Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Opal Monitor czy Dali Oberon 3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie. Chce zmienić kolumny głośnikowe. Mam Wharefedal Diamond 12.1 z wzmakiem Audiolab 6000A. Zastanawiam się nad Dali Oberon3 i Pylon Opal Monitor. Od zmiany oczekiwał bym aby grały z kulturą, spokojnie, z dobrą stereofonia, detalami, ale nie mułowato. W sklepie akustyka.pl polecili mi właśnie te dwa. Mój budżet to tak do 2500 zł za pare. Który z nich będzie lepszy u mnie? Oczekuje że będą lepsze od tych moich Wharefedale.

https://www.audiostereo.pl/topic/169356-pylon-opal-monitor-czy-dali-oberon-3/

Ja bym wybrał Pylony. Dali nie stać nawet na przyzwoite elementy zwrotnicy jak

choćby JEDEN kondensator foliowy dla wysokich. Dotyczy to chyba całej serii.

Przejrzystość w związku z tym powinna być lepsza w Pylonach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Opale i Oberony to dobre propozyje jeśli koniecznie muszą być nowe. Góra akurat to chyba najfajniejsze co jest w Oberonach, nawet jeśli rzeczywiście mają lipną zwrotnicę. Przy oczekiwaniu dynamiki ale też fajnego basu, dużej kultury, stereofonii itd to poszukałbym jednak używanych Dali Ikon 2 mk2, tu zyskasz przy okazji dużo detalu, ewentualnie dołożyłbym  do nowszego modelu Dali Opticon 2 mk1. Może nawet kupisz je w swoim budżecie. Słuchałem ich niedawno i to było moje największe pozytywne zaskoczenie w audio w ostatnich latach, zwłaszcze biorąc pod uwagę ich niewysoką cenę. Grają zupełnie inaczej, przyjemniej od droższych  Opticon 6 i w stylu jaki lubię, góra i średnica mają dużo powietrza, detalu ale są bardzo 'krenowe', czego nie włączysz to gra przyjemnie i bez krzykliwości, ewidentnie mają coś w sobie co mocno wciąga do słuchania. 

Jeszcze was pomęcze... A Dali OPTICON 1 MK2 Tobacco za 1700 zł za sztuke czy ktoś się orientuje jak grają?

Ten byłby jeszcze w moich granicach finansowych.

W kwestii Opticonów odezwij się na PW 😉 Możemy zrobić na nie naprawdę atrakcyjną cenę. 

Ogółem od Oberonów są jaśniejsze, lżejsze brzmieniowo, z szybszym basem 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziwne że grają jaśniej od Oberon, w takim razie wersja mk1 musi gra ciepłej.

Na Allegro lokalnie masz używki Opticon 2 mk1 za 2 tys i powystawowe za 2,8 tys. Opticon 1 będzie miał dużo słabszy, płytszy bas. 

Może zwariowałem ale wezme te Dali OPTICON 2 MK2 Tobacco za gotówke czyli 4800 zł. Tylko czy one napewno są do muzyki stereofonicznej? Bo tutaj gadałem z q21.pl i mówili mi że ten słabszy model Dali Opticon 1 Mk2 jest do kina domowego. Nie chce strzelić babola ale czy Dali Opticon 2 Mk2 jest do stereo?

Początkowo chciałem brać na raty ale za przeproszenie wpie... się w raty za 4800 zł to nie, nie moja bajka.

I dodam że kupuje nówki ze sklepu. Żadne allegro mnie nie interesuje.

Zamówiłem te Deli Opticon 2 Mk2 Tobacoo i dostałem od sklepu q21.pl bardzo dobry rabat w wysokości 800 zł. Kolumny te kosztują normalnie 4800 zł a ja zapłace 4000 zł. Dostałem zapewnienie że są nowe i w 100 % sprawne. Uwierzyłem bo znam ten sklep, nie jest to jakiś Pan Edzio z podwórka który sprzedaje sprzęt mu zbędny. q21.pl znani są tutaj i n YT.

q21.pl to jest renoma i super podejście do klienta, wiem kupowałem u nich też wcześnie kabelki, także się ciesze.

No już mam tego Dali Opticon 2 Mk2 podłączony pod wzmacniacz Audiolab 6000A. Powiem wam że różnica między dotychczasowymi Wharefedale Diamond 12.1 a tymi Dali jest ogromna. Po prostu nie ma bata i Wharefedale nie zagrają tak jak te Dali. Tu nawet nie chodzi o różnice w cenie, po prostu różnica w jakośći dzwięku jest ogromna.

No ok.  I tak powinno być. Przeskok jest bo i cenowy przeskok jest ogromny. 
A jak te Diamondy u Ciebie grały? Na jakiej powierzchni? Jak zachowywały się blisko ścian? 
Byłeś rzeczywiście niezadowolony z nich czy po prostu postanowiłeś sprawdzić jak to będzie ze II klasy wyżej? 

39 minut temu, WiktorS napisał:

No ok.  I tak powinno być. Przeskok jest bo i cenowy przeskok jest ogromny. 
A jak te Diamondy u Ciebie grały? Na jakiej powierzchni? Jak zachowywały się blisko ścian? 
Byłeś rzeczywiście niezadowolony z nich czy po prostu postanowiłeś sprawdzić jak to będzie ze II klasy wyżej? 

Te Diamondy żle nie grały ale czułem niedosyt. Grały w pokoju jakieś 15 metrów kw, wymieniłem je na te Dali bo czułem że przeskok będzie bardzo duży i nie rozczarowałem się.

Na dali są spore rabaty ostatnio 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz bez żadnej negocjacji. 

A kupione już. Sorki! 

Rozumiem że inny kolor. Git.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr Sonido

Nie masz za co przepraszać , może  gdzieś indziej jest jeszcze taniej. Ja o tyle bylem za q21.pl bo oni mają salon w Pabianicach a ja jestem Łodzianinem wiec jakby coś nie tak było to mam do nich przysłowiowy rzut beretem.

Nie, w razie serwisu gwarancyjnego sklep nie bierze w tym udziału, tylko dystrybutor odbiera i odsyła z powrotem do kupującego. Chyba że chcesz sklep, któremu nabiłeś ekstra kabzę potraktować jako punkt nadania i punkt odbioru paczki. Generalnie niezły krezus jesteś, chciałeś kupić Oberon za około 2k, dostałeś info o dużo lepszych ofertach na sprawdzone Opticony 2 mk1 w tej samej cenie (idealne używki lub trochę droższe idealne powystawowe), zamiast tego nagle w ciemno kupujesz dwa razy drożej odświeżony model na tych samych głośnikach. O ile w przypadku Oberon a Opticon mk1 była różnica powiedzmy kilkadziesiąt %, tak tutaj będzie może pare %, o ile w ogóle. Nauczka na przyszłość, bo napaliłeś się za bardzo i trochę straciłeś, no ale ważne że gra dobrze. 

A kto ci powiedział że kupowałem Opticony 2 mk2 w ciemno? Nic takiego nie pisałem. Po drugie ja odsłuchałem Opticony 2 mk1 i Opticony 2 mk2 oraz Oberony. I porównałem je. Także nic nie było w ciemno. Pozatym piszesz o używkach albo powystawowych ale ja już pisałem że chce nówki. Wyciągasz jakieś wnioski tutaj które wogóle nie mają pokrycia.

U dwojga moich dobrych znajomych, jeden miał opticony 2 mk2 takie same jak te moje tyle że czarne natomiast drugi znajomy miał opticony 2 mk 1 (czy opticony 1 mk2 ?? już sam nie wiem) oraz miał oberony. Wprawdzie pisząc po prawdzie mieli oni zupełnie inny sprzęt tzn. wzmacniacze i żródła. Pozatym ten co miał opticony 2 mk 2 miał raczej kiepskie jak nie fatalne warunki odsłuchowe tzn. pokó 3 x 2 metry długości. Drugi znajomy co miał te drugie opticony i oberony miał już pokój 15 m2 i miał wygłuszony pokój. No i słuchając tych opticon 2 mk 2 u tego pierwszego musiałem sobie wyrobić zdanie jak te kolumny grają. Warunki były kiepskie. Więc może pod tym względem było to troche w ciemno.

Dla mnie wszystko jest git każdy może kupować gdzie chce i za ile chce. 

Nie widzę w tym nic absolutnie złego a nawet uważam że za bardzo dobrą obsługę warto kupić ten sam sprzęt w salonie troszkę drożej.

To się teraz bardzo rzadko zdarza aby się słyszało o którymś salonie wyjątkowo samych superlatywach No ale mówię na szeroką skalę. 

Tak faktycznie jeżeli kupuje się sprzęt audio w Polsce z polskiej dystrybucji to wówczas kwestie gwarancyjne pokrywa dystrybutor danego sprzętu masz taką informację na karcie gwarancyjnej sklep nie bierze w tym udziału. 

Ale sklep bierze udział z kolei w udzielaniu rękojmi. Nie zapominajmy o tym

Ja tylko dodam że sklep sklepowi nie równy. Nie chce tu robić przesadnej reklamy q21.pl ale kilka razy u nich już kupowałem i wszystko było w jak najlepszym porządku. Mógłbym w innych sklepach ugrać jeszcze z około 350 zł ale ich nie znam.

Mam już te Dali Opticon 2 mk 2 z tydzień i chciałbym coś o nich powiedzieć. Bo miałem je do dziś podłączone pod wzmacniacz Audiolab 6000A i cd Denona CDR-1500. Niestety te kolumny z tym wzmacniaczem dla mnie osobiście nie idzie w parze. Przede wszystkim chodzi o bas. Od razu zaznaczam że w Audiolabie nie ma regulacji sopranów i basów. I jak tylko próbuje podgłoscić troche o Dali walą bardzo silnym basem. Dla mnie nie da się tego słuchać. Więc zamieniłem i podłączył zamiast Audiolab to podłączyłem Rotel A10. Jest to wzmacniacz teoretycznie słabszy bo kosztował mnie za nówke niecałe 2000 zł a Audiolab nówka za 3200 zł. Ale tu nie chodzi o pieniądze. Po prostu Rotel gra spokojniej, bas jest słabszy, lepsza jest scena muzyczna, stereofonia. Na Audiolabie był ten bardzo silny bas i ogólnie był chaos w scenie muzycznej. To taka różnica. 

Niestety jak u tego mojego znajomego który miał fatalne warunki odsłuchu nie byłem w stanie wszystkiego wychwycić(miał jakąś Yamahe i pod to podłączone te Dali).

W dniu 13.02.2025 o 16:53, Piotr Sonido napisał:

Na dali są spore rabaty ostatnio 

Ukryta Zawartość

Tu masz bez żadnej negocjacji. 

A kupione już. Sorki! 

Rozumiem że inny kolor. Git.

Dałeś ten wpis złośliwie czy dla jaj? Przecież wyraźnie było napisane, że kolumny kupione.

6 godzin temu, wieloryb napisał:

Niestety jak u tego mojego znajomego który miał fatalne warunki odsłuchu nie byłem w stanie wszystkiego wychwycić(miał jakąś Yamahe i pod to podłączone te Dali).

Bynajmniej chyba nie tak fatalne skoro po odsłuchu u niego kupiłeś kolumny. A przynajmniej ta jakaś Yamaha widocznie gra lepiej od Arcama czy Rotela. Co w sumie nie dziwi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

????? Kupiłem te kolumny głośnikowe Dali NOWE w sklepie q21.pl. I chciałem nowe i takie szukałem. Nie interesowały mnie używane czy outletowe.  A kolegi byłem je tylko odsłuchać tyle że miał on fatalne warunki odsłuchowe. 

Mam jeszcze takie pytanie. Chce kupić jakieś porządne kable głośnikowe. Będe potrzebował 2 x 5 metrów. Bardzo fajnie by było jakby były konfekcjonowane z bananami. Obecnie mam zwykłe miedziane niby z polskiej miedzi. Chciałbym aby ładne były wysokie tony, basy też ale żeby nie były za silne, dobra stereofonia, muzykalne, z detalami. Patrzyłem na Tellurium Ultra blue II ale są bardzo drogie i max konfekcjonowane są 2 x 4 metry, nie wiem czy to starczy mi.

Macie jakies propozycje?

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Dałeś ten wpis złośliwie czy dla jaj? Przecież wyraźnie było napisane, że kolumny kupione.

Idę w odpowiedziach po kolei. 😕 twój wpis był zaczepny czy jaki był cel? Gdybyś przeczytał do końca to byś się zorientował.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

przynajmniej ta jakaś Yamaha widocznie gra lepiej od Arcama czy Rotela. Co w sumie nie dziwi.

Ok. Widać że piszesz żartobliwie 😛

Czyli nic się nie zmieniło 

Godzinę temu, wieloryb napisał:

Mam jeszcze takie pytanie. Chce kupić jakieś porządne kable głośnikowe. Będe potrzebował 2 x 5 metrów. Bardzo fajnie by było jakby były konfekcjonowane z bananami. Obecnie mam zwykłe miedziane niby z polskiej miedzi. Chciałbym aby ładne były wysokie tony, basy też ale żeby nie były za silne, dobra stereofonia, muzykalne, z detalami. Patrzyłem na Tellurium Ultra blue II ale są bardzo drogie i max konfekcjonowane są 2 x 4 metry, nie wiem czy to starczy mi.

Macie jakies propozycje?

Pytanie czy konfekcję chcesz robić sam czy gotowe?

Zobacz na chord clearway, qed XT.

Najlepiej by było gdybyś takowe kable wypożyczył. Bo tonnie kwestia ceny tylko indywidualnych preferencji i doboru do reszty systemu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi