle sensownym zakupem, konkurencyjnym pod względem jakości/ dźwięku itd?  

Dzięki za wszelkie sugestie! 🙂

Zakup jakiegokolwiek Lampizator'a nie ma sensu. Wziąłbym to dopiero, gdyby mi te 50k dopłacili, a potem sprzedał na złom.

W dniu 7.02.2025 o 00:56, ProjectPi napisał:

Na czym polega fascynacja tymi urzadzeniami z koszmarnymi wrecz znieksztalceniami na wyjsciu?

Są audiofilskie - przynajmniej tak twierdzą producenci.

W dniu 7.02.2025 o 11:15, pmcomp napisał:

Na pieknym, dzwieku ze sznytem analogowego i muzykalnego brzmienia. Bez zadnego zmeczenia koncentrujesz sie na przyjemnosci ze sluchania muzyki, a nie na analizie co i jak brzmi.

Ja to mam z DAC za 6 koła PLN.

W dniu 7.02.2025 o 12:41, pmcomp napisał:

prosze bardzo, bez wycięcia. Dalej nie wiem skąd te wzorce.

😬

Czyli DAC, który nie zniekształca nie przenosi muzyki wiernie, za to taki siejący zniekształceniami ma wierny przekaz? Tak?

12 minut temu, zn21 napisał:

co to za dac za 6 tys który jest lepszy od dowolnego lampizatora? aż jestem ciekawy jak dziecko 🙂

Zapewne jakiś Chinol. To w Polsce nowa moda na hienda.

Muszę przewietrzyć mój system…

Wszystko jest lepsze od dowolnego Lampizator'a 🤪

Kupujecie sprzęt od gościa opowiadającego bajki dla grzecznych audiofilemonów. 

Ja wolę kupić sprzęt od rzetelnego inżynieria, jakiej by nie był narodowości.

Szukam tej magii i nie mogę znaleźć...

Przykro mi 🤷

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wszystkim za opinie - biorę pod uwagę i te pozytywne i negatywne. Nauczony doświadczeniem nie kupuję w ciemno, tak jak napisałem - zapłaciłem kaucję i pożyczam na tydzień dwa modele Lampi. Podłączę, posłucham, zaproszę paru znajomych, porównamy odczucia i zobaczymy. 

PS. ale nie powiem, ciekawie się czyta komentarze od zachwytu do prawie "nienawiści" do marki 🙂 

Edytowane przez ephemeral

Gargan, skąd czerpiesz wzorzec do którego dążysz? od tego trzeba zacząć.

u mnie jest to nospr i taki lampizator zbliżył mnie do niego używając słów audycji z Tok FM tak blisko, że już bliżej się nie da 🙂 (szkoda, że tej audycji już nie mam ale naczelna Tok FM jest przewrażliwiona na maxa, że łapy opadają)

u Ciebie tym wzorcem co jest?

ephemeral - przede wszystkim posłuchaj, ja też nie kupiłem go w ciemno ale też wymieniłem mu parę elementów na lepsze. W zasadzie po paru minutach jestem w stanie stwierdzić czy dany sprzęt pasuje mi czy nie bo wiem jaki dźwięk sprawia mi przyjemność słuchania tak jak po paru minutach wiem, że dany dyrygent podchodzi mi czy nie 🙂

19 minut temu, Gargan napisał:

Ja wolę kupić sprzęt od rzetelnego inżynieria, jakiej by nie był narodowości.

No to jaki jest ten Twój rzetelny inzynier, dowiemy się?

19 minut temu, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

A ten Twój rzetelny inżynier daje Jupitery PIO Cu na wyjsciu? Czy jakies Wimy?

2 minuty temu, zn21 napisał:

nospr

Liczysz że On wie ???

3 minuty temu, zn21 napisał:

u Ciebie tym wzorcem co jest?

Obstawiam Chinola 🙂 . Poczekajmy, choć wątpię żeby sie pochwalił 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

@ephemeral to nie jest nienawiść tylko odruch samozachowawczy. 

Poszukaj sobie wypowiedzi tego machera od Lampizator'a. Szczególnie te o przetwarzaniu sygnału cyfrowego i dyskach twardych. Ręce mi opadły. 

Chińczycy też potrafią zrobić drogie i bardzo drogie DAC. Pytanie tylko, czy faktycznie tego potrzebujesz? Mnie pani doktor audiolog przekonała, że nie potrzebuję nic ponad to co już mam 🙂 

a słuchałeś w ogóle lampizatora? czy nie lubisz bo nie?

ja np. nie lubię wzmacniaczy Hegel ale dlatego, że H100 i H200 rozczarowały mnie. Dźwięk twardy, konturowy i szorstki, przeciwieństwo lampiego. Możliwe, że teraz Hegel brzmi inaczej ale już się pewnie o tym nie przekonam.

23 minuty temu, Gargan napisał:

Chińczycy też potrafią zrobić drogie i bardzo drogie DAC.

A jakie to? I pytanie skąd wiesz czy bardzo dobre?

7 minut temu, zn21 napisał:

a słuchałeś w ogóle lampizatora?

Śmiem wątpić.

@zn21 jeśli coś ma w środku lampy to nigdy nie zbliży się do jakiegokolwiek wzorca rzeczywistości.

@pmcomp jeśli uważasz, że droga część sprawi, że urządzenie będzie rzetelnie skonstruowane i będzie mieć wysokie osiągi to załóż magnezowe felgi do Trabanta i jedź kręcić rekordowe czasy na Nürburgring.

Tomonori Sato, Seiko Makamoto, Tetsuya Chubachi, Mitsuru Aniya - ci się podpisali pod Velvet Sound i oni odpowiadają za koncept, projekt i wytyczne realizacji. 

SGE tylko realizują gotowe urządzenia tak jak Gigabyte nie projektuje chipsetu tylko składa gotowe płyty główne.

16 minut temu, zn21 napisał:

a słuchałeś w ogóle lampizatora? czy nie lubisz bo nie?

ja np. nie lubię wzmacniaczy Hegel ale dlatego, że H100 i H200 rozczarowały mnie. Dźwięk twardy, konturowy i szorstki, przeciwieństwo lampiego. Możliwe, że teraz Hegel brzmi inaczej ale już się pewnie o tym nie przekonam.

Słuchałem innych DAC na lampach i nie przekonały mnie, a były zaprojektowane przez poważnych ludzi a nie blagierów jak ten cały Fikus czy jak mu tam.

@pmcomp myślę, że nie słuchałeś chińczyków więc skąd wiesz, że są gorsze? Mam wydać kilka tysięcy złotych tylko po to żeby przekonać się, że Lampizator gra tak jak wygląda? To wiem bez tych wydatków. 

Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć pomiarów tych genialnych Lampizatorów. Takie dobre, że strach to mierzyć. Pewnie są jeszcze gorsze od Atoll.

6 minut temu, Gargan napisał:

jeśli coś ma w środku lampy to nigdy nie zbliży się do jakiegokolwiek wzorca rzeczywistości.

😆 widać że masz pojęcie 

8 minut temu, Gargan napisał:

a nie blagierów jak ten cały Fikus czy jak mu tam.

Lol

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, Gargan napisał:

@zn21 jeśli coś ma w środku lampy to nigdy nie zbliży się do jakiegokolwiek wzorca rzeczywistości.

@pmcomp jeśli uważasz, że droga część sprawi, że urządzenie będzie rzetelnie skonstruowane i będzie mieć wysokie osiągi to załóż magnezowe felgi do Trabanta i jedź kręcić rekordowe czasy na Nürburgring.

Tomonori Sato, Seiko Makamoto, Tetsuya Chubachi, Mitsuru Aniya - ci się podpisali pod Velvet Sound i oni odpowiadają za koncept, projekt i wytyczne realizacji. 

SGE tylko realizują gotowe urządzenia tak jak Gigabyte nie projektuje chipsetu tylko składa gotowe płyty główne.

Brawo.

No to jaki masz ten DAC od SGE? Jakis model, jakiś link do tego hienda?

14 minut temu, Gargan napisał:

@pmcomp myślę, że nie słuchałeś chińczyków więc skąd wiesz, że są gorsze?

Mam aktualnie dwa w domu. Jeden wraca do sprzedawcy.

7 minut temu, pmcomp napisał:

To ma grać, a nie mieć rekordowe osiagi. Bity i herce nie grają.

Edytowane przez pmcomp

a dla mnie brzmienie orkiestry to kwintesencja brzmienia lampowego, jeżeli chodzi o barwę, gęstość czy nasycenie.

dziś na szczęście tranzystory też brzmią jak lampy choć w mniejszości 🙂

Godzinę temu, Gargan napisał:

@ephemeral to nie jest nienawiść tylko odruch samozachowawczy. 

Poszukaj sobie wypowiedzi tego machera od Lampizator'a. Szczególnie te o przetwarzaniu sygnału cyfrowego i dyskach twardych. Ręce mi opadły. 

Chińczycy też potrafią zrobić drogie i bardzo drogie DAC. Pytanie tylko, czy faktycznie tego potrzebujesz? Mnie pani doktor audiolog przekonała, że nie potrzebuję nic ponad to co już mam 🙂 

Oczywiście, że Chińczycy potrafią  - tylko co to znaczy? A jak polskie to be? Skąd tyle jadu?  Ktoś ci za to płaci czy nie możesz przeżyć? Proponowałbym jadnak najpierw spróbować a potem pluć. Sam piszesz, że nie słuchałeś ,wiec możesz wystąpić w konkursie BIEDRONKI !  Organizują taki konkurs  na bajki dla dzieci.

Edytowane przez krzyżak
W dniu 15.02.2025 o 20:22, Piopio napisał:

Najbardziej mnie bawią te cieniutkie kabelki połączeniowe 😉 A na zewnątrz kable idące w tysiące zł 😉 

Ten makaron w środku Lampizator'a to jest taki specjalny design pułapki na nuty. Nuty są wyłapywane w te wnyki i dostarczane do słuchacza. Chińskie DAC mają środek w wysokim stopniu integracji, więc nie ma pajęczyny kabli i nuty uciekają. Dlatego z chińskich DAC jest gorszy dźwięk.

3 godziny temu, Ghotti napisał:

Czyli wypożyczyłeś zapewne w cenie produkcji 😂 daj znać bo daleko do nich nie mam z 30 min samochodem 🙂 

Ciekawe ile tego faktycznie Lampizator sprzedaje, a ile zarabia na wypożyczaniu sprzętu? 🤔

3 minuty temu, Gargan napisał:

Ciekawe ile tego faktycznie Lampizator sprzedaje, a ile zarabia na wypożyczaniu sprzętu? 🤔

Kupuje krypto za te 3k na tydzień ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi