Skocz do zawartości
IGNORED

Eversolo dmp a6 jako transport plików?

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Piopio napisał:

Myślę, że jednak daleko jej do najwyższego poziomu.

Kup sobie DAC od Lampizatora, będziesz przekonany o posiadaniu najwyższej jakości 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Gargan napisał:

@Hiv Eversolo DMP A6 ma chipset DAC ESS Sabre ES9038Q2M - ten sam który jest w moim Arcam CDS50 w czasie gdy kupowałem najlepszym odtwarzaczu marki Arcam. Tak, że nie można się akurat do tego elementu przyczepić 🤷

Ale część analogową masz na pewno inną niż w DMP A6 😉 

59 minut temu, Lech36 napisał:

Kup sobie DAC od Lampizatora, będziesz przekonany o posiadaniu najwyższej jakości 😉.

Nie jest wart tych pieniędzy. Moim zdaniem jest wart 25% żądanej ceny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, LukRin napisał:

Jak nie różnicuje transportów twój dac w Roksan Caspian 4G to za dobrze o nim nie świadczy 😉 Niestety te wbudowane we wzmakach dac to w większości przypadków to tylko dodatki.

Raczej nie ma czego różnicować go transporty są do siebie zbliżone. Podłączę sobie jeszcze jakieś najprostsze rozwiązania i poobserwuję dalej. Na razie największą różnicę robi DAC i to słyszę od razu. 

2 minuty temu, Hiv napisał:

Na razie największą różnicę robi DAC i to słyszę od razu. 

Między czym a czym słyszysz różnice ? Wyrównałeś poziomy głośności ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, mandek napisał:

Tego samego chipa w module DAC stosuje również Hegel H600

Ale DAC to nie tylko chip a też (a może przede wszystkim) część analogowa i ona chyba robi różnicę. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Nie jest wart tych pieniędzy. Moim zdaniem jest wart 25% żądanej ceny. 

Za najwyższą jakość trzeba zapłacić, jak obniżą cenę to nie będzie najwyższa jakość, cokolwiek to znaczy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Hiv napisał:

Ale DAC to nie tylko chip a też (a może przede wszystkim) część analogowa i ona chyba robi różnicę. 

Na pewno robi różnicę. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Za najwyższą jakość trzeba zapłacić, jak obniżą cenę to nie będzie najwyższa jakość, cokolwiek to znaczy 😉.

Niektórzy za wyższą jakość mają wyższe numerki przy określaniu wartości oversampling albo głębię bitową pliku 😉

1 minutę temu, Piopio napisał:

Między czym a czym słyszysz różnice ? Wyrównałeś poziomy głośności ?

Między różnymi streamerami z DAC wpuszczonymi do mojego wzmacniacza. Od razu słyszę różnicę między wbudowanym we wzmacniacz a podłączonym Eversolo, Wimmem czy Rose RS250 lub Cambridge cxn 100. Ten ostatni dla mnie osobiście brzmi najprzyjemniej. 

4 minuty temu, Gargan napisał:

Na pewno robi różnicę. 

Niektórzy za wyższą jakość mają wyższe numerki przy określaniu wartości oversampling albo głębię bitową pliku 😉

Wysoki oversampling i wysoka głębia bitowa to z punktu widzenia technicznego na pewno są zalety, ale nie wszyscy muszą to dostrzegać, można mieć inne kryteria oceny jakości, takie bardzo indywidualne.

12 minut temu, Hiv napisał:

Między różnymi streamerami z DAC wpuszczonymi do mojego wzmacniacza.

Czyli nie wyrównywałeś poziomów głośności ...

3 godziny temu, Hiv napisał:

niczym. Właśnie testuję sobie różne urządzenia ALE tylko jako transport do mojego DACa w Roksan Caspian 4G.
Nie widzę różnicy w jakości dźwięku - DAC robi różnicę, transport nie. Będę miał jeszcze jakieś tańsze urządzenia za kilkaset złotych to będę mógł potwierdzić ale wątpię aby się tutaj cokolwiek zmieniło. 

No to lepiej w tą stronę. W takim razie sens kupowania eversolo jako transport jest znowu za wygląd a nie brzmienie 🙂

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Pozytywnie czy negatywnie 😉?

Odizolowała mnie od społeczeństwa byłem nią prześladowany, a chcą wziąć w żabce 3 piwka bo w wielosztukavj taniej, wiadomo , wziąłem jedno z za nim nie było drugiego tylko izolacja. I się obudziłem. 

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I się obudziłem. 

Całe szczęście że się obudziłeś bo mogło się źle skończyć 😉.

20 minut temu, Piopio napisał:

Czyli nie wyrównywałeś poziomów głośności ...

To standard w audiofilskich testach porównawczych na ucho. Stąd przeważnie biorą się wykrywane na ucho różnice.

39 minut temu, Lech36 napisał:

Wysoki oversampling i wysoka głębia bitowa to z punktu widzenia technicznego na pewno są zalety, ale nie wszyscy muszą to dostrzegać, można mieć inne kryteria oceny jakości, takie bardzo indywidualne.

Wszystko powyżej 48kHz/24bit nie ma sensu, prawdę mówiąc porządne 44,1/16 jest w zupełności wystarczająco dobre.

No dobrze dobrze. 

Swoją drogą to był całkiem spoko z ta izolacja. Jak nie będziemy o tym wspominać to znowu sobie zapomni

39 minut temu, StachMuszel napisał:

Wszystko powyżej 48kHz/24bit nie ma sensu,

Zgadzam się ale stawiam na format 96kHz/24bit, jest najbezpieczniejszy bo nie daje audiofilom podstawy do krytyki że zawęża pasmo 😉

Edytowane przez Lech36

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Od kiedy się audiogioami przejmujesz? 🙂

Nie przejmuje się, takie mam podejście do tematu, choć najczęściej korzystam z formatu CD, nie przeszkadza mi to. 

18 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadzam się ale stawiam na format 96kHz/24bit, jest najbezpieczniejszy bo nie daje audiofilom podstawy do krytyki że zawęża pasmo 😉

Ciekawe który audiofil słyszy do 48kHz i wytrzyma 144dB zakresu dynamiki? 🤔

8 minut temu, Lech36 napisał:

Nie przejmuje się, takie mam podejście do tematu, choć najczęściej korzystam z formatu CD, nie przeszkadza mi to. 

No właśnie. 🙂

ZNasz jakiegoś audiofila?

Teraz, Gargan napisał:

Ciekawe który audiofil słyszy do 48kHz i wytrzyma 144dB zakresu dynamiki? 🤔

Na pewno znajdziesz takich co napiszą że "słyszą" 😉.
144dB to tylko teoretycznie, ale przydaje się taki zapas przy cyfrowej regulacji poziomu wyjściowego. W praktyce to trudno jest przekroczyć na wyjściu 120dB DR, choć czasem niektórzy osiągają 2-3dB więcej, ale to na podstawie ASR a to wiadomo że jest niewiarygodne 😉

Teraz, Piotr Sonido napisał:

ZNasz jakiegoś audiofila?

Całe tłumy 🙂.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Wow. Serio?

Serio, serio 😉.

@Lech36 według ASR realny zakres dynamiki mojego DAC to 119,5dB. To jest ok. 20 bitów. 

Mnie to wystarczy aż nadto. 

Regulację głośności ma fajnie zrobioną.

Do -22dB masz regulację cyfrową.

Od -23dB w dół jest drabinka rezystorów.

Jest też attenuator - na stałe -23dB.

2 godziny temu, Hiv napisał:

Raczej nie ma czego różnicować go transporty są do siebie zbliżone. Podłączę sobie jeszcze jakieś najprostsze rozwiązania i poobserwuję dalej. Na razie największą różnicę robi DAC i to słyszę od razu. 

U mnie między ifi stream, a bluesound node n130 jako transport była zauważalna różnica.

26 minut temu, StachMuszel napisał:

Przypomnij, jaki to DAC?

Gustard A26 MQA (2024)

27 minut temu, LukRin napisał:

U mnie między ifi stream, a bluesound node n130 jako transport była zauważalna różnica.

Obydwa podłączyłeś w ten sam sposób?

2 minuty temu, LukRin napisał:

Tak, po coax jak i po usb.

Trzebaby prześledzić jakie układy są po drodze. Każdy chip wprowadza swoje 3 grosze. Jakieś drobne zmiany mogą być. Chociaż, kiedy za transport robi komputer to DSP mocno ingeruje w sygnał na wyjściu. Czasem trudno jest zmusić PC, żeby działało jako źródło bit-perfect.

• Pokaż nowe odpowiedzi