Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny grające dynamicznie z słyszalnym sopranem do Wzmacniacza Denon PMA 1700 NE

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... Autor podbił o +10dB i mu brakuje, a moje B&W mieszcząc się w normie hi-fi podbijają o maks +3dB i cykają wyraźnie, nawet zbyt wyraźnie i bez modyfikacji się nie obeszło - dziwne.

Jest kilka zależności, przy których chcemy góry mniej lub więcej:

1. przyzwyczajenie (np. do podbitej góry) autora
  2. akustyka
  3. szerokość promieniowania gwizdka
  4. charakterystyka kolumn

- niewykluczone, że gdybyś u niego posłuchał, to byś nie był w stanie wytrzymać podbitej góry z powodu punktu 1.

Hmmm... Autor podbił o +10dB i mu brakuje, a moje B&W mieszcząc się w normie hi-fi podbijają o maks +3dB i cykają wyraźnie, nawet zbyt wyraźnie i bez modyfikacji się nie obeszło - dziwne.
Też gram na B&W z takim samym wzmacniaczem jak bruzislaw i "cyka" jak tak lala.
W dniu 6.02.2025 o 12:30, bruzislaw napisał:

Dzień dobry,

Jakie kolumny polecacie do mojego wzmacniacza PMA1700NE. Po niecałych 2 latach zbrzydły mi już moje Teufel Theater 500 bo jak bas tam jest w porządku to brak tam jest słyszalnego " cykającego" sopranu za to średnica jest tam moim zdaniem natarczywa.  Szukam dobrze grających kolumn z tym wzmacniaczem ,najlepiej 3 drożnych . Jestem człowiekiem wychowanym na sprzęcie Diory bo taki wtedy był dostępny w PRL gdy byłem nastolatkiem, brak czystego ale nie natarczywego sopranu dyskwalifikuje u mnie każdy głośnik chociażby nie wiem jak zachwalany przez recenzentów. Teufel Theater 500 jest dobry do kina domowego bo średnica podbija dialogi w filmie a bas efekty dźwiękowe, ale brak sopranu dyskwalifikuje je. Do muzyki się nie nadają. Gdzieś wyczytałem, że Polk Audio jest rekomendowany do sprzętu Marantz i Denon i coś w tym chyba jest bo bardzo budżetowe monitory Polk Audio XT60 zagrały czyściej z tym wzmacniaczem niż Teufel ( zaczynałem moją przygodę z kolumnami od KD + Denon AVC3800 H; wzamacniacz kupilem 1/2 roku później,w KD używam w/w wzmaka jako końcówki mocy do frontów) muzyki ; głównie klasyka rocka, trochę metalu i szeroko podjęte lata '80 - New Romantic. powierzchnia odsłuchowe 32 mkw z otwartą kuchnią ok. 20 mkw.Myślałem o Polk Audio signature Elite es60 , kolumny nie muszą być nowe ,używane i zadbane także wchodzą w rachubę - nawet lepiej bo są już wygrzane. Mam dostęp niemieckiego rynku wtórnego kolumn ( często jeszcze z roczną gwarancją producenta) a tam dominuje Canton i Elac, czasami jakieś modele Kef. Które modele Elac i Canton zagrają z moim wzmakiem mięsistym dynamicznym basen nie natrętną średnicą i słyszalnym sopranem , lub co zagra podobnie jak Dali Oberon 9 - ten model słuchałem w salonie Denona( Dali raczej za duży gabarytowo i na dzień dzisiejszy poza moim budżetem bardzo dziękuję za pomoc i poradę . Pozdrawiam serdecznie, Sławek 

Cześć. Pozostaw jeszcze przez chwilę Twój sprzęt. 

Spróbowałbym dać do górnych terminali kable 2x0,5 YTDY (domofonowe)

Na dole zostawisz te co masz.

Oba razem podłączysz do wzmacniacza.

To może być to czego oczekujesz!

Jak potrafisz lutować to jeszcze możesz wymienić w środku kolumny okablowanie z głośników wysokotonowych na 2x0,5mm YTDY

Koszty żadne, a zmiana będzie słyszalna!

8 minut temu, Bukaj napisał:

Cześć. Pozostaw jeszcze przez chwilę Twój sprzęt. 

Bi wiring. Od czasu kiedy to zastosowałem to już zawsze tak miałem podłączone. Nieważne jaki wzmak i kolumny. Tylko że dla mnie poprawiała się ogólnie rozdzielczość. Natomiast raczej nie wpływało na podbicie wysokich w sensie że było ich więcej 

14 minut temu, Bukaj napisał:

Czemu kabel o większym oporze, miałby zwiększyć ilość góry? Moim zdaniem bi-wire jest bez sensu. Jak już coś, to bi-amp ma sens, ale tutaj może to nie mieć sensu ekonomicznego.

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Dlatego nie znajdziesz innego rozwiązania, jak wizyta w salonie i odsłuch z kilkoma sugerowanymi głośnikami. Weź na pewno pod uwagę wybrane modele Monitor Audio, o których pisałem ja i @Piotr Sonido.  Modyfikowanie ręczne dźwięku potencjometrem od sopranów, to nie jest rozwiązanie, a jeśli już to bardzo proste i doraźne w odniesieniu do wyjątkowo "skopanych" realizacji. W świecie audio odchodzi się już od dawna od zabawy bass/treble. Z tego względu gros dobrej klasy wzmacniaczy, w ogóle nie posiada tej regulacji. Wzmacniacz ma naturalnie oddawać dobrą jakość brzmienia i to jest regułą. Nawiasem Ci powiem, że moje odczucia z Denonem były b. podobne. On gra dość ciemno, mało przejrzyście, góra jest zdecydowanie niewyraźna, jakby "poobcinana" b. często. Nie odpowiada mi ta charakterystyka tonalna zdecydowanie. Dlatego nie wiem czy nie należałoby rozważyć w pierwszej kolejności wymiany wzmacniacza. Zmienisz kolumny (nie znam ich zupełnie, być może nie mylisz się w ocenie), ale Denon dalej będzie Denonem wnoszącym ten element "brudu" tonalnego.

7 minut temu, Kyle napisał:

Czemu kabel o większym oporze, miałby zwiększyć ilość góry? Moim zdaniem bi-wire jest bez sensu. Jak już coś, to bi-amp ma sens, ale tutaj może to nie mieć sensu ekonomicznego.

Spróbuj ten kabel to się przkeonasz

Nie bez powodu je polecam

59 minut temu, Grzech76 napisał:

Też gram na B&W z takim samym wzmacniaczem jak bruzislaw i "cyka" jak tak lala.

Moje B&W cykają nawet po modyfikacji rezystorkiem przyciszającej tweeter.

-----

47 minut temu, Bukaj napisał:

Ja p... +10dB gałką treble jest mało, a kablami ma być wystarczająco?

23 minuty temu, Bukaj napisał:

Spróbuj ten kabel to się przkeonasz

Bez wątpienia... tylko po co tracić czas?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Popieram próbę z tym drucikiem, ale jest jeszcze taka wersja zakupu:

Quadral Rhodium, bo o drogich modelach ze wstęgą już nie wspomnę.

Kopułki jak w  Teufel nie mają tendencji do "cykania" i jeśli ktoś ma na to ochotę,

to lepiej niech da sobie spokój z wszelkimi "tekstyliami" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Teraz, szymon1977 napisał:

Moje B&W cykają nawet po modyfikacji rezystorkiem przyciszającej tweeter.

No jak przewód wymienisz w środku kolumny oraz dasz zewnętrzny to zmiana będzie ogromna. 

Będzie wyraźnie i szczegółowo

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wcześniej napisałem +10dB i chciałbym skorygować tą informację: pokrętło "TREBLE" w tym Denon PMA-1700NE umożliwia podbicie "tylko" do +8dB 😉 

10 minut temu, Kyle napisał:

Wcześniej napisałem +10dB i chciałbym skorygować tą informację: pokrętło "TREBLE" w tym Denon PMA-1700NE umożliwia podbicie "tylko" do +8dB 😉 

Nie ma to większego znaczenia +8dB to znacznie więcej nie tylko od kabla, ale też od różnicy pomiędzy mieszczącymi się w normie hi-fi kolumnami.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nic podobnego! Mózg adoptuje się do następującej powoli i stopniowo zmiany charakterytyki pracy ucha. Moj zakres kończy się gdzieś na 16kHz, a cykanie tweeterów B&W słyszę nadal.

ale

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

właśnie.

Godzinę temu, Bukaj napisał:

jako niekablujący-mówię-że warto spróbować.
Nic nie kosztuje,a może?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

36 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jako niekablujący-mówię-że warto spróbować.
Nic nie kosztuje,a może?

Najważniejsza cecha mojego okablowania? Schowałem je pod podłogę, nie widzę, zapomniałem. W doświadczenia bawiłem się 10lat temu (a może i więcej).

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Najważniejsza cecha mojego okablowania? Schowałem je pod podłogę, nie widzę, zapomniałem. W doświadczenia bawiłem się 10lat temu (a może i więcej).

A moja najważniejsza cecha okablowania to taka,że jak podłaczam głosniki-działa.
wzmacniacz podłaczam do prądu działa.

Nie mam izolacji galwanicznej
Nie mam brumów,szumów,zakłócen EMI
Podkładek pod kable (za biurkiem sie nie mieszczą)

Mam suba,nie słyszę,bo słucham

Aha,i kable mam czarne do kolumn,a do wzmacniacza tez czarny,a do adaptera mam zasilacz impulsowy,który nie sieje,nie brumi i daje czysty prąd.

Taka sytuacja.

A że mówię"spróbować"?
Zdrowie psychiczne jest równie ważne-co fizyczne.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

35 minut temu, Mark75X napisał:

Chciałeś dodać jakiś komentarz?

Może to milczenie jest złotem?
Albo wykorzystaną szansą?

Kiedyś słuchałem zestawu Cantony GLE496+Denon PMA720AE+ Denon DCD720AE+ okablowanie Equilibrium String, Equilibrium Stage. I zagrało to metalicznie, ostrawo ale przyjemnie. Być może takiego brzmienia @bruzislaw szukasz? Kolumny do kupienia w Niemczech za 1000zł, w Polsce drożej.

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Prawdopodobnie aparat odbiorczy nie jest już predysponowany do percepcji wysokich częstotliwości w stopniu,który byłby zadowalający-aby zaakceptować wrażenia słuchowe zapamiętane z czasów młodości. 
Warto to sprawdzić,odwiedzając salon inny niż audio.

Choć to tylko moje przypuszczenie-i nie musi być prawdą.

Dokładnie,może należy sprawdzić inny wzmacniacz?

Póki co badania okresowe przechodzę owszem lewe ucho mam słabsze lata pracy na lokomotywie spalinowej w hałasie dały się we znaki ,ale jak pisałem, słuch jest u mnie akceptowalny , maszynista lokomotyw nie może być głuchy, lekarz nie pozwoli na dalszą pracę na tym stanowisku z wadą słuchu.

W Poznaniu nie tak łatwo znaleźć dobry salon audio , człowiek w Top Hifi nie potrafił mi zestawić Yamahy 1200s z właściwymi do nich kolumnami. Próbował z Elac, z B&W, z Cantonami. Canton zagrał z Yamahą znośnie , w końcu podłączył mi jakiś model Rotel i ten wzmacniacz zagrał dźwięcznie z Elac.  chciałem Yamahe bo ma wejście Prein/pre out a na tym mi zalezałao by podłączyć amplituner KD do tego wzmacniacza. W efekcie zniechęciłem się do Yamahy i poszedłem do salonu Denon i tam rozczarowanie , brak sali do odłuchu sprzętu , włączył mi ten wzmacniacz z Oberonem 9 i było jak pisał Piotr Sonido , dużo luźnego basu u dołu , potem podłączył Elac i było płasko , sucho bezbarwnie , jakby ktoś kopał karton. Oberon 9 zagrał znośnie, na końcu podłączył mi jakieś Focal i było dobrze. To samo w salonie Audio Forum w Berlinie , wzmacniacz z Focalami przy muzyce Pink Floyd "High Hoppes" przeniósł mnie na jakąś łąkę a w oddali słyszałem dzwony na wieży kościelnej. Wreszcie brzmiało jak powinno. Kupiłem integrę Denona i myślałem ,że w połaczenie z CD DCD Denon 900NE zabrzmi to z Teuflem dobrze ,ale nie . Kolumny się już wygrzał, klocek też i dopiero jak kupiłem Polk Audio Monitor XT60 zobaczyłem ,ze Teufel przy budżetowym Polk to straszna lipa . Do KD tak, ale nie do muzyki. Myślałem wcześniej o Magnacie MA900 bo gra ciepło jak na hybrydę przystało ,ale tam nie ma wejścia Pre in/out tak mnie poinformował sprzedawca w Top Hifi.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Chciałeś dodać jakiś komentarz?

Tak ,ale pisanie w smartfonie to nie to samo co na PC.

22 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Kiedyś słuchałem zestawu Cantony GLE496+Denon PMA720AE+ Denon DCD720AE+ okablowanie Equilibrium String, Equilibrium Stage. I zagrało to metalicznie, ostrawo ale przyjemnie. Być może takiego brzmienia @bruzislaw szukasz? Kolumny do kupienia w Niemczech za 1000zł, w Polsce drożej.

Cokolwiek teraz kupie to najpierw posłucham. Dziękuje za rady, znam rynek niemiecki , tam kupiłem amplituner KD i integrę Denon. Bywa taniej , nie zawsze ale bywa. 

Bo najważniejsze i tak pozostaną kolumny a pozostając w kręgu Wielkopolski np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 minuty temu, bruzislaw napisał:

słuch jest u mnie akceptowalny , maszynista lokomotyw nie może być głuchy, lekarz nie pozwoli na dalszą pracę na tym stanowisku z wadą słuchu.

Dla celów BHP mierzy się do 8kHz, a hi-fi gra do 20kHz, i właśnie w tym pomijanym przez BHP zakresie jest cykanie. Czy Ty w ogóle słyszysz to cykanie, na koncercie albo na hifi kumpla?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Dla celów BHP mierzy się do 8kHz, a hi-fi gra do 20kHz, i właśnie w tym pomijanym przez BHP zakresie jest cykanie. Czy Ty w ogóle słyszysz to cykanie, na koncercie albo na hifi kumpla?

Oczywiście, że słyszę, wcześniej już pisałem, że przy zakupie integry mój Denon z Focalem zagrał,że byłem zadowolony. Koledzy którzy mają Audio mieszkają albo w Warszawie albo daleko na południu Niemiec. 

W dniu 6.02.2025 o 12:30, bruzislaw napisał:

Dzień dobry,

Jakie kolumny polecacie do mojego wzmacniacza PMA1700NE. Po niecałych 2 latach zbrzydły mi już moje Teufel Theater 500 bo jak bas tam jest w porządku to brak tam jest słyszalnego " cykającego" sopranu za to średnica jest tam moim zdaniem natarczywa.  Szukam dobrze grających kolumn z tym wzmacniaczem ,najlepiej 3 drożnych . Jestem człowiekiem wychowanym na sprzęcie Diory bo taki wtedy był dostępny w PRL gdy byłem nastolatkiem, brak czystego ale nie natarczywego sopranu dyskwalifikuje u mnie każdy głośnik chociażby nie wiem jak zachwalany przez recenzentów. Teufel Theater 500 jest dobry do kina domowego bo średnica podbija dialogi w filmie a bas efekty dźwiękowe, ale brak sopranu dyskwalifikuje je. Do muzyki się nie nadają. Gdzieś wyczytałem, że Polk Audio jest rekomendowany do sprzętu Marantz i Denon i coś w tym chyba jest bo bardzo budżetowe monitory Polk Audio XT60 zagrały czyściej z tym wzmacniaczem niż Teufel ( zaczynałem moją przygodę z kolumnami od KD + Denon AVC3800 H; wzamacniacz kupilem 1/2 roku później,w KD używam w/w wzmaka jako końcówki mocy do frontów) muzyki ; głównie klasyka rocka, trochę metalu i szeroko podjęte lata '80 - New Romantic. powierzchnia odsłuchowe 32 mkw z otwartą kuchnią ok. 20 mkw.Myślałem o Polk Audio signature Elite es60 , kolumny nie muszą być nowe ,używane i zadbane także wchodzą w rachubę - nawet lepiej bo są już wygrzane. Mam dostęp niemieckiego rynku wtórnego kolumn ( często jeszcze z roczną gwarancją producenta) a tam dominuje Canton i Elac, czasami jakieś modele Kef. Które modele Elac i Canton zagrają z moim wzmakiem mięsistym dynamicznym basen nie natrętną średnicą i słyszalnym sopranem , lub co zagra podobnie jak Dali Oberon 9 - ten model słuchałem w salonie Denona( Dali raczej za duży gabarytowo i na dzień dzisiejszy poza moim budżetem bardzo dziękuję za pomoc i poradę . Pozdrawiam serdecznie, Sławek 

Monitor Audio tylko 

Z serii Silver 😉

5 godzin temu, Grzech76 napisał:

"Prawdopodobnie aparat odbiorczy nie jest już predysponowany do percepcji wysokich częstotliwości w stopniu,który byłby zadowalający-aby zaakceptować wrażenia słuchowe zapamiętane z czasów młodości. 
Warto to sprawdzić,odwiedzając salon inny niż audio.
Choć to tylko moje przypuszczenie-i nie musi być prawdą."

Jest to możliwe, aczkolwiek nie można również wykluczyć, że założyciel wątku nie jest przyzwyczajony do liniowego grania.

Autorze wątku wzmacniacz masz nowy i bardzo dobry, można o tym klocku pisać różne rzeczy ale nie to, że brakuje mu tonów niskich lub wysokich. Jeżeli tak się dzieje to problem jest po stronie kolumn i pewnie akustyki pomieszczenia.

Problem są kolumny głośnikowe Teufel Theater 500. Zauważyłem gdy podłączyłem budżetowe Polk Audio XT60, wysokie tony stały się słyszalne .

Nie wiem gdzie tu jest problem...

Ukryta Zawartość

Posłuchałem na youtube i poziom cykania konkuruje z moimi wspomnieniami z PRL ze słynnych "perchingów" osadzanych w altusach😉

Dostępne pomiary w sieci, też nie wskazują na jakieś istotne problemy.

Podbijać jeszcze o 10dB???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zwykły Drut

Może też Polk, ale Signature - ES 50 to mniejszy model - byłby rozwiązaniem.

8 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Nie wiem gdzie tu jest problem...

Ukryta Zawartość

Posłuchałem na youtube i poziom cykania konkuruje z moimi wspomnieniami ze słynnych perchingów osadzanych w altusach😉

Dostępne pomiary w sieci, też nie wskazują na jakieś istotne problemy.

Podbijać jeszcze o 10dB???

Posłuchałem tego na YouTube tam Metalica brzmi tak jak powinna, cykanie jest. U mnie gra to płasko. Jazgocze średnicą i brak sopranu. Jeszcze gorzej grało z amplitunerem AVR2800H. Zmieniłem na AVC3800h a później kupiłem jeszcze integre i CD DCD 900NE.Na reklamację myślę że za późno. Te kolumny mam od końca sierpnia 2023 , gwarancja jest 12 lat ale na zwrotnicę i obudowę.

Ukryta Zawartość

@bruzislawszukając szczegółów na temat Twoich kolumn znalazłem taką opinię na ceneo:

Zwróciłeś czy zostawiłeś? Wydaje mi się, że maja troche wycofane wysokie tony mam nadzieje ze nie bedzie mi to przeszkadzać, głównie chce ich używać do kina domowego i nie wiem czy nie przesadzilem bo pokój ma 15m2.  Ja zamowilem na promocji za 5400 i mysle ze w tej cenie za 5.1 zestaw to moze byc niezla opcja - przetestuje i zobaczę ew. bede zwracał 🙂

Wycofane wysokie tony! Więc wszystko pasuje.

Nieodpowiednio dobrane kolumny do Twoich wymagań dźwiękowych

Podreperować je można kabelkami(tak jak już pisałem) 

Wyjdzie tanio i mam nadzieję, że będzie już wtedy wystarczająco dla Ciebie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, bruzislaw napisał:

Posłuchałem tego na YouTube tam Metalica brzmi tak jak powinna, cykanie jest. U mnie gra to płasko. Jazgocze średnicą i brak sopranu. Jeszcze gorzej grało z amplitunerem AVR2800H. Zmieniłem na AVC3800h a później kupiłem jeszcze integre i CD DCD 900NE.Na reklamację myślę że za późno. Te kolumny mam od końca sierpnia 2023 , gwarancja jest 12 lat ale na zwrotnicę i obudowę.

A te tweetery (głośniki na samej górze) to cokolwiek grają? Coś z nich słychać? Wygląda to jak głośnik koaksjalny, ale wieści internetowe mówią, że to tweeter w falowodzie. Gra cokolwiek czy nie jak zbliży się ucho.

11 minut temu, Bukaj napisał:

Podreperować je można kabelkami(tak jak już pisałem) 

Daj Waść spokój z tym podreperowaniem kabelkami..., po co mącić człowiekowi w głowie.

Edytowane przez Zwykły Drut
  • Pokaż nowe odpowiedzi